Αυτά Θα Συμβούν, Αν Τρώτε Κάθε Μέρα 5 ΚΑΡΥΔΙΑ!

Πιστεύετε ότι είναι τυχαίο, που το σχήμα των καρυδιών μοιάζει με τον εγκέφαλο;

 

Αν με ρωτήσετε, ποια είναι η καλύτερη τροφή για να έχουμε καλή και δυνατή υγεία, χωρίς δεύτερη σκέψη θα έλεγα ότι είναι τα καρύδια! Πραγματικά, τα καρύδια είναι από τους λίγους ξηρούς καρπούς που περιέχουν μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, μετάλλων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών.

Μάλιστα, ορισμένες έρευνες επιβεβαιώνουν, την ικανότητα που κατέχουν τα καρύδια να αντιστέκονται ενάντια σε πολλές ασθένειες.

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε τυχεροί, καθώς λόγω κλιματολογικών συνθηκών η ποιότητα των Ελληνικών καρυδιών είναι εξαιρετική.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα πιο σημαντικά οφέλη που θα λάβετε, αν τρώτε καρύδια σε καθημερινή βάση. Επίσης θα αναφέρουμε τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξετε αν ήδη έχετε τα καρύδια στην διατροφή σας.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Έχει παρατηρηθεί από καιρό, ότι οι λαοί και γενικά οι άνθρωποι που έχουν στην καθημερινή τους διατροφή τα καρύδια, έχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που οι καρδιολόγοι συστήνουν οπωσδήποτε την κατανάλωση των καρυδιών σε καθημερινή βάση.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα γενικά των ξηρών καρπών είναι η αναλογία ω6 και Ω3 λιπαρών οξέων. Στους περισσότερους ξηρούς καρπούς αυτή η αναλογία δεν είναι η καλύτερη, ένα παράδειγμα είναι τα φιστίκια. Μπορεί το σώμα μας να έχει ανάγκη και τα ω6 λιπαρά οξέα, ωστόσο στη σύγχρονη εποχή διατροφή ήδη υπάρχει πλεόνασμα των ω6 λιπαρών. Τα ωμέγα 6 εμπλέκονται στην εμφάνιση φλεγμονής, σε αντίθεση με τα ω-3 τα οποία μειώνουν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες. Δυστυχώς η κατανάλωση των ωμέγα 6, στην εποχή μας, είναι 20 φορές περισσότερη από τα ωμέγα-3. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα!

Το ενδιαφέρον με τα καρύδια είναι ότι περιέχουν την καλύτερη αναλογία ωμέγα-3 και ωμέγα-6, συγκριτικά με όλους τους ξηρούς καρπούς.

Η αναλογία ωμέγα 3 και ωμέγα 6 που συστήνουν οι ειδικοί υγείας είναι 1 προς 4, δηλαδή για κάθε γραμμάριο ωμέγα-3, να μην καταναλώνετε περισσότερα από 4 γραμμάρια ωμέγα-6.

Το πρόβλημα είναι ότι τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά. Παράδειγμα, τα ωμέγα-3 βοηθούν και βελτιώνουν το λιπιδικό προφίλ, δηλαδή μειωνουν την αναπτυξη αθηρωματικής πλάκας, με αποτέλεσμα την πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε αυτή την περίπτωση, τα ωμέγα 6 μπορεί να εμποδίσουν αυτήν την ευεργετική δράση, επειδή τα ωμέγα-6 συμβάλλουν στην εμφάνιση χρόνιων φλεγμονωδών διεργασιών. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι η αναλογία ωμέγα 3 και ωμέγα 6 στα καρύδια είναι ιδανική, 1 προς 4, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για άλλους ξηρούς καρπούς.

Σχετικά με τα λιπαρά που περιέχουν τα καρύδια έχει διαπιστωθεί κάτι εξίσου πολύ σημαντικό. Οι υπέρβαροι ενήλικες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, οι οποίοι έτρωγαν ένα τέταρτο του φλιτζανιού καρυδιών ημερησίως είχαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα ινσουλίνης πριν το φαγητό, σε σύγκριση με άλλους που δεν έτρωγαν. Τα λίπη στα καρύδια έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τις μεταβολικές διεργασίες σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

ΚΑΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ

Οι ξηροί καρποί είναι ωφέλιμοι και για τον εγκέφαλό μας. Χάρη στην περιεκτικότητα των λιπαρών οξέων, μπορούμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τον εγκέφαλό μας. Μία σειρά από ξηρούς καρπούς καρπούς και σπόρους περιέχουν θειαμίνη και μαγνήσιο, τα οποία με τη σειρά τους είναι διαπιστωμένο ότι βελτιώνουν τις νοητικές ικανότητες. Παράδειγμα τα καρύδια περιέχουν κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και σίδηρο, ενώ τα καρύδια Βραζιλίας, εκτός του ότι περιέχουν τα καλά λιπαρά, περιέχουν και το σελήνιο, που είναι απαραίτητο στοιχείο για τον εγκέφαλό μας και για την υγεία του θυρεοειδούς.

ΥΓΕΙΑ & ΟΜΟΡΦΙΑ

Γνωρίζατε ότι, τα καρύδια, είναι πλούσια πηγή μιας βιταμίνης που συνδέεται με την υγεία του δέρματος. Πρόκειται για την βιταμίνη Ε, η οποία κατέχει αντιοξειδωτική δράση και αποτρέπει την διαδικασία γήρανσης του δέρματος. Άλλη μια ενδιαφέρουσα λειτουργία της βιταμίνης Ε στη φροντίδα του δέρματος είναι η προστασία από τον ήλιο, και συγκεκριμένα η βιταμίνη Ε απορροφά τις επιβλαβές υπεριώδες ακτίνες του ήλιο όταν περνούν από το δέρμα. Ο λόγος που ανέφερα τους παραπάνω ξηρούς καρπούς είναι επειδή εκτός το ότι είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Ε, περιέχουν και μια σειρά από ωφέλιμα συστατικά τα οποία έχουν ευεργετική επίδραση σε όλο τον οργανισμό. Οπότε αν για κάποιο λόγο οι παραπάνω ξηροί καρποί δεν υπάρχουν στην διατροφή σας, καλό είναι τους προσθέσετε.

ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Αξίζει να αναφέρουμε τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες που περιέχουν τα καρύδια. Τα καρύδια περιέχουν βιταμίνη C B1 B2 καροτίνη, φώσφορο, μαγνήσιο. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα καρύδια είναι πολύ ισχυρά στην εξουδετέρωση ελεύθερων ριζών, ενώ οι πολυφαινόλες καρυδιάς μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη διαταραγμένης λειτουργίας στο συκώτι.

Επιπλέον, τα καρύδια περιέχουν ψευδάργυρο και ιωδιο, αυτά προσφέρουν οφέλη για στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια και τον θυρεοειδή αδένα. Φυσικά κάνουν καλό και στην καρδιά, όχι μόνο λόγω των ωμέγα-3, αλλά επειδή περιέχουν μέταλλα όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, είναι από τα πιο βασικά μέταλλα για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει τον ψευδάργυρο, ως μέταλλο το οποίο δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε ένα μέρος αυτό είναι αλήθεια! Ωστόσο αυτό που είναι εξίσου πολύ σημαντικό, και πολύς κόσμος δεν γνωρίζει, με αποτέλεσμα να λαμβάνει μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, είναι ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ψευδαργύρου και χαλκού. Αν λαμβάνετε τον ψευδάργυρο χωρίς να φροντίζετε να υπάρχει αυτή η ισορροπία, τότε πολύ απλά θα εξαντλούνται τα αποθέματα του χαλκού. Ο χαλκός είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό, το οποίο συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος ενώ είναι απαραίτητος για τα οστά.

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Άλλο ένα πλεονέκτημα των καρυδιών, είναι η θετική επίδρασή τους στο πεπτικό σύστημα και συγκεκριμένα στο έντερο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutrition, τα καρύδια φαίνεται να συμβάλλουν στη μείωση πιθανότητας καρκίνου του παχέος εντέρου.

Έχει παρατηρηθεί, ότι καταναλώνοντας τα καρύδια, αυξάνονται τα καλά βακτήρια στην εντερική χλωρίδα που παράγουν βουτυρικό οξύ, το οποίο σχηματίζεται στο παχύ έντερο, ως αποτέλεσμα της ζύμωσης των διατροφικών ινών και αποτελεί κύρια πηγή ενέργειας για τα κύτταρα του παχέος εντέρου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διεξήγαγαν ένα πολύ ενδιαφέρον και αποκαλυπτικό πείραμα. Χώρισαν τα άτομα σε 2 ομάδες. Και οι δύο ομάδες κατανάλωναν ισορροπημένα γεύματα, με την διαφορά ότι στη μια από τις ομάδες αντικατέστησαν όλα τα λίπη, με τα λίπη από καρύδια.  Τα αποτελέσματα ήταν πολύ αποκαλυπτικά. Η ομάδα που είχε στην διατροφή τους τα καρύδια, αύξησε το ποσοστό των φιλικών βακτηρίων στο έντερο. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε τον ρόλο των φιλικών βακτηρίων, που πιθανόν να μην γνωρίζατε. Ορισμένα βακτήρια προστατεύουν την εσωτερική επένδυση του εντέρου, ενώ άλλα βελτιώνουν την λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Να θυμάστε ότι η επίδραση των καρυδιών στην μικροχλωρίδα του εντέρου είναι πάρα πολύ θετική. Για αυτό αξίζει να τα έχετε στην διατροφή σας!

ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Ωστόσο σχετικά με τους ξηρούς καρπούς, θα πρέπει να γνωρίζετε τα παρακάτω. Οι ξηροί καρποί περιέχουν πολλές θερμίδες, ανά 100gr γύρω στις 550 θερμίδες. Αυτό να το έχετε υπόψη σας σε περίπτωση που μετράτε τις ημερήσιες σας θερμίδες για να χάσετε κάποια κιλά. Για αυτό να είστε προσεκτικοί με την ποσότητα, είναι πολύ εύκολο να το παρακάνετε, επειδή όπως και να χει είναι υδατάνθρακας και οι υδατάνθρακες ανοίγουν την όρεξη .

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Επιπλέον, οι ξηροί καρποί, σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να είναι η αιτία αλλεργίας. Σε πολλές χώρες είναι το πιο συχνά ελεγχόμενο αλλεργιογόνο. Η αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, πολλές φορες είναι επίμονη και σε αρκετές περιπτώσεις επικίνδυνη.

ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ

Και κάτι πολύ σημαντικό για τους ξηρούς καρπούς. Καλό είναι, πριν την κατανάλωσή τους να τους μουλιάζετε. Οι ξηροί καρποί περιέχουν το φυτικό οξύ, το οποίο πολλές φορές ευθύνεται για το πρήξιμο και διαταραχή της πέψης μετά την κατανάλωσή τους. Το φυτικό οξύ μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου και του ψευδαργύρου από άλλα τρόφιμα που καταναλώνουμε στο ίδιο γεύμα. Για αυτό αν θέλετε να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα καλό είναι να τους μουλιάζετε.

Discussion

 1. Avatar
  Γιατρά Μαρία
 2. Avatar
  Vasileios Nikolopoulos
 3. Avatar
  Παρασκευή Μίνη
 4. Avatar
  Κελυ
 5. Avatar
  ΘΑΛΕΙΑ ΦΛΩΤΣΙΟΥ
 6. Avatar
  Anthi. Pieridis

Αφήστε το σχόλιο εδώ: