10 Πράγματα & Μύθοι Για Τον Καφέ!

 

Ο καφές, είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα και ένα από τα πιο καταναλωτικά προϊόντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, μετά την βενζίνη. Το άρωμά και η γευση του, κυριολεκτικά έχει κερδίσει πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, ο καφές έχει και μια άλλη πλευρά – την οποία δεν την γνωρίζουν οι περισσότεροι και αυτό το λαμβάνουν υπόψη οι παραγωγοί του καφέ. Ποια είναι αυτή;

Έχω συλλέξει ενδιαφέρουσες και σπάνιες πληροφορίες σχετικά με τον αλεσμένο και τον στιγμιαίο καφέ, ενώ κατά την διάρκεια του βίντεο θα μοιραστώ μαζί σας 10 ενδιαφέροντα πράγματα και μύθους που είναι χρήσιμο να γνωρίζετε. Σε γενικές γραμμές, αυτό το βίντεο θα είναι αρκετά ενημερωτικό, για αυτό βολευτείτε.

ΚΑΦΕΐΝΗ
Συνήθως όταν μιλάμε για τον καφέ, πάντα το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι η καφεΐνη. Οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι της καφεΐνης κυρίως διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο. Αυτό με την σειρά του προσφέρει τόνωση, παραγωγικότητα και αλλαγή της διάθεση, με λίγα λόγια, όλα αυτά που αισθανόμαστε μετά από μια κούπα αρωματικού καφέ.
Ωστόσο η καφεΐνη, και αυτό πρέπει να το τονίσουμε, προσφέρει ένα είδος εθισμού, ενώ σε μεγάλες ποσότητες, η καφεΐνη είναι ικανή να εξαντλήσει το νευρικό μας σύστημα.

Η καφεΐνη, εκδηλώνεται αρκετά έντονα την πρώτη ώρα αμέσως μετά την κατανάλωση, ενώ ο συνολικός χρόνος δράσης της είναι περίπου 5 με 7 ώρες και αυτό εξαρτάται από το πόσο το άτομο είναι ικανό να μεταβολίζει την καφεΐνη, παρακάτω θα σας εξηγήσω τι σημαίνει αυτό και γιατί κάποια άτομα μπορούν να πίνουν πολύ καφέ και να μην τους πειράζει.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό της καφεΐνης είναι η διουρητική της δράση. Για αυτό μετά τον καφέ εκδηλώνεται η επιθυμία να πάμε στην τουαλέτα.

ΘΕΟΒΡΩΜΙΝΗ
Αμέσως μετά την ενεργό δράση της καφεΐνης, στο παιχνίδι μπαίνει μια άλλη ουσία που περιέχουν οι κόκκοι του καφέ, η οποία ονομάζεται θεοβρωμίνη. Η θεοβρωμίνη λοιπόν, προσφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από την καφεΐνη, για αυτό επικρατεί η βασική σύσταση: μετά τον καφέ να πίνετε ένα ποτήρι νερό, έτσι θα αποφύγετε τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανισορροπία νατρίου και υγρών στο σώμα. Επιπλέον, η κατανάλωση νερού, το οποίο έχει υψηλό δείκτη pH, ενώ ταυτόχρονα είναι εμπλουτισμένο με ιόντα του υδρογόνου – δηλαδή είναι ζωντανό και αλκαλικό, βοηθά στην άμεση αποκατάσταση της οξινο-αλκαλικής ισορροπίας, επειδή ο καφές είναι όξινος.

 

ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ ΚΑΦΕΣ
Και τώρα, μια πάρα πολύ σημαντική σημείωση! Όλα όσα, σας είπα πριν, σχετίζονται μόνο με τον πραγματικό καφέ, δηλαδή τον αλεσμένο καφέ. Όπως θα γνωρίζετε, εκτός από τον αλεσμένο καφέ, υπάρχει και το φθηνό ανάλογο – ο γνωστός στιγμιαίος καφές. Αυτό το είδος καφέ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις ιδιότητες που κατέχει ο πραγματικός αλεσμένος καφές.
Το θέμα είναι, ότι κατά την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ, γίνεται διάσπαση του κόκκου καφέ και διαχωρίζεται το εξωτερικό περίβλημα του κόκκου που έχει την καφεΐνη, με το εσωτερικό μέρος του κόκκου, που έχει την θεοβρωμίνη. Έπειτα, το μέρος που περιέχει την καφεΐνη, θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ορισμένων φαρμάκων που απαιτούν καφεΐνη (όπως panadol και πολλά άλλα), και το υπόλοιπο, δηλαδή, το εσωτερικό μέρος του κόκκου, πηγαίνει για την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ.

Για αυτό, ο στιγμιαίος καφές, περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη σε σύγκριση με τον αλεσμένο καφέ. Ακόμα ένα ενδιαφέρον γεγονός, είναι ότι ορισμένες ποικιλίες στιγμιαίου καφέ δεν σας προσφέρουν τόνωση, αλλά αντιθέτως – σας δημιουργούν την επιθυμία να κοιμηθείτε και να χαλαρώσετε. Δηλαδή, στην ουσία, όταν πίνετε στιγμιαίο καφέ, λαμβάνετε μια δόση θεοβρωμίνης. Και εκτός τον άλλον, ο στιγμιαίος καφές μπορεί να δημιουργήσει και μια σειρά από προβλήματα στον οργανισμό. Επίσης, πολλές φορές έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο, οι άνθρωποι που πινουν στιγμιαίο καφέ πριν ταξιδέψουν, προκειμένου να νιώσουν κάποια τόνωση, τους πιάνει ύπνος κατά την οδήγηση. Δηλαδή, αντί να έχουν ενέργεια, τους δημιουργείτε περισσότερο η υπνηλία.

Και τώρα οι 7 μύθοι και πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον καφέ.

ΕΘΙΣΜΟΣ
Ο καφές μπορεί να δημιουργησει εθισμό και αυτό είναι γεγονός. Μπορείτε να είστε εθισμένοι ακόμα και σε μια κούπα καφέ. Για να σας φύγει ο εθισμός, ο οργανισμός θα χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα.

Ο ΚΑΦΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΥΠΝΙΑ
Ο καφές προκαλεί αϋπνία και διαταράσσει τον ύπνο. Αυτό εν μέρει είναι αλήθεια και δεν ισχύει για όλους. Εδώ όλο το μυστικό βρίσκεται στο κατάλληλο ένζυμο που έχουν ορισμένοι άνθρωποι το οποίο μεταβολίζει την καφεΐνη. Οι άνθρωποι που έχουν αυτό το ένζυμο δεν θα έχουν απολύτως κανένα πρόβλημα ακόμα και αν πιούν καφέ τις βραδινές ώρες. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μεταβολίζουν γρήγορα την καφεΐνη και αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Για αυτό να είστε προσεκτικοί, αν παρατηρείται ότι ο καφές σας πειράζει να περιορίζετε την κατανάλωσή του στο πρώτο μέρος της ημέρας.

Ο ΚΑΦΕΣ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΝΕΙ
Επικρατεί ένας μύθος, ότι ο καφες αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό. Αυτό δεν είναι αλήθεια και δεν επιβεβαιώνεται πουθενά. Συν τοις άλλοις, ο καφές μετά το γεύμα επιβραδύνει την πέψη και εμποδίζει την απορρόφηση κάποιον βιταμινών.

ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Είναι γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο καφές μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα σύλληψης του μωρού. Αλλά αυτό συνήθως συμβαίνει όταν γίνεται συστηματική υπερκατανάλωση του καφέ, για αυτό οι γιατροί αν είναι αναγκαίο μπορεί να προτείνουν την διακοπή του για ορισμένο διάστημα.

Ο ΚΑΦΕΣ ΔΙΩΧΝΕΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ
Άλλος ένας μύθος είναι ότι ο καφές βοηθά στην απομακρυνση της έντασης. Στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο καφές διεγείρει το νευρικό μας σύστημα και μας κάνει ακόμα πιο νευρικούς.

Ο ΚΑΦΕΣ & ΑΛΚΟΟΛ
Επίσης είναι μύθος ότι ο καφές βοηθά να επανέλθετε πιο γρήγορα μετά από μέθη. Ο καφές μπορεί ελαφρός να προσφέρει τονωση στο άτομο και τίποτα άλλο. Ο καφες δεν μπορεί να σας απαλλάξει από τις επιπτώσεις της μέθης.

ΚΑΦΕΣ & ΤΣΙΓΑΡΟ
Ο καφές και το τσιγάρο, συνδέονται όχι μόνο στο φυσιολογικό αλλά και στο χημικό επίπεδο. Έχει αποδειχθεί ότι οι καπνιστές πίνουν πιο πολύ και πιο συχνά καφέ. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η νικοτίνη απομακρύνει την καφεινη πιο γρήγορα από το αίμα. Το αποτέλεσμα είναι ο καπνιστής να μπαίνει πιο συχνά στην διαδικασία να αναπληρώσει την δόση καφεϊνης, πίνοντας περισσότερο καφέ.

Σε αυτό το σημείο φίλοι μου, θα ήθελα να σας προτείνω να δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο στο οποίο εξηγώ τους 5 κανόνες του υγιούς τρόπου ζωής. Το βίντεο το βλέπετε τώρα στην οθόνη σας και τον σύνδεσμο θα σας αφήσω κάτω στην περιγραφή του βίντεο.

Θα ήθελα να γράψετε στα σχόλια αν σας αρέσει ο καφές και πόσους καφέδες πίνετε την ημέρα.

Αν το βίντεο σας ήταν χρήσιμο πατήστε το κουμπί μου άρεσε και μοιραστείτε το με τους φίλους σας.

Αυτά από μένα για σήμερα, ραντεβού στο επόμενο βίντεο!
Σας εύχομαι το καλύτερο – να είστε υγιείς!

 

Αφήστε το σχόλιο εδώ: