Τι Θα Συμβεί, Αν Τρώτε 3 ΑΥΓΑ Κάθε Μέρα;

Έχουμε συνηθίσει να ακούμε ότι τα αυγά είναι πολύ βλαβερή τροφή για το συκώτι, επειδή περιέχουν πολύ χοληστερίνη.

Και πράγματι, πολλοί άνθρωποι έχουν αποκλείουν εντελώς τα αυγά από τη διατροφή τους προκειμένου να προστατέψουν την υγεία τους. Ωστόσο νέες μελέτες διατροφολόγων επιβεβαιώνουν ότι τα αυγά, όχι μόνο δεν είναι επικίνδυνη τροφή, αλλά αντιθέτως, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και πρωτεινη που έχει ανάγκη το σώμα μας σε καθημερινή βάση.

Θέλετε να μάθετε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν τρώτε 3 αυγά κάθε μέρα;

ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ

Πριν από καιρό οί επιστήμονες ήρθαν στο συμπέρασμα ότι η χοληστερόλη που περιέχει ο κρόκος του αυγού, προκαλεί αύξηση των δεικτών της χοληστερίνης στο αίμα. Αλλά αυτό διαψεύδεται από νέες μελέτες, οι οποίες αποδεικνύουν ότι το φυσιολογικό επίπεδο χοληστερόλης που παράγει ο οργανισμός μας, μειώνεται όταν καταναλώνουμε τροφές που περιέχουν χοληστερίνη. Εχει παρατηρηθεί ότι μετά την κατανάλωση αυγών, το επίπεδο της χοληστερόλης δεν αυξάνεται στο αίμα. Μάλιστα, η χοληστερόλη που περιέχουν τα αυγά, εξισορροπείται από φωσφολιπίδια, τα οποία εμποδίζουν την εμφάνιση της αθηρωματικης πλάκας στα αγγεία και τον μειώνουν τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση.

ΑΙΣΘΗΜΑ ΚΟΡΕΣΜΟΥ

Πολύ πιθανόν να έχετε παρατηρήσει, όταν καταναλώνετε αυγά, το αίσθημα του κορεσμού διαρκεί για πολύ περισσότερη ώρα, και η επιθυμία να τσιμπίσετε κάτι επιπλέον μετά από κάποια ώρα, μειώνεται στο ελάχιστο. Αυτό οφείλεται στα πολλά θρεπτικά συστατικά και αμινοξέα που περιέχουν τα αυγά, τα οποία είναι ικανά να υποστηρίξουν πλήρως όλες τις σημαντικές λειτουργίες του σώματος. Τα αυγά είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη τροφή και για αυτούς που ασκούν δραστήριο τρόπο ζωής. Τα αυγά είναι πολύ εύπεπτη τροφή. Πραγματικά, η πρωτεΐνη του αυγού απορροφάται από τον οργανισμό μας στο 98%. Είναι ένα εξαιρετικό δομικό υλικό για τα νέα κύτταρα του οργανισμού. Για αυτό άλλωστε, όσοι στοχεύουν στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας ή απλά προσπαθούν να τη διατηρήσουν στο σωστό επίπεδο, έχουν τα αυγά στην καθημερινή τους διατροφή.

ΠΡΩΤΕΐΝΗ

Το ασπράδι του αυγού αποτελείται από πρωτεΐνη. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η πρωτεΐνη του αυγού απορροφάται από τον οργανισμό μας στο 98%. Αυτό είναι πολύ σημαντικό! Ο οργανισμός τις πρωτεΐνες τις διασπά σε αμινοξέα, τα οποία είναι εξαιρετικό δομικό υλικό για τα νέα κύτταρα του οργανισμού.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη συμμετέχει ενεργά και στην υποστήριξη ενός πολύ σημαντικού συστήματος του οργανισμού μας, το οποίο είναι το ανοσοποιητικό. Και φυσικά τα οφέλη της δεν σταματούν εδώ. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ενζύμων και ορμονών, οι οποίες καθορίζουν τις ζωτικές λειτουργίες του σώματός μας. Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος για τον οποίο η πρωτεΐνη, είναι τόσο απαραίτητη για τον οργανισμό μας.

Δυστυχώς, με τον τρόπο ζωής μας, δεν προσφέρουμε στο σώμα μας επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Πραγματικά, υπάρχει μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν έλλειψη πρωτεινης. Για αυτό να εντάξετε οπωσδήποτε τα αυγά στην διατροφή σας.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Υπάρχουν περίοδοι μέσα στο χρόνο, όπου πολύς κόσμος έρχεται αντιμέτωπος με την ανεπάρκεια ορισμένων βιταμινών. Δυστυχώς οι περισσότεροι, αντί να τροποποιήσουν την διατροφή τους, επιλέγουν ώς ευκολη λυση τα συμπληρώματα διατροφή. Το πρόβλημα έλλειψης βιταμινών μπορεί να επιλυθεί, αν καταναλώνετε καθημερινά 3 αυγά.

Τα αυγά περιέχουν βιταμίνες της ομάδας A D E B3 B6 B12, πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ιώδιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο. Όπως έχουμε τονίσει σε ξεχωριστό βίντεο που υπάρχει στο κανάλι σχετικά με την βιταμίνη Δ, το ασβέστιο απορροφάται πολύ πιο δύσκολα από τον οργανισμό μας, όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης Δ. Τα αυγά είναι από τις λίγες τροφές που περιέχουν την βιταμίνη Δ.

Επιπλέον, το φολικό οξύ που περιέχουν τα αυγά, ομαλοποιούν το αιμοποιητικό σύστημα, δηλαδή το σύστημα το οποίο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του αίματος. Κατα αυτον τον τρόπο, ενισχύεται ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα.

ΛΟΥΤΕΐΝΗ

Άλλο ένα πλεονέκτημα που έχουν τα αυγά είναι ότι περιέχουν λουτεΐνη. Η λουτεΐνη είναι γνωστή και ως η βιταμίνη της όρασης, η οποία προστατεύει τους μυς των ματιων από την ηλικιακή εκφύλιση, την νόσο του Alzheimer, το Parkinson, την καρδιακή ανεπάρκεια, την αθηροσκλήρωση, την διπολική διαταραχή και σχιζοφρένεια. Επιπλέον η λουτεΐνη βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη.

ΧΟΛΙΝΗ

Τα αυγά περιέχουν χολίνη. Η χολίνη είναι μια ουσία που περιλαμβάνεται στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Αυτό που είναι πολύ ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια ποσότητα χολίνης που περιέχει ένα αυγό, υπάρχει στα 500 γραμμάρια σπανάκι. Εσείς τι θα προτιμούσατε, να φάτε ένα αυγό ή μισό κιλό σπανάκι; Έχει διαπιστωθεί ότι αν καταναλώνουμε 450 mg χολίνης σε καθημερινή βάση, ο κίνδυνος ανάπτυξης κακοήθους όγκου στο στήθος μειώνεται κατά 24%. Θεωρώ ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό!

Επίσης η χολίνη χρησιμοποιείται στην ιατρική για τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης και την βελτίωση της μνήμης. Χωρίς την χολίνη δεν μπορούν να λειτουργήσουν φυσιολογικά τα κύτταρα του νευρικού συστήματος. Γενικά η χολίνη είναι μια ζωτικής σημασίας βιταμίνη για όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ένα αυγό περιέχει περίπου 125 mg χολίνης. Επίσης σύμφωνα με άλλες έρευνες, για να καλύψετε τις ανάγκες του σώματος σε χολίνη, είναι αρκετό να τρώτε 3 αυγά την ημέρα.

ΘΕΙΟ

Το θείο είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό που βοηθά ενεργά το σώμα να καταπολεμήσει τα επιβλαβή βακτήρια και να προστατευσει το πλάσμα του αίματος. Άλλη μια αξιοσημείωτη ιδιότητα του θείου είναι να επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης. Το θείο είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι αυτό που προσφέρει στο δέρμα την απαραίτητη δομή και τα κάνει να φαίνονται όμορφα. Η υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην δύναμη που κατέχει το θείο.

Πολύ πιθανόν να σας δημιουργήθηκε το ερώτημα αν μπορούμε να λαμβάνουμε το κολλαγόνο ως συμπλήρωμα; Η αλήθεια είναι ότι αυτό δεν είναι απαραίτητο. Ο λόγος είναι ότι το ίδιο το σώμα μας παράγει το κολλαγόνο. Για αυτό είναι αρκετό να καταναλώνεται τροφές πλούσιες σε θείο, το οποίο όπως αναφέραμε παραπάνω βοηθά στην σύνθεση του κολλαγόνου. Τα αυγά σε αυτή την περίπτωση είναι αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός.

Επιπλέον το θείο εμπλέκεται στη σύνθεση της βιταμίνης Β1, η οποία ελέγχει τον μεταβολισμό στο σώμα. Ο μεταβολισμός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για μια καλή υγεία.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι για να λάβετε τη βέλτιστη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, είναι προτιμότερο να καταναλώνεται σπιτικά αυγά ή αυγά ελευθέρας βοσκής. 

Αλήθεια φίλοι μου, εσεις έχετε τα αυγά στην διατροφή σας; Πόσα αυγά τρώτε καθημερινά;

 

Discussion

 1. Avatar
  Βαλαντης
 2. Avatar
  Βαλαντης
 3. Avatar
  Βαλαντης
 4. Avatar
  ΜΑΡΙΑΝΝΑ
 5. Avatar
  ΘΑΛΕΙΑ
 6. Avatar
  Θεοδωρα Μελλιου
 7. Avatar
  Νικολετα Παντελιδακη

Αφήστε το σχόλιο εδώ: