Το Σώμα Θα ΣΑΣ Προειδοποιήσει, 1 Μήνα ΠΡΙΝ Το Εγκεφαλικό!

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η 3η αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο.

Ένα ποσοστό των ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό συνεχίζουν να έχουν την αυτονομία τους ωστόσο υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου οι άνθρωποι μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο απέκτησαν κάποια αναπηρία για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Την ώρα του συμβαίνει το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο χρόνος λειτουργεί εναντίον του ανθρώπου και μπορεί η κατάληξη να είναι τραγική. Οσο πιο γρήγορα θα δοθεί βοήθεια στο άτομο, τόσο περισσότερες θα είναι οι πιθανότητες επιβίωσης και διατήρησης της υγείας του.

Η πρόληψη του εγκεφαλικού μπορεί να γίνει, είτε μέσα από την αντιμετώπιση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του, παράδειγμα η υπέρταση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η κακή διατροφή – είτε από τα σημάδια που μας στέλνει ο οργανισμός μας.

Αν θέλετε να προστατευτείτε από εγκεφαλικά επεισόδια, θα πρέπει να γνωρίζετε αυτά τα σημάδια. 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η κατάσταση κατά την οποία σε ένα συγκεκριμένο μέρος του εγκεφάλου διακόπτεται η παροχή του αίματος. Αυτό με την σειρά του οδηγεί στο να σταματήσει η παροχή του οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο, με επακόλουθο την καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.

Η σοβαρότητα του εγκεφαλικού επεισοδίου εξαρτάται από το είδος του εγκεφαλικού, παράδειγμα στο “μικρο” εγκεφαλικό επεισόδιο τα συµπτώµατα βελτιώνονται µέσα σε λίγες ώρες. Ενώ ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο µπορεί να προκαλέσει µόνιµη αναπηρία ή ακόµα και θάνατο.

Μπορεί σε κάποιο μεγάλο αγγείο να δημιουργηθεί ο θρόμβος, ο οποίος μετέπειτα να μεταφερθεί μέσω της ροής του αίματος σε κάποιο πιο στενό αγγείο του εγκεφάλου και επειδή στη διάμετρο ο θρόμβος είναι πιο μεγάλος από το αγγείο, το αποτέλεσμα θα είναι να φρακάρει, να σταματήσει την ροή του αίματος και ένα μέρος του εγκεφάλου να μην δέχεται την απαραίτητη ποσότητα αίματος.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο δεν συμβαίνει έτσι στα καλά καθούμενα. Πάντα υπάρχουν κάποιες αιτίες. Πρόκειται για  ένα πρόβλημα το οποίο δημιουργείται σε βάθος χρόνου και συνοδεύεται συνήθως με κάποιο ιστορικό.

Δηλαδή χρειάζονται πάρα πολλά χρόνια για να δημιουργηθεί, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί μέσα σε μία στιγμή. Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα εγκεφαλικό μπορεί να παρουσιαστεί χωρίς συμπτώματα, ωστόσο τις περισσότερες φορές υπάρχουν κάποια σημάδια τα οποία πολλοί άνθρωποι τα αγνοούν.

Ένα παράδειγμα είναι το μικρό εγκεφαλικό, το οποίο πολλές φορές μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Δηλαδή το άτομο μπορεί να νιώσει κάποια ενόχληση ή κάποια ζαλάδα, αλλά να μην το δώσει κάποια σημασία, θεωρώντας ότι είναι κάτι όχι και τόσο σημαντικό και μετά από κάποιες ώρες να το ξεχάσει εντελώς. Αυτό, μπορεί να ήταν ένα σημάδι, το οποίο μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο με καταστρεπτικές συνέπειες.

Παρακάτω θα δούμε τα πρώιμα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου και, στη συνέχεια, θα δούμε τα συμπτώματα πριν το εγκεφαλικό.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ

Το πρώτο σήμα που μπορεί να είναι προάγγελος του μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι το μούδιασμα των άκρων, δηλαδή, κυριολεκτικά αισθάνεστε πολύ πιο συχνά διάφορες ενοχλήσεις στα χέρια ή στα πόδια.

Άλλο ένα σημάδι είναι η διαταραχή της μνήμης και της προσοχής. Δηλαδή έχετε παρατηρήσει ότι αρχίσατε να ξεχνάτε κάποια πράγματα πολύ πιο συχνά ή ότι χάνεται ο ειρμός των σκέψεων κατά την ομιλία. Μπορεί αυτό να συμβαίνει κατά περιόδους και δεν διατρέχει κάποιος κίνδυνος, ωστόσο αν παρατηρείται αυτό το φαινόμενο πολύ πιο συχνά τότε δεν πρέπει να το αγνοήσετε. Επίσης, αν εμφανίστηκαν  ξαφνικά οι εμβοές στα αυτιά  και δεν λένε να υποχωρήσουν. Σημάδι μπορεί να είναι, αν παρατηρείται κάποιες αλλαγές στην ομιλία σας, δηλαδή δεν μπορείτε να αρθρώσετε σωστά καποιες συνηθισμένες για εσας λέξεις και χρειάζεστε 2-3 προσπάθειες. Άλλο ένα σημάδι μπορεί να είναι η επιδείνωση της όρασης και της ακοής.

Επίσης σημάδια είναι και οι απότομες έντονες ζαλάδες και οι λιποθυμίες, ειδικά όταν αυτό το παρατηρείται συχνά, χωρίς να σας έχει συμβεί στο παρελθόν.

Αν παρατηρήσετε πάνω από δύο σημάδια που αναφέραμε παραπάνω τα οποία σας παρουσιάζονται πολύ συχνά και συνεχίζουν για δύο μήνες, είναι ένας λόγος να υποψιαστείτε ότι μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ;

Στην περίπτωση που αντιληφθείτε κάτι τέτοιο θα πρέπει να κάνετε δυο πράγματα. Το πρώτο είναι να διαπιστώσετε αν έχετε κάποιο πρόβλημα με την αρτηριακή σας πίεση. Φυσικά δεν εννοώ απλά να μετρήσετε την πίεση σας, αλλά την διάγνωση να επιβαιβεώση ο γιατρός.

Και το δεύτερο που θα πρέπει να κάνετε, είναι να δείτε ποια είναι η κατάσταση των αγγείων σας. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να κάνετε ανάλυση του λιπιδαιμικού προφίλ, να δείτε τα επίπεδα της χοληστερίνης και υπόλοιπων δεικτών.

Και το δεύτερο να κάνετε υπέρηχο των καρωτίδων. Οι καρωτίδες βρίσκονται σε πάρα πολύ βολική θέση ώστε να διαγνωστεί η διάμετρος και η γενική κατάστασή τους.

Στην περίπτωση που εντοπιστεί αθηρωματική πλάκα τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες και σε κάποια άλλα αγγεία να υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα.

Οπότε θα ήθελα να επαναλάβω για άλλη μια φορά.

Αν 1 με 2 φορές την εβδομάδα και στο διάστημα των δύο μηνών επαναλαμβάνονται πάνω από δύο συμπτώματα που ανέφερα παραπάνω,

δηλαδή, μούδιασμα των άκρων, εξασθένηση της μνήμης και της προσοχής, εμβοές, η αιφνίδια διαταραχή της ομιλίας και της άρθρωσης, επιδείνωση της όρασης και της ακοής, έντονες ζαλάδες και λιποθυμίες,

και έχετε επιπλέον υπέρταση και αθηροσκλήρωση, εδώ κυριολεκτικά τα πράγματα είναι σοβαρά και πρέπει να δράσετε άμεσα.

Πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στο γιατρό και με την δική του καθοδήγηση να ληφθούν κάποιες αποφάσεις. Να θυμάστε ότι η άµεση ανταπόκριση στα συµπτωµάτα θα µπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητες επιβίωσης και να µειώσει την οξύτητα του εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ;

Τώρα θα δούμε τι συμβαίνει την ώρα που ένα άτομο έπαθε το εγκεφαλικό.

Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τα παραπάνω που αναφέραμε με την διαφορά ότι θα είναι πολύ πιο έντονα. Παράδειγμα μπορεί να εκδηλωθεί απότομος και έντονος πονοκέφαλος, ή να χειροτερέψει ξαφνικά η όραση και να χαθεί η περιφερική όραση προκαλώντας τη λεγόμενη όραση του τούνελ. Ο πονοκέφαλος, συνήθως είναι δυνατός και εκδηλώνεται απότομα. Επίσης μπορεί να ξαφνικά να μουδιάσει το ποδι, το χερι ή ένα μέρος του προσώπου.

Δυστυχώς υπάρχει κατηγορία ανθρώπων που ακόμα και με αυτά τα συμπτώματα μπορεί να θεωρήσουν ότι, αν ξαπλώσουν λίγο και ξεκουραστούν, αυτό θα περάσει σε λίγη ώρα, αγνοώντας τον πραγματικό κίνδυνο.

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοείτε αυτά τα σημάδια, πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν τα αντίστοιχα μέτρα. Όσο πιο νωρίς, τόσο το καλύτερο.

ΤΕΧΝΙΚΗ

Υπάρχει μια πολύ απλή και κατανοητή τεχνική την οποία πρέπει πάντα να θυμάστε. Αυτή η τεχνική θα σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν ένα άτομο παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο.

Δεν έχει σημασία αν είστε νέοι και υγιείς, πολύ πιθανόν να έχετε κοντινούς ανθρώπους, παππούδες και γιαγιάδες, οι οποίοι να βρίσκονται στην ομάδα ρίσκου.

Όπως και να έχει, δεν θα σας κοστίσει απολύτως τίποτα το να γνωρίζετε πως μπορείτε να φερθείτε την ώρα που κάποιος χρειαστεί άμεση βοήθεια.

Η γρήγορη δράση είναι καίριας σημασίας, εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο. Η άμεση θεραπεία ενός εγκεφαλικού μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.

Η τεχνική λέγεται ΠΟΧΤ και είναι αρχικά τεσσάρων λέξεων.

ΠΡΟΣΩΠΟ, ΟΜΙΛΙΑ, ΧΕΡΙ, ΤΗΛΕΦΩΝΟ

Είναι όλα αυτά που πρέπει να εφαρμόσετε σε περίπτωση υποψίας εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το πρώτο που πρέπει να προσέξετε είναι το πρόσωπο.

Εάν ένα άτομο έχει συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει και δείτε αν το χαμόγελό του είναι συμμετρικό. Αν δείτε ότι η μία πλευρά του προσώπου του «γέρνει» ή έχει μουδιάσει, αυτό είναι σημάδι.

Το δεύτερο που πρέπει να προσέξετε είναι η ομιλία.

Τα άτομα που έχουν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να δυσκολεύονται να μιλήσουν, ή να μην μιλούν καθόλου. Μπορεί επίσης η ομιλία τους να μην είναι κατανόητη. Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή πρόταση και προσέξτε για τυχόν ανωμαλία ομιλίας.

Το τρίτο είναι ο έλεγχος των χεριών.

Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δύο χέρια ταυτόχρονα και δειτε πόσο καλός είναι ο συντονισμός των κινήσεών του. Αν υπάρχει αδυναμία ή μούδιασμα από τη μία πλευρά και το ένα χέρι «πέφτει» προς τα κάτω είναι σημάδι εγκεφαλικού.

Και το τελευταίο είναι το τηλέφωνο.

Αν διαπιστώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα να καλέσετε αμέσως το ασθενοφόρο ή να μεταφέρετε το άτομο αμέσως στο νοσοκομείο.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νομίζετε ότι δεν είναι κάτι το σοβαρό, ακόμα και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν.

Κατά τη διάρκεια της αναμονής του ασθενοφόρου, παραμείνετε κοντά στο άτομο.

Οδηγήστε τον να ξαπλώσει στο κρεβάτι. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο. Επίσης ανοίξτε το παράθυρο για να μπει καθαρός αέρας.

Θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο εάν ένα άτομο που βιώνει αυτά τα συμπτώματα να προσπαθήσει μόνος του να φτάσει στο σημείο βοήθειας, είναι προτιμότερο να μην διαστάσει και να ζητήσει βοήθεια, αν φυσικά αυτό είναι δυνατόν.

 

Και τώρα φίλοι, θα ήθελα να κάνετε κάτι πάρα πολύ σημαντικό! Να Μοιραστείτε αυτό το βίντεο με τους φίλους σας, επειδή ο καθένας θα πρέπει να γνωρίζει τα σημάδια που παρουσιάζονται πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτό είναι άκρως ζωτικής σημασίας και μπορεί κυριολεκτικά να σώσει την ζωή κάποιου. Όσο περισσότεροι άνθρωποι θα είναι ενημερωμένοι, τόσο πιο προστατευμένοι θα είναι.

Για αυτό οπωσδήποτε να μοιραστείτε αυτό το βίντεο με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.

Αφήστε το σχόλιο εδώ: