Αν Πονάνε Οι Αρθρώσεις, ΑΥΤΑ Επιδεινώνουν Την Κατάσταση!

Η δυνατότητα να κινούμαστε είναι ένα από τα συστατικά της ευτυχίας.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων στις μέρες μας, αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αρθρώσεις. Οι ενοχλήσεις στις αρθρώσεις δεν εκδηλώνονται μόνο σε μεγάλες ηλικίες, αλλά και σε πολύ νεότερες. Με τα χρόνια όλοι οι άνθρωποι λίγο πολύ, αρχίζουν να νιώθουν διάφορες ενοχλήσεις, τις οποίες πολλές φορές αγνοούν.

Οι ειδικοί υγείας επιβεβαιώνουν ότι η υγεία των αρθρώσεων συμβάλλει άμεσα στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν υπάρχει πρόβλημα στις αρθρώσεις ο πόνος και η δυσφορία είναι συνεχόμενη, σε αντίθεση παράδειγμα με κάποιο άλλο όργανο, το οποίο μπορεί να πονέσει για κάποιες ώρες και έπειτα να ηρεμήσει.

Για αυτό η υγεία των αρθρώσεων είναι τόσο σημαντική και καθορίζει το πώς θα αισθανόμαστε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Δυστυχώς οι περισσότεροι αρχίζουν να νοιάζονται και να φροντίζουν τις αρθρώσεις τους όταν παρουσιαστεί κάποιος πόνος. Υπάρχουν πολλές συνήθειες οι οποίες αυξάνουν τον ρίσκο εκδήλωσης του προβλήματος, τις οποίες πολλές φορές δεν τις φανταζόμαστε καν.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την φυσιολογική φθορά των αρθρώσεων, ωστόσο υπάρχουν και πράγματα τα οποία μπορεί να εκδηλώσουν πρόωρα προβλήματα στις αρθρώσεις.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πράγματα τα οποία επιδρούν αρνητικά στην υγεία των αρθρώσεων, τα οποία είναι καλό να γνωρίζετε, ώστε να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας σε καλή κατάσταση.

ΠΕΡΙ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

Ο ρόλος των αρθρώσεων είναι η σύνδεση και η στήριξη των οστών. Το αρθρικό υγρό δρα ως λιπαντικό το οποίο αποτρέπει την τριβή των οστών. Μία από τις πιο κοινές αιτίες του πόνου στις αρθρώσεις είναι η αρθρίτιδα.

Οι δύο κύριες μορφές αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται στη διάσπαση του χόνδρου που χρησιμεύει ως «μαξιλάρι» για τις αρθρώσεις. Στην οστεοαρθρίτιδα, ο επιφανειακός χόνδρος στις αρθρώσεις διαλύεται και φθείρεται, επιτρέποντας στα οστά να τρίβονται μεταξύ τους. Αυτό προκαλεί πόνο, πρήξιμο και απώλεια κίνησης στην άρθρωση.

Η δεύτερη πιο συνηθισμένη μορφή αρθρίτιδας είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να παραμορφώνει και να εξασθενεί τις αρθρώσεις με την πάροδο του χρόνου. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί πόνο, φλεγμονή και συσσώρευση υγρών στις αρθρώσεις. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι γνωστή ως αυτοάνοση, επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τους ιστούς των αρθρώσεων, όπως τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.

ΚΡΥΟ & ΥΓΡΑΣΙΑ

Ένας πραγματικός εχθρός των αρθρώσεων, είναι το κρύο και η υγρασία. Όλες οι φλεγμονώδεις διαδικασίες των αρθρώσεων έχουν την τάση να επιδεινώνονται στο κρύο και στην υγρασία. Αν κατά την διάρκεια χειμερινών περιόδων, δεν προστατεύετε τις αρθρώσεις σας από το κρύο, μην εκπλαγείτε αν εκδηλωθεί ή επιδεινωθεί κάποιος χρόνιος πόνος. Μελέτες αναφέρουν ότι όσοι ζουν σε μέρος με υψηλή υγρασία εμφανίζουν πολύ πιο συχνά εκφυλιστικές αλλοιώσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα με τις αρθρώσεις, με κάθε αλλαγή του καιρού παρατηρούν αυξημένη αίσθηση του πόνου.

Υπάρχουν δύο εκδοχές που συμβαίνει αυτό. Η πρώτη εκδοχή είναι η αλλαγή στην βαρομετρική πίεση της ατμόσφαιρας, δηλαδή την δύναμη που ασκεί η ατμόσφαιρα γενικά στο σώμα μας. Και η δεύτερη εκδοχή που συμβαίνει αυτό, αποδίδεται στα αιμοφόρα αγγεία. Όταν το κρύο αυξάνεται, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ροή του αίματος, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αύξηση του πόνου στις αρθρώσεις. Ωστόσο αυτό είναι μια θεωρία.

Παρόλο που ο ακριβής μηχανισμός της σχέσης υγρασίας και αρθροπαθειών δεν είναι ακόμη γνωστός, φαίνεται να επηρεάζεται μια ομάδα υποδοχέων στις αρθρώσεις, οι οποίοι διεγείρουν την παραγωγή ουσιών που προκαλούν φλεγμονή και πόνο.

Επίσης η υγρασία και η απότομη πτώση της βαρομετρικής πίεσης εκτός από την σωματική επηρεάζουν και την ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με έρευνες, ο υγρός καιρός εκτός με ενοχλήσεις στις αρθρώσεις, σχετίζεται και με κρίσεις άσθματος, ρινίτιδες, ημικρανίες, καρδιακά επεισόδια και κατάθλιψη.

Η επιστήμη που εξετάζει τις καιρικές συνθήκες και τις επιπτώσεις τους στην υγεία, ονομάζεται βιομετεωρολογία. Με βάση αυτής της επιστήμης ο μουντός και βροχερός καιρός φέρνει μελαγχολία, κακοκεφιά και συχνά τάση υπερφαγίας και επιθυμία για γλυκά.

ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ

Άλλη μια συνήθεια που επιδρά αρνητικά στις αρθρώσεις είναι η παρατεταμένη στάση του σώματος, είτε λόγω εργασίας είτε καθιστικής ζωής. Το πρόβλημα είναι ότι όταν το σώμα βρίσκεται για πολύ ώρα σε μια συγκεκριμένη στάση, μεγάλη επιβάρυνση δέχονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι ενώ παράλληλα δημιουργείται στασιμότητα στα όργανα της λεκάνης.

Κατά την καθιστή στάση οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν αρκετά υγρά επειδή δεν τρέφονται επαρκώς.

Αλλά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα άτομα που βρίσκονται σε καθιστή στάση. Παράδειγμα, μπορεί η εργασία σας να απαιτεί το σώμα σας συνεχώς να βρίσκεται σε άβολη στάση. Αυτό συμβαίνει σε πολλά επαγγέλματα.. Σε αυτή την περίπτωση το σώμα δέχεται αφύσικη επιβάρυνση, αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να δημιουργήσει την δισκοπάθεια.

Προσπαθήστε, αν η εργασία σας είναι καθιστή να έχετε σωστή στάση του σώματος και να σηκώνεστε ανά μισή ή μία ώρα για να ξεκουράζεστε. Επίσης αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την επιβάρυνση στην εργασία σας, καλό είναι να εντάξετε ορισμένες ασκήσεις οι οποίες θα δυναμώνουν το μυϊκό σας σύστημα επειδή η υγεία των αρθρώσεων εξαρτάται από το πόσο γυμνασμένοι είναι οι μύες.

ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Τα άβολα παπούτσια επιδρούν αρνητικά στην υγεία των αρθρώσεων. Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν μεγάλη σημασία στην επιλογή παπουτσιών. Πολλές φορές το κριτήριο, το παπούτσι να είναι βολικό και άνετο, δεν τηρείται. Η ομορφιά και η οικονομία είναι η προτεραιότητα για τους περισσότερους ανθρώπους.  Όπως λέει και το σοφό ρητό, η ομορφιά απαιτεί θυσία. Και σε αυτή την περίπτωση η θυσία θα είναι οι αρθρώσεις, οι οποίες μετά από κάποια χρόνια θα αρχίζουν να διαμαρτύρονται.

Να αποφευγετε να αγοράζετε παπούτσια τα οποία σας είναι στενά και άβολα, ή δεν έχουν κατάλληλο ύψος.

Αυτά τα παπούτσια δημιουργούν πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα. Εκτός από τις αρθρώσεις των ποδιών καταπονείται και η σπονδυλική στήλη. Η καθημερινή χρήση λάθος παπουτσιών οδηγεί στην παραμόρφωση του πέλματος, και των οστών της λεκάνης. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αρθρίτιδα στα γόνατα και προβλήματα στο ισχίο.

Πολύ πιθανόν να έχετε παρατηρήσει ότι μετά από ένα διάστημα, περίπου εξάμηνο, το πέλμα του παπουτσιού να έχει ανισόροπη φθορά, δηλαδή το μέσα ή το έξω μέρος του πέλματος να έχει μικρότερο ύψος.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατά το περπάτημα ελαφρώς γέρνουμε το πέλμα περισσότερο στη μια πλευρά. Με αποτέλεσμα να φθείρετε περισσότερο η μια πλευρά, κάτι που δεν είναι και τόσο καλό. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να αλλαχθεί το παπούτσι επειδή αυτό θα επιδρά αρνητικά στα πέλματα, στα γόνατα και στο ισχίο.

Να θυμάστε, ότι η εξοικονόμηση των χρημάτων για την επιλογή του σωστού παπουτσιού μπορεί να σας κοστίσει με την δημιουργία προβλημάτων στις αρθρώσεις.

ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ

Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι οι πολύ έντονες προπονήσεις μπορεί να είναι αρκετά επιβλαβείς για τις αρθρώσεις. Κυρίως όταν κατά την εκτέλεση κάποιον ασκήσεων δεν τηρείται η σωστή τεχνική. Ωστόσο και η έλλειψη προπόνησης είναι επίσης επιβλαβής για τις αρθρώσεις. Σε γενικές γραμμές, οι αεροβιες προπονήσεις έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και είναι μια πολύ καλή πρόληψη των αρθρώσεων.

Εδώ θα πρέπει να προσέξετε η προπόνηση να είναι ομαλή. Παράδειγμα αν έχετε ήδη κάποιο πρόβλημα με τα γόνατα, δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε τρέξιμο, επειδή οι κραδασμοί θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το ελλειπτικό μηχάνημα ή το ποδήλατο γυμναστικής, δηλαδή αυτό τον τύπο γυμναστική που δεν προκαλεί έντονους κραδασμούς στις αρθρώσεις. Η ήπια αερόβια άσκηση θα συμβάλλει θετικά στην στην αποκατάσταση των αρθρώσεων σας.

ΠΕΡΙΤΤΟ ΒΑΡΟΣ

Άλλος ένας δολοφόνος των αρθρώσεων είναι το περιττό βάρος. Η πιο γνωστή αιτία του περιττού βάρους είναι η διατροφή, και πιο συγκεκριμένα η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων η οποία οδηγεί σε υπερβολικό βάρος.

Το κάθε επιπλέον κιλό σωματικού βάρους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων στις αρθρώσεις. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα άτομα με περιττό βάρος αναπτύσσουν αρθροπάθεια κατά 4 φορές πιο συχνά από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Αυτό φυσικά είναι απολύτως λογικό επειδή οι αρθρώσεις καθημερινά δέχονται περισσότερο βάρος από ότι θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η καταπόνηση και η πρόωρη φθορά. Το βάρος που δέχονται ειδικά τα γόνατα, τριπλασιάζεται με το κάθε περιττό κιλό.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αν θέλετε υγιής τις αρθρώσεις σας μέχρι τα βαθιά γεράματα, θα πρέπει να τις φροντίζετε ανάλογα. Αν έχετε περιττά κιλά, τροποποιήστε την διατροφή σας βγάζοντας τις τροφές που το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν λυγούρα, παράδειγμα οι απλοί υδατάνθρακες, τα γλυκά και τα αλευρώδη ενώ παράλληλα ελαττώστε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Discussion

  1. Avatar
    Sally sapouna

Αφήστε το σχόλιο εδώ: