ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ – 3 Βλαβερές & 4 Ωφέλιμες Τροφές Για Τον Εγκέφαλο!

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο εγκέφαλος είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι πρέπει να φροντίζουμε το συκώτι, τα νεφρά, το στομάχι, την καρδιά. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον εγκέφαλο, δηλαδή ο εγκέφαλός μας χρειάζεται χρειάζεται καθημερινή φροντίδα ώστε να λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων του.

Ορισμένες ερευνες μας δείχνουν ότι υπάρχει κατηγορία τροφών, οι οποίες επιδρούν αρνητικά στην λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ κάποιες άλλες είναι ικανές να βοηθήσουν την λειτουργία του εγκεφάλου.

Πολύ πιθανόν να σας δημιουργήθηκε το ερώτημα, ποιες τροφές επιδρούν θετικά στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου και ποιες αρνητικά;

Σε αυτό το άρθρο έχω συλλέξει τις καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο, οι οποίες θα διατηρήσουν. Επίσης θα αναφέρουμε ορισμένες βλαβερές συνήθειες οι οποίες μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο.

Αν λάβετε σοβαρά υπόψη όλα αυτά που θα αναφέρω παρακάτω, τότε ο εγκέφαλός σας θα σας πει ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Αρχικά θα ήθελα να δούμε τις τροφές που επιδρούν αρνητικά στην λειτουργία του εγκεφάλου και έπειτα θα δούμε τις καλύτερες τροφές οι οποίες οχι μόνο θα βοηθήσουν, αλλα και θα ενισχύσουν την λειτουργία του εγκεφάλου.

ΑΛΚΟΟΛ

Είναι γνωστό ότι η υπερκατανάλωση του αλκοολ επιδεινώνει την λειτουργία του ήπατος, επειδή το αναγκάζει να αντιμετωπίσει μεγάλο σε αριθμό τοξικών ουσιών. Ωστόσο η κατανάλωση του αλκοόλ επιδρά αρνητικά και στα κύτταρα του εγκεφάλου. Γενικά οι απόψεις των ειδικών υγείας περι αλκοολ διίστανται. Άλλοι θεωρούν ευεργετική την επίδραση του αλκοολ και άλλοι θεωρούν ότι είναι ένα δηλητήριο το οποίο δημιουργεί τοξικότητα. Φυσικά αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο είναι η δοσολογία και η συστηματικότητα.

Η πιο πρόσφατη έρευνα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις του αλκοόλ στη λειτουργία του εγκεφάλου, έγινε στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Οι επιστήμονες υπέβαλαν σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων, μια ομάδα ανθρώπων που έπιναν αλκοόλ συστηματικά. Η έρευνα έδειξε ότι με τα χρόνια, αρχίζουν να μειώνονται ορισμένες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη, η συγκέντρωση της προσοχή και η μάθηση. Το μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι αυτή η φθορά δεν αναστρέφεται. Δηλαδή, ακόμα κι αν ένας άνθρωπος έκανε κάποτε κατάχρηση αλκοόλ αλλά μεγαλώνοντας σταμάτησε, είναι πολύ πιθανό να έχει χρόνιες αρνητικές συνέπειες στη νευρονοητική λειτουργία του, αναφέρουν οι ερευνητές. 

ΓΛΥΚΑ

Τα γλυκά είναι μια ξεχωριστή κατηγορία τροφών που επιδρούν αρνητικά στον εγκέφαλο. Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ακούσει ότι η γλυκόζη που περιέχουν τα γλυκά, μας είναι απαραίτητη για να λειτουργεί καλά ο εγκέφαλος. Εδώ το πρόβλημα δεν είναι τόσο στην γλυκιά την γεύση, δηλαδή την γλυκόζη, αλλά στην ποιότητα. Όλα τα γλυκα παρασκευάζονται από φυτικά έλαια και ραφιναρισμένη ζάχαρη. 

Σε ένα από τα βίντεο που υπάρχει στο κανάλι (πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο) είχα αναφέρει, ότι ο η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι ο κυριότερος συντελεστής στην εκδήλωση καρδιαγγειακών παθήσεων. Επειδή δημιουργεί μικρό φλεγμονές σε όλα τα αγγεία του οργανισμού. Αυτό φυσικά αφορά και τον εγκέφαλο. Να θυμάστε ότι όλες οι τροφές που βλάπτουν τα αγγεία, αυτόματα θα βλάπτουν και την λειτουργία του εγκεφάλου, επειδή πολύ απλά υπάρχει πολύ μεγάλο σύστημα αγγείων. Μάλιστα, πολλοί ειδικοί υγείας επιβεβαιώνουν ότι η χοληστερίνη δεν είναι τόσο επικίνδυνη για αγγεία μας, όσο η ζάχαρη, επειδή δημιουργεί αυτές τις μικροφλεγμονές που ανέφερα παραπάνω.

Επιπλέον η κατάχρηση ζάχαρης μπορεί να δημιουργήσει όχι μόνο την παχυσαρκία αλλά και το μεταβολικό σύνδρομο, όπως την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία επιδρά αρνητικά στις νοητικές ικανότητες του εγκεφάλου. Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι η μεγάλη ποσότητα της ινσουλίνης στο αίμα δημιουργεί την πνευματική ομίχλη και καταστέλλει την συγκέντρωση της προσοχης.

ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ

Τα υδρογονοποιημένα λίπη, γνωστά ως τρανς λιπαρά, είναι άλλη μια κατηγορία τροφών που κυριολεκτικά καταστρέφουν τα κύτταρα του εγκεφάλου. Τα τρανς λιπαρά υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα, τα οποία είναι ελεύθερα διαθέσιμα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Επίσης τα γλυκά ζαχαροπλαστείου, τα φαστ φουντ και τα αρτοποιηματα σε πολλες των περιπτώσεων περιέχουν τρανς λιπαρά. Πραγματικά, τα τρανς λιπαρά είναι μεγάλος εχθρός της εποχής μας. Αυτά επιδρούν αρνητικά στους δείκτες της χοληστερίνης και οδηγούν σε προβλήματα στα αγγεία, κάτι που όπως αναφέραμε παραπάνω αυτόματα δημιουργεί προβλήματα με τον εγκέφαλο. Μάλιστα έχει παρατηρηθεί συσχετισμός των τρανς λιπαρών με νοητικές παθήσεις.

Αν θέλετε να μάθετε πως η βιομηχανία τροφίμων έπεισε την ανθρωπότητα να καταναλώνει τα τρανς λιπαρά, σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε το σχετικό βίντεο που υπάρχει στο κανάλι (πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο)

Και τώρα περνάμε στις τροφές που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και είναι ικανές βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμο τις νοητικές ικανότητες. Η προσθήκη αυτών των τροφών στην καθημερινή διατροφή μόνο οφέλη θα προσφέρει.

ΑΥΓΑ

Η πρώτη τροφή που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και μνήμης, είναι τα αυγά. Τα αυγά αποτελούνται από το ασπράδι και τον κρόκο. Το ασπράδι είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία αποτελεί το κύριο δομικό υλικό του οργανισμού. Ο κρόκος από την άλλη περιέχει ωφέλιμα λίπη, μια σειρά από βιταμίνες και χολίνη. Η χολίνη είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό σε ακετυλοχολίνη. Έχει διαπιστωθεί από πολλές έρευνες ότι η ακετυλοχολίνη είναι ένας πολύτιμος νευροδιαβιβαστής, ο οποίος συμβάλλει στην καλή μνήμη και στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Επίσης η χολίνη συμβάλλει στην καλή διάθεση και αυτός είναι άλλος ένας λόγος να έχετε τα αυγα στην διατροφή σας. Για πολλά χρόνια θεωρούσαν τα αυγά ώς αίτια της υψηλής χοληστερίνης, αυτό φυσικά δεν ισχύει, μπορείτε χωρίς κανένα φόβο να καταναλώνεται τα αυγά.  PMID: 23193625

ΚΑΡΥΔΙΑ

Συνεχίζουμε με τα καρύδια. Τα καρύδια περιέχουν πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνη Ε και καλά λίπη, τα οποία όπως έχει αποδεχθεί είναι πολύ ωφέλιμα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αξίζει να αναφέουμε ότι ανάμεσα σε όλους τους ξηρούς καρπούς, τα καρύδια έχουν την καλύτερη αναλογία ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών, 1 προς 4. Στους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς αυτή η αναλογία τείνει προς την μεριά των ωμέγα 6 λιπαρών οξέων.

Να σας θυμίσω ότι η κυριότερη διαφορά μεταξύ των ωμέγα-3 και -6 λιπαρών οξέων, είναι ότι τα ωμέγα-3 είναι  αντιφλεγμονώδεις πράκτορες ενώ τα ωμέγα-6 συμβάλλουν στην εμφάνιση χρόνιων φλεγμονωδών διεργασιών.

Η φλεγμονή στο σώμα είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση του οργανισμού, καθώς τον προστατευει απο λοιμώξεις και βλάβες. Αλλά παράλληλα η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά και να οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών σοβαρών ασθενειών. Οι ειδικοί υγείας συστήνουν την κατανάλωση μερικών καρυδιών σε καθημερινή βάση. Περίπου 5 κομμάτια, παραπάνω δεν χρειάζεται. Όσο νάναι οι ξηροί καρποί είναι δυσκολόπετη τροφή και δεν μπορούν όλοι οι οργανισμοί να τα αφομοιώσουν σωστά. 

Πάντα όταν αγοράζετε καρύδια να προσέχετε την εμφάνιση τους. Καλό θα ήταν να αποφεύγετε εκείνα που φαίνονται ζαρωμένα εξωτερικά. Αν είναι δυνατόν να τα μυρίσετε, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν βγάζουν κάποια δυσάρεστη οσμή.

ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ

Ο σολομός είναι ένα δημοφιλές λιπαρό ψάρι και είναι πολύ ωφέλιμος για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Θέλετε να μάθετε γιατί γενικά τα λιπαρά ψάρια είναι ωφέλιμα για των εγκεφαλο μας; Ο εγκέφαλός μας στο μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από λιπαρά οξέα και το 33% εκ των οποίων να είναι ω-3. Είναι η βάση δομικών υλικών για τον εγκέφαλο. Τα ωμέγα 3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της μνήμης και καλής διάθεσης. Επιπλέον προστατεύουν τον εγκέφαλο από φλεγμονές. Όσο περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά έχουμε στη διατροφή μας τόσο λιγότερη περιεκτικότητα βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη θα έχουμε στο αίμα μας. Η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη δημιουργεί πλάκες οι οποίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και προκαλούν την άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Επίσης τα ωμέγα 3 λιπαρά καταπολεμούν τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για παθήσεις του εγκεφάλου. Για αυτό καλό είναι να φροντίζετε να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα ωμέγα 3 λιπαρών.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Είναι διαπιστωμένο ότι τα συστατικά που περιέχει η σοκολάτα μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο και να στηρίξει την λειτουργία του. Οι έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο την διάθεση αλλά και την μνήμη. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η σοκολάτα πρέπει να είναι μαυρη, δηλαδή το ποσοστό του κακάο να είναι 85% και πάνω. Αυτό το λέω επειδή αν δείτε τα συστατικά που περιέχουν οι περισσότερες σοκολάτες, θα διαπιστώσετε ότι η ποσότητα της σοκολάτας είναι ελάχιστη. Όταν αγοράζετε σοκολάτα διαβάστε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Συνήθως οι περισσότερες σοκολάτες περιέχουν πολύ ζάχαρη περίπου 50 γραμ. ανα 100 γραμ., σημαίνει ότι η μισή ποσότητα είναι ζάχαρη. Επιλέξτε να έχει το πολύ 20 γραμ..

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από την διατροφή, στην υγεία του εγκεφάλου συμβάλλει και ο καλός ποιοτικός ύπνος. Γενικά ο ύπνος επηρεάζει την αντιληπτική μας ικανότητα, πράγμα που σημαίνει ότι αν κοιμόμαστε καλά προστατεύουμε τον εγκέφαλο από βλάβες και πρόωρο γήρας. Σχετικά με τον ύπνο σας προτείνω οπωσδήποτε να δείτε το ξεχωριστό βίντεο που υπάρχει στο κανάλι (πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο).

Discussion

  1. Avatar
    Δημήτρης Σκανδάλης

Αφήστε το σχόλιο εδώ: