Εύκολο Σπιτικό Γιαούρτι!

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, έχουν θετική επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου.

Αυτό οφείλεται στους μικροοργανισμούς που περιέχουν, οι οποίοι ρυθμίζουν την εντερική χλωρίδα προλαμβάνοντας τα γαστρεντερικά προβλήματα. Το σπιτικό γιαούρτι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, εξαιτίας του γαλακτικού οξέος, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση των τοξινών από το σώμα. Κάποια μάλιστα υποστηρίζουν ότι είναι πολύ καλή λύση σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ μπορεί να δώσει τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου χωρίς να τους δημιουργήσει προβλήματα. Ωστόσο αυτό μπορεί να μην ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις και εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού.

Αλλά υπάρχει μια πάρα πολύ σημαντική λεπτομέρεια την οποία δεν πρέπει να αγνοήσετε. Τα οφέλη που έχει το σπιτικό γιαούρτι και το γιαούρτι που υπάρχει στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Σε πολλά γιαουρτια προσθέτουν γεύσεις φρούτων και ζάχαρη. Αυτά καλό είναι να αποφευγετε επειδή δεν έχουν να σας προσφέρουν απολύτως τίποτα.

Ποιά είναι η λύση; Να το φτιάξετε μόνοι σας. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και αξίζει τον κόπο με το παραπάνω. Επίσης είναι και πολύ πιο οικονομικό και το όφελος πολύ μεγαλύτερο.

Δεν είναι καθόλου χρονοβόρο, όσο νομίζετε. Επίσης, είναι πολλά πλεονεκτήματα αν το φτιάξετε μόνοι: 1.  θα σας κοστίσει λιγότερα χρήματα από το συσκευασμένο 2. μπορείτε να ελέγξετε τα υλικά (το γάλα και το πώς θα είναι η τελική υφή του) 3. δεν θα χρειαστείτε ειδικό εξοπλισμό. Θα χρειαστείτε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο και καπάκι, μία ξύλινη κουτάλα, μια κουβέρτα, πλήρες γάλα και μαγιά γιαουρτιού (που θα είναι και η «καλλιέργειά» σας).

Βήμα 1: Ζεσταίνετε & ψύχετε το γάλα
Χρησιμοποιείστε πλήρες γάλα (αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο ή μίξη αυτών, είναι δική σας επιλογή). Γιατί πλήρες; Όσο πιο πολλά λιπαρά περιέχει το γάλα τόσο πιο κρεμώδες θα είναι το γιαούρτι σας. Να ξέρετε ότι βιολογικό γάλα, είναι υπερ-παστεριωμένο και δεν θα βγει κρεμώδες το γιαούρτι σας. Αν μπορείτε να βρείτε νωπό γάλα είναι φυσικά το καλύτερο.

Τοποθετήστε 2 λίτρα γάλα στην κατσαρόλα και το αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση (μέχρι δηλαδή τους 85–90 βαθμούς). Αυτό δεν το κάνουμε για παστερίωση γάλακτος, αλλά για να χάσουν οι πρωτεΐνες του γάλακτος λίγο τη δομή τους, ώστε να μπορέσουν πιο εύκολα να συσσωματωθούν, καθώς γίνεται η ζύμωση (αλλάζει η δομή της πρωτεΐνης του γάλακτος καζεΐνη και δίνει ένα κρεμώδες γιαούρτι). Αν το βράσετε πολύ θα σκοτώσει τα βακτήρια που θα μπορούσαν να εμπλουτίσουν το γιαούρτι σας και δεν θα πήξει. Τα περισσότερα έτοιμα γάλατα είναι ήδη παστεριωμένα, οπότε είναι πιθανό να μην έχετε προβλήματα με… κακά βακτήρια. Όταν το γάλα αρχίσει να βράζει, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει. Θα ξέρετε ότι είναι έτοιμο όταν μπορείτε να βάλετε το δάχτυλό σας στο γάλα και να το αφήσετε εκεί άνετα για 3 δευτερόλεπτα, χωρίς να καείτε.

Βήμα 2: Ετοιμάστε τη γιαουρτοπυτιά
Αυτό είναι είτε έτοιμο γιαούρτι, είτε γιαούρτι από την προηγούμενη παρτίδα γιαουρτιού που φτιάξατε ή στεγνή μαγιά. Προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας γιαούρτι στην κατσαρόλα σας, ανακατέψτε απαλά και στη συνέχεια κλείστε με το καπάκι την κατσαρόλα σας. Όσο περισσότερη μαγιά προσθέσετε τόσο πιο εύκολα θα πήξει το γάλα, αλλά δεν θα έχει ξινή γεύση.

Βήμα 3: Τυλίξτε το & τοποθετήστε στο ψυγείο

Αφήστε το γιαούρτι σας σε ένα ζεστό μέρος για μία νύχτα. Το γιαούρτι πρέπει να μείνει ζεστό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, διαφορετικά τα βακτήρια δεν θα πολλαπλασιαστούν και δεν θα πήξει το γιαούρτι. Μπορείτε να το τοποθετήσετε στο φούρνο τυλιγμένο σε πετσέτα στους 50 βαθμούς και να το αφήσετε για 5 ώρες. Αλλιώς μπορείτε να τυλίξτε το δοχείο με μια ζεστή κουβέρτα και να το αφήστε σε ένα ζεστό σημείο στην κουζίνα.

Μετά από 8-12 ώρες ζύμωση, το ζεστό γάλα θα έχει πήξει και θα έχει μετατραπεί σε γιαούρτι.

Έπειτα διατηρήστε το στο ψυγείο

ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

Πατήστε εδώ για να μάθετε: ?Πως μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό λάχανο τουρσί;

Αφήστε το σχόλιο εδώ: