Τα οφέλη Βιταμίνης C & τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C!

Πολλοί ειδικοί υγείας προτείνουν την επιπλέον λήψη βιταμίνης C ειδικά τις κρύες εποχές του χρόνου επειδή υπάρχει έξαρση των ιογενών παθήσεων.

Στην πραγματικότητα αυτό δεν σχετίζεται τόσο με την υψηλή δραστηριότητα των ιών, αλλά κυρίως με την εξασθένηση των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Δηλαδή την χειμερινή περίοδο το ανοσοποιητικό σύστημα πολλών ανθρώπων είναι αρκετά πεσμένο και αυτό στις περισσότερες φορές οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που καταστέλλουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως έλλειψη ηλιακών ακτίνων δηλαδή βιταμίνης D, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, επίσης την χειμερινή περίοδο είμαστε λιγότερο δραστήριοι και η διατροφή πολλών ανθρώπων δεν είναι πλούσια σε βιταμίνη C.

Το ερώτημα που δημιουργείται είναι, αν υπάρχει ανάγκη να λαμβάνουμε την βιταμίνη C από τα συμπληρώματα; Πριν από αυτό θα ήθελα να δούμε κάποια πράγματα σχετικά με την βιταμίνη C.

Περί βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, την οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να την συνθέσει ούτε να την αποθηκεύσει και για αυτό τον λόγο πρέπει να την προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής.

Είναι διαπιστωμένο ότι έλλειψη βιταμίνης C στο διάστημα των 4 εβδομάδων μπορεί να προκαλέσει ενεργειακή πτώση, μυϊκούς πόνους, ευκολη κόπωση, κατάθλιψη και φυσικά πτώση του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα τα συχνά κρυολογήματα.

Επίσης, αν κατά το βούρτσισμα των δοντιών παρατηρείται να αιμορραγούν τα ούλα αυτό σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη βιταμίνης C, αυτό κυρίως συμβαίνει λόγω έλλειψης κολλαγόνου στον συνδετικό ιστό γύρω από τα αγγεία στα ούλα.

Την βιταμίνη C την έχουν ανάγκη όλοι οι άνθρωποι, αλλά περισσότερο τα άτομα που δεν τρώνε τροφές που είναι περιέχουν βιταμίνη С, και παρακάτω θα σας δείξω τις καλύτερες πηγές βιταμίνης C. Επίσης την έχουν ανάγκη τα άτομα που βιώνουν καταστάσεις έντονου στρες και όσοι έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα.

Στους καπνιστές, ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης C που υπάρχει στον οργανισμό καταστρέφεται, για αυτό οι ανάγκες για βιταμίνη C σε αυτούς που καπνίζουν είναι αυξημένες σε ποσοστό περίπου 30%.

Να θυμάστε ότι η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε αβιταμίνωση.

Τι μας προσφέρει η βιταμίνη C;

Όπως είπαμε, η βιταμίνη C κατέχει αντιοξειδωτική δράση. Προστατεύει τα κύτταρά εξουδετερώνοντας τα επιβλαβή στοιχεία. Βοηθά στην αφομοίωση του σιδήρου, στην υγεία των μαλλιών, των δοντιών και αρθρώσεων.

Η κυριότερη δράση της βιταμίνης C έγκειται στη σύνθεση του κολλαγόνου (collagen). Το κολλαγόνο αποτελεί το βασικό συστατικό των συνδετικών ιστών (connective tissues). Για αυτό και τα συμπληρώματα κολλαγόνου τις περισσότερες φορές συνοδεύονται με τη βιταμίνη C.

Και φυσικά αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι, είναι ότι η βιταμίνη C συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξάνει την δραστηριότητα των ουδετερόφιλων, τα οποία είναι ένα είδος των λευκοκυττάρων που μοιάζουν με τα φαγοκύτταρα, εκτελούν τον ρόλο του καθαρισμού και έχουν την ικανότητα να εσωτερικεύουν σε μεμβράνη τα μικρόβια και να τα σκοτώνουν. Η βιταμίνη C αυξάνει το επίπεδο ιντερφερόνης, πρόκειται για πρωτεΐνες με αντιμικροβιακή δράση, οι οποίες παράγονται από κύτταρα, όταν μολυνθούν από κάποιο ιό.

Όπως βλέπετε ο ρόλος της βιταμίνης C είναι πολύ σημαντικός και τα οφέλη της είναι πάρα πολλά. Αν για κάποιο λόγο μετά από όλα αυτά που ακούσατε σας δημιουργήθηκε η έντονη επιθυμία να τρέξετε να αγοράσετε βιταμίνη C θα ήθελα να σας συμβουλέψω να μη βιαστείτε.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα βιταμίνης C;

Το συμπλήρωμα βιταμίνης C είναι το ασκορβικό οξύ, το οποίο δεν είναι η πλήρης φόρμουλα φυσικής βιταμίνης C που λαμβάνουμε από τις τροφές αλλά μόνο ένα μέρος του. Για αυτό και η βιοδιαθεσιμότητα της συνθετικής βιταμίνης C δεν είναι ίδια σε σύγκριση με την βιταμίνη C που λαμβάνουμε από τις τροφές.

Κάνει να παίρνουμε συμπλήρωμα βιταμίνης C;

Το ερώτημα περισσότερο δεν είναι αν κάνει να παίρνουμε αλλά γιατί να παίρνουμε; Αυτό που θέλω να καταλάβετε είναι ότι το να πάρετε την συνθετική βιταμίνη C χωρίς να αλλάξετε τον γενικό τρόπο ζωής είναι κάτι που δεν θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Παράδειγμα, το υψηλό επίπεδο του ζαχάρου στο αίμα εμποδίζει την αφομοίωση της βιταμίνης C. Επίσης αν έχετε κάποιο μεταβολικό σύνδρομο, όπως αντίσταση στην ινσουλίνη, και σας πληροφορώ ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα απλά δεν το γνωρίζει, τότε καλό θα ήταν να το διορθώσετε.

Να θυμάστε ότι η τροποποίηση της διατροφής και του τρόπου ζωής, θα είναι αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Παρακάτω θα αναφέρω τροφές με μέγιστη περιεκτικότητα βιταμίνης C και θα καταλάβετε μόνοι σας, ότι μπορούμε εύκολα να καλύψουμε τις καθημερινές ανάγκες σε βιταμίνη C μεσω της διατροφής.

Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση σε βιταμίνη C είναι 80-90 mg.

  • Στην πρώτη θέση βρίσκεται το άγριο τριαντάφυλλο ή αλλιώς κυνόροδο, το οποίο περιέχει ανά 100 γραμ. 480 mg βιταμίνης C.

Στο τέλος του άρθρου, θα βρείτε συνταγή για να φτιάξετε ρόφημα με βάση το άγριο τριαντάφυλλο! Πολύ νόστιμο και αποτελεσματικό!

  • Το λάχανο τουρσί περιέχει 450 mg βιταμίνης C. Το λάχανο τουρσί είναι και πάρα πολύ καλό προβιοτικό καθώς περιέχει και βιταμίνη κ2 η οποία βοηθάει το ασβέστιο να πάει ακριβώς εκεί που υπάρχει ανάγκη.
  • Το φραγκοστάφυλο και το ιπποφαές, τα οποία 200mg.
  • Οι κόκκινες πιπεριές, 180 mg.
  • Ο μαϊντανός περιέχει 150 mg.
  • Το ακτινίδιο και το μπρόκολο περιέχει 90 mg
  • και στο τέλος βρίσκονται τα πορτοκάλια, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ – από 30-50 mg

Όπως βλέπετε δεν υπάρχει κάποια δυσκολία στο να υπάρχουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C στη διατροφή μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι γνώσεις και φυσικά η εφαρμογή των γνώσεων.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Αυτό που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι η αντιοξειδωτική δράση της βιταμίνης C καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες, είναι ενεργά μόρια τα οποία δεν έχουν ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια, τα οποία κινούνται σε τροχιά γύρω τους, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν μέσα στο σώμα στην αναζήτηση αυτών των ηλεκτρονίων. Διαφορετικά θα λέγαμε ότι οι ελεύθερες ρίζες είναι κατεστραμμένα ή προβληματικά κύτταρα. Η βιταμίνη C παίζει τον ρόλο του δωρητή, προσφέροντας στα μόρια επιπλέον ηλεκτρόνια.

Εκτός από τη βιταμίνη C γενναιόδωρος δωρητής μορίων είναι το υδρογόνο. Λόγω των πολλών ελεύθερων ηλεκτρονίων, το υδρογόνο, θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά με υψηλό δυναμικό ανάκτησης. Δηλαδή ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, για να καταπολεμήσουμε τις ελεύθερες ρίζες!

Διαβάστε την έρευνα που αυτό το επιβεβαιώνει. Έρευνα σχετικά με την αντιοξειδωτική δράση του υδρογόνου https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831093/

Το υδρογόνο είναι, εκατοντάδες φορές πιο αποτελεσματικό από τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και πολυφαινόλες. Ένας απλός τρόπος για να καταπολεμάμε τις ελεύθερες ρίζες είναι να πίνουμε υδρογονοποιημένο νερό δηλαδή νερό με αρνητικό δείκτη δυναμικού. Το νερό με αυτές τις παραπάνω παραμέτρους ονομάζεται ζωντανό νερό και μπορείτε εύκολα να φτιάξετε με την βοήθεια του ενεργοποιητή νερού.

Περισσότερες πληροφορίες για το ζωντανό νερό ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Έρευνες σχετικά με την αντιοξειδωτική δράση του υδρογόνου https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831093/
Το οφέλη του υδρογονοποιημένου νερού
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3231938/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25177031/

Αφήστε το σχόλιο εδώ: