Ποια Τρόφιμα ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ Να βάζετε Στο ψυγείο;

Είναι λογικό ότι ψυγείο έχει εφευρεθεί για να διατηρεί τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, πολλές φορές, λόγω άγνοιας τοποθετούμε στο ψυγείο τρόφιμα, τα οποία δεν πρέπει να βρίσκονται εκεί. Ορισμένα τρόφιμα, όταν βρίσκονται στο ψυγείο, χαλάνε πολύ πιο γρήγορα και χάνουν τις πολύτιμες ιδιότητές τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί από την μια, η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου, να αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των επικίνδυνων βακτηρίων στις τροφές αλλά αυτό δεν ισχύει για όλες τις τροφές.

Πραγματικά, θα εκπλαγείτε, όταν δείτε την λίστα των τροφίμων που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση, να βάζετε στο ψυγείο.

Σε αυτό το άρθρο θα δείτε ποια τρόφιμα ποτέ δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο. Για αυτό μείνετε μαζί μου μέχρι το τέλος, αυτά που θα μάθετε θα είναι πολύ χρήσιμα και φυσικά πολύ ενδιαφέροντα!

ΠΑΤΑΤΕΣ

Οι πατάτες είναι η πρώτη τροφή της λίστας που πρέπει να φυλάσσονται εκτός ψυγείου. Αν έτυχε να βάλετε τις πατάτες στο ψυγείο, πιθανόν να έχετε παρατηρήσει αλλαγή στην γευση τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πατάτες αν μπουν στο ψυγείο, το άμυλο τους μετατρέπεται σε σάκχαρα. Οι πατάτες θα πρέπει να αποθηκεύονται άπλυτες σε δροσερό, ξηρό, καλά αεριζόμενο μέρος, επειδή η έκθεση σε υγρασία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μυκήτων.

ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ

Με τα κρεμμύδια συμβαίνει περίπου το ίδιο όπως και με τις πατάτες. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσετε τα κρεμμύδια είναι να τα αποθηκεύσετε σε δροσερό και ξηρό μέρος σε θερμοκρασία δωματίου. Τα κρεμμύδια μπορούν εύκολα να γίνουν πεδίο αναπαραγωγής μούχλας και βακτηρίων εφόσον δεν αποθηκευτούν σωστά. Αυτό μπορεί να συμβεί αν τα βάλετε στο ψυγείο, όπου υπάρχει αυξημένη η υγρασία. Η υγρασία είναι κατάλληλο περιβάλλον για να πολλαπλασιαστούν εύκολα τα βακτήρια.

Αν θέλετε τα κρεμμύδια να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να μένουν εκτός ψυγείου με τη φλούδα τους, ενώ χρειάζονται έκθεση στον αέρα για να μπορούν να αναπνέουν. Η μοναδική περίπτωση στην οποία πρέπει να αποθηκεύονται τα κρεμμύδια στο ψυγείο είναι όταν έχουν ήδη ξεφλουδιστεί, τεμαχιστεί και τοποθετηθεί σε αεροστεγές δοχείο. Άλλη μια χρήσιμη συμβουλή είναι να μην διατηρείται τα κρεμμύδια μαζί με τις πατάτες και ο λόγος επειδή η επιταχύνεται η διαδικασία της αποσύνθεσης και οι πιθανότητες να εμφανιστεί πρόωρα η μούχλα αυξάνεται κατά πολύ. Για αυτό πάντα να ξεχωρίζετε τις πατάτες από τα κρεμμύδια.

ΜΕΛΙ

Είναι γεγονός ότι το μέλι πρακτικά δεν έχει ημερομηνία λήξης. Πολύς κόσμος τοποθετεί το μέλι στο ψυγείο επειδή φοβούνται την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτό φυσικά είναι πολύ μεγάλο λάθος. Τα βακτήρια δεν μπορούν να επιτεθούν στο μέλι λόγω της οξύτητας του ή του pH, το οποίο εμποδίζει τη δράση των βακτηρίων. Τα τυχόν βακτήρια ή άλλα μικρόβια που συνήθως προκαλούν αλλοίωση των τροφίμων δεν μπορούν να επιβιώσουν στο μέλι. Σύμφωνα με τους μελισσοκόμους, το μέλι θα πρέπει να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε σφιχτά κλεισμένο δοχείο. Όταν αποθηκεύεται στο ψυγείο, το μέλι σφίγγει και κρυσταλλώνει πιο γρήγορα.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι αν τοποθετήσετε το μέλι στον καταψύκτη και αυτό δεν παγώσει, δηλαδή θα εξακολουθεί να είναι ρευστό, αυτό σημαίνει ότι κατά την παραγωγή του δεν έχει τηρηθεί η τεχνολογία και το μέλι δεν είναι ποιοτικό. Όπως αναφέραμε παραπάνω, το μέλι δεν έχει ημερομηνία λήξης, για αυτό απλώς αποθηκεύστε το σε ένα καλά κλεισμένο δοχείο σε δροσερό, ξηρό μέρος μακριά από το άμεσο ηλιακό φως. Επίσης να θυμάστε ότι το μέλι δεν πρέπει να φυλάσσεται σε μεταλλικά δοχεία γιατί θα οξειδωθεί.

ΚΑΦΕΣ

Επικρατεί η άποψη ότι δεν πρέπει να αποθηκεύουμε τον καφέ μας στο ψυγείο. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι λάτρεις του καφέ που επιλέγουν το ψυγείο για την αποθήκευση των κόκκων ή του αλεσμένου καφέ τους. Αυτή η μέθοδος αποθήκευσης στο ψυγείο όχι μόνο δεν έχει αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να αλλοιώσει σημαντικά τη γεύση και τα αρώματα του καφέ. Ο καφές έχει την ιδιότητα να απορροφά εύκολα την υγρασία, αλλά και τις μυρωδιές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλοιώνει την γεύση του.

Οι ειδικοί του καφέ, τονίζουν ότι οι απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να χαλάσουν τη γεύση του καφέ μόλις σε μερικές ημέρες. Αυτό συμβαίνει γιατί το σκαμπανέβασμα της θερμοκρασίας καταστρέφει σιγά σιγά τα έλαια των κόκκων του καφέ, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη γεύση και το άρωμά του. Ο καλύτερος τρόπος συντήρησης είναι να τον αποθηκεύετε σε ένα δροσερό και σκοτεινό σημείο. Είναι επίσης προτιμότερο να μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες καφέ, αφού οι κόκκοι του χάνουν τη φρεσκάδα τους αμέσως μετά το ψήσιμο.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Επικρατεί η άποψη ότι η συντήρηση του ελαιολάδου στο ψυγείο εγγυημένα αποτρέπει την διαδικασία της οξείδωσης στο ελαιόλαδο. Είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει. Με βάση τους ειδικούς τροφίμων η διαδικασία της οξείδωσης στο ελαιόλαδο είναι μία αδιάλειπτη διαδικασία η οποία δυστυχώς δεν αναστέλλεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες συντήρησης.

Η αποθήκευση του ελαιόλαδου θα πρέπει να γίνεται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, αλλά όχι στο ψυγείο, επειδή θα πυκνώσει και θα μετατραπεί σε ημίρευστη ουσία. Από την άλλη έχει παρατηρηθεί ότι στους 7°με 10°C, το ελαιόλαδο διατηρείται καλύτερα. Αυτό ισχύει εφόσον η θερμοκρασία είναι σταθερή και δεν υπάρχουν διακυμάνσεις. Το μειονέκτημα εδώ είναι, ότι το ελαιόλαδο σε χαμηλές θερμοκρασίες κρυσταλλώνει. Και αν το βάζουμε και το βγάζουμε συνέχεια από το ψυγείο, στρεσάρεται από τις απότομες αλλαγές θερμότητας και ψύξης. Οι απότομες διακυμάνσεις θερμοκρασίας δεν είναι καθόλου καλές για το ελαιόλαδο. Ακριβώς αυτό επιταχύνει την διαδικασία της οξείδωσης και υποβαθμίζει το άρωμα και η γεύση του.

ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ

Είμαι σίγουρος θα έχετε παρατηρήσει όταν τοποθετείτε τα χορταρικά στο ψυγείο χωρίς να τα συσκευάσετε, αυτά αρχίζουν γρήγορα να μαρέρονται και να χάνουν τα πολύτιμα ιχνοστοιχεία. Ωστόσο, θέλει μεγάλη προσοχή όταν βάζετε τα χορταρικά στο ψυγείο μαζί με την σακούλα. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι μπορεί λόγω υγρασία και αλλαγή θερμοκρασίας να διμιουργηθεί μούχλα.

Η μούχλα αναπτύσσεται πάνω στα τρόφιμα λόγω της ύπαρξης μυκήτων, αλλοιώνοντας την υφή, τη μυρωδιά, το χρώμα και τη γεύση τους. Όλοι οι μύκητες χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν ώστε να σχηματίσουν τη μούχλα. Για αυτό ο μόνος τρόπος για να προστατευτείτε από την μούχλα είναι να συσκευάζετε αεροστεγώς τα τρόφιμα. Στα τρόφιμα που είναι συσκευασμένα αεροστεγώς η μούχλα δεν αναπτύσσεται.

Η κατάψυξη είναι μια πολύ καλή λύση για να διατηρείτε τα χορταρικά σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς τροφίμων, η κατάψυξη έχει πολύ μικρή επίδραση στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε θρεπτικά συστατικά. Όπως μάλιστα τονίζουν, τα λαχανικά και τα φρούτα που καταψύχονται στην καλύτερή τους κατάσταση αμέσως μετά τη συγκομιδή και με τις σωστές συνθήκες υγιεινής, μπορεί να είναι πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ακόμα και από τα “φρέσκα”. Ο λόγος είναι πως η διαλογή, η μεταφορά και η διανομή των φρέσκων προϊόντων στα καταστήματα μπορεί κάποιες φορές να διαρκέσει πολλές μέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι βιταμίνες και τα ανόργανα στοιχεία μπορεί να χαθούν με αργούς ρυθμούς από τα τρόφιμα.

ΣΚΟΡΔΟ

Με βάση λογικής, η χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου, θα πρέπει να αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το σκόρδο. Αν αφήστε το σκόρδο στο ψυγείο, αυτό θα βλαστήσει και θα αρχίσει να αναπτύσσεται η μούχλα. Οι ειδικοί υγείας δεν συνιστουν να διατηρείται το σκορδο, τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε σακούλα, επειδή δεν αερίζονται επαρκός.

Αν θέλετε να παρατείνετε την διάρκεια ζωής του σκόρδου, είναι σημαντικό και να το αποθηκεύσετε σωστά. Να θυμάστε ότι η υγρασία είναι εχθρός του, γι αυτό προτιμήστε να το φυλάξετε σε ξηρό και δροσερό σημείο.

ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Έρευνες έχουν δείξει ότι, αν ένα καρπούζι διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να τεμαχιστεί, έχει πολύ περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σύγκριση με ένα καρπούζι που διατηρείται στο ψυγείο ολόκληρο. Αυτό συμβαίνει επειδή η θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία με την οποία σχηματίζονται οι ενώσεις καροτενίου. Το καροτένιο είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό το οποίο υπάρχει στο καρπούζι. Φυσικά, αφού κοπεί, το καρπούζι πρέπει να μπει στο ψυγείο.

Discussion

  1. Avatar
    Leon

Αφήστε το σχόλιο εδώ: