ΜΗΝ Αγνοήσετε, ΑΥΤΑ Τα Σημάδια Ανεπάρκειας ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ D Στον Οργανισμό! Ποια η λύση;

Η μεγαλύτερη πηγή βιταμίνης D για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ο ήλιος.

Φανταστείτε ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία για 20 λεπτά εξασφαλίζει την παραγωγή 10.000 μονάδων βιταμίνης D. Και όμως, στις μέρες μας πολύ άνθρωποι έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Κάποιοι θεωρούν ότι μιλώντας για ανεπάρκεια ή έλλειψη βιταμίνης D αναφερόμαστε αποκλειστικά σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια.

Σας πληροφορώ ότι τα ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D ακόμα και σε ηλιόλουστες χώρες, όπως η Ελλάδα, συνεχώς αυξάνονται. Μάλιστα σε πρόσφατη μελέτη του 2018 σε ελληνικό πληθυσμό, διαπιστώθηκε ότι 7 στους 10 έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Πολύ πιθανόν να σας δημιουργήθηκε το εξής ερώτημα: Γιατί στην χώρα μας, που έχουμε άφθονο ήλιο, το ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια βιταμίνης D είναι τόσο υψηλό; Αυτό κυρίως οφείλεται στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα 3 σημαντικά σημάδια που μας στέλνει ο οργανισμός, όταν έχουμε έλλειψη βιταμίνης D, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσετε. επίσης θα δούμε ποια είναι η αιτία και πως μπορούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα της ανεπάρκεια  βιταμίνης D.

ΚΑΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ & ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το πρώτο σημάδι έλλειψης βιταμίνης D είναι η κακή διάθεση και ψυχολογία. Αναμφίβολα η διάθεσή μας εξαρτάται από διάφορους ψυχολογικούς παράγοντες, όπως, το πόσο καλές είναι οι σχέσεις που έχουμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται στον περίγυρό μας και οι διάφορες καταστάσεις της ζωής μας, αυτό είναι απολύτως λογικό και κατανοητό.

Αν όμως στη ζωή σας τα πράγματα δεν είναι και τόσο χάλια, και εξακολουθείτε να έχετε αδικαιολόγητη κακή διάθεση, τότε αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό σημάδι ότι η κακή διάθεση σας οφείλεται στην έλλειψη βιταμίνης D. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι η μελαγχολική διάθεση εμφανίζεται συνήθως το φθινόπωρο ή το χειμώνα.

Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη D συμμετέχει πολύ ενεργά στη σύνθεση ντοπαμίνης και σεροτονίνης, οι οποίοι ευθύνονται για την καλή ψυχολογία. Είναι οι γνωστές σε όλους ‘ορμόνες της χαράς’. Για αυτό όταν υπάρχει έλλειψη αυτής της βιταμίνης D πολύ συχνά εκδηλώνεται η απάθεια και η κακή διάθεση.

Έχει διαπιστωθεί ότι η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδέεται με τη στάση και την αντίληψη που έχουμε για τη ζωή. Για αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο, κατά την χειμερινή περίοδο, όταν υπάρχει περιορισμός στην έκθεση των ηλιακών ακτίνων, να δημιουργούνται σημαντικές ελλείψεις της βιταμίνης D. Αυτό έχει ώς αποτέλεσμα την κακή ψυχολογία και την πτώση του ανοσοποιητικού. Τα παραπάνω, είναι εμφανή σημάδια έλλειψης βιταμίνης D και όχι επειδή η ζωή δεν είναι ωραία.

ΣΥΧΝΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Οι συχνές ασθένειες, αποτελούν άλλο σημαντικό σημάδι έλλειψης βιταμίνης D. Όπως είναι γνωστό, οι ιογενείς παθήσεις είναι διαδεδομένες την χειμερινή περίοδο. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και ένας από αυτούς είναι ότι κατά την χειμερινή περίοδο η έκθεση στις ηλιακές ακτίνες είναι αρκετά περιορισμένη. Η μέρα είναι μικρότερη, οι ηλιόλουστες μέρες είναι λιγότερες και λόγο κρύου δεν βγαίνουμε βόλτα έξω στον ήλιο όσο το καλοκαίρι. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν γίνεται η σύνθεσή της βιταμινης D, η οποία επιτυγχάνεται στο δέρμα υπό την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλιακού φωτός και ως συνέπεια τα χαμηλά επίπεδα της στον οργανισμό.

Άλλο ένα σημαντικό μειονέκτημα έλλειψης βιταμίνης D είναι η πτώση των ανοσοποιητικών λειτουργιών του σώματος. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D εξασφαλίζουν την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού κατά των ιογενών παθήσεων.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία συμπεριφέρεται ως ορμόνη, της οποίας οι υποδοχείς υπάρχουν στα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Από αυτό και μόνο βγαίνει το συμπέρασμα ότι η βιταμίνη D παίζει άκρως σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΠΟΛΥΦΑΓΙΑ

Άλλο ένα σημάδι έλλειψης βιταμίνης D είναι η πολυφαγία, δηλαδή η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού. Είναι εκείνη η περίπτωση που όταν ξεκινάτε να τρώτε και δεν μπορείτε να σταματήσετε, όταν ήδη θα έπρεπε.

Το θέμα είναι ότι η βιταμίνη D αυξάνει την επίδραση της λεπτίνης. Είναι ορμόνη που υποδεικνύει στον οργανισμό ότι έχει καταναλώσει αρκετές θερμίδες και ότι θα πρέπει να σταματήσει. Εναλλακτικά την αποκαλούν ορμόνη της όρεξης η οποία ευθύνεται για τον κορεσμό. Η βιταμίνη D παίζει ρόλο στην παραγωγή της λεπτίνης. Οπότε αν έχουμε έλλειψη βιταμίνης D, τότε δεν αισθανόμαστε καλα τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να φάμε πολύ περισσότερο από ότι θα έπρεπε.

Από την μία νιώθουμε ότι έχουμε χορτάσει, αλλά το σήμα κορεσμού στον εγκέφαλο δεν ήρθε, με αποτέλεσμα να συνεχίζουμε το φαγητό.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, πολλοί ειδικοί υγείας συχνά συστήνουν εάν έχετε προβλήματα με το υπερβολικό βάρος, να ελέγξετε το επίπεδο της βιταμίνης D.

Υπάρχει άλλο ένα σημαντικό μειονέκτημα της πολυφαγίας. Είναι η διαταραχή του τρόπου με τον οποίο αναπνέουμε μετά το φαγητό. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε, αλλά από τον τρόπο που αναπνέουμε εξαρτάται η γενική υγεία του οργανισμού μας. Όταν καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα φαγητού. Οι εισπνοές γίνονται πιο βαθιές από τις εκπνοές. Για να το διαπιστώσετε αρκεί να το παρατηρήσετε.

Σχετικά με την πολυφαγία σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο που υπάρχει στο κανάλι.

✅Μια Βλαβερή Συνήθεια Που Πρέπει Να Κόψετε! ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ;

Μετά από όλα αυτά δημιουργείται ένα λογικό ερώτημα, ποιες είναι οι αιτίες της ανεπάρκειας βιταμίνης D; Αυτό σχετίζεται κυρίως με τον ήλιο. Είναι γνωστό ότι υπό την επίδραση του ήλιου, από την χοληστερόλη μας, αρχίζει να παράγεται η βιταμίνη D.

Αλλά οι άνθρωποι που ζουν σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη, δεν λαμβάνουν τις ακτίνες του ήλιου όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να έχουν ανεπάρκεια της βιταμίνης D ειδικά τον χειμώνα.

 

Ένας άλλος λόγος είναι τα καυσαέρια της πόλης που υπάρχουν στον αέρα. Αυτή η πυκνή ομίχλη πάνω από την πόλη απορροφά την βιταμίνη D και, ως αποτέλεσμα, να δημιουργείται η ανεπάρκεια της.

 

Επίσης και η διατροφή συμβάλλει στο επίπεδο της βιταμίνη D, δηλαδή όταν καταναλώνουμε συνεχώς τροφές οι οποίες δεν περιέχουν βιταμίνη D και δεν καταναλώνουμε τροφές οι οποίες την περιέχουν.

Αυτό που θέλω να προσθέσω και είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι βασικό ρόλο στην σύνθεση της βιταμίνης D παίζει η επαρκής ποσότητα ενός πολύ βασικού μετάλλου στον οργανισμό. Αυτό το μέταλλο είναι το μαγνήσιο. Για αυτό φροντίστε να μην έχετε έλλειψη αυτού του μετάλλου.

Για να διαπιστώσετε αν έχετε έλλειψη μαγνησίου, σας προτείνω οπωσδήποτε να δείτε το σχετικό βίντεο που υπάρχει στο κανάλι.

✅Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα, Αν Έχετε Έλλειψη Μαγνησίου; ? ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

ΠΕΡΙΤΤΟ ΒΑΡΟΣ

Άλλος ένας παράγοντας που προκαλεί την ανεπάρκεια βιταμίνης D, είναι το περιττό βάρος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το περιττό σωματικό βάρος σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς εμφανίζουν συχνά ανεπάρκεια της βιταμίνης. Η υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα διαπιστώθηκε ότι δεσμεύει την βιταμίνη D στα λιποκύτταρα, μειώνοντας την βιοδιαθεσιμότητα της και εμποδίζοντας την απελευθέρωσή της στο αίμα. Όπως και ορισμένες ασθένειες του θυρεοειδούς αδένα, των νεφρών και του λεπτού εντέρου μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ;

Τι μπορείτε να κάνετε εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D; Το πρώτο και το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να κάνετε άμεσα είναι να εμφανίζεστε στον ήλιο πιο συχνά. Αλλά προσέξτε να μην το παρακάνετε και καείτε. Να έχετε κατα νου ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι επιβλαβής για το δέρμα μας. Να βγαίνετε στον τις ώρες που οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι τόσο επιθετικές, παράδειγμα πρωινές και απογευματινές ώρες. Σε αυτό θα σας βοηθήσει η παρακολούθηση του δείκτη UV.

Ο δείκτης UV είναι μια διεθνής μέτρηση, η οποία εκφράζει την επικινδυνότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου. Όταν ο δείκτης  ξεπεράσει το 3, χρειάζονται μέτρα προστασίας.

 

Tο παρακάτω γράφημα δείχνει πόσο δραστική είναι η ακτινοβολία. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης, τόσο πιο ευκολα και πιο σύντομα μπορούν να εμφανιστούν τα ανεπιθύμητα αποτέλεσμα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

 

1-2 ΧΑΜΗΛΟΣ – Δεν χρειάζεται προστασία

3-5 ΜΕΤΡΙΟΣ – Χρήση καπέλου και αντηλιακού για μεγάλες χρονικά εκθέσεις. Αντηλιακό και προστασία για τα μικρά παιδιά.!

6-7 ΥΨΗΛΟΣ – Χρήση αντηλιακού ( δείκτης 15 ) καπέλου /γυαλιών ηλίου / ρούχων. Έξτρα προστασία των μικρών παιδιών- μικρές χρονικά εκθέσεις.

 

8-10 ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟΣ – Χρήση αντηλιακού / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων. Προσπαθήστε να αποφύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 11π.μ. με 3 μ.μ. Προστασία των μικρών παιδικών στη σκιά.

 

11 ΑΚΡΑΙΟΣ – Χρήση αντηλιακού / καπέλου / γυαλιών ηλίου / ρούχων, Αποφεύγετε τον ήλιο τις ώρες μεταξύ 10 π.μ. με 4 μ.μ. Προστασία των μικρών παιδιών σε εσωτερικό χώρο.

Μπορείτε πολύ εύκολα να παρακολουθείτε αυτόν τον δείκτη από το σμαρτφον σας μέσω της πιο απλής εφαρμογής πρόβλεψης καιρού. Ένα παράδειγμα βλέπετε στην παρακάτω την εικόνα.

Εκτός από τον ήλιο συνιστάται η προσθήκη τροφών όπως ο σολομός, τα μανιτάρια και τα αυγά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την βιταμίνη D ως συμπλήρωμα. Η προληπτική δόση δόση για έναν ενήλικα κυμαίνεται από 800 εως 2000 διεθνών μονάδων. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν σας παροτρύνω να πάτε τώρα και να αρχίσετε να λαμβάνεται το συμπλήρωμα. Καλό είναι πρώτα να συμβουλευτείτε ένα ειδικό υγείας και να διαπιστώσετε αν όντως έχετε έλλειψη.

Με βάση μιας έρευνας, οι ασθενείς με ανεπάρκεια βιταμίνης D, κάτω από 20 διεθνείς μονάδες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν θετικές εξετάσεις του COVID-19, σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D.

Για να σχηματίσετε ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την βιταμίνη D σας προτείνω οπωσδήποτε να δείτε το σχετικό βίντεο που υπάρχει στο κανάλι.

Αφήστε το σχόλιο εδώ: