Πως Καταστρέφουμε Τα Δόντια Μας;

Το ξέρετε ότι από την κατάσταση των δοντιών ενός ατόμου μπορεί να καθοριστεί η γενική υγεία του;

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει σαφής συσχετισμός μεταξύ παθήσεων της στοματικής κοιλότητας και άλλων ασθενειών όπως ο ζαχαρώδης διαβήτης, καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα. Δηλαδή οι στοματικές βλάβες μπορούν να επιδεινώσουν διάφορα άλλα προβλήματα υγείας. 

Παράδειγμα μια λοίμωξη η οποία δημιουργήθηκε στα δόντια, μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλα μέρη του σώματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων και να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Η παραμέληση της υγιεινής των δοντιών μπορεί να κοστίσει αρκετά χρήματα.

Αναμφίβολα μία καλή στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι καλής υγείας.

Όμως πολλές φορές ο τρόπος ζωής μας και οι λανθασμένες συνήθειες, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα δόντια. Σε αυτό το βίντεο έχω συλλέξει πράγματα και συνήθειες που καταστρέφουν τα δόντια μας.

Για αυτό διαβάστε το άρθρο μέχρι το τέλος, αυτά που θα μάθετε θα σας είναι πολύ χρήσιμα και θα σας εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα.

 

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το πρώτο πράγμα που επιδρά αρνητικά στην υγεία των δοντιών είναι φυσικά η αμέλεια. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν όχι μόνο των σωστό τρόπο με τον οποίο πρέπει να καθαρίζουν τα δόντια, αλλά και ότι χρειάζονται συστηματική φροντίδα. Σύμφωνα με τους οδοντιάτρους, τα δόντια χρειάζονται καθάρισμα τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, πρωι και βράδυ. Μάλιστα το βραδινό βούρτσισμα είναι πολύ πιο σημαντικό από το πρωινό επειδή τα υπολείμματα της τροφής που έχουν συγκεντρωθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας στην στοματική κοιλότητα, στο διάστημα των βραδινών ωρών αποσυντίθενται και δημιουργούν βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια καταστρέφουν σταδιακά το σμάλτο και εν τέλει προκαλούν την τερηδόνα.

Μάλιστα υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι το βράδυ βουρτσίζουμε τα δόντια για τον εαυτό μας, ενώ πρωι για τους άλλους.

Για αυτό πάντα να προσπαθείτε να μην παραλείπετε το βραδινό βούρτσισμα των δοντιών.

ΤΡΟΠΟΣ ΒΟΥΡΤΣΙΣΜΑΤΟΣ

Το επόμενο συχνό λάθος είναι ο τρόπος με τον οποίο βουρτσίζουμε τα δόντια. Πραγματικά, πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι το οριζόντιο βούρτσισμα των δοντιών με κινήσεις δεξιά και αριστερά, δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό. Είναι ένας συχνός και λανθασμένος τρόπος καθαρισμού των δοντιών και αυτό θα σας το επιβεβαιώσει ο κάθε οδοντίατρος. Οι κινήσεις πρέπει να είναι κάθετες και πάντα να ξεκινούν από τη βάση, δηλαδή από τα ούλα προς τα έξω. Το οριζόντιο βούρτσισμα δεν έχει απολύτως κανένα νόημα.

Ένα άλλο πράγμα που επηρεάζει αρνητικά τα δόντια είναι οι περιστρεφόμενες ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι η καλύτερη επιλογή από μια απλή, στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει. Πολλοί οδοντίατροι επιβεβαιώνουν, ότι η λανθασμένη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας μπορεί να προκαλέσει την φθορά του σμάλτου των δοντιών, λόγω της μεγάλης πίεσης και ταχύτητας της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τραυματισμό των ούλων.

Η οδοντόβουρτσα δύσκολα φτάνει στα διαστήματα μεταξύ των δοντιών, από όπου ξεκινούν τα νοσήματα των ούλων και η τερηδόνα. Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι η χρήση οδοντικού νήματος. Ο συχνός μεσοδόντιος καθαρισμός με οδοντικό νήμα ή ειδικά βουρτσάκια βοηθάει στην απομάκρυνση της πλάκας και την διατήρηση της στοματικής σας υγιεινής.

ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΚΡΥΟΥ ΖΕΣΤΟΥ

Οι απότομες εναλλαγές κρύας και ζεστής τροφής επιδρά αρνητικά στην υγεία των δοντιών. Συνήθως, αυτές οι εναλλαγές προκαλούν είναι δυσάρεστο αίσθημα, σε όσους έχουν ευαίσθητα δόντια. Μπορεί αυτό να μην προκαλεί κάποια μόνιμη βλάβη, ωστόσο καλό είναι να το αποφεύγετε.

ΣΚΛΗΡΗ ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ

Υπάρχει κατηγορία ανθρώπων που πιστεύει ότι η η σκληρή οδοντόβουρτσα καθαρίζει καλύτερα τα δόντια. Όπως επιβεβαιώνουν πολλοί οδοντίατροι αυτό όχι μόνο δεν ισχύει αλλά αντιθέτως, οι σκληρές τρίχες της βούρτσας φθείρουν το σμάλτο στα δόντια και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα ούλα, προκαλώντας την «απομάκρυνση» των ούλων από τα δόντια. Επιπλέον, οι σκληρές τρίχες αφαιρούν λιγότερη πλάκα συγκριτικά με τις μαλακές τρίχες επειδή δεν έχουν την ευκαμψία να ακολουθήσουν την επιφάνεια του δοντιού.

Για αυτό χρησιμοποιείστε μαλακή ως μέτρια οδοντόβουρτσα και να την αλλάζετε τακτικά, περίπου 1 φορά τον μήνα.

ΓΛΥΚΑ

Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν πρέπει να τρώμε πολλά γλυκά γιατί «χαλάνε τα δόντια». Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στην ίδια την ζάχαρη που περιέχουν τα γλυκά αλλά στην ποσότητα και στην συχνότητα με την οποία καταναλώνονται.

Η στοματική μας κοιλότητα κατοικείται από εκατομμύρια βακτήρια. Κάποια από αυτα τα βακτήρια μπορούν να μεταβολίσουν τα απλά σάκχαρα των τροφών και να παράγουν οξέα, τα οποία είναι ικανά να καταστρέψουν το σμάλτο των δοντιών μας.

Έχει διαπιστωθεί, ότι η υπερβολική κατανάλωση υδατανθράκων, κυρίως των απλών, σχετίζεται με την εμφάνιση τερηδόνας. Όταν καταναλώνουμε ζαχαρούχες τροφές, στην επιφάνεια των δοντιών αναπτύσσονται οξέα που διαβρωνουν το εξωτερικό περίβλημα των δοντιών, το σμάλτο. Σε αυτό δεν υπάρχει πρόβλημα επειδή το σάλιο διαθέτει προστατευτικό μηχανισμό και ελέγχει τα οξέα.

Όταν όμως οι γλυκές τροφές καταναλώνονται πολύ συχνά τότε το αμυντικό σύστημα της στοματικής κοιλότητας δεν είναι ικανό να προστατευσει το σμάλτο και έτσι ξεκινάει η τερηδόνα. Τερηδόνα δεν προκαλούν μόνο τα γλυκά αλλά και όλα τα τρόφιμα στα οποία προστέθηκε ζάχαρη κατά την παρασκευή τους π.χ. φρυγανιές ή μπισκότα.

Να θυμάστε ότι όσο πιο σύντομη η έκθεση των δοντιών σε ζάχαρη μετά από την κατανάλωση γλυκών τόσο το καλύτερο για την στοματική υγιεινή.

Ένα παράδειγμα είναι τα ζαχαρωτά, τα οποία θέτουν τα δόντια σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα ζαχαρωτά, όπως τα γλειφιτζούρια είναι ότι χειρότερο για τα δόντια. Για να καταναλωθεί ένα ζαχαρωτό απαιτεί περισσότερο χρόνο σε σχέση με ένα γλυκό. Αν θέλετε να μειώσετε τις επιπτώσεις της ζάχαρης στα δόντια, βουρτσίστε ή ξεπλύνετε τα δόντια με νερό μετά την κατανάλωση γλυκού. Το νερό δρα καταλυτικά καθώς εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος μετά από ένα γλυκό σνακ.

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και όξινη σύνθεση. Η πλάκα που δημιουργείται από τη ζάχαρη, φθείρουν το σμάλτο των δοντιών.

Γι’ αυτό, περιορίζουμε την κατανάλωση αναψυκτικών και δεν αμελούμε το τακτικό πλύσιμο των δοντιών μας. Όμως προσοχή: δεν πλένουμε τα δόντια μας αμέσως αφού καταναλώσουμε αναψυκτικά ή άλλες όξινες τροφές γιατί εκείνη τη στιγμή, τα οξέα έχουν αποδυναμώσει το σμάλτο και αν χρησιμοποιήσουμε κατευθείαν οδοντόβουρτσα θα το αποδομήσουμε περισσότερο. Ξεπλένουμε το στόμα μας με σκέτο νερό και βουρτσίζουμε τα δόντια μετά από μισή ώρα.

ΣΚΛΗΡΗ & ΜΑΛΑΚΗ ΤΡΟΦΗ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι σήμερα έχουμε περισσότερα σφραγίσματα ενδεχομένως να σχετίζεται με το ότι οι τροφές που καταναλώνουμε είναι υπερβολικά μαλακές σε σχέσει με αυτά που κατανάλωναν οι πρόγονοί μας, με αποτέλεσμα να μην γυμνάζονται τα δόντια ή οι σιαγόνες όσο κατά το παρελθόν. Η κατανάλωση αποκλειστικά μαλακών τροφών θα προκαλεί την δημιουργία πέτρας στα δόντια με αποτέλεσμα την φθορά του σμάλτου.

Για τον λόγο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν την επιλογή σκληρότερων τροφών για το «χτίσιμο» δυνατότερων σιαγόνων και δοντιών. Επιπλέον προσθέτουν ότι η διατροφή μας θα πρέπει να αποτελείται από ποικιλία τροφών με περιορισμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Φυσικά δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε επειδή και οι πολύ σκληρές τροφές μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στα δόντια.

ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Τα κίτρινα ή λεκιασμένα δόντια είναι ένα από τα πιο εμφανή σημάδια ότι κάποιος είναι καπνιστής. Οι χημικές ουσίες του καπνού προσκολλώνται στο σμάλτο των δοντιών.

Φυσικά δεν είναι μόνο αισθητικό το αποτέλεσμα. Είναι διαπιστωμένο ότι οι καπνιστές είναι δύο φορές πιο επιρρεπείς στην ασθένεια των ούλων από τους μη καπνιστές. Επιπλέον το κάπνισμα μειώνει την ικανότητα του στόματος να καταπολεμά τα βακτήρια, γεγονός που τους επιτρέπει να συσσωρεύονται στα δόντια και τελικά να φτάνουν στα ούλα. Αυτό με τα χρόνια μπορεί να προκαλέσει την περιοδοντίτιδα.

Η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου που σχετίζεται με το κάπνισμα είναι ο καρκίνος του στόματος. Σύμφωνα με το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του στόματος, περίπου 50.000 άνθρωποι στις Η.Π.Α. διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του στόματος και εκτιμάται ότι το 80% αυτών είναι καπνιστές. Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του στόματος αυξάνεται όταν το κάπνισμα συνδυάζεται με βαριά κατανάλωση αλκοόλ.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ & ΜΕΤΑΛΛΑ

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ελλειψεις ορισμένων βιταμινών & μετάλλων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των δοντιών και ούλων. 

Οι πιο σημαντικές βιταμίνες για την βελτίωση της υγείας των δοντιών σας είναι η βιταμίνη A, το σύμπλεγμα των βιταμινών Β και η βιταμίνη C η οποία εμποδίζει την φλεγμονή στα ούλα και προλαμβάνει την αιμορραγία και χαλάρωση των δοντιών.

Επιπλέον η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου η οποία είναι βασική για το σμάλτο και την δομή των δοντιών. Ενώ η βιταμίνη Κ βοηθά το ασβέστιο να πάει ακριβώς εκεί όπου χρειάζεται. Επίσης τα μέταλλα όπως ο Σιδηρός, το Ασβέστιο, το Μαγνήσιο και ο Ψευδάργυρος, οποίος αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων και τη συσσώρευση πλάκας.

Όλες αυτές τις βιταμίνες μπορείτε να τις λάβετε μέσω της διατροφής. Τροποποιήστε την διατροφή σας για να προσφέρετε στο σώμα τις παραπάνω βιταμίνες.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Ένα απλό και ταυτόχρονα αποτελεσματικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για προλάβουμε οποιαδήποτε ζημιά που μπορεί να προκληθεί στα δόντια, είναι η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο, τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο.

Το ξέρω ότι είναι κάτι που πολλοί αμελούν μέχρι να παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, ενώ άλλοι το αποφεύγουν λόγο φόβου.

Είναι πολύ πιο ευκολο και ανώδυνο να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα στο πρώιμο στάδιο παρά όταν αυτό εξελιχθεί και αρχίσει να μολύνει και τα γειτονικά δόντια.

Discussion

  1. Avatar
    Κων/νος Ζαφειροπουλος

Αφήστε το σχόλιο εδώ: