Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα, Αν Έχετε Έλλειψη ΩΜΕΓΑ 3;

Τα ωμέγα-3 είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής, τα οποία, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί υγείας, είναι πολύ ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι όμως έτσι;

Τα ωμέγα 3 ανήκουν στην κατηγορία των λιπαρών οξέων, τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει μόνος του, για αυτό θα πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της διατροφής. Οι πιο πλούσιες πηγές ωμέγα 3 είναι τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολωμός, ο γαυρος, η ρεγγα.

Πραγματικά, τα ωμέγα 3 είναι πολύ σημαντικά για τον μεταβολισμό, την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Επίσης βοηθούν στην πρόληψη της φλεγμονής και την βελτίωση της καλής ροής του αίματος.

Πολύς κόσμος αναρωτιέται αν πρέπει να λαμβάνουμε τα ωμέγα 3 από τα συμπληρώματα διατροφής ή μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μέσω της διατροφής; Εδώ παίζουν σημαντικό ρόλο ορισμένα πράγματα σχετικά με τα ωμέγα 3, τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.

Σύμφωνα με έρευνα το ιχθυέλαιο που πωλείται ως συμπλήρωμα, περιλαμβάνει 30% ωμέγα 3, ενώ το υπόλοιπο 70% αποτελείται από άλλους τύπους λιπών. 

Σε αυτό το άρθρο , θα δείτε τις αλλαγές που θα έχετε στο σώμα σας, αν ξεκινήσετε να καταναλώνεται τα ωμέγα 3. Πολύ πιθανόν αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω σχετικά με τα ωμέγα 3, να μην τα γνωρίζατε. 

ΤΥΠΟΙ  ΩΜΕΓΑ 3

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε γενικά για ωμέγα 3, είναι ότι υπάρχουν 3 βασικοί τύποι ωμέγα-3. Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA), το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και το α-λινολενικό οξύ (ALA). Οι δυο πρώτοι τύποι υπάρχουν στις ζωικές τροφές δηλαδή στα ψάρια και είναι αυτά που έχει ιδιαίτερη ανάγκη ο οργανισμός. Ενω το α-λινολενικό οξύ υπάρχει στις φυτικές τροφές.

Στην περίπτωση που αποφασίσετε να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα ωμέγα 3, επειδή δεν έχετε στην διατροφή σας τα ψάρια και δεν καλύπτετε τις ανάγκες του οργανισμού σε ωμέγα 3, πρέπει να προσέξετε ποιον τύπο ωμεγα 3 περιέχει και σε ποια αναλογία. Έτσι θα εξοικονομήσετε τα χρήματα σας και θα έχετε το μέγιστο αποτέλεσμα από την χρήση.

ΩΜΕΓΑ 3 ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

Όσον αφορά τις φυτικές τροφές όπως: λιναρόσπορος, ελαιόλαδο, σπόροι τσία, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αυτές οι φυτικές τροφές δεν έχουν τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα / EPA & DHA. Είναι βασικοί τύποι ωμέγα-3, τους οποίους όπως αναφέραμε και παραπάνω έχει ιδιαίτερη ανάγκη ο οργανισμός.

Στις παραπάνω φυτικές τροφές υπάρχει μόνο ο προκάτοχός τους, το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) το οποίο μπορεί να μετατραπή σε ΕΡΑ και DHA. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι το ποσοστό μετατροπής από το αλφα-λινολενικό οξυ σε ΕΡΑ / DHA είναι αρκετά μικρό. Για αυτό, δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να καταναλώνετε αυτές τις τροφές στην ιδέα ότι θα καλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σε ΕΡΑ και DHA. Ενώ έχει νόημα να τις καταναλώνετε για να λάβετε το άλφα-λινολενικό οξύ – το οποίο είναι πολύ βασικό πολυακόρεστο λιπαρό οξύ και καλό αντιοξειδωτικό. 

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΦΛΕΓΜΟΝΗ

Το πρώτο και πολύ σημαντικό πλεονέκτημα που κατέχουν τα ωμέγα 3, είναι ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση της φλεγμονης στο σώμα. Πως γίνεται αυτό; Στον οργανισμό μας υπάρχουν  σημαντικές ουσίες που ελέγχουν την φλεγμονή, γνωστές ως κυτοκίνες και ρεσολβίνες. Πρόκειται για μικρά μόρια λιπαρών, που παράγονται στον οργανισμό από τον συνδυασμό ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών. Αυτές οι ουσίες παίζουν βασικό ρόλο στην επούλωση και στη διαδικασία της φλεγμονής.

Η φλεγμονή στο σώμα είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση του οργανισμού, καθώς τον προστατευει απο λοιμωξεις και βλάβες. Αλλά παράλληλα η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά και να οδηγήσει στην ανάπτυξη πολλών σοβαρών ασθενειών. Γενικά οι επιστήμονες συνδέουν τις φλεγμονες με την ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη, τις αρθρίτιδας, των καρδιακών παθήσεων, ακόμη και με τον καρκίνο.

Τα πολυακόρεστα οξέα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά, τα χρειαζόμαστε και παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της καλής υγείας.

Αλλά εδώ υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα! Η πρόσληψη ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων που συστήνουν οι ειδικοί υγείας είναι 1 προς 4, δηλαδή για κάθε γραμμάριο ωμέγα-3, να μην καταναλώνετε περισσότερα από 4 γραμμάρια ωμέγα-6. Δυστυχώς με τη σύγχρονη διατροφή, πολλες φορές αυτή η ισορροπία διαταράσσεται σημαντικά, δηλαδή η κατανάλωση ωμέγα-6 υπερβαίνει κατά πολύ, με αποτέλεσμα την δημιουργία φλεγμονής. Να φανταστείτε ότι, η πρόσληψη των ωμέγα 6 είναι 20 με -30 φορές περισσότερο από τα ωμέγα-3. Ακριβώς έτσι, δημιουργούνται οι χρόνιες φλεγμονώδεις διαδικασίες, οι οποίες αποτελούν τη βάση πολλών ασθενειών. 

Το πρόβλημα είναι ότι τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6 μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά. Παράδειγμα, τα ωμέγα-3 βοηθούν και βελτιώνουν το λιπιδικό προφίλ, δηλαδή μειωνουν την αναπτυξη αθηρωματικής πλάκας, με αποτέλεσμα την πρόληψη καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Σε αυτή την περίπτωση, τα ωμέγα 6 μπορεί να εμποδίσουν αυτήν την ευεργετική δράση, επειδή τα ωμέγα-6 συμβάλλουν στην εμφάνιση χρόνιων φλεγμονωδών διεργασιών.

Αυτό είναι καλό να το γνωρίζετε, ώστε να μην έχετε στην διατροφή σας πλεόνασμα ωμέγα 6. Αυτό συμβαίνει όταν καταναλώνουμε πολλούς ξηρούς καρπούς, στους οποίους η αναλογία ωμέγα 3 και ωμέγα 6 δεν είναι και τόσο καλή. Παρεμπιπτόντως, τα καρύδια είναι από τους ξηρούς καρπούς όπου η αναλογία ωμέγα 6 και ωμέγα 3 είναι ιδανική. Σχετικά με τα καρύδια υπάρχει ξεχωριστό βίντεο στο κανάλι το οποίο σας προτείνω οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε. Τον σύνδεσμο για δείτε το βίντεο θα σας αφήσω κάτω στην περιγραφή.

 

ΟΜΑΛΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΣ

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Έχει διαπιστωθεί, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν συστηματικά τα λιπαρά ψάρια έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους που το αμελούν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συχνή κατανάλωση του ιχθυελαίου μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς και να εξαλείψει μια σειρά από παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτό πραγματικά είναι πολύ σημαντικό!

Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα των ωμέγα 3 είναι η αύξηση του επιπέδου της καλής χοληστερόλης και η μείωση του όγκου των τριγλυκεριδίων κατά 15 με 30%.

Αν και τα συμπληρώματα που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να εξαλείψουν ορισμένους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι ανεπαρκή για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς ότι το ιχθυέλαιο μπορεί να αποτρέψει τα καρδιακά επεισόδια.

ΝΟΗΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα ωμέγα 3 συμβάλλουν θετικά στην νοητική & ψυχική υγεία. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 60% λίπος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Με βάση αυτό, μπορούμε με βεβαιότητα να δηλώσουμε ότι η κατανάλωση των ωμέγα 3 έχει μεγάλη σημασία στη καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Τα αποτελέσματα μελετών που διεξήχθησαν από επιστήμονες δείχνουν ότι τα άτομα που πάσχουν από νοητικές και ψυχικές διαταραχές στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν έλλειψη ωμέγα-3 στο σώμα.

Η κατανάλωση ωμέγα 3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικής ασθένειας και να εξαλείψει ορισμένα από τα συμπτώματά τους. Σε μια μελέτη, οι επιστήμονες μπόρεσαν να ανακαλύψουν ότι το ιχθυέλαιο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να εξαλείψει ορισμένα από τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής και της σχιζοφρένειας.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Τα ωμέγα 3 βοηθούν στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 40% των ανθρώπων παγκοσμίως είναι υπέρβαροι, εκ των οποίων περίπου το 13% είναι παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών ασθενειών όπως ο διαβήτης τύπου 2, καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμα και καρκίνο.

Όπως έχουμε αναφέρει σε ξεχωριστό βίντεο σχετικά με την απώλεια βάρους, ότι καθοριστικό ρόλο για να χάσετε τα περιττα κιλά είναι να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων, αυτό είναι αλήθεια!

Πολλοί ειδικοί υγείας επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση των ωμέγα 3 σε συνδυασμό με σωστή διατροφή και άσκηση, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Τα ωμέγα 3 βοηθούν στην μείωση του κινδύνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, επειδή προσφέρουν στον οργανισμό τα τόσο σημαντικά για αυτόν λιπαρά οξέα.

Μια μελέτη αναφέρει πως οι γυναίκες που ακολουθούσαν χαμηλή θερμιδική διατροφή, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα επιτάχυναν την απώλεια λίπους και το κάψιμο των λιπωδών ιστών. Αυτά επιτρέπουν την διάσπαση των λιπαρών οξέων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ενέργεια του σώματος η οποία βελτιώνει τον μεταβολισμό.

ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΑΣΗ

Η υγεία των των ματιών και της όρασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όσοι έχουν έλλειψη ωμέγα 3 στο σώμα έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ασθένειες που οδηγούν σε προβλήματα όρασης. Είναι γεγονός, ότι με την πάροδο της ηλικίας, η υγεία των ματιών αρχίζει να επιδεινώνεται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία. Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της ασθένειας.

Σε μία μελέτη, άτομα που έπασχαν από ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και λάμβαναν  συμπληρώματα ιχθυελαίου για 19 εβδομάδες κατάφεραν να βελτιώσουν σημαντικά την όρασή τους. Ωστόσο, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η χρήση συμπληρωμάτων δεν έχει μεγάλη επίδραση, επομένως, για να προσδιοριστεί η επίδραση του ιχθυελαίου στη βελτίωση της λειτουργίας των οργάνων της όρασης, οι επιστήμονες πρέπει να κάνουν περαιτέρω έρευνες.

Discussion

  1. Avatar
    Ελευθεριος Κοτζαδαμ

Αφήστε το σχόλιο εδώ: