Πως Καταστρέφουμε Τα Μαλλιά Μας Κάθε Μέρα;

Θα ήθελα να σας προτείνω να κάνετε ένα απλό τεστ. Περάστε τα δάχτυλά σας μέσα από τα μαλλιά σας, δηλαδή από την ρίζα της τρίχας μέχρι τις άκρες, και έπειτα παρατηρήστε πόσες τρίχες θα μείνουν στα χέρια σας. Αν δείτε στα χέρια σας μερικές τρίχες τότε όλα είναι καλά. Ωστόσο αν ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος τότε θα πρέπει να λάβετε τα αντίστοιχα μέτρα.

Η τριχόπτωση, εκτός από το ανεπιθύμητο αισθητικό αποτέλεσμα, μπορεί να υποδεικνύει πολύ πιο βαθιά προβλήματα στον οργανισμό. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα πιο διαδεδομένα πράγματα που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των μαλλιών.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΩΤΕΐΝΗΣ

Το πρώτο πράγμα που επιδρά αρνητικά στην υγεία των μαλλιών, είναι η έλλειψη πρωτεΐνης στον οργανισμό. Αν παρατηρείτε ότι δεν σας αρέσει η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα μαλλιά σας θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή που ακολουθείτε, σας εξασφαλίζει επαρκή ποσότητα ημερήσιας πρωτεΐνης. Τα μαλλια αποτελούνται από την κερατίνη. Τι είναι η κερατίνη; Είναι ένα είδος πρωτεΐνης, το οποίο είναι βασικό και απαραίτητο συστατικό για το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια. Για αυτό, αν θέλετε να έχετε υγιή τα μαλλιά σας, θα πρέπει καθημερινά να εξασφαλίζεται στον οργανισμό σας μέσω της διατροφής την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης.

Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης κυμαίνεται από 1 έως 1.5 γραμ ανά βάρος του σώματος. Δηλαδή αν ζυγίζετε 60 κιλά, τότε καθημερινά θα πρέπει να λαμβάνετε μέσω της διατροφής 60 έως 90 γραμ πρωτεΐνης.

Αν η διατροφή σας δεν μπορεί να καλύψη την απαραίτητη ημερήσια ποσότητα πρωτεΐνης, τότε ο οργανισμός δεν έχει από πού να παίρνει το δομικό υλικό, την κερατίνη. Λογικό δεν είναι; Η έλλειψη κερατίνης έχει σαν αποτέλεσμα τα μαλλιά να μακραίνουν με πιο αργό ρυθμό, να είναι αδύναμα και να σπάνε πολύ πιο εύκολα. Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας, καθώς οι πρωτεΐνες συμβάλλουν στην παραγωγή της κερατίνης. Για αυτό αν παρατηρείτε τα σημάδια που αναφέραμε παραπάνω, θα πρέπει να προσέξετε την διατροφή σας και να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σε πρωτεΐνη.

Πολύ σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία των μαλλιών, διαδραματίζουν τα ιχνοστοιχεία. Η έλλειψη των ιχνοστοιχείων που θα αναφέρουμε παρακάτω, πραγματικά μπορεί να δημιουργήσει πρόωρα προβλήματα στο τριχωτό της κεφαλής.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Ο ψευδάργυρος είναι μέταλλο, το οποίο σε μεγάλο ποσοστό είναι συγκεντρωμένο στα μαλλιά και αποτελεί απαραίτητο συστατικό για τη δομή του τριχωτού της κεφαλής. Τα επαρκή επίπεδα ψευδαργύρου μας προσφέρουν δυνατά και λαμπερά μαλλιά. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα, ότι άτομα που έχουν ανεπάρκεια σε ψευδάργυρο έχουν άτονα και ταλαιπωρημένα μαλλιά, τα οποία αρχίζουν να πέφτουν και οι πιθανότητες τριχόπτωσης αυξάνονται κατά πολύ.

Πρόσφατα αποτελέσματα ερευνών υποδεικνύουν ότι ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη σύνθεση της κερατίνης, την οποία αναφέραμε και παραπάνω, επιπλέον συμμετέχει και στον κύκλο του θύλακα της τρίχας, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη και την υγεία των μαλλιών. Η επαρκής ποσότητα ψευδαργύρου στον οργανισμό προσφέρουν πυκνά, υγιή και δυνατά μαλλιά, ενώ τα χαμηλά επίπεδα οδηγούν σε εύθραυστα και αδύναμα μαλλιά. Επιπλέον ο ψευδάργυρος μέσω της αντιοξειδωτικής του δράσης, προστατεύει το θύλακα και τα μαλλιά από την τριχόπτωση, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Η ημερήσια δοσολογία ψευδαργύρου για έναν ενήλικα είναι 10 γραμμάρια. Αυτή την δοσολογία μπορεί να την καλύψετε από τροφές όπως κολοκυθόσποροι, καρύδια, συκώτι και στρείδια.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΙΔΗΡΟΥ

Η έλλειψη σιδήρου, είναι η συχνότερη διατροφική ανεπάρκεια παγκοσμίως. Σχετίζεται με μειωμένη άμυνα του οργανισμού στις διάφορες λοιμώξεις, διαταραχές της συμπεριφοράς και μειωμένες πνευματικές ικανότητες. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί, ότι η αναιμία που προκύπτει λόγω έλλειψης σιδήρου, μπορεί να συνδέεται με την απώλεια μαλλιών. 

Η σχέση μεταξύ χαμηλού σιδήρου και τριχόπτωσης, προκύπτει από ανασκόπηση των δεδομένων από έρευνες που έγιναν στις τελευταίες δεκαετίες. Οι δερματολόγοι από το Cleveland Clinic των Ηνωμένων Πολιτειών που διενήργησαν την αναλυτική εξέταση της σχέσης τριχόπτωσης και έλλειψης σιδήρου, δηλώνουν ότι στις περιπτώσεις που υπάρχει πράγματι έλλειψη σιδήρου, η θεραπεία κατά της τριχόπτωσης έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν ταυτόχρονα γίνεται και θεραπεία για την έλλειψη σιδήρου.

Φυσικά πρέπει να τονίσουμε, ότι είναι μεγάλο λάθος, αν διαπιστώσετε τριχόπτωση, να λαμβάνετε από μόνοι σας σίδηρο, χωρίς ιατρικό έλεγχο και καθοδήγηση. Αυτό το λέω επειδή η λήψη σιδήρου χωρίς ιατρικό έλεγχο, μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση του οργανισμού σε σίδηρο που είναι κατάσταση ιδιαίτερα επικίνδυνη.

ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Ο θυρεοειδής αδένας είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία και παραγωγή ορμονών που ελέγχουν τα πάντα μέσα στον οργανισμό, από τον μεταβολισμό έως την υγεία της καρδιάς. Επίσης συμβάλει στην δυνατή άμυνα του οργανισμού.

Το ξέρατε ότι τα μαλλιά μπορούν να λειτουργήσουν ως έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι ενός προβλήματος του θυρεοειδούς; Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά, αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των μαλλιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι αλλαγές στα μαλλιά μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τον θυρεοειδή.

Παράδειγμα, τα ξηρά ή εύθραυστα μαλλιά θα μπορούσαν να οφείλονται σε ασθένεια του θυρεοειδούς. Όταν το σώμα παράγει υπερβολική ορμόνη του θυρεοειδούς, εκδηλώνεται υπερθυρεοειδισμός, ενω όταν εκκρίνει πολύ λίγο, τότε υποθυρεοειδισμός.

Επίσης, η αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς ειδικότερα αυξάνει τον κίνδυνο για αλωπεκία – δηλαδή την υπερβολική και ταχεία απώλεια μαλλιών σε συγκεκριμένα μέρη του τριχωτού της κεφαλής. Υπολογίζεται ότι το 41% ​​των ατόμων με υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν τριχόπτωση. Για αυτό αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με το τριχωτό της κεφαλής, καλό είναι να ελέγξετε την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΜΑΛΛΙΩΝ

Αν ρωτήσετε έναν ειδικό που ασχολείται με την περιποίηση των μαλλιών, τι είναι αυτό που καθιστά υγιή τα μαλλιά, αυτός θα σας πει ότι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν αν τα μαλλιά είναι υγιή είναι η λάμψη, η ελαστικότητα, η αντοχή, και η απαλότητα. Επίσης θα σας πει, ότι η λάθος περιποίηση των μαλλιών μπορεί να είναι επιζήμια για τα μαλλιά μας.

Παράδειγμα, η λανθασμένη επιλογή προϊόντων για την περιποίηση των μαλλιών είναι πολύ σημαντική. Δηλαδή αν επιλέξουμε προιον κατώτερης ποιότητας, αυτό μπορεί σε βάθος χρόνου να δημιουργήσει πρόβλημα στο τριχωτό της κεφαλής. Επίσης αν πλένουμε τα μαλλιά μας με πολύ ζεστό νερό και αυτό είναι πολύ επιβλαβές.

ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΚΟΤΗΤΑ

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι η τριχόπτωση και η αραίωση των μαλλιών μπορεί να οφείλεται στη γενετική προδιάθεση. Σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι το 79% των περιπτώσεων ανδρογενετικής αλωπεκίας οφειλόταν σε γονίδια που κληρονομούνται από τους γονείς.

Τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας, μπορούν να καθορίσουν εάν θα έχουμε μικρότερη ή μεγαλύτερη ευαισθησία στη διυδροτεστοστερόνη (DHT), την ορμόνη που παράγει η τεστοστερόνη στον οργανισμό. Εάν ο οργανισμός σας δεν είναι σε θέση να αναστείλει ικανοποιητικά την ορμόνη DHT, τότε είναι πιο πιθανό να εξασθενήσουν τα τριχοθυλάκια του τριχωτού σας και οι τρίχες σας να κοντύνουν και να αδυνατίσουν.

ΧΡΟΝΙΕΣ ΣΤΡΕΣΟΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Είναι γεγονός, ότι το στρες και η τριχόπτωση συνδέονται μεταξύ τους. Με βάση στατιστικής, τα δύο τρίτα των ανθρώπων αναφέρουν το στρες ως τη νούμερο ένα αιτία έλλειψης όγκου και πυκνότητας στα μαλλιά τους. Πιο συγκεκριμένα, το παρατεταμένο στρες είναι αυτό που έχει την πιο επιζήμια δράση, συγκριτικά με το στιγμιαίο.

Όταν υποφέρετε από χρόνιο στρες, σημαίνει ότι νιώθετε τα συμπτώματά του για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Την ώρα που βιώνετε στρες, στο σώμα σας απελευθερώνεται κορτιζόλη μαζί με άλλες ορμόνες. Το πρόβλημα με το παρατεταμένο στρες είναι ότι έχει ως αποτέλεσμα οι ορμόνες του στρες να παράγονται ασταμάτητα.

Το στρες διαταράσσει τη φυσιολογική χημεία του σώματος: δεν προκαλεί μόνο απορρύθμιση στα επίπεδα των ορμονών, αλλά ερεθίζει το δέρμα και επηρεάζει τη γενική υγεία του δέρματος της κεφαλής. Η κατάσταση του δέρματος της κεφαλής είναι σημαντική για την ανάπτυξη της τρίχας, χωρίς το καθαρό και υγιές περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορεί να αναπτυχθεί η τρίχα, τα μαλλιά σύντομα θα χάσουν τη λάμψη τους, θα αδυνατίσουν και θα καταστραφούν. Δηλαδή, τα υψηλά επίπεδα του στρες ωθούν το σώμα να αλλάξει τον φυσιολογικό κύκλο ζωής των μαλλιών.

Φίλοι μου, αν θέλετε να εμβαθύνετε στο θέμα του στρες, δηλαδή το πως λειτουργεί και πως να το αντιμετωπίζεται χωρίς αυτό να επιδρά αρνητικά στην υγείας σας, σας προτείνω να αποκτήσετε το online πρόγραμμα nostress.

Το πρόγραμμα αποτελείται από εκπαιδευτικά βίντεο. Παρακάτω θα σας αναφέρω μερικά από τα θέματα που εξετάζουμε στο πρόγραμμα.

✅Τι είναι το στρες και γιατι μας χρειάζεται;

✅Πως η κορτιζόλη, επιδρά στην ντοπαμίνη & μας κάνει να χάνουμε τον ενθουσιασμό για την ζωή;

✅Ποιος είναι ο θετικός ρόλος του στρες, στη ζωή μας;

✅Πως το στρες, εμποδίζει να κάνουμε υγιεινή διατροφή και γιατί αποκτάμε περιττό βάρος;

✅Διαχείριση & Αντιμετώπιση του ΣΤΡΕΣ.

✅32 Αποτελεσματικοί Τρόποι να μειώσετε το στρες.

Επίσης το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοκιμασμένες πρακτικές οι οποίες μειώνουν άμεσα το στρες.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα ?online-πρόγραμμα noStress ✅Πατήστε εδώ? https://bit.ly/38fnwCv

Αφήστε το σχόλιο εδώ: