Τοξικοί Άνθρωποι. Ποιοι είναι και πως να τους αντιμετωπίζεις;

Είμαστε πολύ επιρρεπείς στην επιλογή της τροφής, προσέχουμε την σιλουέτα μας και ψάχνουμε τρόπους να αυξήσουμε την ενέργειά μας.

Και όμως, δεν υποψιαζόμαστε, ότι ένας από τους λόγους που δεν έχουμε ενέργεια, μπορεί να είναι από την συναναστροφή με ορισμένους ανθρώπους, οι οποίοι, συνειδητά ή ασυνείδητα, κλέβουν, την πολύτιμη για εμάς ενέργεια.

Είμαι σίγουρος, ότι θα έχετε συναντήσει πολλές φορές ανθρώπους, που να σας δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα από το πρώτο κιόλας λεπτό. Και πολύ πιθανόν θα έχετε σκεφτεί πως απλά δεν είναι ο τύπος σας.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Πρόκειται για τοξικούς ανθρώπους, οι οποίοι ζουν ανάμεσα μας.

Ποιοι είναι οι τοξικοί άνθρωποι;

Είναι κανονικοί άνθρωποι, οι οποίοι, παίρνουν δύναμη, όταν έρχονται σε επαφή με κάποιον. Στόχος τους είναι να σας προβοκάρουν, ώστε να αντιδράσετε και έπειτα να ‘τραφούν’ από το συναίσθημα που θα βιώσετε. Πολύ πιθανόν, να έχετε τέτοιους ‘χαρακτήρες’, ακόμα και στο κοντινό σας κύκλο. Μπορεί κάποιος συγγενείς, που συνεχώς γκρινιάζει για τα πάντα, μπορεί η γειτόνισσά η οποία συνεχώς μιλάει για τα προβλήματά της, μπορεί ο συνάδελφος που δεν μπορεί να φτιάξει την προσωπική του ζωή.

Υπάρχουν φορές, που είναι αδύνατον να σταματήσεις την συζήτηση με αυτόν τον άνθρωπο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κατέχετε δεξιότητες (θα σας  οι οποίες θα σας βοηθήσουν να προστατευτείτε & να ξεχωρίζετε αυτούς τους συμπατριώτες.

Πάρτε μια βαθιά αναπνοή & ξεκινάμε.

Πως μπορείτε να ξεχωρίσετε, αν η συμπεριφορά ενός ανθρώπου είναι τοξική;

Διαπιστευτήρια κριτήρια για να εντοπίσετε έναν τοξικό συνάνθρωπο:

 • Συζητούν συνεχώς για το παρελθόν.
 • Κλαίγονται & γκρινιάζουν για τα πάντα.
 • Συνεχώς κάποιος τους έχει αδικήσει.
 • Δεν θεωρούν το ψέμα, κάτι το κακό.
 • Μιλάνε πολύ – ακούνε λίγο.
 • Δεν παραδέχονται ποτέ το λάθος τους.
 • Ψευδο-ειλικρίνεια, από χαμόγελο μέχρι και κομπλιμέντα.
 • Δεν έχουν ευγένεια (όχι πάντα). Μπορεί η ευγένεια τους να είναι υπερβολική (είναι τρικ τους).
 • Η ηθοποιία κυλά στο αίμα.
 • Έχουν την τάση να ελέγχουν τα πάντα & τους πάντες.
 • Συζητούν για άλλους ανθρώπους.

Χαρακτηριστικό τοξικού ανθρώπου:

‘’Ο άνθρωπος που πάει μπροστά, πάντα βλέπει τη λύση σε κάθε πρόβλημα. Ο τοξικός βλέπει πρόβλημα σε κάθε λύση’’.

Αν δεν μάθετε να ξεχωρίζετε τους τοξικούς ανθρώπους, τότε οι πιθανότητες να είστε εσείς το επόμενο τους θύμα.

Γιατί το κάνουν; Όλα για την ενέργεια! Αυτή η κατηγορία ανθρώπων πάντα ψάχνει τα αδύναμά σας σημεία, και χωρίς κανένα δισταγμό προσπαθούν να τα αναδείξουν. Ο στόχος τους είναι να σας βγάλουν εκτός εαυτού με προσεκτικό τρόπο, ώστε να πάρουν ένα μέρος της ενέργειά σας. Είναι δεξιοτέχνες της χειραγώγησης. Νιώθουν βολικά με ανθρώπους που εξαρχής ακολουθούν το σενάριο τους.

Τι να κάνετε;

Αρχικά θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η συγκεκριμένοι ομάδα ανθρώπων, σας εμποδίζει να έχετε καλή διάθεση, να πετυχαίνετε τους στόχους σας και γενικά, μετά την συναναστροφή μαζί τους, αντί η αυτοπεποίθηση σας και ο ενθουσιασμός σας να χτυπήσει κόκκινο – συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Γνωστή η περίπτωση; Νομίζω πως ναι.

Γιατί συνέβη αυτό; Πολύ απλά, ρούφηξε την ενέργειά σας. Αυτός είναι ΟΚ, ενώ εσείς αλοιφή.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε από την πλευρά σας, είναι  μπλοκάρετε ή περιορίστε την συναναστροφή με αυτό το άτομο όσο είναι δυνατόν. Διαβάζοντας το άρθρο μέχρι το τέλος, θα μάθετε πως να το καταφέρετε.

Παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους, οι οποίοι θα σας επιτρέψουν να προστατέψετε τον εαυτό σας και την ζωή σας από την καταστροφική επίδραση που έχουν οι τοξικοί άνθρωποι.

Αθόρυβη λειτουργία. Η πιο απλή και ιδανική λύση – είναι να σταματήσετε την επικοινωνία με τοξικούς ανθρώπους.

Ακούγετε απλό; NAI! Είναι εύκολο; ΝΑΙ!

Τι γίνετε όμως αν είναι συγγενικό πρόσωπο και δεν μπορεί να αποκοπή εντελώς η επικοινωνία; Προσπαθήστε να περιορίσετε στο μίνιμουμ την επικοινωνία. Μην μιλάτε για την προσωπική σας ζωή, μη μοιράζεστε τα σχέδια σας, διατηρήστε την επικοινωνία στα τυπικά. Μετά από ένα διάστημα, θα παρατηρήσετε την ζωή σας να αλλάζει προς το καλύτερο. Θα σπαταλάτε λιγότερη ενέργεια.

Σταματήστε να είστε βολικοί. Υπομονετικά ισοπεδώστε όλα τα καπρίτσια του τοξικού ανθρώπου.

Μάθετε να λέτε Ο Χ Ι! Σταματήστε να παίζετε τους χαρούμενους όταν θέλετε να ουρλιάξετε. Αν ο τοξικός άνθρωπος αντιληφθεί, ότι μπορείτε να αντιστέκεστε, τότε θα προβληματιστεί για την πράξη του.

Εννοείτε ότι δεν θα αλλάξει. Άλλωστε ο σκοπός μας δεν είναι να τον αλλάξουμε. Αλλά να αισθανθεί ότι πλέον δεν μπορεί να σας χρησιμοποιήσει για την εκπλήρωση της αποστολής του και πρέπει να βρει άλλο θύμα.

Το κριτήριο ότι σταματήσατε να είστε βολικοί, είναι η φράση: ‘’Γιώργο, έχεις αλλάξει… δεν είσαι όπως ήσουν πριν’’. ΟΧΙ, αυτός είμαι!!! Απλά τόσο καιρό έπαιζα θέατρο. Δεν ήμουν ο εαυτός μου.

Και η παραπάνω ερώτηση είναι ένας τρικ του τοξικού, ώστε να σας κάνει να βιώσετε το αίσθημα της ενοχής και να σας επαναφέρει στο δικό του σενάριο.

Πείτε ευθέως αυτό που έχετε να πείτε. Όταν έχετε να κάνετε με τοξικό άνθρωπο, τα υπονοούμενα εδώ δεν περνάνε. Έχετε να κάνετε με έναν επαγγελματία που έχει στόχο να ‘ρουφήξει’ την πολύτιμη ενέργεια σας. Να είστε έτοιμοι ότι ο συνομιλητής σας θα εκλάβει την αντίδρασή σας οδυνηρά. Δυσκολεύονται να δέχονται οποιαδήποτε κριτική προς την πλευρά τους.

Πάρτε ευθύνη για το πως φέρεστε. Να είστε αυτάρκης και θαρραλέοι ώστε να σταθείτε αντάξιοι της απόφασης που πήρατε (να σταματήσετε να είστε το θύμα). Μην έχετε την εντύπωση ότι πάντα ένας τοξικός άνθρωπος, ο τρόπος που σας φέρετε, το κάνει για να σας πληγώσει. Τις περισσότερες φορές το κάνει ασυνείδητα, επειδή ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς. Για αυτό στην αρχή να είστε ευγενικοί απέναντί του. Αν αντιληφθείτε ότι έχει ξεπεράσει κάποια όρια – τότε ελευθέρα μπορείτε να δράσετε ανάλογα.

Μην ψάχνετε την αιτία σε εσάς. Πολύ πιθανόν, να μην είστε εσείς οι υπεύθυνοι για το τι κάνει ο τοξικός. Τα λόγια του & οι πράξεις του – είναι σενάριο το οποίο δεν προορίζεται για εσάς. Εσείς απλά είστε το κατάλληλο αντικείμενο για την υλοποίηση του στόχου του. Μην νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά με εσάς, εφόσον αυτός επιθυμεί να κάνει το ξεκαθάρισμα.

Μπορείτε να συμπάσχετε, αλλά… Η συμπεριφορά ενός ανθρώπου μπορεί να οφείλετε, επειδή οι περιστάσεις της ζωής τον οδήγησαν να φέρετε έτσι. Μπορείτε να συμπάσχετε αλλά όχι να είστε συνένοχοι

 Εσείς δεν φταίτε για τα προβλήματα του άλλου ανθρώπου. Για αυτό μην επιτρέψετε να σας χαλάσει την διάθεση. Δεν είναι σωστό να επιτρέπετε σε κάποιον να φέρετε ή να κάνει κάτι, επειδή για παράδειγμα είχε δύσκολα παιδικά χρόνια.  Μπορείτε, ευγενικά, εφόσον θέλετε και μπορείτε, να βοηθήσετε τον άνθρωπο – μόνο στην περίπτωση αν ο ίδιος σας το ζητήσει και είναι έτοιμος πραγματικά να αλλάξει.

Πάνω από όλα εσείς! Αν αναγκάζεστε να ζείτε ή να εργάζεστε μαζί με τέτοια κατηγορία ανθρώπων, θα πρέπει να αναπτύξετε την ικανότητα της απομάκρυνσης.

Να φροντίζετε να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας και μείνετε μόνοι με τις σκέψεις σας, τα σχέδια σας για το μέλλον.

Μην συγκεντρώνεστε μόνο στη ζωή του άλλου ανθρώπου. Μην παίρνετε την ευθύνη να αλλάξετε κάποιον. Ο άνθρωπος δεν θα αλλάξει, αν δεν πάρει μόνος αυτή την απόφαση.

Αναλογιστείτε για λίγο, γιατί στον περίγυρό σας έχετε τοξικούς ανθρώπους;

Πολύ πιθανόν, αυτοί οι άνθρωποι, αντικατοπτρίζουν κάποια εσωτερικά σας προβλήματα. Γιατί κάθεστε & επιλύνετε τα δικά τους προβλήματα – όταν, λογικό θα ήταν να καθίσετε να λύσετε πρώτα τα δικά σας.

ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ: Η ενέργεια είναι ο πιο σημαντικός πόρος που διαθέτει ο άνθρωπος. Να είστε προσεκτικοί που σπαταλάτε την ενέργειά σας.

 

 

Discussion

 1. Avatar
  Κων/νος Ζαφειροπουλος
 2. Avatar
  zen
 3. Avatar
  Ευτυχία Μαγριπλξ
 4. Avatar
  ΝΙΚΟΣ

Αφήστε το σχόλιο εδώ: