Λάχανο τουρσί (εύκολη συνταγή)

Όπως όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, το λάχανο τουρσί είναι πραγματικά ωφέλιμο για το έντερο ενώ μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο ​​για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η ζύμωση είναι μια απλή και φυσική διαδικασία που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τη διατήρηση των τροφίμων, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην καλή πέψη και βελτιώνει την υγεία. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, εκλείπουν όλο και περισσότερο από την διατροφή μας.

Το λάχανο τουρσί έχει πολλές ίνες και αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή πέψη. Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα, βελτιώνει την υγεία του εντέρου και βοηθάει στο φούσκωμα. Η τακτική κατανάλωσή του εμποδίζει την ανάπτυξη διαφόρων παθήσεων του παχέος εντέρου. Επίσης, το λάχανο τουρσί είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι η καλύτερη βιταμίνη που ενισχύει το ανοσοποιητικό. Είναι το φυσικό προβιοτικό με φιλικά βακτήρια τα οποία είναι πολύ ωφέλιμα για τα έντερα μας.

Το αλάτι ενθαρρύνει την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων. Το λάχανο τουρσί, είναι ένας παραδοσιακός τρόπος συντήρησης του λάχανου που μέσα στην άλμη αποκτά καταπληκτική γεύση και χρησιμοποιείται είτε κατευθείαν σε σαλάτα είτε στην μαγειρική.

Το λάχανο για να γίνει τουρσί θέλει το χρόνο του, που κυμαίνεται από 7 μέρες έως 2-3 εβδομάδες, ανάλογα την εποχή. Αν το βιαζόμαστε μπορούμε να φτιάξουμε την άλμη που θα βουτήξουμε το λάχανο με χλιαρό νερό και να φυλάξουμε το δοχείο σε ζεστό περιβάλλον. Σε ψυχρό περιβάλον η ζύμωση αργεί, ίσως και περισσότερο από μήνα.

ΥΛΙΚΑ:

1 Λάχανο

3 Καρότα

1 φλ. χοντρό αλάτι

Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Καθαρίζουμε το καρότο & το λάχανο από τα εξωτερικά φύλλα & αφαιρούμε το κοτσάνι.

Ψιλοκόβουμε το λάχανο & τα καρότα.

Τοποθετούμε όλα τα υλικά μας σε ένα ταψί ή σε μία λεκάνη και ρίχνουμε από πάνω το αλάτι. Ανακατεύουμε να πάει παντού και τρίβουμε τα λαχανικά με τις παλάμες μας, τα ζουλάμε με τα χέρια μας μέχρι να μαραθούν λίγο.

Τοποθετούμε το λάχανο στο γυάλινο δοχείο ή όπου θέλουμε να το αποθηκεύσουμε. Βράζουμε νερό, το αφήνουμε να κρυώσει και το ρίχνουμε στο δοχείο μέχρι να σκεπαστεί το λάχανο.

Από πάνω βάζουμε μια πέτρα για βάρος και το κλείνουμε.

Το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, εκτός ψυγείου και κάθε μέρα το τρυπάμε με μια ξύλινη κουτάλα για να μπει εσωτερικά το οξυγόνο.
Όταν περάσουν 3-5 μέρες, το δοκιμάζουμε. Αν θέλουμε να έχει περισσότερη “αψάδα”, το αφήνουμε λίγες μέρες ακόμα, μέχρι να ικανοποιεί το προσωπικό σας γούστο.
Μόλις φτάσει στο επιθυμητό σημείο, το διατηρούμε στο ψυγείο ή στο μπαλκόνι αν έχει κρυο.
Πρόταση σερβιρίσματος: προσθέτουμε ελαιόλαδο & ψιλοκόβουμε κρεμμύδι & μαϊντανό.
ΚΑΛΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ!

Πατήστε εδώ για να μάθετε: 👉Πως μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό γιαούρτι;

Αφήστε το σχόλιο εδώ:

More in Εργαστήριο Γνώσεων
Εύκολο Σπιτικό Γιαούρτι!

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, έχουν θετική επίδραση στο μικροβίωμα...

Close