1 Ποτήρι, Για ΚΑΛΗ Αποτοξίνωση Του Συκωτιού & Εντέρου!

Ένα από τα κυριότερα όργανα αποτοξίνωσης του σώματος είναι το συκώτι.

Το συκώτι παίζει τον ρόλο του φίλτρου, το οποίο είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των τοξινών και επιβλαβών ουσιών. Μερικές αιτίες εκδήλωσης παθήσεων στο συκώτι μπορεί να είναι το περιττό βάρος, η κατάχρηση του αλκοόλ, η λήψη φαρμάκων, η υπερκατανάλωση επεξεργασμένων & κακών λιπαρών, ακόμα και το έντονο στρες και άγχος.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός είναι ότι το συκώτι σχεδόν ποτέ δεν πονάει, επειδή έχει λίγες νευρικές απολήξεις.

Πολλές φορές ο πόνος εμφανίζεται μόνο στα προχωρημένα στάδια διαταραχής λειτουργίας του. Για αυτό πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνάτε να φροντίζετε αυτό το τόσο σημαντικό αδένα.

Τα ευχάριστα νέα είναι ότι το συκώτι έχει την ικανότητα φυσικής αναγέννησης. Να θυμάστε ότι η αποτοξίνωση είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού, την οποία εκτελεί σε καθημερινή βάση.

Παρόλο που το συκώτι έχει έμφυτη την ικανότητα να εξουδετερώνει τις επικίνδυνες τοξίνες, μπορούμε να το βοηθήσουμε προσθέτοντας στη καθημερινότητα ορισμένα ροφήματα, τα οποία βοηθούν και στην αναγέννηση των κυττάρων του ήπατος.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε το καλύτερο ρόφημα, το οποίο με απολύτως φυσικό τρόπο βοηθά το συκώτι να καθαρίσει από τις τοξίνες και να ενεργοποιήσει την διαδικασία της αναγέννησης των κυττάρων. Επιπλέον θα δούμε τις τροφές που αγαπά το συκώτι.

ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΡΟΦΗΜΑΤΟΣ

Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω τα συστατικά που περιλαμβάνει το ρόφημα και έπειτα να δούμε τον τρόπο έκτελεσης του ροφήματος. Επιπλέον θα δούμε τις τροφές που βοηθούν στην αποτοξίνωση του ήπατος και το διατηρούν σε υγιή κατάσταση.

ΓΑΪΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ

Το πρώτο συστατικό που περιέχει το ρόφημα είναι το γαϊδουράγκαθο, το οποίο θεωρείται το καλύτερο ελιξίριο για το συκώτι. Οι σπόροι του γαϊδουράγκαθου περιέχουν ισχυρά ηπατο-προστετυτικά συστατικά τα οποία ονομάζονται σιλυμαρίνη. Στην σιλυμαρίνη λοιπόν, οφείλεται αυτή η αποτοξινωτική δράση αυτού του βοτάνου. H σιλυμαρίνη είναι η πιο ισχυρή και φυσική ουσία για την προστασία του ήπατος. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι η σιλυμαρίνη βελτιώνει την ανοσοποιητική δράση ακόμα και σε ασθενείς με κίρρωση ήπατος καθώς μετριάζει τα συμπτώματα των ηπατικών ασθενειών. Επίσης η σιλυμαρίνη αυξάνει την αναγέννηση των κυττάρων στο ήπαρ. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η σιλυμαρίνη συμβάλλει στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και στην εξάλειψη της οξείδωσης των λιπιδίων, επομένως βοηθά όχι μόνο το ήπαρ αλλά και όλο το σώμα. Για αυτό το ρόφημα μας περιέχει γαϊδουράγκαθο, επειδή τα οφέλη που προσφέρει στο συκώτι είναι πολλαπλά.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ

Το δεύτερο συστατικό είναι ο κουρκουμάς. Ο κουρκουμάς περιέχει μια δραστική ουσία, την  κουρκουμίνη, η οποία όπως έχει διαπιστωθεί εμποδίζει την απελευθέρωση κυτοκινών και των ελεύθερων ριζών. Οι κυτοκίνες είναι ουσίες που σχετίζονται με φλεγμονές στο σώμα.

Οι ιδιότητες που κατέχει ο κουρκουμάς λειτουργούν ως αποτοξινωτικό και αποτρέπουν την συσσώρευση λιπαρών οξέων στο συκώτι. Σχετικά με το λιπώδες ήπαρ υπάρχει μελέτη που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της κουρκουμίνης. Στη μελέτη συμμετείχαν 102 ασθενείς με λιπώδες ήπαρ. Μετά από 8 εβδομάδες λήψης κουρκουμίνης, το 75% των ατόμων είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της κλινικής μελέτης, είναι ότι δεν έχει βρεθεί παρενέργεια από τη λήψη κουρκουμίνης.

ΤΖΙΝΤΖΕΡ

Συνεχίζουμε με το τρίτο συστατικό του ροφήματος, το οποίο είναι το τζίντζερ. Το τζίντζερ επιταχύνει την παραγωγή της χολής, η οποία είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό του λίπους. Το τζίντζερ είναι κοντινός συγγενείς του κουρκουμά. Είναι ρίζα η οποία εδώ και χιλιετίες χρησιμοποιείται για την καλυτέρευση της υγείας. Το τζίντζερ βοηθάει στην ανακούφιση του πρηξίματος στην κοιλιά και στην διέγερση της κινητικότητας του εντέρου. Ένα εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα του τζίντζερ είναι η χολαγωγός και η ηπατοπροστατευτική του δράση. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στην παραγωγή και στην αποβολή της χολής από την χοληδόχο κύστη. Όπως έχουμε αναφέρει και σε άλλα βίντεο, από το πόσο σωστά εκκρίνεται η χολή, εξαρτάται η καλή υγεία του πεπτικού συστήματος. 

ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ

Το μαύρο πιπέρι είναι το τέταρτο συστατικό του ροφήματος. Το μαύρο πιπέρι συνδυάζεται άριστα με τον κουρκουμά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι το μαύρο πιπέρι περιέχει την πιπερίνη, η οποία αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα της κουρκουμίνης, αυτό σημαίνει ότι η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που περιέχει ο κουρκουμάς θα αυξηθεί σημαντικά. Επιπλέον το μαύρο πιπέρι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Η κακή διατροφή και οι καταχρήσεις αυξάνουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών στο σώμα. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το μαύρο πιπέρι, κυριολεκτικά εξουδετερώνουν τις «ελεύθερες ρίζες» και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

Αυτά ήταν τα 4 συστατικά που περιέχει το ρόφημα, το οποίο βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος.

Πάμε τώρα να δούμε πως μπορείτε να το παρασκευάσετε. Για την παρασκευή του ροφήματος αποτοξίνωσης προσθέστε 300 ml νερό σε μια κατσαρόλα, μια κουταλιά της σούπας γαϊδουράγκαθο σε σκόνη, 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ και μια πρέζα μαύρο πιπέρι.

Το μείγμα πρέπει να βράσει σε μέτρια φωτιά με το καπάκι ανοιχτό για 15 λεπτά. Έπειτα πρέπει να σταραγγίσετε το έτοιμο ρόφημα από τα μεγάλα σωματίδια που πιθανόν να υπάρχουν. Το ρόφημα είναι έτοιμο!  Μπορείτε να το πίνετε με άδειο στομάχι για 15 μέρες, κατά προτίμηση σε ζεστή κατάσταση.

Επιπλέον γνώσεις σχετικά με το συκώτι, μπορείτε να πάρετε σε ξεχωριστό άρθρο, στο οποίο εξηγώ ποια πράγματα επιδρούν αρνητικά στην υγεία του ήπατος, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Τα αποτελέσματα από την κατανάλωση του ροφήματος που ετοιμάσαμε σε αυτό το βίντεο, θα σας εκπλήξουν ευχάριστα και φυσικά δεν θα αργήσουν να έρθουν! Πραγματικά, μετά από λίγες μέρες θα αρχίσετε να παρατηρείται βελτίωση στην κατάστασή σας. Ωστόσο θα πρέπει να θυμάστε ότι οποιοδήποτε αποτοξινωτικό ρόφημα σε καμία περίπτωση δεν είναι πανάκεια. Σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή και ο γενικος τρόπος ζωής.

Αν για κάποιο λόγο δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε το ρόφημα που αναφέραμε παραπάνω, απλά προσθέστε στην καθημερινότητα σας, τις τροφές που θα αναφέρουμε παρακάτω.

ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ. Μπορείτε να λαμβάνετε αλεσμένους τους σπόρους γαϊδουράγκαθου με άδειο το στομάχι 30 λεπτά πριν το φαγητό. 1 κουταλάκι του γλυκού 2 φορές την ημέρα για 30 ημέρες. 

ΣΚΟΡΔΟ. Το σκόρδο περιέχει αλισινη και φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Αυτές οι δυο ουσίες επιταχύνουν τον μεταβολισμό του λίπους, κάτι που έχει ήδη επιβεβαιωθεί από μελέτες σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος.

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ & ΚΑΡΟΤΑ: Τα παντζάρια και τα καρότα είναι πλούσιες τροφες σε φυτικές ίνες και γλουταθειόνη, μια πρωτεΐνη που βοηθάει στην αποτοξίνωση του συκωτιού. Επιπλέον  έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και βήτα καροτένιο, τα οποια ενεργοποιουν τα καθαριστικά ένζυμα του ήπατος.

ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν χλωροφύλλη, η οποία αποβάλλει τις τοξίνες από το αίμα και εξουδετερώνει τα βαρέα μέταλλα ή τα χημικά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΙΝΗ. Για τις ιδιότητες που κατέχει ο κουρκουμάς έχουμε αναφέρει παραπάνω. Στην περίπτωση που αν δεν σας αρέσει η γευση που έχει ο κουρκουμάς, μπορείτε να το πάρετε ως συμπλήρωμα.

Επίσης αξίζει να αναφέρουμε ότι στο συκώτι αρέσει η φυσική δραστηριότητα. Η οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα βελτιώνει την λειτουργία του ήπατος και επιταχύνει την διαδικασία της αναγέννησής του. Υπάρχουν δύο βασικά κριτήρια τα οποία θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε τον τύπο της φυσικής δραστηριότητας. Το πρώτο κριτήριο είναι η άσκηση να σας ευχαριστεί και το δεύτερο ότι θα μπορέσετε να την κάνετε για υπόλοιπο της ζωής σας.

Η απλούστερη συμβουλή είναι να αρχίσετε να περπατάτε περισσότερο, αν υπάρχει η ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε λιγότερο τα μεταφορικά μέσα, ώστε να περπατήσετε περισσότερο, αυτό θα ήταν το καλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να κάνετε στον εαυτό σας κατά την διάρκεια της ημέρας!

Discussion

  1. Avatar
    Βίκυ λαμπρινου

Αφήστε το σχόλιο εδώ: