3 Φυσικά Προβιοτικά Για Το Έντερο

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση καταναλώνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ο αρχικός λόγος που οι άνθρωποι ξεκίνησαν να το κάνουν ήταν για την διατήρηση των τροφών. Αλλά όπως αποδείχθηκε, αυτές οι τροφές προσφέρουν στον οργανισμό μια σειρά από οφέλη.

Τα τελευταία χρόνια, τα τρόφιμα που έχουν μελετηθεί περισσότερο είναι το κεφίρ και το γιαούρτι, τα οποία δείχνουν τα οφέλη στην εντερική υγεία. Ωστόσο, συνεχίζουν οι έρευνες σχετικά με την δράση στην υγεία του εντέρου, και άλλων τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση όπως λάχανο τουρσί, το τσάι Κομπούχα, το ψωμί με προζύμι.

Οι πιο δημοφιλής και απλές προβιοτικές τροφές είναι το κεφίρ, το γιουρτι και το λάχανο τουρσί.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση είναι η προβιοτική δράση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι επάγουν την ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων του εντέρου μας. Οποιαδήποτε μείωση στους πληθυσμούς των «καλών» βακτηρίων στο έντερο, διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, όπως μπορεί για παράδειγμα να συμβεί μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Παρακάτω θα δούμε τους δέκα λόγους για τους οποίους καλό θα ήταν να προσθέσετε στην διατροφή σας τις τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση.

Έχετε αναρωτηθεί, γιατί οι θεραπείες με αντιβιοτικά συνοδεύονται και με την λήψη προβιοτικών;

Η απάντηση πολύ απλή. Τα αντιβιοτικά είναι χημικές ουσίες που σκοτώνουν συγκεκριμένα είδη μικροοργανισμών ή εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξή τους. Παρόλο που στοχεύουν στην καταπολέμηση κάποιου βλαβερού μικροοργανισμού, καταστρέφουν παράλληλα και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς οι οποίοι συνθέτουν την χλωρίδα του εντέρου. 

Η μείωση του πληθυσμού των φιλικών βακτηρίων, ευνοεί την ανάπτυξη και τελικά την επικράτηση παθογόνων βακτηρίων, με πιθανό συνεπακόλουθο τη δημιουργία φλεγμονών στο έντερο, τη διάρροια και άλλες διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου.

Για αυτό η λήψη προβιοτικών είναι απαραίτητη και συνήθως απαιτούνται μερικές εβδομάδες για να επανέλθει η χλωρίδα του εντέρου σε καλή κατάσταση.

Πάμε τώρα να δούμε τους λόγους να εντάξετε στην διατροφή σας τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση.

 

ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Τα βακτήρια από τις ζυμωμένες τροφές παράγουν πολλές βιταμίνες. Παράδειγμα το λάχανο τουρσί είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καθώς περιέχει και βιταμίνη κ2 η οποία βοηθάει το ασβέστιο να πάει ακριβώς εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Πατήστε εδώ. Αν δεν έχετε δει το βίντεο με την συνταγή ροφήματος πλούσιο σε βιταμίνη C, σας προτείνω οπωσδήποτε να το δείτε.

 

ΦΙΛΙΚΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση αποκαθιστούν τη σωστή ισορροπία των βακτηρίων μέσα στο έντερο, δηλαδή το μικροβίωμα. Τι είναι το μικροβίωμα, είναι το πλήθος των βακτηρίων που κατοικεί στο έντερο.

Πολλές παθήσεις, όπως δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη, το άσθμα και οι αλλεργίες, έχουν συνδεθεί με την έλλειψη φιλικών βακτηρίων στο έντερο. Τα καλά νέα είναι, ότι τρώγοντας τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση μπορείτε να εγκαταστήσετε τα φιλικά βακτήρια στο έντερο.

Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελεί το κλειδί της καλής υγείας. Η εντερική μικροχλωρίδα είναι πάρα πολύ σημαντική για την καλή υγεία του πεπτικού, του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το μικροβίωμα του έντερου αποτελείται από την φιλική και παθογόνα χλωρίδα. Από το ποσοστό ανάπτυξης της κάθε μίας εξαρτάται η κατάσταση της υγείας μας και κατά πόσο ισχυρό θα είναι το προστατευτικό τείχος κατά των ιών και μικροβίων.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύστε την υγεία του εντέρου, είναι να προσθέσετε στην διατροφή σας φυσικά προβιοτικά όπως κεφιρ, σπιτικό γιαούρτι και φυσικό τουρσί λάχανο.

Τα οφέλη που έχει το σπιτικό γιαούρτι και το γιαούρτι που υπάρχει στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Σε πολλά γιαουρτια προσθέτουν γεύσεις φρούτων και ζάχαρη, ενώ στο τουρσί πολλά συντηρητικά και υπερβολικό αλάτι.

Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να ασχοληθείτε και να τα φτιάξετε με τα χεράκια σας. 

Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και αξίζει τον κόπο με το παραπάνω. Επίσης είναι και πολύ πιο οικονομικό και το όφελος πολύ μεγαλύτερο. 

 

Συνταγή για να φτιάξετε σπιτικό γιαούρτι και λάχανο τουρσί θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους.

?Εύκολο Σπιτικό Γιαούρτι ? https://akadimia-ygeias.gr/spitiko-giaourti

?Λάχανο Τουρσί (εύκολη συνταγή) ? https://akadimia-ygeias.gr/lachano-toursi-eukolh-suntagh

 

ΕΝΖΥΜΑ

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση είναι πλούσιες σε ένζυμα. Το σώμα μας έχει ανάγκη τα ένζυμα για να μπορεί να χωνεύει, να απορροφά και να αξιοποιεί τα θρεπτικά συστατικά. Το πρόβλημα είναι ότι με τα χρόνια μειώνεται το απόθεμα των ενζύμων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα με την πέψη και αφομοίωση των τροφών.

Να θυμάστε ότι πολύ βασικό ρόλο παίζει, όχι μόνο αν η διατροφή σας περιλαμβάνει σωστές τροφές – αλλά η ικανότητα του οργανισμού να τις αφομοιώνει αποτελεσματικά.

Παράδειγμα αν έχετε πρόβλημα με την οξύτητα του στομάχου, τον σίδηρο που λαμβάνεται από τις τροφές, ο οργανισμός δεν θα είναι σε θέση να αφομοιώνει, με αποτέλεσμα την εκδήλωση της αναιμίας. Όπως βλέπετε ότι όλα στον οργανισμό λειτουργούν συνεργικά, δηλαδή το ένα συνδέεται με το άλλο.

Η έλλειψη ενζύμων προκαλεί φλεγμονές, λοιμώξεις και χρόνιες ασθένειες. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στην διατροφή μας τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε ένζυμα.

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Οι ζυμωμένες τροφές συμβάλλουν στην στήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Το 80 % του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται στο ιστό του λεμφικού συστήματος κατά μήκος του λεπτού και παχέος εντέρου. Τα φιλικά βακτήρια που λαμβάνουμε από τις τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση εξασφαλίζουν την σωστή ισορροπία και την αντιμετώπιση παθογόνων μικροοργανισμών.

Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει αρνητικά στην υγεία της χλωρίδας του εντέρου, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού. Η διαταραχή της εντερικής χλωρίδας συμβάλλει στην ανάπτυξη πάρα πολλών παθήσεων. Τα προβιοτικά από τις ζυμωμένες τροφές είναι το κλειδί για την αντιστροφή αυτής της κατάστασης.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ

Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση αυξάνουν το ποσοστό των βιταμινών στον οργανισμό μας. Η διαδικασία της ζύμωσης βοηθά τον οργανισμό μας να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνουμε.

Όπως ανέφερα και παραπάνω, μπορεί να καταναλώνετε τεράστιες ποσότητες θρεπτικών συστατικών, αλλά εάν ο οργανισμός σας δεν είναι σε θέση να τα απορροφά, τότε πάνε χαμένα. Βελτιώνοντας την πέψη, βελτιώνεται ταυτόχρονα η δυνατότητα απορρόφησης τους.

ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΨΗ

Το πρώτο πλεονέκτημα των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση, είναι ότι βελτιώνουν την πέψη. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ζύμωση αποτελεί κάτι σαν το πρώτο στάδιο της πέψης. Υπάρχουν, για παράδειγμα, άνθρωποι οι οποίοι έχουν δυσανεξία στο γάλα, αλλά μπορούν να χωνέψουν το γιαούρτι: αυτό συμβαίνει επειδή η λακτόζη του γάλακτος υπόκειται σε ζύμωση όταν αυτό μετατρέπεται σε γιαούρτι.

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΟΦΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η διαδικασία της ζύμωσης, βοηθά τις τροφές να διατηρηθούν για μεγαλύτερο διάστημα. Μπορεί το γάλα να χαλάει γρήγορα, όμως το γιαούρτι και το κεφίρ διατηρούνται περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για το τουρσί λάχανο. Εκτός των άλλων αυτές οι τροφές είναι και οικονομικές.

 

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ

Τα φιλικά βακτήρια μας αποτοξινώνουν. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι τα προβιοτικά μας απαλλάσσουν από βαρέα μέταλλα, τοξίνες και αχώνευτες τροφές στα έντερα.

 

ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΓΙΑ ΓΛΥΚΑ

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι ικανή να χαλάσει την εσωτερική επένδυση του εντέρου και να καταστρέψει το φιλικό μικροβίωμα. Η ζάχαρη είναι πολύ καλή τροφή για τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης είναι μια από τις αιτίες που δημιουργεί την υπερανάπτυξη του μύκητα κάντιντα.

Οι ζυμωμένες τροφές μας βοηθούν να απαλλαγούμε από την επιθυμία για γλυκά. Όταν κάποιος καταναλώνει συχνά ζυμωμένα έχει παρατηρηθεί πως δεν επιθυμεί τη γλυκιά γεύση από ένα διάστημα και μετά. Αυτό συμβαίνει επειδή αρχίζει να αυξάνεται η φιλική χλωρίδα του εντέρου και μειώνεται η παθογόνα.

Να θυμάστε ότι αν έχετε συνεχόμενη τάση για γλυκά κατά την διάρκεια της ημέρας, πολύ πιθανόν να υπάρχει υπερανάπτυξη της παθογόνας χλωρίδας.

Σχετικά με την ζάχαρη, σας συνιστώ να δείτε το βίντεο – Τι θα συμβεί στο σώμα σας αν σταματήσετε να τρώτε ζάχαρη. Πατήστε εδώ για να δείτε το βίντεο.

 

ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ

Έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση προβιοτικών τροφών σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλή σε σάκχαρα, προσφέρει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας και στο ανοσοποιητικό. Αυτό συμβαίνει ακόμα επίσης γιατί βοηθούν σημαντικά όπως είπαμε στη σωστή αφομοίωση των βιταμινών, μετάλλων και πρωτεϊνών μιας ικανότητας του οργανισμού μας, που όσο μεγαλώνουμε μειώνεται σημαντικά. Τα προβιοτικά μπορούν να διορθώσουν σε μεγάλο βαθμό αυτό το πρόβλημα.

Τα αποτελέσματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού.

Ποιες προ-βιοτικές τροφές έχετε στην διατροφή σας;

Έχετε δοκιμάσει να φτιάξετε σπιτικό γιαούρτι ή λάχανο τουρσί;

Συνταγή για να φτιάξετε σπιτικό γιαούρτι και λάχανο τουρσί θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους.

?Εύκολο Σπιτικό Γιαούρτι ? https://akadimia-ygeias.gr/spitiko-giaourti

?Λάχανο Τουρσί (εύκολη συνταγή) ? https://akadimia-ygeias.gr/lachano-toursi-eukolh-suntagh

 

Αφήστε το σχόλιο εδώ: