Πως Κάνετε Ζημιά Στα Αγγεία;

Είναι αλήθεια ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία θανάτων παγκοσμίως.

Με βάση των ειδικών υγείας τα αίτια οφείλονται στην κακή διατροφή και στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής, ο οποίος αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης παθήσεων καρδιάς και αγγείων.

Από τα παραπάνω προκύπτει ένα απλό συμπέρασμα, ότι η μείωση του κινδύνου εμφάνισης των καρδιαγγειακών παθήσεων, σε μεγάλο μέρος εξαρτάται από εμας τους ίδιους και θα ήταν παράλογο αυτό να το αγνοήσουμε.

Αλλά λόγω άγνοιας ή αμέλειας στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτο κάποια στιγμή μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ίδια την υγεία μας.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πράγματα τα οποία βλάπτουν την καρδιά και τα αγγεία. Τα οποία καλό είναι να τα γνωρίζετε, αν θέλετε να έχετε υγιή την καρδιά και τα αγγεία σας.

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΟΥ ΥΠΝΟΥ

Το πρώτο πράγμα που επιδρά αρνητικά στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων, είναι η ανεπάρκεια ποιοτικού ύπνου. Για να το καταλάβετε καλύτερα θα σας φέρω ως παράδειγμα μια σημαντική έρευνα. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Νορβηγία, στην οποία συμμετείχαν 50.000 άτομα, αποδείχθηκε ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερες ώρες ή έχουν ανήσυχο ύπνο, παρουσιάζουν δύο φορές πιο συχνά καρδιαγγειακές παθήσεις. Ναι πολύ καλά ακούσατε, δυο φορές! Πραγματικά θεωρώ ότι το θέμα του ύπνου είναι πολύ βασικό. Ο υγιής ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, επειδή ομαλοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και, αποκαθιστά την λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο ύπνος είναι απλά ένα χρονικό διάστημα στο οποίο το σώμα βρίσκεται σε μια ασυνείδητη κατάσταση. Και όμως δεν είναι έτσι! Κατά την διάρκεια του ύπνου επιτυγχάνετε αποκατάσταση, αποτοξίνωση και εξυγίανση όλου του οργανισμού. Μπορούμε να πούμε ότι το σώμα εκείνες τις ώρες αυτο-επισκευαζεται. Αλλά, για να συμβεί αυτό χρειάζονται κατάλληλες συνθήκες, διαφορετικά ο οργανισμός δεν θα αποκατασταθεί σωστά και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην ξυπνήσετε γεμάτοι ενέργεια, όπως θα ήταν λογικό να συμβεί μετά τον βραδινό ύπνο.

Να θυμάστε, ότι αν ο κακός ύπνος θα επαναλαμβάνεται συχνά τότε ο οργανισμός θα γεράσει πολύ πιο γρήγορα και θα παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στην υγεία. 

Αν θέλετε να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας προτείνω οπωσδήποτε να κατεβάσετε δωρεάν τον πρακτικό οδηγό του ύπνου. Στον οδηγό υπάρχουν απλά βήματα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε πάρα πολύ καλά.

Πρακτικός Οδηγός Για Τον Ύπνο ✅Πατήστε εδώ? https://bit.ly/37Jujrq

ΚΑΚΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ

Μπορεί να σας φανεί λίγο παράξενο, αλλά η κακή στοματική υγιεινή σχετίζεται με παθήσεις της καρδιάς. Το προσδόκιμο της ζωής των ανθρώπων που βουρτσίζουν συχνά τα δόντια και φροντίζουν την στοματική κοιλότητα, είναι πιο υψηλός. Αυτό εξηγείται, με το ότι τα βακτήρια που προκαλούν τις παθήσεις της στοματική κοιλότητας είναι πιθανό να περάσουν στο αίμα μέσω των αιμοφόρων αγγείων και να προκαλέσουν επικίνδυνες φλεγμονές. Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική.

ΤΡΑΝΣ ΛΙΠΑΡΑ – ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ

Τα τρόφιμα που περιέχουν τα trans λιπαρά είναι από τα πιο επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και ευθύνονται για τις καρδιακές παθήσεις. Επίσης, πολύ σημαντικό για τους άντρες, τα τρανς λιπαρά μειώνουν την παραγωγή τεστοστερόνης. Αν υπάρχει χαμηλή τεστοστερόνη, αυτό σημαίνει χαμηλή λίμπιντο, δυσκολία ανάπτυξης μυϊκής μάζας, έλλειψη παρότρυνσης, χαμηλή αυτοπεποίθηση και η ενέργεια. Ενώ στις γυναίκες, τα τρανς λιπαρά, μειώνουν την παραγωγή οιστρογόνων. Να θυμάστε ότι τα τρανς λιπαρά κατατάσσονται στις καρκινογόνες ουσίες.

ΠΕΡΙΤΤΟ ΒΑΡΟΣ

Το πρόβλημα των περιττών κιλών απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Είναι διαπιστωμένο ότι τα υπέρβαρα άτομα αντιμετωπίζουν αγγειακά προβλήματα πολύ πιο συχνά. Τα περιττά κιλά επιβαρύνουν  την καρδιά και αυξάνουν τον κίνδυνο για μπλοκάρισμα των αιμοφόρων αγγείων. Σχετικά με την απώλεια κιλών υπάρχει ένα πολύ σημαντικό βίντεο που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε. Στο βίντεο αναφέρω τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να χάσετε τα περιττά κιλά. Τον σύνδεσμο για το βίντεο θα βρείτε στην περιγραφή του βίντεο.

Θα ήθελα τώρα να δούμε πράγματα, τα οποία θα βοηθήσουν στην υγεία των αγγείων. Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει το ρητό, ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Αυτά που θα αναφέρουμε παρακάτω βοηθούν στην πρόληψη.

ΠΥΡΙΤΙΟ

Το πρώτο που επιδρά θετικά στην υγεια των αιμοφόρων αγγείων είναι το πυρίτιο. Είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό του κολλαγόνου. Το πυρίτιο συμβάλλει στην ενίσχυση των τοιχωμάτων και διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων. Η κατανάλωση τροφών με πυρίτιο μπορεί να αυξήσει την καρδιαγγειακή υγεία και να περιορίσει τον σχηματισμό πλάκας στα τοιχώματα των αρτηριών, που είναι ο κύριος ένοχος στην καρδιακή νόσο. Στην περίπτωση παρατεταμένης έλλειψης αυτού του στοιχείου, μειώνεται η ελαστικότητα των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που οδηγεί σε μείωση της συσταλτικότητας των τριχοειδών αγγείων. Επιπλέον το πυρίτιο εμποδίζει την διείσδυση λιπιδίων στο πλάσμα του αίματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης.

Το πυρίτιο μπορεί να ληφθεί από τις τροφές όπως κρέας, ρύζι, αβοκάντο, πατάτες, καρότα, μούρα, βερίκοκα επίσης ξηρούς καρπούς και γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση.

ΒΙΟΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ

Συνεχίζουμε με τα βιοφλαβονοειδή, τα οποία είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους δράση, κατέχουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες και ενισχύουν τα αγγεία. Μια από τις πιο ενεργές μορφές βιοφλαβονοειδών είναι η ρουτίνη και η κουερσετίνη. Έχει διαπιστωθεί ότι τα παραπάνω μειώνουν την αρτηριακή πίεση, την οξείδωση της χοληστερίνης και να βοηθούν στο αδυνάτισμα. Αυτά τα δυο βιοφλαβονοειδή μας ενδιαφέρουν επειδή ομαλοποιουν και διατηρουν τη δομή και την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων μας. Συμβάλλουν στην πρόληψη σκληρωτικών βλαβών και όπως είπαμε στη διατήρηση της καλής αρτηριακής πίεσης. Αν ο οργανισμός στερείται για μεγάλο χρονικό διάστημα τα βιοφλαβονοειδή, τότε χάνεται η ελαστικότητα των αγγείων και αυξάνονται οι πιθανότητες δημιουργίας αρτηριοσκλήρυνσης, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η κυκλοφορία του αίματος προς τα ζωτικά  όργανα. Να θυμάστε ότι τα βιοφλαβονοειδή προστατεύουν και ενδυναμώνουν τα αιμοφόρα αγγεία και συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων και των φλεβών.

ΩΜΕΓΑ 3

Τα ωμέγα 3 λιπαρά περιορίζουν την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Είναι αποδεδειγμένο, πως τα ωμέγα-3 λιπαρά επιδρούν θετικά όχι μόνο στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Ιδιαίτερα ωφέλιμα είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός το σκουμπρί και οι σαρδέλες. Αν δεν καταναλώνεται συχνά τα ψάρια είναι ένας παραπάνω λόγος να ξεκινήσετε να το κάνετε.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της βιταμίνης C είναι ότι συμβάλει στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, τα οποία διατηρούν τα τοιχώματα των αγγείων ελαστικά. Αυτό βοηθά τα αγγειακά τοιχώματα να αντιστέκονται στην συστολή και τη διαστολή εξαιτίας των αλλαγών στην πίεση του αίματος. Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση βιταμίνης C είναι 80 mg. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το άγριο τριαντάφυλλο, το ιπποφαές, οι κόκκινες πιπεριές, ο μαϊντανός, το ακτινίδιο και το μπρόκολο, και φυσικά τα πορτοκάλια, το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ.

Πολύ πιθανόν να σας δημιουργήθηκε το ερώτημα αν το συμπλήρωμα βιταμίνης C είναι η ίδια βιταμίνη C που λαμβάνουμε από τις τροφές.

Αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψιν είναι ότι το συμπλήρωμα βιταμίνης C είναι το ασκορβικό οξύ, το οποίο δεν είναι η πλήρης φόρμουλα φυσικής βιταμίνης C που λαμβάνουμε από τις τροφές αλλά μόνο ένα μέρος του. Για αυτό και η βιοδιαθεσιμότητα της συνθετικής βιταμίνης C δεν είναι ίδια σε σύγκριση με την βιταμίνη C που λαμβάνουμε από τις τροφές.

Πολύ σημαντική πληροφορία σχετικά με την βιταμίνη C μπορείτε να δείτε σε ξεχωριστό βίντεο.

ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΡΟ ΑΕΡΑ

Η βόλτα στον καθαρό αέρα βοηθά στον αερισμό των πνευμόνων, μειώνει το στρες και βοηθά στην λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Προσπαθήστε όσο αυτό είναι δυνατόν να αφιερώνετε χρόνο στον καθαρό αέρα και αν έχετε την δυνατότητα να ασκηθείτε ακόμα το καλύτερο. Η σωματική δραστηριότητα επιτρέπει την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου. Το Νιτρικό Οξείδιο είναι ένα διαλυτό αέριο το οποίο παράγεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα κατά την άσκηση, το οποίο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης ευεργετικό για την υγεία των αγγείων είναι το ντους με εναλλαγή κρύου και ζεστού. Αυτή η πρακτική ενισχύει το περιφερικό αγγειακό μας σύστημα, αυξάνει το ανοσοποιητικό και προσφέρει ευεξία.

Discussion

  1. Avatar
    Γεωργία Ζιγγιριδου

Αφήστε το σχόλιο εδώ: