Επικίνδυνα Πρόσθετα & Συντηρητικά!

Αν πάρετε στα χέρια σας οποιοδήποτε προϊόν και διαβάσετε προσεκτικά τα συστατικά του, πολύ πιθανόν στη σύσταση τους να βρείτε κάποια πρόσθετα.

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν και δεν μπαίνουν στον κόπο να μάθουν παραπάνω για τα πρόσθετα και συντηρητικά που βλέπουν στην κάθε συσκευασία.

Στην πραγματικότητα πίσω από όλο αυτό κρύβεται κάτι πάρα πολύ σημαντικό και καλό είναι να το γνωρίζετε.

Αυτό το λέω επειδή κάποια από αυτά τα πρόσθετα είναι εντελώς αθώα, ενώ κάποια μπορεί να επιφέρουν σημαντικές ζημιές για τον οργανισμό μας.

Υπάρχουν κάποια συντηρητικά που σε κάποιες χώρες απαγορεύεται να προστίθενται στις τροφές, ενώ ακριβώς τα ίδια συντηρητικά μπορεί να επιτρέπονται σε κάποιες άλλες χώρες.

Αυτό φυσικά, θα πρέπει να μας κάνει ακόμα πιο καχύποπτους και να σκεφτούμε καλύτερα, αν πραγματικά αξίζει να βάλουμε το αντίστοιχο προϊόν στο καλάθι μας.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι είναι τα πρόσθετα που βάζουν στις τροφές, από τι αποτελούνται, ποια πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγετε και ποια είναι εντελώς ακίνδυνα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ;

Τα πρόσθετα, συνήθως τα συναντάμε στα τρόφιμα μεγάλης διάρκειας. Πρόκειται για κρυπτογραφημένους κωδικούς, οι οποίοι αντιστοιχούν στα ονόματα διαφόρων χημικών ουσιών. Εκτός από τα τρόφιμα, μπορεί να τα συναντήσουμε και στα καλλυντικά. Για παράδειγμα, στο σαμπουάν. Ωστόσο εμάς σε αυτήν την περίπτωση, μας ενδιαφέρουν κυρίως τα πρόσθετα και συντηρητικά που υπάρχουν στα τρόφιμα.

Κάποια από αυτά είναι απολύτως ακίνδυνες ουσίες και άλλες απλά δηλητήριο, το οποίο νόμιμα επιτρέπεται σε ορισμένες ποσότητες. Ακριβώς για αυτά θα μιλήσουμε παρακάτω.

Το σενάριο, να ζήσει κάποιος στο χωριό και να τρώει δικά του βιολογικά τρόφιμα, για πολλούς ανθρώπους είναι ακραίο και καθιστά ακόμα πιο δύσκολο το έργο στην αναζήτηση ποιοτικής τροφής στις μεγάλης πόλεις.

ΓΙΑΤΙ ΒΑΖΟΥΝ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ;

Ο λόγος που γίνεται η προσθήκη τους στα τρόφιμα είναι για την συντήρηση, την βελτίωση της γεύσης ή ακόμα και της εμφάνισής που θα έχει το τρόφιμο.

Πραγματικά, χωρίς τα πρόσθετα τα περισσότερα τρόφιμα δεν θα έφταναν καθόλου στα ράφια των σούπερ μάρκετ και αν έφταναν θα έπρεπε να καταναλωθούν αμέσως.

Tα πρόσθετα αναγράφονται στις συσκευασίες με το γράμμα E και ένα χαρακτηριστικό τριψήφιο αριθμό (π.χ. E100, E101), ωστόσο μπορεί να τα συναντήσετε και με τη χημική τους ονομασία.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Τα πρόσθετα χωρίζονται σε κατηγορίες.

Ε100-Ε199  ΧΡΩΣΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Αν ο κωδικός ξεκινάει με τον αριθμό 1, πρόκειται για χρωστικές ουσίες.

Αυτές οι ουσίες χρωματίζουν το τρόφιμο. Για τη χρήση των χρωστικών υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί, με γνώμονα την επιτρεπόμενη ημερήσια δόση για τον άνθρωπο. Παρ’ όλα αυτά, οι συνέπειες της χρήσης χημικών πρόσθετων στην υγεία των καταναλωτών δεν έχουν μελετηθεί μακροπρόθεσμα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων τα οποία παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια πρόσθετα.

Ε200-Ε297  ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ

Αν ξεκινάει με τον αριθμό 2, τότε είναι συντηρητικό.

Είναι οι ουσίες που επιτρέπουν στο τρόφιμο να διατηρηθεί αναλλοίωτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Στόχος τους είναι να προστατεύσουν την εισβολή των μικροβίων και των μικροοργανισμών στο συσκευασμένο τρόφιμο.

Ε300-Ε399  ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ

Αν ξεκινάει με τον αριθμό 3, είναι Αντιοξειδωτικό.

Αυτά προστίθενται στο τρόφιμα για να το προστατέψουν από αλλοιώσεις που οφείλονται σε οξείδωση.

Ε400-Ε499 ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΕΣ

Αν ο κωδικός ξεκινάει με τον αριθμό 4, τότε πρόκειται για σταθεροποιητές.

Αυτές οι ουσίες, επιτρέπουν την διατήρηση της φυσικοχημικής κατάστασης του τροφίμου.

Ε500-Ε599 ΡΥΘΜΙΣΤΕΣ ΟΞΥΤΗΤΑΣ

Στον αριθμό 5, βρίσκονται οι ρυθμιστές οξύτητας και οι βοηθητικές ουσίες επεξεργασίας.

Ε600-Ε699 ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗΣ

Στον αριθμό 6, κατατάσσονται τα ενισχυτικά και βελτιωτικά γευσεων.

E950-967 ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ

Και οι γλυκαντικές ουσίες ξεκινουν με τον αριθμο 9.

ΠΟΣΟ ΒΛΑΠΤΟΥΝ;

Σίγουρα θα απορήσετε, κατά πόσο βλάπτουν όλα αυτά τα πρόσθετα.

Όπως ανέφερα και παραπάνω κάποια από αυτά είναι ακίνδυνα και κάποια σχετικά όχι και τόσο. Σύμφωνα με το νόμο, οι κατασκευαστές οφείλουν να γράφουν στα συστατικά του τροφίμου το ποσοστό του συντηρητικού. Το ερώτημα είναι κατά πόσο εσείς προσωπικά εμπιστεύεστε τον αντίστοιχο κατασκευαστή.

Συνήθως, ο κατασκευαστής αναφέρει το ποσοστό του συστατικού με φθίνουσα σειρά περιεκτικότητας. Δηλαδή αν δείτε κάπου στο τέλος να γράφουν τα πρόσθετα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει στη μικρότερη ποσότητα. Φυσικά εξαρτάται και το είδος του συντηρητικού.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ;

Κατόπιν μελετών και ελέγχων έχουν ορισθεί ορισμένες επιτρεπτές ποσότητες για κάθε πρόσθετο, καθώς και οι ανώτατες ποσότητες ημερήσιας λήψης. Το πρόβλημα όμως είναι, ότι ενώ έχουν οριστεί αυτές οι ποσότητες, προς το παρόν παραμένουν άγνωστες, οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία από τη συνολική ημερήσια δόση των διαφόρων συντηρητικών και πρόσθετων και το όριο ασφαλούς κατανάλωσης.

Παρά το γεγονός ότι τα πρόσθετα έχουν εγκριθεί από την Eυρωπαϊκή Ένωση, πολλά από αυτά, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, ενοχοποιούνται για βλάβες στην υγεία όπως αλλεργίες, ταχυπαλμίες, ναυτία, έλκη εντέρου, βλάβες στο νευρικό σύστημα και συνδέονται ακόμα και με καρκινογένεση.

Στην έρευνα παιδιάτρων στη M.Bρετανία, οι οποίοι έδιναν σε παιδιά ηλικίας τριών ετών επί δύο εβδομάδες χυμούς φρούτων που περιείχαν συνολικά 20 mgr πρόσθετων , E102, E110, E121, E122, E124 και E211, προκειται για τα πρόσθετα που περιεχουν οι χυμοί σε ποσότητες κάτω από τα επιτρεπτά όρια. Tα αποτελέσματα, λοιπόν, αυτής της έρευνας έδειξε ότι τα πρόσθετα αυτά προκαλούσαν στα παιδιά υπερκινητικότητα και επιθετική συμπεριφορά.

Tα κρουασάν, ιδιαίτερα αγαπητά στα παιδιά, περιέχουν πρόσθετα τα οποία έχουν θεωρηθεί ύποπτα για δυσλειτουργίες του στομάχου.

Oι περισσότερες σοκολάτες που περιέχουν  κάποιο σιρόπι ή καραμέλα είναι περισσότερο επιβαρημένες από τις απλές σοκολάτες και ενοχοποιούνται για βλαπτικές δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ!

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι δεν χρειάζεται να δαιμονοποιούμε όλα τα πρόσθετα.

Κάποια από αυτά είναι εντελώς ακίνδυνα.

Παράδειγμα το  πρόσθετο Ε-163. Πρόκειται για στοιχείο το οποίο βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού και χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό.

Το πρόσθετο Ε-322 είναι η λεκιθίνη, η οποία είναι αντιοξειδωτικό και χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις σοκολάτες. Αν πάρετε οποιαδήποτε σοκολάτα κατά κανόνα θα βρείτε την λεκιθίνη. Η λεκιθίνη όχι μόνο είναι ακίνδυνη αλλά χρησιμοποιείται και ως συμπλήρωμα διατροφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ

Υπάρχουν και σχετικά ακίνδυνα πρόσθετα. Είναι πρόσθετα που υπάρχουν στα τρόφιμα, τα οποία αν καταναλώνεται πολύ σπάνια και σε μικρές ποσότητες δεν θα προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα. Ένα από αυτά είναι το γλουταμινικό νάτριο, το οποίο υπάρχει στη σύσταση πολλών τροφίμων. Πρόκειται για το πρόσθετο Ε-621, το οποίο είναι ενισχυτικό γεύσης. Δηλαδή κάνει ένα τρόφιμο πιο νόστιμο.

Αυτό το πρόσθετο σε πολύ ελάχιστες ποσότητες δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα αλλά η συστηματική κατανάλωση τροφών που περιέχουν το γλουταμινικό νάτριο, Μπορεί να δημιουργήσει μία σειρά από συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι, αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα ή ταχυπαλμίες.

Ένα παράδειγμα είναι το Σύνδρομο Κινέζικου Εστιατορίου. Αυτό το σύνδρομο ορίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που εκδηλώνουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια ή μετά την κατανάλωση τροφών από την κινέζικη κουζίνα.

Αυτό οφείλεται στο ότι στην κινέζικη και γενικά στην ασιατική κουζίνα συνηθίζουν να χρησιμοποιούν αυτό το πρόσθετο και πολλές φορές η υπερδοσολογία μπορεί να εκδηλώσει τα παραπάνω συμπτώματα.

Εδώ φίλοι μου θα πρέπει να αναρωτηθείτε, γιατί χρειάζεται να ενισχυθεί ένα τρόφιμο; Μήπως για να μας αρέσει περισσότερο και να το καταναλώνουμε πιο συχνά;

Είναι ένας προβληματισμός και το αφήνω στη δική σας κρίση.

 

8ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ

Τώρα θα ήθελα να δούμε ποια πρόσθετα όντως βλάπτουν και πρέπει να τα αποφεύγετε.

H χρήση των πρόσθετων καθορίζεται από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τις ισχύουσες διατάξεις της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά, μετά την κατάργηση των συνόρων μεταξύ των χωρών της Ε.Ε, οι Εισαγωγές των τροφίμων γίνονται ανεξέλεγκτα , και πολλές φορές χωρίς κανένα διασυνοριακό έλεγχο . Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρχει αυξημένη προσοχή από την μεριά του καταναλωτή.

Τα ερευνητικά νοσοκομειακά κέντρα της Γαλλίας έδωσαν στην δημοσιότητα τα αποτελέσματα και τα προσθετα που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία τροφίμων, για να επισημάνει την προσοχή των καταναλωτών.

Το παράδοξο είναι ότι υπάρχουν κάποια πρόσθετα τα οποία με βάση νομοθεσίας κάποιων χωρών, από τη μία δεν έχουν απαγορευτεί αλλά από την άλλη δεν έχει επιτραπεί η προσθήκη τους στα τρόφιμα.

Κάποιο από αυτά τα πρόσθετα τα βλέπετε τώρα στην οθόνη σας 

 

ΚΑΡΚΙΝΟΓΟΝΕΣ

ΟΥΣΙΕΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΥΠΟΠΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Ε131 Ε103 Ε102 Ε104 Ε388
Ε142 Ε105 Ε110 Ε123 Ε339
Ε210 Ε111 Ε120 Ε141 Ε340
Ε211 Ε121 Ε123 Ε150 Ε341
Ε212 Ε125 Ε124 Ε151 Ε407
Ε213 Ε126 Ε127 Ε153 Ε450
Ε214 Ε130   Ε171 Ε461
Ε215 Ε152   Ε173 Ε462
Ε217 Ε181   Ε180 Ε463
Ε239     Ε240 Ε465
      Ε241 Ε466
      Ε477  

 

Στην παραπάνω λίστα υπάρχει ένα πρόσθετο το οποίο δεν είναι απλά επιβλαβες αλλά είναι και επικίνδυνο. Δυστυχώς η χρήση του επιτρέπεται, υπάρχει σε έναν τεράστιο αριθμό προϊόντων και πρέπει οπωσδήποτε να το αποφεύγετε.

Είναι το Ε211 – Βενζοϊκό νάτριο, το οποίο κατατάσσεται στις καρκινογόνες ουσίες.

Σύμφωνα με μελέτες η συστηματική κατανάλωση βενζοϊκού νατρίου μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη κίρρωσης του ήπατος και να προκαλέσει μια σειρά από εκφυλιστικές ασθένειες. Το πρόβλημα του βενζοϊκού νατρίου E211, είναι ότι δεν αποβάλλεται ευκολα από τον οργανισμό και κατέχει ισχυρή τοξική δραση. Αυτό το πρόσθετο μπορείτε να το συναντήσετε σε πολλά τρόφιμα. Επίσης υπάρχει και στα σαμπουάν.

Πολλές φορές, έπειτα από ελέγχους διαπιστώνεται η ύπαρξη του βενζοϊκού νατρίου (Ε211), σε συγκεντρώσεις υψηλότερες των ανώτατων επιτρεπτών ορίων.

Από τα παραπάνω είναι αυτονόητο οι βιομηχανίες να προσθέτουν τα πρόσθετα για να διατηρήσουν το τρόφιμο, ωστόσο είναι απολύτως δική μας ευθύνη αν θα επιλέγουμε τα προιοντα μακράς διάρκειας να βρίσκονται στο καθημερινό μας τραπέζι.

 

Αλήθεια φίλοι μου, εσείς δίνετε προσοχή στα συστατικά όταν επιλέγετε κάποιο τρόφιμο ή δεν το συνηθίζετε;

Γράψτε στα σχόλια, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η δική σας άποψη

 

Αφήστε το σχόλιο εδώ: