Πως Καταστρέφουμε Τα Νεφρά Μας Κάθε Μέρα!

Τα νεφρά είναι δυο πολύτιμα όργανα, τα οποία καθημερινά εκτελούν πολύ σημαντικές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα.

Ο ρόλος αυτού του οργανικού φίλτρου είναι να καθαρίζει το αίμα από κάθε είδους τοξίνες, μικρόβια και λοιμώξεις. Επιπλέον, οι νεφροί ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών και αλάτων στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η λίστα με τις καθημερινές υποχρεώσεις των νεφρών μπορεί να συνεχιστεί, αλλά εμείς θα σταθούμε με το πώς, δυστυχώς, υποτιμούμε το έργο αυτού του οργάνου.

Παρακάτω θα δούμε δέκα συνήθειες οι οποίες στην κυριολεξία καταστρέφουν τα νεφρά και μειώνουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής τους!

Στους περισσότερους από εμάς είναι γνωστές αυτές οι συνήθειες, αλλά λόγω άγνοιας πολλές φορές, δεν αναλογιζόμαστε τη ζημιά που μπορεί να επιφέρουν αυτές οι συνήθειες στην υγεία των νεφρών. Βάζοντας ένα τέλος σε αυτά, έχουμε την δυνατότητα να  προστατέψουμε τα νεφρά μας από πολλές ασθένειες και να παρατείνομε την υγεία τους για πολλά χρόνια. Και όπως λέει η παροιμία: “Ένα άτομο είναι υγιές από το πόσο υγιεί είναι τα νεφρά του”.

Το αλκοόλ και το κάπνισμα

Εδώ και πολύ καιρό έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία. Αυτές οι κακές συνήθειες επιδεινώνουν την λειτουργία των νεφρών, επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο σε αριθμό τοξικών συστατικών που εισέρχονται στο σώμα. Εκτός από την βλαβερή επίδραση στον οργανισμό και τα νεφρά, το κάπνισμα και το αλκοόλ είναι αρκετά δαπανηρές συνήθειες. Και εκτός τον άλλον, κάθε φορά αγοράζετε τις αρρώστιες, τις οποίες όταν αποκτήσετε θα ξοδεύετε επιπλέον χρήματα για να απαλλαχθείτε από αυτές. Για αυτό σκεφτείτε καλά την επόμενη φορά που θα πάρετε στα χέρια σας άλλο ένα τσιγάρο ή ένα ποτήρι αλκοόλ.

Έλλειψη ύπνου

Ο νυχτερινός ύπνος συμβάλει στην αποκατάσταση του οργανισμού και ειδικά το βράδυ γίνεται η ανανέωση των ιστών στα νεφρά. Αν δεν έχετε καλό ύπνο ή δεν συμπληρώνεται 7 με 8 ώρες ύπνου, αυτό μπορεί σύντομα να οδηγήσει στην διαταραχή λειτουργίας των νεφρών.

Η κατανάλωση καφεΐνης

Ώστε, γι ‘αυτό δεν μπορείτε να κοιμηθείτε! Η καφεΐνη που περιέχεται ο καφές και πολλά αναψυκτικά, είναι επιβλαβής όχι μόνο για όλο τον οργανισμό αλλά και για τα νεφρά. Η καφεΐνη έχει ισχυρές διουρητικές ιδιότητες, δημιουργεί πολύ όξινες συνθήκες στον οργανισμό, αφυδατώνει το σώμα και υποχρεώνει τα νεφρά να λειτουργούν με ένταση, γεγονός το οποίο δημιουργεί ένα επιπλέον βάρος για αυτά. Επίσης το ακρυλαμίδιο το οποίο σχηματίζετε κατά το ψήσιμο τον κόκκων του καφέ με βάση τελευταίας έρευνας ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Η καφεΐνη λοιπόν είναι μια νευροτοξίνη η οποία μπορεί μεν να προσφέρει άμεση ενέργεια αλλά αυτό το καταφέρνει με την υπερδιέγερση ορμονών του στρες όπως ανδρεναλίνη και κορτιζόλη. Επίσης, η συστηματική κατανάλωση του καφέ προκαλεί εξάρτηση και εξάντληση των επινεφριδίων με αποτέλεσμα εμφάνισης χρόνιας κόπωσης και συνεχόμενης υπνηλίας. Και με όλα αυτά είναι αδύνατον κάποιος να έχει έναν ήρεμο και συνεχόμενο ύπνο. Θα ήθελα να γράψετε στα σχόλια αν σας αρέσει ο καφές και πως είναι ο ύπνος σας.

Παθητικός τρόπος ζωής

Η καθιστική εργασία και ο καθιστικός τρόπος ζωής, δημιουργεί στασιμότητα στην λειτουργία των νεφρών. Για να αποκαταστήσετε την σωστή κυκλοφορία του αίματος, ενσωματώστε την συνήθεια να κάνετε μια μικρή προπόνηση κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι τακτικές σωματικές ασκήσεις βοηθάνε στην αποτροπή σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Έλλειψη βιταμίνης Β6

Για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των νεφρών, θα πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά την βιταμίνης Β6, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στα φρούτα, στα καρότα, στα όσπρια, στα λιπαρά ψάρια, στο σπανάκι και στον αρακά.

Ατελής εκκένωση της ουροδόχου κύστης

Η συνεχής κατακράτηση των ούρων στην ουροδόχο κύστη μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και ακράτεια. Επομένως, θυμηθείτε τον κανόνα: “όταν έρθει η επιθυμία για ούρηση αμέσως πηγαίνετε στην τουαλέτα”!

Υπερβολική κατανάλωση νατρίου

Η κύρια πηγή νατρίου για τον άνθρωπο είναι το επιτραπέζιο αλάτι. Αλλά αν το καταναλώνετε πολύ, τότε οι νεφροί σας, ως κύριος ρυθμιστής του μεταβολισμού των υγρών, δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σωστά στο έργο τους. Ο καθημερινή κατανάλωση του αλατιού για έναν ενήλικα είναι 5-6 γραμμάρια. Η συμβουλή είναι να προσπαθείτε να μειώνετε σιγά –σιγά την δόση του. Παράδειγμα στις σαλάτες αντί για αλάτι προσθέστε λεμόνι.

Υπερβολική κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά τα νεφρά μας. Ισπανοί επιστήμονες τονίζουν ότι είναι πιθανό και η δημιουργία λίθων στα νεφρά. Αυτό οφείλεται στο ότι μειώνουν την συγκέντρωση του κιτρικού άλατος στα ούρα που εμποδίζει τον σχηματισμό κρυστάλλων και κατ’ επέκταση την δημιουργία λίθων. Επίσης, μειώνουν το pH των ούρων και αυξάνουν τα επίπεδα του ασβεστίου στα ούρα. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων κάνει πιο πιθανή τη δημιουργία λίθων στο ουροποιητικό. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά πιθανώς χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και κάλιο.

Φάρμακα που «φαρμακώνουν» τα νεφρά.

Έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένα φάρμακα μπορεί να βλάψουν τα νεφρά, ειδικά όταν η λήψη τους είναι χρόνια ή γίνεται υπερκατανάλωση. Γι’ αυτό, δεν πρέπει να παίρνετε κανένα φάρμακο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Ανεπαρκής κατανάλωση νερού

Για την καλή λειτουργία των νεφρών, όπως και όλων των οργάνων είναι απαραίτητο να πίνετε επαρκή ποσότητα νερού. Το νερό ξεπλένει κυριολεκτικά όλες τις άχρηστες ουσίες  από το σώμα μας!

Η υγεία των νεφρών είναι στα χέρια σας! Απαλλαγείτε από αυτές τις κακές συνήθειες και θα νιώσετε πολύ καλύτερα!

Discussion

  1. Avatar
    Virginiavenetiou

Αφήστε το σχόλιο εδώ: