6 Τρόποι – Πως Να Επιβιώσετε Στην ΑΦΟΡΗΤΗ ΖΕΣΤΗ;

Ο καύσωνας είναι μια κατάσταση που προκαλεί δυσφορία και αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να δημιουργήσει πολλές διαταραχές στην λειτουργία του οργανισμού.

Παράδειγμα όταν έχει πάρα πολύ ζέστη, το σώμα μας ενεργοποιεί τον μηχανισμό του ιδρώτα, ο οποίος μας δροσίζει καθώς εξατμίζεται πάνω στο δέρμα μας. Το ξέρατε όμως ότι κατά τη διάρκεια της εφίδρωσης, το σώμα μας μαζί με τα υγρά χάνει και ηλεκτρολύτες; Οι οποίοι μάλιστα όπως έχει διαπιστωθεί βοηθούν στην προσαρμογή του οργανισμού σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας τους τρόπους, οι οποίοι θα σας βοηθήσουν αισθητά να αντιμετωπίσετε τον καυσωνα, χωρίς επιπτώσεις στην υγεία σας. Αυτό το άρθρο είναι πάρα πολύ σημαντικό και σας παρακαλούσα αν έχετε την δυνατότητα να το μοιραστείτε με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Με αυτή την πράξη μπορείτε να βοηθήσετε πολλούς ανθρώπους να ενημερωθούν και να λάβουν τις γνώσεις.

ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ή ΝΕΡΟ;

Ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι όταν βιώνουν έντονο αίσθημα της δίψας είναι να πίνουν αναψυκτικά. Αυτά όχι μόνο δεν θα σας ξεδιψάσουν αλλά θα σας κάνουν να διψάσετε ακόμα περισσότερο. Ένα παγωμένο αναψυκτικό μπορεί μεν να προσφέρει πρόσκαιρη ανακούφιση από τη ζέστη, ωστόσο πρόκειται για μια ψευδαίσθηση. Όταν το σώμα χρειάζεται ενυδάτωση, δημιουργεί το αίσθημα της δίψας για να αποκατασταθεί η ισορροπία υγρών στον οργανισμό. Εκείνη την ώρα το σώμα με βάση της φυσιολογίας χρειάζεται νερό και όχι κάποιο αναψυκτικό. Λογικό δεν είναι;
Η κατανάλωση αναψυκτικών όταν έχει πολύ ζέστη μπορεί να είναι μια κακή ιδέα. Ορισμένα αναψυκτικά, εκτός του ότι έχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης, περιέχουν και καφεΐνη, η οποία λειτουργεί ως διουρητικό, με αποτέλεσμα να αυξήσουν την απώλεια υγρών από το σώμα, αντί να την ενισχύσουν. Όταν καταναλώνουμε αναψυκτικά για να αντικαταστήσουμε το νερό, δεν παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.

Αντί για αναψυκτικά, είναι προτιμότερο να πίνουμε νερό για να διατηρήσουμε το σώμα μας ενυδατωμένο. Το νερό είναι το πιο φυσικό, υγιεινό και αποτελεσματικό ποτό για την ενυδάτωση, ενώ δεν προσθέτει πρόσθετες θερμίδες ή ζάχαρη στη διατροφή μας.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που για κάποιοι λόγο δεν μπορείτε να πίνετε σκέτο το νερό, μπορείτε να κάνετε το εξής. Στύψτε μερικά λεμόνια και βάλτε τον χυμό μαζί με φύλλα μέντας σε μια πάγο θήκη. Αυτα τα γευστικά και αρωματικά παγάκια μπορείτε να τα βάζετε στο νερό σας.

ΜΕΤΑΛΛΑ

Όπως αναφέραμε στην αρχή του βίντεο, όταν έχει πολύ ζέστη, μέσω του ιδρώτα το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα. Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει ότι το να ιδρώνουμε είναι καλό, επειδή το σώμα απαλλάσσεται από τις τοξίνες. Αυτό όντως είναι αλήθεια! Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εφίδρωσης, το σώμα μας μαζί με τα υγρά χάνει και ηλεκτρολύτες. Τι είναι οι ηλεκτρολύτες; Είναι χημικές ουσίες οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς συμμετέχουν σε πολλές βιολογικές διεργασίες. Αυτές οι ηλεκτρικά φορτισμένες ουσίες βοηθούν στην ρύθμιση της ισορροπίας υγρών, της οξυγόνωσης του αίματος, της νευρικής διέγερσης και της μυϊκής συστολής. Όπως είπαμε και παραπάνω, η απώλεια ηλεκτρολυτών μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της εφίδρωσης, για αυτό η αναπλήρωσή τους είναι άκρως σημαντική. Επιπλέον οι ηλεκτρολύτες βοηθούν στην προσαρμογή του οργανισμού σε υψηλές θερμοκρασίες. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα θα βιώνει πιο ευκολα και άνετα την ζέστη.

Προσωπικά προτιμώ να παίρνω τα μέταλλα σε ξεχωριστά σκευάσματα λόγω της δοσολογίας. Κυρίως παίρνω μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο. Το νάτριο το λαμβάνω από το κλασικό αλάτι.

Είμαι σίγουρος ότι κάθε φορά οταν επισκέπτεστε την παραλία για να κάνετε το μπάνιο σας παρατηρείτε συνεχως το εξής φαινόμενο. Όταν φεύγετε από την παραλία νιώθετε μια έντονη εξάντληση και πολλες φορες κατακράτηση υγρών. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανισορροπία ορισμένων μετάλλων όπως νατρίου και καλίου. Αν θέλετε να νιώσετε την θετική δράση των ηλεκτρολυτών, την επόμενη φορά όταν θα πάτε για μπάνιο στην θάλασσα, πάρτε μια ή δυο δόση ηλεκτρολυτών. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα!

ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ

Το παγωμένο νερό μπορεί να φαίνεται ελκυστική επιλογή για να δροσιστούμε όταν έχει πολύ ζέστη, ωστόσο αν το έχετε δοκιμάσει θα έχετε παρατηρήσει ότι μετά αφού πιείτε το παγωμένο νερό αισθάνεστε ελαφριά πτώση ενέργειας και έντονη εφίδρωση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά! Το στομάχι μας είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να δέχεται υγρά και τροφές με παρόμοια θερμοκρασία του σώματος. Όταν πίνουμε παγωμένο νερό, το σώμα πρέπει να ξοδέψει ενέργεια για να το θερμάνει στη θερμοκρασία του σώματος πριν μπορέσει να το αφομοιώσει. Το σώμα εκείνη την ώρα βιώνει ένα είδος στρες, παρόμοιο με εκείνο όταν κάνουμε ντους με κρύο νερό. Άλλωστε θα έχετε παρατηρήσει όταν πίνετε παγωμένο νερό το αίσθημα της δίψας δεν φευγει. Ο οργανισμός θα προσπαθήσει να απομακρύνει το παγωμένο νερό από το πεπτικό σύστημα και να το μεταφέρει σε άλλα μέρη του σώματος προκειμένου να το θερμάνει. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αίσθημα ψύχους στο στομάχι και σύσπαση στα όργανα της κοιλιακής περιοχής. Όταν διψάτε πάρα πολύ προσπαθήστε να πίνετε δροσερό νερό και όχι παγωμένο.

Εντελώς από περιέργεια θέλω να δοκιμάσετε το εξής. Την επόμενη φορά όταν θα ζεσταίνεστε, προσπαθήστε να πιείτε ελαφρός ζεστό νερό και παρατηρήστε το πως θα αισθάνεστε λίγο μετά την κατανάλωσή του. Μπορεί να σας φανεί αρκετά παράξενο, αλλά αυτό θα σας ξεδιψάσει και θα σας δροσίσει.

Δεν είναι τυχαίο που στην κουλτούρα ορισμένων χωρών που έχουν πάρα πολύ ζέστη, έχουν την συνήθεια να πίνουν ζεστό τσαι. Αν και αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό, η κατανάλωση ζεστού τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στην ψύξη του σώματος. Όταν πίνουμε ζεστό τσάι, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει. Αυτό κάνει τον μηχανισμό του ιδρώτα να ενεργοποιηθεί περισσότερο. Όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα, ο ατμοσφαιρικός αέρας απορροφά τη θερμότητα, με αποτέλεσμα το σώμα να αισθάνεται πιο δροσερό.

ΣΚΟΥΡΟΧΡΩΜΑ ΡΟΥΧΑ

Είμαι σίγουρος θα έχετε παρατηρήσει, όταν φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα τις μέρες που έχει έντονη ζέστη είναι πολύ πιο ευχάριστο, σε αντίθεση με τα σκουρα ή μαύρα ρούχα. Αυτό συμβαίνει επειδή το χρωμα μπορεί να επηρεάσει το πως αισθάνεστε την ζέστη. Τα μαύρα ρούχα απορροφούν περισσότερη ηλιακή ενέργεια και θερμότητα από τα ανοιχτότερα χρώματα, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια πιο ζεστή αίσθηση.

Το χρώμα ενός υφάσματος καθορίζει την ικανότητα του υλικού να απορροφά ορισμένα μήκη κύματος φωτός. Τα μαύρα υφάσματα απορροφούν περισσότερο ορατό φως σε σύγκριση με τα ανοιχτόχρωμα, τα οποία, για παράδειγμα, αντανακλούν το περισσότερο φως. Όταν το μαύρο ύφασμα απορροφά το φως, το μετατρέπει σε θερμότητα. Για αυτό, αν παρατηρήσετε στις χώρες που έχει πάρα πολύ ζέστη, οι άνθρωποι φοράνε κυρίως λευκά ρούχα.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΑ ΡΟΥΧΑ

Το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στα ύψη, είναι να φοράτε συνθετικά ρούχα. Τα πολυεστερικά, νάιλον και ακρυλικά υφάσματα είναι ευρέως διαδεδομένα λόγω του χαμηλού κόστους και πιθανότατα έχετε κάτι στη ντουλάπα σας φτιαγμένο από αυτά. Ενώ ένα πουκάμισο από 100% πολυεστέρα μπορεί να απορροφήσει τον ιδρώτα, εξακολουθεί να έχει μια αποφρακτική φύση που διατηρεί τη θερμότητα του σώματος.

Τα υφάσματα από συνθετικά υλικά γενικά δεν είναι καθόλου καλή επιλογή, πόσο μάλλον όταν έχει πολύ ζέστη. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη αναπνοής και απορρόφησης. Επιπλέον αυτά τα υφάσματα δεν απορροφούν την υγρασία, η οποία κάθεται στην επιφανεια του ρούχου και μας κάνει να αισθανόμαστε ακόμα πιο έντονα την ζέστη. Δηλαδή αυτά τα υφάσματα σας κρατούν ζεστούς και ιδρωμένους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει, πρώτων σε υπερθέρμανση και δευτερον στην ανάπτυξη μυκήτων επειδή το δέρμα δεν αναπνέει σωστά.

Ποια είναι η λύση;
Προσπαθήστε να φοράτε φυσικά υφάσματα, όπως είναι το λινό ή βαμβάκι. Τα ανοιχτόχρωμα υφάσματα δεν θα απορροφήσουν τη θερμότητα τόσο πολύ όσο τα σκούρα χρώματα. Επίσης προτιμήστε να φοράτε ρούχα με φαρδιές γραμμές, αυτά θα επιτρέψουν να περάσει περισσότερος αέρας στο δέρμα, κάτι που θα σας κάνει να νιώσετε περισσότερη δροσιά σε αντίθεση με τα στενά ρούχα.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όταν έχει πάρα πολύ ζέστη και καύσωνα, είναι σημαντικό να επιλέγουμε δροσερά και ελαφριά φαγητά που βοηθούν στην αποτροπή της υπερθέρμανσης και μας παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια. Καλό είναι να αποφύγετε τα βαριά και λιπαρά γεύματα, καθώς αυτά δυσκολεύουν την διαδικασία της πέψης και μπορεί να προκαλέσουν το αίσθημα βαρύτητας στο στομάχι.

Δώστε προτεραιότητα στις φρέσκες σαλάτες, τα οποία θα σας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά και θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε δροσεροί. Μπορείτε να προτιμήσετε πηγές πρωτεΐνης όπως αυγά, ψητά ψάρια, γιαούρτι. Προσπαθήστε να τρώτε πιο μικρά γευματα. Αυτό θα βοηθήσει στην καλη χωνεψη της τροφής. Καλό είναι να αποφεύγετε την καφεΐνη και το αλκοόλ, αυτά έχουν διουρητική δράση και μπορεί να σας αφυδατώσουν.

Discussion

  1. Avatar
    Vasileios Nikolopoulos

Αφήστε το σχόλιο εδώ: