Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα Σας, Αν Κάνετε ΣΑΝΙΔΑ Κάθε Μέρα;

Η σανίδα είναι μία διαχρονική και πραγματικά αποτελεσματική άσκηση για όλο το σώμα. Καμία μοντέρνα τάση δεν μπορεί να την αντικαταστήσει.

Η σανίδα ανήκει στις ισομετρικές ασκήσεις διαχείρισης σωματικού βάρους και ενίσχυσης του κορμού. Τρία είναι τα κυριότερα πλεονεκτήματα αυτής της άσκησης, είναι απλή, μοναδική και αποτελεσματική. Αυτό είναι απολύτως λογικό!

Η εκτέλεση αυτής της άσκησης δεν απαιτεί απολύτως κανένα επιπλέον όργανο γυμναστικής.

Το μόνο που θα χρειαστείτε είναι το πάτωμα και το σώμα σας. Δεν χρειάζεται πολύ χρόνο για την εκτέλεση της, ενώ το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό, μόνο με μερικά λεπτά.

Πολύ πιθανόν τώρα να αναρωτιέστε, τι μπορεί να συμβεί στο σώμα σας αν εκτελείτε αυτή την άσκηση καθημερινά; Στην πραγματικότητα η μεταμόρφωση που θα βλέπετε στο σώμα σας μέρα με την μέρα, θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Οι αλλαγές που σας περιμένουν δεν θα είναι μόνο εξωτερικές αλλά και εσωτερικές.

Σε αυτό το βίντεο θα δούμε τι θα συμβεί με το σώμα σας αν εκτελείτε συστηματικά την άσκηση σανίδα.

 

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΜΟΥ

Αυτό που αρχικά θα συμβεί με το σώμα, χάρη σε αυτή την άσκηση, είναι φυσικά η ενδυνάμωση των μυών όλου του σώματος, με προτεραιότητα τον κορμό. 

Ο “κορμός” είναι το σύνολο των μυών που είναι γύρω από την σπονδυλική στήλη. Πρόκειται για τον ορθό κοιλιακό μυ, δηλαδή, οι γνωστοί σε όλους κοιλιακοί, οι λοξοί μύες ή αλλιώς πλάγιοι κοιλιακοί και οι μύες σπονδυλικής στήλης.

H πιο γνωστή μυϊκή ομάδα του κορμού είναι οι κοιλιακοί. Οι κοιλιακοί είναι ομάδα μυών οι οποίοι επιτρέπουν την στήριξη των εσωτερικών οργάνων.

Οι αδύναμοι κοιλιακοί μύες μπορεί να είναι η αιτία δημιουργίας βουβωνοκήλης, είναι όταν τα ενδοκοιλιακά σπλάχνα, προεξέχουν μέσω ενός αδύναμου σημείου του κοιλιακού τοιχώματος.

Πότε όμως συμβαίνει αυτό; Όταν οι μύες του κορμού είναι αδύναμοι. Και πράγματι, εάν ένα άτομο δεν είναι γυμνασμένο και κάπου ζοριστεί, τότε αυτό μπορεί να συμβεί.

Αλλά εάν οι μύες του κορμού είναι αρκετά ανεπτυγμένοι, τότε οι δυνατοί μύες δεν θα επιτρέψουν να συμβεί αυτό.

Επομένως, το να γυμνάζετε τους κοιλιακούς σας είναι απαραίτητο, πρωτίστως όχι μόνο για να φαίνεστε όμορφοι στον καθρέφτη ή στην παραλία, αλλά και για την υγεία των εσωτερικών οργάνων. Η σανίδα θα ενδυναμώνει, όπως είπα και παραπάνω, όχι μόνο των εγκάρσιο, τους ορθούς και λοξούς μύες της κοιλιάς, αλλά και τους γλουτούς, για αυτό αν θέλετε να αποκτήσετε σφιχτούς γλουτούς έχετε επιπλέον λόγο να ξεκινήσετε αυτή την άσκηση.

 

ΜΥΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΗΣ

Άλλο ένα πολύ καλό πλεονέκτημα της σανίδας, είναι ότι βοηθάει στην ανάπτυξη των μυών της πλάτης χωρίς το ρίσκο τραυματισμού. Σε σύγκριση παράδειγμα με την άρση βάρους, η οποία μεν είναι πάρα πολύ καλή άσκηση αλλά για να εκτελεστεί χωρίς αρνητικές επιπτώσεις χρειάζεται πάρα πολύ καλή τεχνική. Παρόλα αυτά πολλοί άνθρωποι που την εφάρμοσαν αποκτούσαν πρόβλημα και χρειαζόντουσαν πολύ χρόνο για την αποκατάσταση. Από τη μία η άρση βάρους είναι υπέρ αποτελεσματική, από την άλλη υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Η σανίδα δεν είναι τραυματική άσκηση. Η συστηματική εκτέλεση αυτής της άσκησης θα σας βοηθήσει να ενδυναμώσετε όχι μόνο το κάτω μέρος των μυών της σπονδυλικής στήλης αλλά και το πάνω μέρος.

Και φυσικά οι ανεπτυγμένοι μύες της πλάτης δεν προσφέρουν μόνο εξωτερικό αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά είναι και πολύ καλή πρόληψη από πόνους μέσης και πλάτης.

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι πόνοι που εκδηλώνονται στη σπονδυλική στήλη οφείλονται στους αγύμναστους μύες. Για αυτό η σανίδα θα σας βοηθήσει και σε αυτό.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Άλλο ένα θετικό που θα σας προσφέρει η άσκηση σανίδα είναι η βελτίωση της στάσης του σώματος. Είναι πολύ γνωστό και θα το έχετε παρατηρήσει ότι η στάση του σώματος μας, αυτόματα στέλνει συνειδητό και ασυνείδητο σήμα στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν.

Η καλή στάση του σώματος αντανακλά από το άτομο αυτοπεποίθηση, καθώς είναι πιο  ελκυστικοί, σε αντίθεση με το άτομο που έχει κακή στάση του σώματος .

Δυστυχώς ή ευτυχώς αλλά αυτή είναι η πραγματική αλήθεια! Από το πόσο είναι ίσια η πλάτη, υποσυνείδητα αξιολογούμε το άτομο.

Για αυτό αν θέλετε η εμφάνισή σας να είναι ελκυστική και όμορφη, η στάση του σώματος είναι πάρα πολύ σημαντική. Και η σανίδα θα σας βοηθήσει σε αυτό.

Εκτός από τους μύες του κορμού, θα ενδυναμώσει και το πάνω μέρος της πλάτης και του αυχένα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για να έχετε καλή στάση του σώματος.

Για αυτό αν εφαρμόσετε την σανίδα συστηματικά και στη σωστή τεχνική, ήδη στα μέσα του μήνα θα βλέπετε στον καθρέφτη την μεγάλη διαφορά.

 

ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Συνεχίζουμε με τον μεταβολισμό. Αν θέλετε η σανίδα να έχει θετικό αντίκτυπο στο μεταβολισμό σας θα πρέπει να την εκτελείτε συστηματικά. Και πράγματι κατά τη συστηματική εκτέλεση της σανίδας βελτιώνεται ο μεταβολισμός και αυτό θα βοηθήσει στην μείωση του βάρους του σώματος. Το αποτέλεσμα θα είναι να καίμε περισσότερες θερμίδες ενώ παράλληλα να γυμνάζουμε και τους μύες του κορμού. Αν το συνδυάσετε με θερμιδικο ελλειμμα, ήδη στο διάστημα του μήνα θα αρχίσετε να βλέπετε σιγά -σιγά να σχηματίζονται οι κοιλιακοί σας. 

 

ΑΙΣΘΗΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Άλλο ένα θετικό της άσκησης σανίδας είναι ότι προσφέρει την αίσθηση όλου του σώματος και την απόκτηση ισορροπίας. Αλήθεια πόση ώρα μπορείτε να σταθείτε πάνω σε ένα πόδι;  Η καλή ισορροπία είναι αποτέλεσμα εκτέλεσης της άσκησης σανίδας ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσονται οι μύες σταθεροποιητές του σώματος. Πρόκειται για τις βαθιές εσωτερικές ομάδες μυών, οι οποίες μπορεί να μη φαίνονται στον καθρέφτη αλλά εκτελούν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Γενικά η ισορροπία βοηθάει σε πολλά είδη αθλητισμού Και σωματικής δραστηριότητας.

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΑΝΙΔΑΣ

Ωραία, σίγουρα τώρα θα ρωτήσετε πόση ώρα πρέπει να διαρκεί η σανίδα; Αυτό είναι καθαρά προσωπικό το ζήτημα. Αν για παράδειγμα είστε αρχάριος ή έχετε καιρό να γυμναστείτε, δοκιμάστε να εκτελέσετε την σανίδα για 20 με 30 δευτερόλεπτα.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να μην αυξάνεται το χρόνο εις βάρος της τεχνικής.

Ο 62χρονος George Hood, είναι ο άνθρωπος που κατέχει το νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην άσκηση «σανίδα». Πόσο νομίζετε ότι ήταν το ρεκόρ του; O Hood πραγματοποίησε την άσκηση για 8 ώρες, 15 λεπτά. Ο ίδιος ανέφερε πως πραγματοποιούσε την άσκηση «σανίδα» για 4-5 ώρες καθημερινά. 

Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η εκτέλεση της σανίδας μέχρι εκτός ορίων δεν είναι το καλύτερο. Το καλύτερο είναι να κάνετε αρκετές επαναλήψεις. Δηλαδή, εκτελείτε την άσκηση με σωστή τεχνική και έπειτα ξεκουράζεστε για 1 με 2 λεπτά και το επαναλαμβάνεται 2,3,4 φορές.

 

ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Αλλά υπάρχουν και ορισμένα μειονεκτήματα αυτής της άσκησης τα οποία πρέπει να αναφέρουμε. Το πρώτο είναι ότι αν δεν ακολουθήσετε την σωστή τεχνική, τότε μπορείτε να δημιουργήσετε υπερβολική πίεση στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και στις αρθρώσεις του ώμου, κάτι που φυσικά δεν το θέλουμε, για αυτό όπως είπα και παραπάνω, η τεχνική είναι πολύ πιο σημαντική από τη διάρκεια της άσκησης.

Επίσης έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι η εκτέλεση της σανίδας αυξάνει την αρτηριακή πίεση, οπότε αν έχετε πρόβλημα με την αρτηριακής σας πίεση, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας.

 

ΤΕΧΝΙΚΗ

Αν θέλετε να έχετε το μέγιστο αποτέλεσμα από την εκτέλεση της σανίδας, θα πρέπει να έχετε σωστή στάση και θέση σώματος, δηλαδή σωστή τεχνική. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές παραλλαγές της άσκησης σανίδας. Για αυτό η τεχνική που θα δούμε είναι η πιο δημοφιλής.

Παίρνετε την θέση push up στο πάτωμα. Λυγίζετε τους αγκώνες σας 90 μοίρες και στηρίζετε το βάρος σας στους βραχίονες. Κρατάτε τον κορμό σας ίσιο και ακίνητο και το σώμα σε ευθεία γραμμή, από τα αυτιά ως τα δάχτυλα των ποδιών. Παραμείνετε σε αυτή τη θέση όσο μπορείτε. Αυτό που πρέπει να ελέγχετε, είναι το σώμα να βρίσκεται σε ευθεία γραμμή. Όταν νιώσετε ότι δεν μπορείτε να μείνετε άλλο σε αυτή τη στάση, σταματάτε.

Μπορείτε σιγά-σιγά να αυξήσετε το επίπεδο και τον χρόνο διάρκειας της άσκησης κάθε φορά.

 

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Επιπλέον θα πρέπει να αναφέρουμε μερικές λεπτομέρειες. Το κεφάλι και ο λαιμός σας πρέπει να είναι σχετικά χαλαρά και να κρατάτε ελεύθερα τα χέρια σας ευθεία μπροστά σας.

Είναι πολύ σημαντικό οι αγκώνες να βρίσκονται κάτω από τους ώμους. Διαφορετικά, θα δημιουργήσετε περιττή επιβάρυνση στους ώμους. Η αναπνοή σας πρέπει να είναι αργή, ήρεμη και βαθιά.

 

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ

Και τέλος είναι πολύ σημαντικό να πούμε για τις αντενδείξεις αυτής της άσκησης.

Η άσκηση αντενδείκνυται σε έγκυες γυναίκες, σε άτομα που έχουν τραυματισμούς στην πλάτη, καθώς και σε άτομα που έχουν κήλες σε οποιοδήποτε μέρος της σπονδυλικής στήλης, ή προβλήματα με τις αρθρώσεις.

Επίσης δεν συνιστάται για άτομα που έχουν τάση να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η άσκηση μπορεί να εκτελεστεί. Γενικά η σανίδα είναι μια ασφαλής άσκηση, με την προϋπόθεση ότι ακολουθείτε την σωστή τεχνική.

Αλήθεια φίλοι μου εσείς έχετε δοκιμάσει την άσκηση σανίδα ή σκέφτεστε να την δοκιμάσετε, αν ναι τότε γράψτε ένα σύμβολο στα σχόλια.

 

Αφήστε το σχόλιο εδώ: