ΑΥΤΟ Είναι Το ΚΑΛΥΤΕΡΟ, Για ΑΝΔΡΙΚΗ & ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ Υγεία!

Αν σας δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσετε το σύκο, σας εγγυώμαι οτι θα το ερωτευτείτε με την πρώτη μπουκιά!

Το σύκο είναι ένα εξαιρετικό φρούτο, που πραγματικά αξίζει να έχετε στην διατροφή σας. Το καλοκαιρι μπορείτε να το απολαμβάνετε φρέσκο, ενώ τις άλλες εποχές του χρόνου σε αποξηραμένη μορφή. Τα σύκα προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας, αλλά δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν τις θαυματουργές του ιδιότητες.

Έχετε αναρωτηθεί τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας, αν ξεκινήσετε να τρώτε καθημερινά 5 σύκα; 

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε ποιες θετικές αλλαγές σας περιμένουν, αν προσθέσετε στην διατροφή σας 5 σύκα. Στην πραγματικότητα οι αλλαγές που σας περιμένουμε είναι πολλές!

Τα σύκα μπορείτε να τα καταναλώνεται φρέσκα το καλοκαιρι, που είναι η εποχή τους, ενώ τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου σε αποξηραμένη μορφή. Μάλιστα υπάρχει η άποψη ότι τα αποξηραμένα σύκα έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ορισμένες βιταμίνες, σε σύγκριση με τα φρέσκα. Αλλά με τα αποξηραμένα σύκα υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξετε, αυτό θα το αναλύσουμε παρακάτω.

Ας δούμε τώρα ποιες αλλαγές σας περιμένουν, αν ξεκινήσετε να τρώτε συστηματικά τα σύκα.

ΦΙΚΙΝΗ

Τα σύκα περιέχουν ένα ενδιαφέρον και πολύ σημαντικό ένζυμο, την φικίνη. Πρόκειται για αντιφλεγμονώδες ένζυμο που βοηθά όχι μόνο στη μείωση του πόνου, αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Επιπλέον η φικίνη προσφέρει εξαιρετική πρόληψη κατά των θρόμβων και βοηθά στην ομαλοποίηση του καρδιακού ρυθμού.

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Από δω περνάμε στο επόμενο πλεονέκτημα που προσφέρουν τα σύκα, είναι η υγεία του καρδιαγγειακού μας συστήματος. Αυτό κυρίως οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητα καλίου. Το κάλιο διαδραματίζει πολύ βασικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς. Είναι διαπιστωμένο ότι το κάλιο προσφέρει ελαστικότητα στα αγγεία και αποκαθιστά τον ρυθμό της καρδιάς. Έχει σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που συστηματικά καταναλώνουν τα σύκα μειώνουν τους κινδύνους που σχετίζονται με παθήσεις της καρδιάς και με εγκεφαλικά επεισόδια. Επιπλέον τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα σύκα συμβάλλουν στην διαδικασία αποκατάστασης των κυττάρων και ιστών του οργανισμου. Άλλη μια ισχυρή δράση που κατέχει το κάλιο είναι η αποβολή περιττών υγρών από τον τον οργανισμό. Τα περιττά υγρά στον οργανισμό πολλές φορές ευθύνοντα γο του μυοκαρδίου και την ενδυνάμωσή του.

ΜΕΙΩΣΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

Τα σύκα μειώνουν την χοληστερόλη του αίματος και συμβάλλουν στον καλύτερο μεταβολισμό των λιπών. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη νιασίνη που περιέχουν. Η νιασίνη ή αλλιως βιταμίνη Β3, όπως έχει παρατηρηθεί, μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης και άλλων αθηρογόνων λιποπρωτεϊνών. Αντίστοιχα μειώνει την παραγωγή των τριγλυκεριδίων και λιποπρωτεϊνών στο συκώτι. Φυσικά αν έχετε ήδη πολύ υψηλά τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων σας, καλό θα ήταν να τροποποιήσετε την διατροφή σας και να ξεκινήσετε μια ήπια σωματική δραστηριότητα παράδειγμα το περπάτημα. Τότε να είστε σίγουροι ότι αυτό το πρόβλημα θα βελτιωθεί. Επιπλέον οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα αποξηραμένα σύκα, βοηθούν στον καθαρισμό των αιμοφόρων αγγείων μας από τις πλάκες χοληστερόλης.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ

Η βελτίωση λειτουργίας του πεπτικού συστήματος, είναι άλλο ένα μεγάλο πλεονέκτημα που προσφέρουν τα σύκα. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα των φυτικών ινών που περιέχουν. Οι φυτικές ίνες είναι άκρως απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι φυτικές ίνες καθώς περνούν από το έντερο, καθαρίζουν τα τοιχώματά του από τις εναποθέσεις και τοξίνες. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα μπορεί μελλοντικά να αποκτήσουν χρόνιες παθήσεις του εντέρου. Τα σύκα σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να αποτρέψουν την εκδήλωση διαταραχών λειτουργία του εντέρου. Για αυτό αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την σωστή λειτουργία του εντέρου, προσθέστε τα σύκα στην διατροφή σας.

Επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες,  τα σύκα συμβάλλουν στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος σε άτομα που ζουν με διαβήτη ή προ-διαβήτη. Παρόλο που τα σύκα περιέχουν φυσικά σάκχαρα, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες σημαίνει ότι αυτά τα σάκχαρα χωνεύονται και απορροφώνται αργά, απελευθερώνοντας ενέργεια σταδιακά.

ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τα σύκα προσφέρουν ευεργετική επίδραση στη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Αυτό οφείλεται στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν. Επιπλέον η περιεκτικότητα σε πολλά μικροστοιχεία προάγουν την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Αν θέλετε ο εγκέφαλος σας να λειτουργεί σωστά, προσθέστε στην διατροφή σας μερικά σύκα!

ΠΗΚΤΙΝΗ

Τα σύκα περιέχουν μια φυτική ίνα, η οποία ονομάζεται πηκτίνη. Η πηκτίνη είναι υπεύθυνη για τον καθαρισμό και την αποβολή των τοξινών από το συκώτι. Επιπλέον η πηκτίνη αποτρέπει την επαναρρόφηση των τοξινών από το έντερο στο αίμα, κάτι που ενισχύει και την λειτουργία του ήπατος. Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα της πηκτίνης είναι ότι βοηθάει στην αποκατάσταση της χοληστερίνης. Για αυτό οι γιατροί πολύ συχνά συστήνουν σε ανθρώπους που υποφέρουν από καρδιαγγειακά προβλήματα να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε πηκτίνη. Τα σύκα είναι μια από αυτές τις τροφές.

ΧΑΛΚΟΣ

Τα σύκα είναι πλούσια σε χαλκό. Ο χαλκός είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τον οργανισμό, το οποίο συμβάλλει στην σωστή λειτουργία του νευρικού και του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι απαραίτητος για τα οστά, καθώς βελτιώνει την πέψη και μειώνει τη δυσκοιλιότητα. Σε ένα βίντεο σχετικά με τις τροφές για τον θυρεοειδή αδένα, το οποίο αν δεν το έχετε δει σας προτείνω οπωσδήποτε να το δείτε. Σε αυτό λοιπόν το βίντεο είχα αναφέρει κάτι πάρα πολύ σημαντικό σχετικά με τον χαλκό. Ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία χαλκού και ψευδαργύρου στον οργανισμό. Πολύς κόσμος ακούει μόνο για τις θετικές ιδιότητες του ψευδαργύρου, με αποτέλεσμα να το λαμβάνει σε μεγάλες ποσότητες. Αν λαμβάνετε τον ψευδάργυρο χωρίς να φροντίζετε να υπάρχει η ισορροπία ψευδαργύρου και χαλκού, τότε πολύ απλά θα εξαντλούνται τα αποθέματα του χαλκού. Κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου καλό, επειδή πολύς κόσμος έχει ήδη μεγάλες ελλείψεις σε χαλκό. Επιπλέον είχατε ρωτήσει στα σχόλια, ποιες τροφές περιέχουν χαλκό. Τα σύκα είναι μια από αυτές τις τροφές. Τα 100 γραμ συκα καλύπτουν το 16% της ημερήσιας ανάγκης του οργανισμού σε χαλκό. Οπότε είναι άλλος ένας σημαντικός λόγος να προσθέσετε αυτον τον καρπό στην διατροφή σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ? ΤΡΟΦΕΣ Για Τον Θυρεοειδή Που Μειώνουν Τον Ρίσκο Παθήσεων!

ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Επίσης υπάρχουν αναφορές ότι τα συστατικά που περιέχουν τα σύκα κατέχουν αντικαρκινική δράση. Και συγκεκριμένα, οι Ιάπωνες επιστήμονες θεωρούν ότι οι ιδιότητες που έχουν τα σύκα μπορεί να σταματήσουν την διαδικασία αναπαραγωγής των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο αυτή η διαπίστωσή δεν είναι τεκμηριωμένη επειδή ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά στοιχεία.

ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Εκτός από τα πολλαπλά που αναφέραμε παραπάνω, αξίζει να σημειώσουμε και μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα αποξηραμένα σύκα. Τα αποξηραμένα σύκα όπως και να το κάνουμε είναι ένα είδος γλυκού. Περιέχουν αρκετές θερμίδες και μπορείτε πολύ εύκολα να υπερβείτε τις ημερήσιες σας θερμίδες αν δεν προσέξετε την ποσότητα, ειδικά αν στοχευετε στην απώλεια κιλών. Παράδειγμα τα αποξηραμένα σύκα ανα 100 γραμ περιέχουν 250 θερμιδες, ενώ τα φρέσκα σύκα περιέχουν 75 θερμίδες. Για αυτό οπωσδήποτε σε αυτή την περίπτωση να υπολογίζετε αυτές τις θερμίδες.

Αφήστε το σχόλιο εδώ: