ΚΟΡΟΝΟΪΌΣ – ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Πως μπορείτε να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να αποτρέψετε την εισβολή, την εξάπλωση του κάθε ιού και να εμποδίσετε να εκτελέσει τον βασικό του ρόλο, να επιβίωση και να εξαπλωθεί.

Αυτό, είναι το θέμα του σημερινού άρθρου.

Η γνώση είναι δύναμη, αυτός που γνωρίζει, δεν φοβάται.

Η ανάγκη του οργανισμού να προστατευτεί από κάθε λογής ιο και γρίπη, είναι θέμα άκρως σημαντικό και απαραίτητο όλες τις εποχές του χρόνου και όχι μόνο την περίοδο που υπάρχει κάποια ‘’επιδημία’’. Κάθε χρόνο και ειδικά την εποχή που έχει κρύο, ο οργανισμός μας είναι πιο ευάλωτος στο να κολλήσουμε κάποιον ιο. Αυτό κυρίως οφείλεται στο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Συνήθως, όλες οι επιδημίες έχουν την τάση να εμφανίζονται και να εξαπλώνονται τις κρύες περιόδους.

Υπάρχει κίνδυνος της εποχικής γρίπης;

Είναι γεγονός ότι κανένας ιος δεν είναι αθώος. Κάθε χρόνο, παγκοσμίως, κατά την διάρκεια εποχικής γρίπης μολύνονται από 3 έως 5 εκατομμύρια συνάνθρωποι. Από τα 5 εκατομμύρια, 300 – 500 χιλιάδες συνάνθρωποι πεθαίνουν από διάφορες επιπλοκές.

Αμέσως δημιουργείται ένα μεγάλο ερώτημα. Τότε ποιος είναι ο λόγος, που ο περισσότερος κόσμος αρχίζει να πανικοβάλλεται όταν ακούσει στις ειδήσεις, ότι κυκλοφορεί κάποιος ΙΟΣ;

Αν καθίσετε και το καλοσκεφτείτε – η αιτία κάθε πανικού είναι πάντα μια!

ΦΟΒΟΣ – ο οποίος προέρχεται λόγο άγνοιας.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι, εκεί που εστιάζεται την προσοχή σας, εκεί πηγαίνει η ενέργειά σας. Αν εστιάζεται την προσοχή σας στον φόβο, το μόνο που θα καταφέρετε είναι παρατεταμένο στρες, με αποτέλεσμα, καταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος και ακόμα πιο εύκολη εισβολή του ιου μέσα στον οργανισμό.

Υπάρχει έρευνα που αποδεικνύει ότι το στρες και ο φόβος, καταστέλλει δραματικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Τον σύνδεσμο για την έρευνα θα βρείτε παρακάτω.

Segerstrom, Suzanne C, and Gregory E Miller. “Psychological stress and the human immune system: a meta-analytic study of 30 years of inquiry.” Psychological bulletin vol. 130,4 (2004): 601-30. doi:10.1037/0033-2909.130.4.601

Προέλευση του φόβου

Θέλω να σας φέρω ένα παράδειγμα σχετικά με τον φόβο. Φανταστείτε ότι περπατάτε σε ένα μονοπάτι – και για να φτάσετε πιο γρήγορα στον προορισμό σας, πρέπει να περάσετε μέσα από ένα δάσος το οποίο θα διαυείτε για πρώτη φορά και δεν γνωρίζετε αν είναι ασφαλές. Πείτε μου, ποια θα είναι η αντίδρασή σας σε κάθε θόρυβο και ήχο που θα ακούτε; Σίγουρα, θα είστε σφιγμένοι, θα έχετε μια ανασφάλεια και φόβο, επειδή δεν γνωρίζετε αν ο ήχος αυτός προέρχεται από κάποιο πουλί που πηδάει από κλαδί σε κλαδί ή από κάποιο θηρίο που σκοπεύει να σας επιτεθεί. Και τώρα ας υποθέσουμε ότι στην αρχή του δάσους, συναντάται μια παρέα που μόλις έχει διασχίσει το δάσος και σας λένε ότι το δασος είναι απόλυτα ασφαλές και δεν χρειάζεται να φοβάστε. Συμφωνήστε, ότι σε αυτή την περίπτωση θα περπατάτε άνετα, θα είστε πιο χαλαροί και θα απολαμβάνετε την απίστευτη θέα.

Με αυτό το παράδειγμα, θέλω να καταλάβετε ότι ο φόβος ΠΑΝΤΑ εμφανίζεται όταν κάτι δεν γνωρίζεις.

Αυτός που γνωρίζει, δεν φοβάται!

Αν ρωτήσετε κάποιον δικό σας γιατρό, σχετικά με το αν υπάρχει κάποιο φάρμακο για να προστατευτείτε από ιο ή γρίπη, αυτός θα σας πει με σιγουριά: ‘’ότι το καλύτερο φάρμακο είναι – ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα’’.

 

Άρα, αυτό σημαίνει, ότι αν εστιάσουμε την προσοχής μας στο πως να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αυτό που θα καταφέρουμε είναι να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας από κάθε ιο.

Η σημερινή κατάσταση του ανοσοποιητικού σας συστήματος είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής που είχατε πριν. Οι περισσότεροι δεν υποψιάζονται, ότι οι καθημερινές συνήθειες και καταχρήσεις που έχουν στη ζωή τους επηρεάζουν άμεσα την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Για αυτό, αν δεν προσέχατε την υγεία σας από πριν, δεν χρειάζεται να απορείτε γιατί η άμυνα σας σήμερα, είναι χαμηλη.

Να θυμάστε όμως, ότι ποτέ δεν είναι αργά!

Παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σας 5 τρόπους οι οποίοι θα σας βοηθήσουν να αυξήσετε την άμυνά σας και να προστατευτείτε από ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ και οποιοδήποτε άλλο ιό που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Λίγα λόγια για τον ιό.

Αρχικά, θα ήθελα να δούμε κάποια πράγματα σχετικά με τον ιο – τα οποία αν κατανοήσετε τότε θα έχετε πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι συμβαίνει γενικά με τους ιους. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, ότι όλοι οι ιοι, έχουν, συγκεκριμένο μηχανισμό δράσης. Ο μηχανισμός δράσης του κάθε ιου, είτε είναι κορωναϊος ή κάποιος άλλος ιος της γρίπης, είναι πανομοιότυπος.

Ο βασικός ρόλος του ιού είναι, όταν εισβάλει στον οργανισμό, να επιβίωση και να εξαπλωθεί. Άρα, το μέλημά μας, είναι να μάθουμε αυτόν τον μηχανισμό και να τον εμποδίσουμε να εκτελέσει τον βασικό του ρόλο.

Αν κατανοήσετε αυτόν τον μηχανισμό, τότε, πρώτον, θα μπορέσετε να προστατευτείτε αποτελεσματικά από όλους τους ιούς, και δευτερον, δεν θα έχετε απολύτως κανέναν φόβο για να κολλήσετε κάποιον ιό ή κάποια γρίπη.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί, ότι δεν είναι επικίνδυνος τόσο ο ίδιος ο ιος, αλλά οι συνέπειές που μπορεί να δημιουργήσει. Παράδειγμα, μπορεί να αναπτυχθεί πολύ σοβαρή πνευμονία – με μη αναστρέψιμες συνέπειες.

Η φύση του ιού.

Ο ιός, για να επιβιώσει πρέπει συνεχώς να μεταλλάσσεται. Όταν αυτή η μετάλλαξη δεν είναι μεγάλη, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να εντοπίζει ευκολα τον ιο και να τον εξουδετερώνει. Ωστόσο, όταν αυτές οι μεταλλάξεις βγουν εκτός ελέγχου, τότε εκδηλώνονται, όχι απλά εποχική γρίπη αλλά επιδημιες ιων. Η πρόβλεψη κάθε επόμενης επιδημίας είναι αδύνατη.

Ο ιός, σε αντίθεση με τα έμβια όντα, δεν αποτελείται από κύτταρα που διαιρούνται και δεν μπορεί να αναπαραχθεί από μόνος του. Δηλαδή, για να αναπαραχθεί, προϋπόθεση είναι, να συνυπάρχει με ζωντανό οργανισμό που έχει την ιδιότητα της αναπαραγωγής. Εξαρχής ο ιος δεν είναι ζωντανός οργανισμός, αλλά είναι ένα μέρος του γενετικού κώδικα, ο οποίος όταν εισέρχεται στον οργανισμό του ανθρώπου έχει στόχο να εκτελέσει μία και μόνο αποστολή, να εισβάλει μέσα στο κύτταρο και να ξεκινήσει τον πολλαπλασιασμό, επειδή όπως είπαμε παραπάνω, από μόνος του δεν έχει την ιδιότητα της αναπαραγωγής.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

Όπως αναφέραμε, ο πρωταρχικός σκοπός του ιού είναι, να εισβάλει στον οργανισμό. Αυτό το καταφέρνει μέσω των κυττάρων της βλεννογόνου αναπνευστικής οδού. Να φανταστείτε, ότι δεν τον ενδιαφέρει καν η ύπαρξη της βλεννίνης – η οποία είναι ένα προστατευτικό συστατικό της βλέννας. Ο ιός, διαθέτει ένζυμα τα οποία τον βοηθούν να ανοίξει ένας δρόμος μέσω της βλεννίνης προς το κύτταρο.

Πραγματικά, ένα έχω να πω! Είναι απίστευτο το πόσο όλα είναι μελετημένα. Και από την μεριά του ιού αλλά και από την μεριά του οργανισμού.

Το περίβλημα του κυττάρου αποτελείται από διπλό λιπιδικό στρώμα και ο ιος προσπαθεί να εισχωρήσει στο κύτταρο μέσω αυτής της κυτταρικής μεμβράνης (by lipid, το οποίο προστατεύει κάθε κύτταρο).

Αφού λοιπόν ο ιός εισβάλλει μέσα στο κύτταρο χωρίς να ανιχνευθεί από το ανοσοποιητικό σύστημα, τότε το επόμενο βήμα του είναι να σπάσει την γενετική δομή του κυττάρου. Έπειτα, αφού σπάσει την γενετική δομή του κυττάρου, τότε αρχίζει να πολλαπλασιάζεται και να μεταδίδει τον κώδικά του σε όλο τον οργανισμό.

Όπως θα έχετε καταλάβει, όλο το ζήτημα είναι, όταν γίνει απόπειρα εισβολής του ιού, το ανοσοποιητικό σύστημα, να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να μπορέσει να ανταποκριθεί άμεσα. Δυστυχώς στους περισσότερους ανθρώπους το ανοσοποιητικό σύστημα δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε από το πόσες φορές αρρωσταίνετε;

Η ενίσχυση της άμυνας είναι καθημερινή ανάγκη του οργανισμού και είναι συλλογή από ωφέλιμες συνηθειες. Πρόκειται για μια συνεχή προσπάθεια και δεν είναι κάτι που θα κάνουμε μια φορά.

Μη ψάχνετε το μαγικό χάπι που θα κάνει όλη την δουλειά για εσάς, επειδή πολύ απλά δεν υπάρχει. 

Και τώρα θα δούμε τους 5 τρόπους, για να έχετε δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Στα έντερά μας κατοικεί το μεγαλύτερο ποσοστό των βακτηρίων που υπάρχει σε όλο τον οργανισμό. Το πλήθος αυτών των βακτηρίων ονομάζεται μικρο-βίωμα του εντέρου.

Η εντερική μικροχλωρίδα είναι πάρα πολύ σημαντική για την καλή υγεία του πεπτικού, του μεταβολισμού και για την κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το έντερο αποτελείται από την φιλική και παθογόνα χλωρίδα. Από το ποσοστό ανάπτυξης της κάθε μίας εξαρτάται η κατάσταση της υγείας μας. 

Σε ένα υγιές οργανισμό, η ομάδα των φιλικών βακτηρίων ρυθμίζουν την οξινο-αλκαλική πεπτική ισορροπία, δηλαδή το pH, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ισχυρό προστατευτικό τοίχος κατά των ιών και μικροβίων.

Αλλά, λόγω κακής διατροφής, συχνής λήψης αντιβιοτικών και του συστηματικού στρες, η δραστηριότητά τους μπορεί να διαταραχθεί, κάτι που δημιουργεί μεγάλη ανισορροπία η οποία απειλεί την υγεία μας.

Ενισχύστε την υγεία του εντέρου με φυσικά προβιοτικά όπως κεφιρ και φυσικό τουρσί λάχανο χωρίς ζάχαρη.

ΣΤΡΕΣ

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι το στρες – και όχι απλά το στρες αλλά το παρατεταμένο στρες το οποίο υπάρχει στη ζωή όλων μας. Το παρατεταμένο στρες διαφέρει κατά πολύ από το στιγμιαίο στρες. Οργανισμός βιώνει στιγμιαίο στρες όταν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος, παράδειγμα όταν αντιληφθούμε ότι ένας σκύλος γαυγίζει και τρέχει κατά πάνω μας, τότε αρχίζουν να παράγονται οι στρεσογόνες ορμόνες ώστε να ξεκινήσουμε την δράση. Ενώ το παρατεταμένο στρες είναι αυτό που βιώνουμε και έχουμε καθημερινά στην ζωή μας, παράδειγμα στην εργασία μας, αυτά που ακούμε από τις ειδήσεις, τα διάφορα οικογενειακά προβλήματα και πολλά άλλα.

Προσπαθήστε, όσο αυτό είναι δυνατόν να ελέγχετε το στρες στη ζωή σας.

ΖΑΧΑΡΗ

Θέλετε να μάθετε πως η ζάχαρη επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα;

Ένα μεγάλο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελούν τα ουδετερόφιλα, τα οποία είναι η αρχική άμυνα ενάντια σε λοιμώξεις, δηλαδή εκτελούν τον ρόλο του φύλακα. 

Εκτός του ότι η ζάχαρη τρέφει όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας και επιδρά αρνητικά στο μικροβίωμα του εντέρου – παράλληλα αυξάνει το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα. Το αυξημένο επίπεδο γλυκόζης μέσα στο αίμα προσελκύει την προσοχή των ουδετερόφιλων και αντί αυτά να είναι σε ετοιμότητα και να κυνηγούν τους ιούς πηγαίνουν και τρώνε την γλυκόζη.

Καλό λοιπόν είναι, να περιορίσετε την ζάχαρη από τη διατροφή σας. Ο λόγος είναι επειδή, όταν τρώμε πολύ ζάχαρη, ο οργανισμός μας παράγει πολύ ινσουλίνη και με τον καιρό παρουσιάζεται η αντίσταση στην ινσουλίνη. Και δεν εννοώ αν η ζάχαρη είναι άσπρη ή καστανή, αλλά το ποσοστό ζάχαρης που περιέχουν συνολικά οι τροφές που έχετε στην διατροφή σας.

Η ινσουλίνη είναι ορμόνη η οποία παράγεται από το πάγκρεας για να ρυθμίσει το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα. Μπορεί για τα υγιή κύτταρα σε ένα μέρος αυτό είναι καλό, όταν όμως πρόκειται για κάποιον ιο, το πλεόνασμα της ινσουλίνης μπορεί να προκαλέσει επιπλέον ανάπτυξη των ιογόνων κυττάρων, γεγονός το οποίο ενθαρρύνει την εξέλιξη της νόσου.

Αυτό είναι και ο λόγος που στις ευπαθείς ομάδες εντάσσονται οι άνθρωποι με ζαχαρώδη διαβήτη;

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΚΑΛΑ ΛΙΠΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όπως αναφέραμε παραπάνω, ο ιος προσπαθεί να εισχωρήσει στο κύτταρο μέσω της κυτταρικής μεμβράνης. Το περίβλημα του κυττάρου αποτελείται από διπλοστιβάδα λιπιδίων.

(LipidBilayer -> διπλοστιβάδα λιπιδίων, δίστρωμο λιπιδικό υμένιο, λιπιδική διπλοστιβάδα)

Η εποχή που θεωρούσαν τα λίπη βλαβερά για την υγεία βρίσκεται στο παρελθόν. Η διατροφή χαμηλή σε λιπαρά επιδρά αρνητικά, όχι μόνο στην υγεία των κυττάρων, αλλά και στην σωστή λειτουργία των ορμονών. Μη φοβάστε τα λίπη, και φυσικά εννοούμε τα σωστά λίπη. 

Λιποδιαλυτές βιταμίνες όπως Α,D,Ε και Κ είναι η βάση για την ενίσχυση της λιπιδικής μεμβράνης των κυττάρων και της εγκεφαλική λειτουργίας.

Φροντίστε οι τροφές που περιέχουν αυτές τις βιταμίνες να βρίσκονται στην διατροφή σας.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ & ΣΑΟΥΝΑ

Όπως θα έχετε ακούσει ο ιος δεν αγαπά την ζέστη, ενώ τα υγιή κύτταρα την λατρεύουν. Ένας γνωστός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού, είναι το σύμπτωμα του πυρετού. Όπου ο οργανισμός ανεβάζει την θερμοκρασία του σώματος όταν αδυνατεί να ανταπεξέλθει με το πλήθος των μικροβίων.

Ένας φυσικός και γνωστός σε όλους τρόπος να αυξήσουμε την θερμοκρασία του σώματος είναι μέσω της άσκησης. Κατά την διάρκεια της άσκησης αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος και η ροή του αίματος. Δηλαδή δημιουργείται τεχνητός πυρετός. Ο τεχνητός πυρετός αυξάνει κατά 5 φορές το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε και με την σάουνα. Την ώρα της σάουνας, στον οργανισμό παράγονται πρωτεΐνες θερμικού σοκ. Αυτές οι πρωτεΐνες εκτελούν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού κατά την διάρκεια μιας κατάστασης στρες.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για την χρήση της σάουνας, τις οποίες καλό είναι να λάβετε υπόψιν.

Αυτοί ήταν οι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να έχετε δυνατή άμυνα του οργανισμού.

Αφήστε το σχόλιο εδώ: