Βιταμίνες Για Μνήμη & Καλή Μάθηση!

Υπάρχουν πάρα πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες μας δείχνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές οι οποίες είναι ικανές να μειώσουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών του εγκεφάλου.

Είναι γεγονός, ότι ο εγκέφαλός μας για να λειτουργεί στο 100%, έχει ανάγκη από θρεπτικά συστατικά.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ορισμένες τροφές περιέχουν ωφέλιμα συστατικά τα οποία είναι ικανά να διεισδύουν στο αίμα και να φτάνουν στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας θετικά ή αρνητικά όχι μόνο την λειτουργία του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο σκεπτόμαστε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι απολύτως εφικτό να αυξήσουμε την «ισχύ» του εγκεφάλου μας, καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι ορισμένες κακές διατροφικές συνήθειες, όπως η υπερκατανάλωση ζάχαρης και η κατανάλωση τρανς λιπαρών, μπορεί να επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την εγκεφαλική λειτουργία.

Ωστόσο σε αυτό το άρθρο δεν θα επικεντρωθούμε στις τροφές που βλάπτουν, αλλά στις τροφές οι οποίες πραγματικά μπορεί να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και μνήμης.

ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ

Στην πρώτη θέση της λίστας των τροφών που βοηθούν στην λειτουργία του εγκεφάλου και μνήμης είναι τα φλαβονοειδή . Τα φλαβονοειδή είναι ένας τύπος ενώσεων, τα οποία βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα και πιστεύεται ότι σχετίζονται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και της μνήμης. Τα φλαβονοειδή κατέχουν αντιοξειδωτική δράση.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι σε θέση να αλλάξουν, ακόμα και να εξουδετερώσουν τις συνέπειες των δραστικών ουσιών που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα οδηγώντας σε πολλές διαταραχές. Έχει βρεθεί ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις εκφυλιστικές ασθένειες και τον καρκίνο. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας και να μειώσουν την εμφάνιση κοινών ασθενειών όπως η γρίπη.

Tα φλαβονοειδή έχουν άμεση σχέση με τη βιταμίνη C, καθώς μειώνουν και προλαμβάνουν την φλεγμονή στον οργανισμό. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως τα φλαβονοειδή μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία ορισμένων ιών, βακτηρίων και ορισμένων τύπων έρπητα. Έχουν δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην βελτίωση των συμπτώματων που σχετίζονται με ψυχολογικές διαταραχές, της αλλαγής διάθεσης, των προβλημάτων μνήμης και της κατάθλιψης.

ΜΥΡΤΙΛΑ

Τα μύρτιλα είναι τροφή που περιέχει πολλά φλαβονοειδή, τα οποια έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα μύρτιλα, διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, έχουν την ικανότητα να καθυστερήσουν την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου και να βελτιώσουν την μνήμη.

ΚΑΦΕΣ

Ένας από τους λόγους που ο καφές είναι δημοφιλές ρόφημα είναι επειδή προσφέρει κύμα ενέργειας και αυξάνει την διάθεση. Είναι διαπιστωμένο ότι η κατανάλωση του καφέ με μέτρο μπορεί να προσφέρει και οφέλη στην λειτουργία του εγκεφάλου. Μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία από την νόσο του Αλτσχάιμερ χάρη στην καφεινη και αντιοξειδωτικά που περιέχει. Όμως χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση του καφέ επειδή προκαλεί ευκολα εξάρτηση. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος του καφέ που θα επιλέξετε.

Σχετικά με τον καφέ σας προτείνω να διαβάσετε το άρθρο που υπάρχει στο κανάλι. Στο άρθρο εξηγώ  τους μύθους σχετικά με τον καφέ και ποιον τύπο καφέ καλό είναι να αποφύγετε για λάβετε όλα τα οφέλη που προσφέρει ο καφές.

10 Πράγματα & Μύθοι Για Τον Καφέ!

ΑΥΓΑ

Τα αυγά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και μνήμης. Τα αυγά χωρίζονται στο ασπράδι και τον κρόκο. Το ασπράδι είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία αποτελεί το κύριο δομικό υλικό του οργανισμού. Ο κρόκος από την άλλη περιέχει ωφέλιμα λίπη, μια σειρά από βιταμίνες και χολίνη. Η χολίνη είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό σε ακετυλοχολίνη. Έχει διαπιστωθεί από πολλές έρευνες ότι η ακετυλοχολίνη είναι ένας πολύτιμος νευροδιαβιβαστής, ο οποίος συμβάλλει στην καλή μνήμη και στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Επίσης η χολίνη συμβάλλει στην καλή διάθεση και αυτός είναι άλλος ένας λόγος να έχετε τα αυγα στην διατροφή σας. Για πολλά χρόνια θεωρούσαν τα αυγά ώς αίτια της υψηλής χοληστερίνης, αυτό φυσικά δεν ισχύει, μπορείτε χωρίς κανένα φόβο να καταναλώνεται τα αυγά.  PMID: 23193625

ΚΑΡΥΔΙΑ & ΚΟΛΟΚΥΘΟΣΠΟΡΟΙ

Τα καρύδια και οι κολοκυθόσποροι περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά , τα οποία είναι διαπιστωμένο ότι βελτιώνουν τις νοητικές ικανότητες. Παράδειγμα τα καρύδια περιέχουν κάλιο, λιπαρά οξέα, φώσφορο και σίδηρο, ενώ ο κολοκυθόσπορος περιέχει μεγάλη ποσότητα ψευδάργυρο, χαλκό, βιταμίνη Α και Β. Αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για τον εγκέφαλό μας.

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Είναι διαπιστωμένο ότι τα συστατικά που περιέχει η σοκολάτα μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο και να στηρίξει την λειτουργία του. Οι έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο την διάθεση αλλά και την μνήμη. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η σοκολάτα πρέπει να είναι μαυρη, δηλαδή το ποσοστό του κακάο να είναι 85% και πάνω. Αυτό το λέω επειδή αν δείτε τα συστατικά που περιέχουν οι περισσότερες σοκολάτες, θα διαπιστώσετε ότι η ποσότητα της σοκολάτας είναι ελάχιστη.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Το ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι από τα λίγα έλαια που πραγματικά αξίζει να έχετε στην διατροφή σας. Τα συστατικά που περιέχει το ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο από τον σχηματισμό των πλακών βήτα αμυλοειδούς και των πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων που προκαλούν το Αλτσχάιμερ. Αυτή η θετική επίδραση αποδίδεται σε ένα από τα συστατικά που περιέχει, την ελαιοκανθάλη.

Πολλές επιβεβαιώνουν ότι η δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο μας δεν καταστέλλεται με τα χρόνια, αλλά αντιθέτως ο εγκέφαλος είναι ικανός να δημιουργεί συνεχώς νέα νευρικά κύτταρα. Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλει στην δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων είναι ο νευροτροφικός παράγοντας του εγκεφάλου. Ο κουρκουμας κατέχει αυτή την ιδιότητα και αυξάνει το νευροτροφικό παράγοντα του εγκεφάλου, αυτό με τη σειρά του ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και προστατεύει από την απώλεια μνήμης που συχνά εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία. Η κουρκουμίνη μπλοκάρει τη βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη, η οποία είναι γνωστό πως προωθεί την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ όταν συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και καταστρέφει τους νευρώνες.

ΣΟΛΟΜΟΣ

Ο σολομός είναι ένα δημοφιλές λιπαρό ψάρι και είναι πολύ ωφέλιμος για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Θέλετε να μάθετε γιατί γενικά τα λιπαρά ψάρια είναι ωφέλιμα για των εγκεφαλο μας; Ο εγκέφαλός μας στο μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από λιπαρά οξέα και το 33% εκ των οποίων να είναι ω-3. Είναι η βάση δομικών υλικών για τον εγκέφαλο. Τα ωμέγα 3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της μνήμης και καλής διάθεσης. Επιπλέον προστατεύουν τον εγκέφαλο από φλεγμονές. Όσο περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά έχουμε στη διατροφή μας τόσο λιγότερη περιεκτικότητα βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη θα έχουμε στο αίμα μας. Η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη δημιουργεί πλάκες οι οποίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και προκαλούν την άνοια και το Αλτσχάιμερ.

Επίσης τα ωμέγα 3 λιπαρά καταπολεμούν τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για παθήσεις του εγκεφάλου. Για αυτό καλό είναι να φροντίζετε να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα ωμέγα 3 λιπαρών.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από την διατροφή, στην υγεία του εγκεφάλου συμβάλλει και ο καλός ποιοτικός ύπνος. Γενικά ο ύπνος επηρεάζει την αντιληπτική μας ικανότητα, πράγμα που σημαίνει ότι αν κοιμόμαστε καλά προστατεύουμε τον εγκέφαλο από βλάβες και πρόωρο γήρας.

Αφήστε το σχόλιο εδώ: