ΚΡΥΑ Χέρια & Πόδια Είναι ΣΗΜΑΔΙ Πολύ Πιο Σοβαρής Πάθησης!

Είναι απολύτως λογικό να κρυώνουν τα άκρα των χεριών και ποδιών, όταν εκτιθόμαστε στο κρυο.

Γιατί όμως, όταν βρισκόμαστε σε άνετη για το σώμα θερμοκρασία, τα άκρα των χεριών και ποδιών, εξακολουθούν να είναι κρύα;

Τα μονίμως κρύα χέρια και πόδια, είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Πρόκειται, για μια αρκετά ενοχλητική αίσθηση, η οποίο παρατηρείται πολύ συχνά στις γυναίκες, κυρίως λόγω των διακυμάνσεων στα επίπεδα των ορμονών που παίζουν μεγάλο ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Επικρατεί ο ισχυρισμός ότι το φαινόμενο των κρύων χεριών και ποδιών, οφείλεται αποκλειστικά στην κακή κυκλοφορία του αίματος. Είναι όμως έτσι; Η μήπως υπάρχουν και άλλες αιτίες που προκαλούν αυτό το πρόβλημα;

Ο οργανισμός μας με την βοήθεια των αιμοφόρων αγγείων, προσπαθεί να διατηρεί την εσωτερική θερμοκρασία σταθερή. Όταν εκτιθόμαστε σε χαμηλή θερμοκρασία, το σώμα προωθεί την ροή του αίματος σε μέρη του σώματος που είναι πιο κρίσιμα για την επιβίωση, όπως στον εγκέφαλο και στο στήθος.

Τα αιμοφόρα αγγεία μεταφέρουν πλούσιο σε οξυγόνο, ζεστό αίμα σε όλο το σώμα. Όταν πέφτει η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, το δέρμα ειδοποιεί τον εγκέφαλο να προκαλέσει συστολή των αγγείων, ώστε το αίμα να επικεντρωθεί στα μέρη του σώματος, όπου βρίσκονται τα πιο σημαντικά ζωτικά όργανα.

Ένας από τους κύριους λόγους που τα ακρα χεριών και ποδιών κρυούν συνεχώς είναι η αδυναμία του οργανισμού να διαχειρίζεται σωστά την θερμότητα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους τους οποίους θα αναφέρουμε παρακάτω.

ΑΝΑΙΜΙΑ

Η πρώτη αιτία στην οποία μπορεί να οφείλεται τα μονίμως άκρα χεριών και ποδιών είναι η αναιμία. Η αναιμία προκαλείται τις περισσότερες φορές από την έλλειψη σιδήρου. Όταν οι δείκτες του σιδήρου είναι χαμηλοί, τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματός δεν τροφοδοτούνται επαρκώς με αιμογλοβίνη ώστε να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο σώμα. Η αιμογλοβίνη είναι η κύρια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά κύτταρα του αίματος και είναι υπεύθυνη στο να μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κρυώνουν συχνά τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σου.

Για την παραγωγή θερμότητας στο σώμα χρειάζεται ενέργεια, και για την παραγωγή ενέργειας χρειάζεται το οξυγόνο. Στην περίπτωση αναιμίας δημιουργείται χρόνια ανεπάρκεια οξυγόνου στο σώμα. Για αυτό, εάν διαπιστώσετε χαμηλούς τους δείκτες σιδήρου στον οργανισμό, καλό είναι να τους ανεβάσατε. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε μέσω της διατροφής, προσθέτοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Σχετικά με τον σίδηρο που λαμβάνουμε από τις τροφές, πρέπει να γνωρίζετε το εξής. Ο σίδηρος στις τροφές υπάρχει σε δύο μορφές: ο αιμικός (δισθενή) και ο μη αιμικό (τρισθενή) σίδηρο. Ο αιμικός ή αλλιώς ζωικός σίδηρος, βρίσκεται στις τροφές ζωικής προέλευσης και απορροφάται εύκολα από το σώμα μας, η βιοδιαθεσιμότητά του φτάνει σε ποσοστό έως το 30%. Από την άλλη, ο μη αιμικός ή αλλιώς φυτικός σίδηρος, βρίσκεται στις τροφές φυτικής προέλευσης, και απορροφάται σε πολύ πιο μικρό ποσοστό, έως το 8%. Προκειμένου να αυξηθεί η απορρόφησή του φυτικού σιδήρου, ο οργανισμός μας πρέπει να μετατρέψει τον μη αιμικό (τρισθενή) σίδηρο σε αιμικό (δισθενή).

Αυτή η πληροφορία είναι πολύ σημαντική, και θα πρέπει να την γνωρίζουν τα άτομα που πήραν απόφαση να κόψουν τις τροφές ζωικής προέλευσης. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τα άτομα που ακολουθούν αποκλειστικά φυτική διατροφή, να έχουν σημαντικές ελλειψεις σιδήρου στον οργανισμό. Η λύση στην περίπτωση που κάποιος θέλει να ακολουθεί φυτική διατροφή, είναι να ελέγχει τους δείκτες σιδήρου, και αν υπάρχουν ελλείψεις οπωσδήποτε να τις καλύπτει.

Για να έχετε μέγιστο αποτέλεσμα στην αφομοίωση του σιδήρου, πρέπει να έχετε κατά νού δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον, το περιβάλλον του στομάχου, κατά τη λήψη τροφών που περιέχουν σίδηρο πρέπει να είναι όξινο. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε πίνοντας μηλόξυδο πριν το φαγητό. Και δεύτερον, στο ίδιο γεύμα να έχετε τροφή πλούσια σε βιταμίνη C, αυτό θα βοηθήσει την αποτελεσματική αφομοίωση σιδήρου.

Πλούσιες πηγές τροφών σε βιταμίνη C μπορείτε να βρείτε σε ξεχωριστό άρθρο. Τα οφέλη Βιταμίνης C & τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C! ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΕΣ

Το ξέρατε ότι η διατροφή και οι δίαιτες μπορεί να είναι η αιτία που έχετε συνεχώς παγωμένα άκρα των χεριών και ποδιών; Αν παρατηρείται τα χέρια και τα πόδια σας να παγώνουν εύκολα και αυτό συνοδεύεται με κάποιες στιγμιαίες διαπεραστικές ανατριχίλες, πολύ πιθανόν να μην τρέφεσαι σωστά! Και συγκεκριμένα να σας λείπουν ορισμένες βιταμίνες. Ένα παράδειγμα είναι η βιταμίνη Β-12. Έχει παρατηρηθεί ότι η έλλειψη βιταμίνης Β12 συνδέεται με παγωμένα άκρα χεριών και ποδιών. Αυτό εξηγείται με το γεγονός ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη συμμετέχει ενεργά σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.

Να θυμάστε ότι η θερμοκρασία του σώματος σχετίζεται με τον μεταβολισμό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Οι αυξημένοι μεταβολικοί ρυθμοί προκαλούν αυξημένη θερμοκρασία, με αυτό τον τρόπο το σώμα αυξάνει την απόδοση των μεταβολικών διαδικασιών. Δυστυχώς με τα χρόνια και με τον τρόπο ζωής, ο μεταβολισμός πέφτει. Κατά κανόνα οι νέοι άνθρωποι, και ειδικά τα παιδιά, έχουν κατά μέσο όρο υψηλότερες θερμοκρασίες από τους γηραιότερους, επειδή σε μικρότερες ηλικίες ο μεταβολισμός είναι πιο έντονος.

Για αυτό είναι καλό να στοχεύετε στο να είστε μεταβολικά υγιείς. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε μεσω της διατροφής.

Περισσότερα, σχετικά με την μεταβολική υγεία, θα βρείτε στα άρθρα που ανεβάζω στο τελεγραμ.

✅Σύνδεσμος για την κοινότητα στο τελεγραμ ? https://t.me/georgiadis79

Είναι γεγονός, και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι μια από τις αιτίες παχυσαρκίας είναι η μεταβολική διαταραχή. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις παχυσαρκίας έχει παρατηρηθεί χαμηλότερη θερμοκρασία του σώματος λόγω προβλήματος στο μεταβολισμό τους. Το μεγάλο πρόβλημα με τις δίαιτες είναι ότι οι περισσότεροι τις κάνουν για να έχουν άμεσα αποτελέσματα στην απώλεια βάρους. Όμως, πολλές δίαιτες, σας στερούν κάποιες τροφές που έχετε συνηθίσει να τρώτε, με τον ισχυρισμό ότι είναι η αιτία του περιττού σας βάρους. Αυτό δεν είναι αλήθεια!
Η αιτία του περιττού βάρους είναι οι παραπανίσιες θερμίδες που λαμβάνατε καθημερινά χωρίς να τις ξοδευετε. Αυτή είναι η αλήθεια!

Το να βγάλετε από την διατροφή σας ορισμένες τροφές, οι οποίες κατά την άποψη σας σας παχαίνουν, είναι πολύ μεγάλο λάθος. Επειδή μπορεί να δημιουργήσετε μεγάλη στέρηση σε βιταμίνες. Για αυτό η συμβουλή είναι, αν στοχεύετε στην απώλεια βάρους χωρίς αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό, να προσπαθείτε να μειώνετε τις θερμίδες σταδιακά.

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα, και συγκεκριμένα υποθυρεοειδισμό. Δηλαδή χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς. Ο θυρεοειδής αδένα διαδραματίζει πολύ σημαντικο ρολο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Οταν εκδηλώνεται χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς, ο αδένας και δεν παράγει αρκετές ορμόνες ώστε να γίνονται σωστά όλες οι λειτουργίες που αφορούν τον μεταβολισμό. Η χρόνια κούραση, το ξηρό δέρμα, η έντονη αίσθηση κρύου σε χέρια και πόδια αλλά και ο πόνος των αρθρώσεων είναι συμπτώματα που πολλές φορές υποδεικνύουν χαμηλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα μοιάζει με θερμοστάτη, ο οποίος ρυθμίζει την παραγωγή ενέργειας στο σώμα. Με τον υποθυρεοειδισμό, ο “θερμοστάτης” είναι χαμηλά ρυθμισμένος, λόγω μη ορθής λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Επίσης είναι απόλυτα λογικό να μην γίνεται σωστή διανομή θερμότητας σε όλο το σώμα, όταν η γενική παραγωγή θερμότητας είναι χαμηλή. Αυτός είναι και ο λόγος, που η θερμότητα δεν φτάνει στα άκρα των χεριών και ποδιών, επειδή ο οργανισμός την αξιοποιεί για τα όργανα ζωτικής σημασίας. Για τον οργανισμό είναι πολύ πιο σημαντικά τα όργανα ζωτικής σημασίας, από ότι τα άκρα των χεριών και ποδιών. Και αυτό είναι λογικό, επειδή χωρίς αυτά υπάρχει κίνδυνος επιβίωσης.

Σχετικά με τον θυρεοειδή αδένα σας προτείνω οπωσδήποτε να διαβάσετε δύο πολύ σημαντικά άρθρα.

ΤΡΟΦΕΣ Για Τον Θυρεοειδή Που Μειώνουν Τον Ρίσκο Παθήσεων!

Πως Κάνετε Ζημιά Στον Θυρεοειδή Κάθε Μέρα;

ΖΑΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Άλλη μια αιτία κρύων χεριών και ποδιών είναι τα νεύρα. Και συγκεκριμένα, βλάβη στα νεύρα. Ο ζαχαρώδης διαβήτης είναι πάθηση που προκαλεί βλάβη στα νευρα. Είναι διαπιστωμένο ότι το υψηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα επηρεάζει αρνητικά τα νεύρα, κυρίως νευρα των ποδιών. Εάν έχετε διαβήτη, η διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικό επίπεδο, θα μειώσει τον κίνδυνο προβλημάτων στα πόδια σας. Ο γιατρός σας θα πρέπει να ελέγχει τα πόδια σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για βλάβες.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να εξετάζετε τακτικά την κατάσταση των ποδιών σας. Εκτός από το αίσθημα κρύου, μπορεί να νιώθετε κάψιμο και πόνο που προκαλείται πολλές φορές τη νύχτα. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να χάσετε την ικανότητα να αισθάνεστε τον πόνο, οπότε μπορεί να είστε πιο επιρρεπείς σε τραυματισμους που δεν επουλώνονται γρήγορα. Τα έλκη των ποδιών αποτελούν επίσης πραγματικό κίνδυνο. Για αυτό εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλό είναι να επισκεφθείτε έναν ειδικό υγείας.

Να θυμάστε ότι η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να προλάβει την ανάπτυξη μιας πολύ σοβαρής πάθησης.

Discussion

  1. Avatar
    Κωνσταντίνος
  2. Avatar
    Konstantinos

Αφήστε το σχόλιο εδώ: