9 Στους 10, Υποφέρουν Από Έλλειψη ΑΥΤΩΝ Των Βιταμινών! Τι Πρέπει Να Κάνετε Τώρα;

Όσο μεγαλώνουμε, το σώμα αρχίζει σιγά-σιγά να μας δείχνει ότι περνάει σε άλλο στάδιο. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, διαταράσσεται ο ύπνος, πέφτει η ενέργεια, αλλάζει η ψυχολογία.

Αυτές οι αλλαγές έχουν αντίκτυπο τόσο στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες. Ο οργανισμός της γυναίκας ετοιμάζεται στην εμμηνοπαυση, ενώ στους άνδρες μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της δύναμης και της αντοχής.

Υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος να επιβραδύνουμε όλα αυτά; Η απάντηση είναι ΝΑΙ!

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε αν ο οργανισμός σας λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες μέσω της διατροφής.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε όχι μόνο τις βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία είναι άκρως απαραίτητα για την γυναίκα και τον άνδρα, αλλά θα μάθετε τα συμπτώματα που πιθανόν να έχετε, εφόσον υπάρχουν ελλείψεις αυτών των βιταμινών. Επίσης θα δούμε τις τροφές που περιέχουν αυτες τις βιταμίνες.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Η πρώτη βιταμίνη της λίστας μας, είναι η βιταμίνη D. Υπολογίζεται ότι το ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Ευρώπης πάσχει από ανεπάρκεια βιταμίνης D. Είναι πραγματικά μεγάλο το νούμερο! Η  διατήρηση υψηλών επιπέδων βιταμίνης d στο αίμα είναι βασική προϋπόθεση για να είμαστε υγιείς. Τα τελευταία χρόνια, έχει δημοσιευτεί πολύ μεγάλος αριθμός μελετών σχετικά με τα οφέλη της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Πιθανά συμπτώματα από την έλλειψης της μπορεί να είναι η μυϊκή αδυναμία, πόνος σε όλο το σώμα, χρόνια κόπωση, συχνά κρυολογήματα, ακόμα και κατάθλιψη.

Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για εμας, είναι η ικανότητα της βιταμίνης D να επιδρά στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και πράγματι, αυτή η βιταμίνη είναι άκρως απαραίτητη για να έχουμε ισχυρή άμυνα του οργανισμού. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε τον σημαντικό ρόλο της βιταμινης D στην ψυχολογία. Η βιταμίνη D συμμετέχει ενεργά και στην παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Είναι οι γνωστές σε όλους ‘ορμόνες της χαράς’. Για αυτό όταν υπάρχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης D πολύ συχνά εκδηλώνεται η απάθεια και η κακή διάθεση. Επιπλέον η βιταμίνη D συμβάλλει στην διαμόρφωση του νευρικού συστήματος, ενώ παράλληλα βοηθάει στην αποκατάσταση του μυϊκού συστήματος και στη διατήρηση της τόνωσης και της δύναμης. Για αυτό αν γυμνάζεστε συστηματικά η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική.

Επίσης η βιταμίνη D βοηθάει στην ανάπτυξη των νοητικών ικανοτήτων δηλαδή την συγκέντρωση προσοχής και μνήμης.

Πως μπορείτε να διαπιστώσετε την έλλειψη της βιταμίνης D; Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος  είναι να κάνετε την ανάλογη εξέταση. Η εξέταση γίνεται δίνοντας αίμα. Έτσι θα καταλάβετε αν όντως έχετε έλλειψη βιταμίνης D.

Στην περίπτωση που διαπιστώσετε ανεπάρκεια βιταμίνης D, μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω. Το πρώτο και το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε άμεσα είναι να εμφανίζεστε στον ήλιο πιο συχνά. Αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε και καείτε. Να έχετε κατα νου ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι επιβλαβής για το δέρμα μας. Να βγαίνετε στον τις ώρες που οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι τόσο επιθετικές, παράδειγμα πρωινές και απογευματινές ώρες. Σε αυτό θα σας βοηθήσει η παρακολούθηση του δείκτη UV.

Ο δείκτης UV είναι μια διεθνής μέτρηση, η οποία εκφράζει την επικινδυνότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Όταν ο δείκτης  ξεπεράσει το 3, χρειάζονται μέτρα προστασίας.

Αυτό το γράφημα δείχνει πόσο δραστική είναι η ακτινοβολία. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης, τόσο πιο ευκολα και πιο σύντομα μπορούν να εμφανιστούν τα ανεπιθύμητα αποτέλεσμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Κάτω θα βρείτε την αναλυτική επεξήγηση αυτού του γραφήματος.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ ΔΕΙΚΤΗ UV ? https://bit.ly/394IAgd

Μπορείτε πολύ εύκολα να παρακολουθείτε αυτόν τον δείκτη από το σμαρτφον σας μέσω της πιο απλής εφαρμογής πρόβλεψης καιρού. 

Μπορούμε να πάρουμε την βιταμίνη D από τις τροφές; Η απάντηση είναι, ναι μπορούμε αλλά σε ορισμένες ποσότητες. Παράδειγμα, καλή πηγή είναι το ιχθυέλαιο, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και ο κρόκος του αυγού. Μόνο που η ποσότητα Βιταμίνης D που περιέχει στον κρόκο είναι πολύ μικρή για να συμπληρώσετε την απαραίτητη ημερήσια δόση και ειδικά αν έχετε σοβαρές ελλείψεις. Για αυτό ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να αναπληρώσετε την ανεπάρκεια βιταμίνης D, είναι μέσω συμπληρώματος.

Αν λαμβάνετε βιταμίνη D μέσω συμπληρώματος, οπωσδήποτε να θυμάστε δυο πράγματα. Πρώτων, η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτη, που σημαίνει ότι για να αφομοιωθεί χρειάζεται το γευμα σας να περιέχει λίπη. Και δευτερον, να μην λαμβάνεται την βιταμίνη D τις βραδινές ώρες, επειδή μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης.

ΙΩΔΙΟ

Συνεχίζουμε με το ιώδιο. Το ιώδιο είναι στοιχείο το οποίο είναι απαραίτητο για την καλή υγεία. Παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς εμπλέκεται στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Ο θυρεοειδής αδένας χρησιμοποιεί το ιώδιο για την παραγωγή και την απελευθέρωση σημαντικών ορμονών. Αυτές οι ορμόνες είναι άκρως απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και χωρίς αυτές η άμυνα του οργανισμού είναι ευάλωτη σε διάφορες ιογενείς παθήσεις.

Η έλλειψη ιωδίου στον οργανισμό προκαλεί διαταραχή στην ορθή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα, δηλαδή ο θυρεοειδής αδυνατεί να παράγει επαρκή ποσότητα ορμονών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη παθήσεως.

Μερικά από τα συμπτώματα έλλειψης ιωδίου είναι: Αύξηση του σωματικού βάρους, χρόνια κόπωση και αδυναμία, Τριχόπτωση, Ξηροδερμία,  Αίσθημα κρύου, Μείωση καρδιακών παλμών, Αποδυνάμωση της μνήμης και Διαταραχές περιόδου.

Επειδή η έλλειψη ιωδίου οφείλεται συνήθως στην ανεπαρκή πρόσληψη του από τη διατροφή, μπορούμε, εφόσον δεν έχουμε σημαντικές ελλείψεις, να προσθέσουμε στην καθημερινότητα ορισμένες τροφές πλούσιες σε ιώδιο. Τροφές που προσφέρουν σημαντική ποσότητα ιωδίου είναι οι εξής: τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες, ο μπακαλιάρος και ο τόνος, ορισμένα φύκια, το ιωδιούχο αλάτι και τα αυγά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ!

Σχετικά με το ιώδιο υπάρχει κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο πρέπει να γνωρίζετε! 

Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει ότι το χλώριο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζατε είναι ότι το χλώριο έχει την ικανότητα να αντικαθιστά το ιώδιο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με το χλώριο, η πρόσληψη ιωδίου από τον οργανισμό μειώνεται.

Για αυτό, αν πίνετε νερό από την βρύση, το οποίο περιέχει χλώριο αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο. Το δέρμα, είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι διαπιστωμένο ότι την ώρα που κάνετε μπάνιο, το σώμα απορροφά μέχρι και 2/3 από το χλώριο. Φανταστείτε πόσο χλώριο απορροφά ο οργανισμός την ώρα που κάνουμε μπάνιο και πόσο επικίνδυνο είναι για τα μικρά παιδιά! Αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι αυτό δεν το δίνουν σημασία. Είτε από άγνοια είτε από αμέλεια.

Για αυτό αν δεν έχετε κάποιο φίλτρο στη βρύση του μπάνιου σας, καλό θα ήταν να βάλετε, όπως έχω κάνει εγώ. Το πρόβλημα με το χλώριο το έχω λύσει πολύ εύκολα, τοποθετώντας ένα φίλτρο στη βρύση του μπάνιου μου, το οποίο αφαιρεί στο 100% το χλώριο.

Στο παρακάτω βίντεο σας δείχνω την αποτελεσματικότητα αυτού του φίλτρου, κάνοντας ένα τεστ.

Πληροφορίες για το ΦΙΛΤΡΟ ✅Πατήστε εδώ ? http://bit.ly/35BMTMg

ΜΑΓΝΗΣΙΟ

Συνεχίζουμε με το τρίτο σημαντικό μέταλλο που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας, το οποίο είναι το μαγνήσιο. Αν υποφέρετε από έντονο στρες, ημικρανίες, αυπνίες, μυικούς πόνους ή τρεμοπαίζει το μάτι σας, πολύ πιθανόν να έχετε έλλειψη μαγνησίου. Και αυτά είναι μόνο μερικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν, αν στο σώμα λείπει το μαγνήσιο.

Τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνεται η ευεργετική δράση του μαγνησίου σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού. 

Επιπλέον, επιδημιολογικές μελέτες στην Ευρώπη έχουν δείξει ότι, τα τελευταια 100 χρόνια, η πρόσληψη μαγνησίου από την διατροφή, έχει μειωθεί σημαντικά. Άλλα σημάδια έλλειψης μαγνησίου, είναι η έλλειψη ενέργειας και η απάθεια. Για αυτό, αν θέλετε να έχετε ενέργεια, καλό ύπνο και καλή ψυχολογία σας, τότε θα πρέπει να δώσετε την προσοχή σας σε αυτό το τόσο σημαντικό μέταλλο.

Discussion

  1. Avatar
    Γαβριήλ
  2. Avatar
    Ελισσάβετ Σίσκου
  3. Avatar
    Γαβριήλ Παπαδόπουλος

Αφήστε το σχόλιο εδώ: