Τι Θα Συμβεί Στο Σώμα, Αν Κάνετε Κάθε Μέρα Κάμψεις;

Τα push ups ή αλλιώς κάμψεις είναι μια από τις καλύτερες και αποτελεσματικές ασκήσεις, η οποία γυμνάζει ταυτόχρονα πολλές μυϊκές ομάδες.

Το μεγάλο θετικό αυτής της άσκησης είναι ότι μπορούμε να την κάνουμε οπουδήποτε, στο σπίτι, στο γραφείο ή στο πάρκο.

Θέλετε να μάθετε, γιατί είναι τόσο ωφέλιμη και τι θα συμβεί με το σώμα σας, αν αποκτήσετε την συνήθεια να κάνετε αυτή την άσκηση καθημερινά;

Στο διαδίκτυο υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες, σχετικά με το πώς αλλάζει το σώμα των ανθρώπων πριν ξεκινήσουν να κάνουν τις κάμψεις καθημερινά και μετά από μία χρονική περίοδο. Πραγματικά, τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά!

Επικρατεί η άποψη πολλών γυμναστών που υποστηρίζουν πως η εκτέλεση κάμψεων σε καθημερινή βάση θα βοηθήσει στη γρηγορότερη ανάπτυξη της μυϊκής μάζας.

Σε αυτό το άρθρο θα δείτε τι μπορεί να συμβεί με το σώμα σας και ποιες μεταμορφώσεις σας περιμένουν, αν αυτή η συνήθεια, γίνει η καθημερινή σας ρουτίνα. Για αυτό σας προτείνω να μείνετε μέχρι το τέλος, το βίντεο θα είναι πολύ χρήσιμο και πολύ ενδιαφέρον.

Αρχικά θα ήθελα να δούμε τα πλεονεκτήματα που θα αποκομίσετε αν ξεκινήσετε να κάνετε κάμψεις κάθε μέρα και έπειτα θα αναφέρω αν αυτό το είδος άσκησης σε καθημερινή βάση δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα.

ΕΚΓΥΜΝΑΣΗ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΜΟΥ

Οι κάμψεις είναι μια μοναδική άσκηση που μπορείτε να κάνετε χωρίς εξοπλισμό και χωρίς να χρειάζεστε συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο. Οι κάμψεις ανήκουν στην κατηγορία βασικών ασκήσεων. Είναι ιδανική γυμναστική για να δυναμώσει κυρίως το πάνω μέρος του σώματος, ο κορμός, οι κοιλιακοί μυς, τα χέρια και οι ωμοπλάτες.

Στο διαδίκτυο υπάρχει μεγάλος αριθμός φωτογραφιών, όπου οι άνθρωποι φωτογράφιζαν το σώμα τους πριν ξεκινήσουν να κάνουν κάμψεις και μετά από ένα διάστημα 30 ημερών. Η πρώτη και η πιο εμφανή αλλαγή που φαίνεται μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, είναι η ανάπτυξη μυων του στήθους και των ώμων. Επίσης κατά την εκτέλεση της άσκησης γυμνάζετε ο τρικέφαλος και ο δικέφαλος. 

Οι κάμψεις είναι μια σύνθετη άσκηση που εμπλέκει και γυμνάζει ταυτόχρονα πολλαπλές μυϊκές ομάδες του σώματος. Όπως είπαμε και παραπάνω, κατα την εκτέλεσή της, γυμνάζονται οι δικέφαλοι, οι τρικέφαλοι και οι δελτοειδείς, επιπλέον το στήθος, οι μύες του κορμού, καθώς και οι κοιλιακοί. Μέσω αυτής της άσκησης, διαφορετικές μυϊκές ομάδες ενεργοποιούνται για να στηρίξουν και να σταθεροποιήσουν το σώμα σου.

ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΤΟΧΗΣ & ΤΕΣΤΟΣΤΕΡΟΝΗΣ

Οι κάμψεις αυξάνουν την αντοχή και την τεστοστερονη. Ένα ακόμα πλεονέκτημα αυτής της άσκησης είναι ότι αυξάνουμε την αντοχή. Ενώ βοηθά στον έλεγχο και συντονισμό της αναπνοής. Κατεβαίνουμε με την εισπνοή και με την εκπνοή ανεβαίνουμε. Γενικά να ξέρετε, ότι ο τρόπος που αναπνέουμε είναι το θεμέλιο οποιασδήποτε άσκησης δύναμης, δηλαδή με την πίεση εισπνέουμε και με την εκπνοή χαλαρώνουμε. Για αυτό λοιπόν οι κάμψεις είναι ωφέλιμες και για την αύξηση της αντοχής μας αλλά και για το αναπνευστικό μας σύστημα.

Είναι γεγονός ότι με τα χρόνια η έκκριση των ορμονών γενικά μειώνεται. Η τεστοστερόνη είναι πολύ σημαντική ορμόνης όσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Είναι διαπιστωμένο ότι η άσκηση μπορεί να κάνει τον οργανισμό να εκκρίνει περισσότερο  τεστοστερόνη.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Άλλο ένα θετικό που προσφέρουν οι κάμψεις, είναι ότι βελτιώνουν το κυκλοφορικό σύστημα ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνει και εξασκεί ενεργά το καρδιο-αγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα. Οι κάμψεις είναι άριστη άσκηση, χάρη σε αυτή αυξάνεται η τόνωση του καρδιακού μυ και βελτιώνεται η ροή του αίματος.

Εκτός τον άλλον βελτιώνεται σε πολύ καλό βαθμό η κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να στέλνει περισσότερο πλούσιο σε οξυγόνο αίμα σε πολλούς μυϊκούς ιστούς την ίδια στιγμή.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάμψεις να είναι μια αποτελεσματική άσκηση για το καρδιοαναπνευστικό σου σύστημα. Έτσι βελτιώνετε την υγεία σας, ενώ ταυτόχρονα καίτε λίπος.

ΠΡΟΛΗΨΗ ΠΟΝΩΝ ΜΕΣΗΣ

Όταν ξεκινούν τα προβλήματα με την σπονδυλική στήλη αυτό επιδρά αρνητικά, όχι μόνο στην λειτουργία των οργάνων μας, αλλά και σε όλο τον οργανισμό. Πολλά συμπτώματα όπως, ημικρανίες, αϋπνίες, μουδιάσματα στα δαχτυλα, ίλιγγος, πόνος στα πόδια, και πολλά άλλα, συνδέονται με διάφορες παθήσεις της σπονδυλικής στήλης. Οι ενοχλήσεις στην μέση είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και πολλές φορές μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα. Οι κάμψεις γυμνάζουν ολόκληρο τον κορμό, σταθεροποιούνται οι κινήσεις και ενδυναμώνονται οι αδύναμες μυικες ομάδες του σώματος σου. Αυτός είναι ένας λόγος να ξεκινήσετε καθημερινά να κάνετε κάμψεις.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Στις μέρες μας πολύς κόσμος υποφέρει από κακή στάση του σώματος. Είτε κάθεστε πολλές ώρες μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, είτε σε μια καρέκλα, η κακή στάση μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα, τα οποία εξελίσσονται με τα χρόνια.

Για να κρατάτε τους ώμους και την μέση στην σωστή θέση, όλος ο κορμός πρέπει να είναι αρκετά ισχυρός, για να υποστηρίζει όλο το σώμα. Οι κάμψεις όταν εκτελούνται με τον σωστό τρόπο, συμβάλλουν στην βελτίωση της στάσης του σώματος. Όπως αναφέραμε και παραπάνω οι καμψεις δυναμώνουν τους μύες της σπονδυλικής στήλης και οι δυνατοί μύες σπονδυλικής στήλης βοηθούν στη σωστή στάση του σώματος.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΚΑΜΨΕΙΣ;

Όπως θα έχετε διαπιστώσει από τα παραπάνω, οι κάμψεις είναι πολύ αποτελεσματική άσκηση, ωστόσο από πολλούς η εκτέλεσή της γίνεται με λάθος τρόπο. Αυτό επειδή τις κάνουν είτε πολύ αργά είτε πιο γρήγορα από όσο πρέπει, με αποτέλεσμα να μην γυμνάζονται σωστά και ενδεχομένως να τραυματίζονται. Για να αποκομίσει κάποιος τα οφελη των push ups, χρειάζεται να εστιάσει στην τεχνική και στον ρυθμό και όχι στην ταχύτητα. Το σημαντικότερο στις κάμψεις, είναι η διατήρηση του κορμού σε ευθεία, όπως στην άσκηση σανίδα, ώστε τα χέρια απλώς να μετατοπίζουν το βάρος από και προς το έδαφος.

Για να κρατάτε τον έλεγχο της στάσης του σώματος, οι ειδικοί προτείνουν στους αρχάριους, να γυμνάζονται μπροστά σε έναν καθρέφτη. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να ελέγχουν ότι το σώμα κάνει σανίδα, δηλαδή είναι σε ευθεία η πλάτη, η μέση και τα πόδια. Τα χέρια τοποθετούνται κάτω από τους ώμους, κάθετα με το έδαφος και με συνεργασία ώμων, αγκώνων, καρπών και αστραγάλων, γίνεται η κάμψη προς τα κάτω. Η σωστή απόσταση από το έδαφος όταν το σώμα κατεβαίνει, είναι τα 5 με 10 εκατοστά. Ο ρυθμός της άσκησης διαφέρει ανάλογα με εκείνον που την εκτελεί, καθώς το τέμπο καθορίζεται από τις αναπνοές που παίρνει ο καθένας. Η εισπνοή γίνεται στο κατέβασμα και η εκπνοή στο ανέβασμα.

Όσοι έχουν προβλήματα με τους ώμους ή τους αγκώνες πρέπει να συμβουλευτούν ορθοπεδικό, για να σιγουρευτούν ότι δεν θα επιβαρύνουν τις αρθρώσεις τους.

Παρόλο που τα push ups δεν χρειάζονται εξοπλισμό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια αξεσουάρ, όπως λαβές ή στρώμα γυμναστικής σε περίπτωση που χρειάζεται. Για παράδειγμα, όσοι έχουν ευαίσθητους καρπούς μπορούν να τοποθετήσουν στο πάτωμα στρώμα ώστε να μην καταπονούν το σώμα τους.

Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε κάμψεις στηριζόμενοι στις γροθιές σας, για να αυξήσετε τη δυσκολία της άσκησης. Εναλλακτικά μπορείτε να στηρίξετε τα δάχτυλα των ποδιών σε υψηλότερο επίπεδο από το πάτωμα, για να δυναμώσουν περισσότερο τα χέρια, οι ώμοι και το στήθος. Για να έχετε πρόοδο στην αύξηση μυϊκής μάζας μπορείτε να φοράτε έναν σάκο με βάρος. Μετά από ένα χρονικό διάστημα θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι οι μύες σας θα αρχίζουν να γίνονται ορατοί.

ΣΚΟΠΟΣ

Αξίζει να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Στην πραγματικότητα, αυτό που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο να πετύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν είναι να κάνετε για μερικές μέρες τις κάμψεις αλλά η συστηματικότητα. Η αυτοπειθαρχία είναι πολύ σημαντική. Είναι ένας πολύ σημαντικός ψυχολογικός παράγοντας για φτάσετε στον στόχο σας.

Για να το καταφέρετε μην βάλετε στην αρχή να κάνετε πολλές επαναλήψεις. Παράδειγμα, είναι προτιμότερο να κάνετε πολλά σετ από λίγες επαναλήψεις, παρά να κάνετε το αντίθετο. Κατά αυτόν τον τρόπο το σώμα σας θα συνηθίζει σταδιακά στην επιβάρυνση και οι πιθανότητες να παρατήσετε αυτή την ωφέλιμη συνήθεια να είναι πολύ λιγότερες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Τώρα θα ήθελα να δούμε αν αυτό το είδος άσκησης σε καθημερινή βάση δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Αυτό που πρέπει να κατανοήσετε είναι ότι η καθημερινή γυμναστική είναι κάτι που προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό. Ωστόσο αν κάθε μέρα εκτελείτε ασκήσεις με βάρη στις ίδιες μυικές ομάδες, δεν είναι καλό. Η συστηματική σωματική δραστηριότητα αποτρέπει την στασιμότητα του αίματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Και όπως θα έχετε ακούσει από πολλούς ειδικούς υγείας, το καλό κυκλοφορικό είναι πολύ καλή πρόληψη από πολλές ασθένειες. Αλλά αν μιλάμε για ανάπτυξη μυικής μάζας, εδω θα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε υπόψη ότι είναι πολύ σημαντική η σωστή αποκατάσταση των μυων μετά απο κάθε προπόνηση, η οποία διαρκεί συνήθως πάνω από 24 ώρες.

Από τα παραπάνω βγαίνει το εξής συμπέρασμα. Αν στοχεύετε στην ανάπτυξη μυικής μάζας, αυτό δεν θα το καταφέρετε με τις καθημερινές κάμψεις. Ωστόσο αν θέλετε να κρατάτε σε τόνωση τους μυες σας και να κάνετε πρόληψη από διάφορες παθήσεις, η εκτέλεση των κάμψεων σε καθημερινή βάση είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε.

Θεωρώ οτι αν η πρωινή σας γυμναστική περιλαμβάνει τις κάμψεις και τα βαθιά καθίσματα, προσφέρετε πολύ καλή τόνωση των μυων, ταυτόχρονα σε πολλές μυικές ομάδες. Σχετικά με τα βαθιά καθίσματα σας προτείνω οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο.

Discussion

  1. Avatar
    Κα Ζα
  2. Avatar
    Κωνσταντίνα Τσατσούλη
  3. Avatar
    Κωνσταντίνα Τσατσούλη

Αφήστε το σχόλιο εδώ: