Γιατί Κάνουν ‘ΚΡΑΚ’ Τα Δάχτυλα & Οι Αρθρώσεις;

Σας είναι γνωστός αυτός ο ήχος; Αν οι αρθρώσεις σας κάνουν ‘κρακ’, η απάντηση είναι ναι.

Τι συμβαίνει όμως με την άρθρωση; Μπορεί αυτή η συνήθεια να κάνει κακό στην άρθρωση;

Οι λάτρες αυτής της ασχολίας, δηλώνουν ότι με αυτή την κίνηση αισθάνονται ότι τα κόκαλά τους μπαίνουν στην θέση τους. Είναι όμως έτσι; Η πραγματική αλήθεια που θα μάθετε παρακάτω έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον.

Το θέμα είναι ότι σε κάθε άρθρωση υπάρχει μηχανισμός, ο οποίος ενώνει και στηρίζει την άρθρωση και δεν επιτρέπει στα οστά να τρίβονται μεταξύ τους. Ο μηχανισμός αυτός αποτελείται από τον αρθρικό υμένα, αυτός ο ανθεκτικός σάκος είναι δυνατά προσκολλημένος στα οστά. Μέσα στην άρθρωση υπάρχουν οι χόνδροι που λειτουργούν ως αμορτισέρ και ο υπόλοιπος χώρος είναι γεμάτος με το αρθρικό υγρό που εκτελεί τον ρόλο της λίπανσης.

Από πού όμως προέρχεται αυτός ο ήχος;

Από την συσσώρευση αερίων μέσα στην άρθρωση. Όπως είπα παραπάνω, μέσα στην άρθρωση υπάρχει το αρθρικό υγρό, το οποίο εκτελεί τον ρόλο της λίπανσης. Μέσα στο αρθρικό υγρό υπάρχει το άζωτο, το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. Την στιγμή που η  άρθρωση διατείνεται, στον αρθρικό υμένα τα αέρια συλλέγονται σε φουσκάλες, οι οποίες με την συγκεκριμένη κίνηση σκάνε και ακούγεται αυτός ο χαρακτηριστικός ήχος. Για να ακουστεί πάλι ο συγκεκριμένος ήχος θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 20 λεπτά.

Σε τι διαφέρει αυτός ο ήχος, με τον ήχο που κάνει η άρθρωση όταν σηκωθούμε απότομα μετά από παρατεταμένη στάση; Σε αυτή την περίπτωση η αιτία του ήχου είναι ο τένοντας που ακουμπάει τα οστά ή τους μύες. Κατά την κίνηση της άρθρωσης, ο τένοντας γλιστράει με αποτέλεσμα να ακούγεται το ‘κρακ’.

Άραγε, αυτή η συνήθεια είναι ασφαλής για την υγεία της άρθρωσης; Μάλλον ναι. Ο ερευνητής Ντόναλντ Αντερ, αποφάσισε να κάνει το εξής πείραμα. Επί 60 χρόνια υιοθέτησε την συνήθεια να κάνει κρακ τα δάχτυλα μόνο στο ένα χέρι. Αυτό που ήθελε να δει είναι ότι αν το κρακ που ακούγεται στην άρθρωση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της αρθρίτιδας. Κατά την διάρκεια των 60 ετών δεν παρατήρησε καμία διαφορά ανάμεσα στα δυο χέρια. Οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν με αυτά τα συμπεράσματα, όμως υπάρχει ένα ρίσκο.

Σε μια έρευνα που έγινε το 1990, διαπιστώθηκε ότι η συνήθεια αυτή σε βάθος χρόνου κάνει κακό στον ιστό της άρθρωσης, οδηγεί σε πρήξιμο του καρπού και μείωση δύναμης στα δάχτυλα. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αθλητές του τένις και του μπάσκετ.

Μπορεί λοιπόν αυτή η συνήθεια να μην είναι πολύ επιβλαβής για την γενική υγεία του οργανισμού, καλό θα ήταν να θυμάστε ότι οι αρθρώσεις μας είναι κατασκευασμένες για την κίνηση και ότι είναι πολύ πιο εύκολο να κάνετε απλά κάποια άσκηση ή ελαφριά διάσταση.

Επίσης,αν ο ήχος αυτός συνοδεύεται από κάποιο πόνο, καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Αφήστε το σχόλιο εδώ: