Οι επιστήμονες τις τελευταίες δεκαετίες εξετάζουν και μελετούν το φαινόμενο της μακροζωιας. Δηλαδή ποια είναι τα αίτια της πρόωρης γήρανσης και γιατί δεν μπορούμε να ζούμε αιώνια.
Σε γενικές γραμμές πολλοί ειδικοί υγείας θεωρούν οτι το DNA συμβάλλει σε μεγάλο μέρος στη μακροζωία. Ωστόσο οι τελευταίες έρευνες μας δείχνουν ότι μπορεί το DNA να παίζει σημαντικό ρόλο αλλά όχι τον μεγαλύτερο, περίπου το 20%. Το υπόλοιπο 80% είναι ο γενικός τρόπος ζωής και φυσικά η διατροφή.
Όπως λέει και το σοφό ρητό, είμαστε ότι τρώμε. Που σημαίνει αν στην καθημερινή μας διατροφή κυριαρχούν σωστές τροφές, τότε επόμενο είναι να ζήσουμε καλά και ποιοτικά χρόνια. Συμφωνείτε;
Σε αυτό το άρθρο έχω συλλέξει βασικές τροφές, οι οποίες θα σας εξασφαλίσουν ενα υγιές σώμα, μέχρι τα βαθιά γεράματα. Αν θέλετε να ζήσετε πολλά και ποιοτικά χρόνια, θα πρέπει οπωσδήποτε να τις προσθέσετε στην διατροφή σας.
ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Η πρώτη τροφή της λίστας μας είναι το μπρόκολο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το μπρόκολο φημίζεται για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, περιέχει βιταμίνη Α, λουτεΐνη, Ζεαξανθίνη και Φυτικές ίνες. Γενικά, οι έρευνες μας δείχνουν ότι αν καταναλώνουμε συστηματικά σκούρα πράσινα λαχανικά, αυτό θα βοηθήσει στην διατήρηση της νεότητας του οργανισμού.
Το μπρόκολο φημίζεται για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται κυρίως σε ένα συστατικό που περιέχει, το οποίο ονομάζεται σουλφοραφάνη. Αυτό το «μυστικό» συστατικό μπορεί να ενεργοποιήσει πολύτιμα ένζυμα που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το γήρας. Έχει διαπιστωθεί ότι οι δράση της σουλφοραφάνης αυξάνεται σε συνδυασμό με την μυροσινάση. Είναι ένα ένζυμο που βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει την σουλφοραφάνη. Αν θέλετε να αυξήσετε την δράση της σουλφοραφάνης, προσθέστε πλούσια πηγή μυροσινάσης. Εξαιρετική πηγή μυροσινάσης είναι η μουστάρδα. Οπότε, αν προσθέσετε μουστάρδα στο μαγειρεμένο μπρόκολο, θα αυξηθεί η βιοδιαθεσιμότητα της μυροσινάσης κατά 4 φορές. Φυσικά σας προτείνω να επιλέξτε φυσική μουστάρδα, χωρίς επιπλέον συντηρητικά, την οποία μπορείτε πολύ εύκολα να την φτιάξετε και μόνοι σας.
Σε ένα από τα βίντεο είχα αναφέρει πως να φτιάξετε σπιτική μουστάρδα. Επειδή μπορεί να μην είδατε το συγκεκριμένο βίντεο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
ΣΟΛΩΜΟΣ
Ο σολομός είναι ένα δημοφιλές λιπαρό ψάρι και είναι πολύ ωφέλιμος για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Θέλετε να μάθετε γιατί γενικά τα λιπαρά ψάρια είναι ωφέλιμα για των εγκεφαλο μας; Ο εγκέφαλός μας στο μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από λιπαρά οξέα και το 33% εκ των οποίων να είναι ω-3. Είναι η βάση δομικών υλικών για τον εγκέφαλο. Τα ωμέγα 3 παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της μνήμης και καλής διάθεσης. Επιπλέον προστατεύουν τον εγκέφαλο από φλεγμονές. Όσο περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά έχουμε στη διατροφή μας τόσο λιγότερη περιεκτικότητα βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη θα έχουμε στο αίμα μας. Η βήτα αμυλοειδής πρωτεΐνη δημιουργεί πλάκες οι οποίες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και προκαλούν την άνοια και το Αλτσχάιμερ. Επίσης τα ωμέγα 3 λιπαρά καταπολεμούν τις φλεγμονές και το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για παθήσεις του εγκεφάλου. Για αυτό καλό είναι να φροντίζετε να καταναλώνετε επαρκή ποσότητα ωμέγα 3 λιπαρών.
ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΖΥΜΩΣΗ
Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, βελτιώνουν την πέψη. Η σωστή πέψη των τροφών είναι ένας παράγοντας μακροζωΐας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ζύμωση αποτελεί κάτι σαν το πρώτο στάδιο της πέψης. Υπάρχουν, για παράδειγμα, άνθρωποι οι οποίοι έχουν δυσανεξία στο γάλα, αλλά μπορούν να χωνέψουν το γιαούρτι: αυτό συμβαίνει επειδή η λακτόζη του γάλακτος υπόκειται σε ζύμωση όταν αυτό μετατρέπεται σε γιαούρτι.
Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι τα βακτήρια από τις ζυμωμένες τροφές παράγουν πολλές βιταμίνες. Παράδειγμα το λάχανο τουρσί είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, καθώς περιέχει και βιταμίνη κ2 η οποία βοηθάει το ασβέστιο να πάει ακριβώς εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Είναι γνωστό ότι το έντερο είναι ο βασιλιάς όλων των οργάνων. Μάλιστα ένα μεγάλο μέρος των παθήσεων οφείλετε στην διαταραγμένη λειτουργία του. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση αποκαθιστούν τη σωστή ισορροπία των βακτηρίων μέσα στο έντερο, δηλαδή το μικροβίωμα. Τι είναι το μικροβίωμα, είναι το πλήθος των βακτηρίων που κατοικεί στο έντερο.
Πολλές παθήσεις, όπως δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη, το άσθμα και οι αλλεργίες, έχουν συνδεθεί με την έλλειψη φιλικών βακτηρίων στο έντερο. Τα καλά νέα είναι, ότι τρώγοντας τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση μπορείτε να εγκαταστήσετε τα φιλικά βακτήρια στο έντερο.
Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελεί το κλειδί της καλής υγείας. Η εντερική μικροχλωρίδα είναι πάρα πολύ σημαντική για την καλή υγεία του πεπτικού, του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το μικροβίωμα του έντερου αποτελείται από την φιλική και παθογόνα χλωρίδα. Από το ποσοστό ανάπτυξης της κάθε μίας εξαρτάται η κατάσταση της υγείας μας και κατά πόσο ισχυρό θα είναι το προστατευτικό τείχος κατά των ιών και μικροβίων. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύστε την υγεία του εντέρου, είναι να προσθέσετε στην διατροφή σας φυσικά προβιοτικά όπως κεφιρ και σπιτικό γιαούρτι.
Τα οφέλη που έχει το σπιτικό γιαούρτι και το γιαούρτι που υπάρχει στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Σε πολλά γιαουρτια προσθέτουν γεύσεις φρούτων και ζάχαρη, ενώ στο τουρσί πολλά συντηρητικά και υπερβολικό αλάτι.
Η λύση σε αυτή την περίπτωση είναι να ασχοληθείτε και να το φτιάξετε μόνοι σας. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή και αξίζει τον κόπο με το παραπάνω. Επίσης είναι και πολύ πιο οικονομικό και το όφελος πολύ μεγαλύτερο.
?Λάχανο Τουρσί (εύκολη συνταγή)
ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΗ
Τα φλαβονοειδή είναι ένας τύπος ενώσεων, τα οποία βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα και πιστεύεται ότι σχετίζονται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία του εγκεφάλου και της μνήμης. Τα φλαβονοειδή κατέχουν αντιοξειδωτική δράση. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες είναι σε θέση να αλλάξουν, ακόμα και να εξουδετερώσουν τις συνέπειες των δραστικών ουσιών που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα εγκεφαλικά κύτταρα οδηγώντας σε πολλές διαταραχές. Έχει βρεθεί ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις εκφυλιστικές ασθένειες και τον καρκίνο. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας και να μειώσουν την εμφάνιση κοινών ασθενειών όπως η γρίπη.
Tα φλαβονοειδή έχουν άμεση σχέση με τη βιταμίνη C, καθώς μειώνουν και προλαμβάνουν την φλεγμονή στον οργανισμό. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως τα φλαβονοειδή μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία ορισμένων ιών, βακτηρίων και ορισμένων τύπων έρπητα. Έχουν δείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην βελτίωση των συμπτώματων που σχετίζονται με ψυχολογικές διαταραχές, της αλλαγής διάθεσης, των προβλημάτων μνήμης και της κατάθλιψης.
ΜΥΡΤΙΛΑ
Τα μύρτιλα είναι τροφή που περιέχει πολλά φλαβονοειδή, τα οποια έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τον εγκέφαλο από το οξειδωτικό στρες. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα μύρτιλα, διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, έχουν την ικανότητα να καθυστερήσουν την πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου και να βελτιώσουν την μνήμη.
ΑΥΓΑ
Τα αυγά συμβάλλουν στην καλή λειτουργία όλου του οργανισμού. Τα αυγά χωρίζονται στο ασπράδι και τον κρόκο. Το ασπράδι είναι πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία αποτελεί το κύριο δομικό υλικό του οργανισμού. Ο κρόκος από την άλλη περιέχει ωφέλιμα λίπη, μια σειρά από βιταμίνες και χολίνη. Η χολίνη είναι βιταμίνη του συμπλέγματος Β η οποία μετατρέπεται στον οργανισμό σε ακετυλοχολίνη. Έχει διαπιστωθεί από πολλές έρευνες ότι η ακετυλοχολίνη είναι ένας πολύτιμος νευροδιαβιβαστής, ο οποίος συμβάλλει στην καλή μνήμη και στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων. Επίσης η χολίνη συμβάλλει στην καλή διάθεση και αυτός είναι άλλος ένας λόγος να έχετε τα αυγα στην διατροφή σας. Για πολλά χρόνια θεωρούσαν τα αυγά ώς αίτια της υψηλής χοληστερίνης, αυτό φυσικά δεν ισχύει, μπορείτε χωρίς κανένα φόβο να καταναλώνεται τα αυγά.
ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Είναι διαπιστωμένο ότι τα συστατικά που περιέχει η σοκολάτα μπορεί να προστατέψει τον εγκέφαλο και να στηρίξει την λειτουργία του. Οι έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να βελτιώσει όχι μόνο την διάθεση αλλά και την μνήμη. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η σοκολάτα πρέπει να είναι μαυρη, δηλαδή το ποσοστό του κακάο να είναι 85% και πάνω. Αυτό το λέω επειδή αν δείτε τα συστατικά που περιέχουν οι περισσότερες σοκολάτες, θα διαπιστώσετε ότι η ποσότητα της σοκολάτας είναι ελάχιστη.
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ & ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ
Το ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι από τα λίγα έλαια που πραγματικά αξίζει να έχετε στην διατροφή σας. Τα συστατικά που περιέχει το ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο από τον σχηματισμό των πλακών βήτα αμυλοειδούς και των πρωτεϊνικών συμπλεγμάτων που προκαλούν το Αλτσχάιμερ. Αυτή η θετική επίδραση αποδίδεται σε ένα από τα συστατικά που περιέχει, την ελαιοκανθάλη.
Πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η δραστηριότητα των νευρώνων στον εγκέφαλο μας δεν καταστέλλεται με τα χρόνια, αλλά αντιθέτως ο εγκέφαλος είναι ικανός να δημιουργεί συνεχώς νέα νευρικά κύτταρα. Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλει στην δημιουργία νέων νευρικών κυττάρων είναι ο νευροτροφικός παράγοντας του εγκεφάλου. Ο κουρκουμας κατέχει αυτή την ιδιότητα και αυξάνει το νευροτροφικό παράγοντα του εγκεφάλου, αυτό με τη σειρά του ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και προστατεύει από την απώλεια μνήμης που συχνά εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία. Η κουρκουμίνη μπλοκάρει τη βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη, η οποία είναι γνωστό πως προωθεί την εκδήλωση του Αλτσχάιμερ όταν συσσωρεύεται στον εγκέφαλο και καταστρέφει τους νευρώνες.
Θα ήθελα φίλοι μου να γράψετε στα σχόλια ποιες από τις παραπάνω τροφές έχετε στη διατροφή σας;
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ
Anastasis Kleanthous