ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – Ο Αφανής Ήρωας του Σώματός Μας!

Αν νομίζετε ότι ο οργανισμός σας είναι ικανός να αποτοξινώνεται από μόνος του, κάνετε ένα τεράστιο λάθος!

Σε καθημερινή βάση το σώμα δέχεται χιλιάδες επιθέσεις από τοξίνες, βακτήρια και μικρόβια, οι οποίες εισβάλουν μέσω του αέρα, του νερού και της τροφής. Εαν τα βασικά όργανα τα οποία ευθύνονται για την αποτοξίνωση δεν είναι σε θέση να εκτελέσουν σωστά τον ρόλο τους, τότε αυτές οι τοξίνες έχουν την δύναμη να επηρεάσουν αρνητικά στην σωστή λειτουργία όλων των οργάνων.

Από την φύση μας δόθηκαν όργανα και συστήματα τα οποία μας βοηθούν να διατηρούμε τον οργανισμό μας καθαρό. Και εδώ θα πρέπει να κατανοήσετε το εξής, ότι εμείς οι ίδιοι πολλές φορές εμποδίζουμε το σώμα να λειτουργήσει σωστά, με τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Αυτό που δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει είναι ότι το ανθρώπινο σώμα είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη μηχανή, όπου κάθε σύστημα και όργανο παίζει ζωτικό ρόλο για τη διατήρηση της υγείας και της ζωτικότητάς μας. Ένα από τα πιο κρίσιμα, αλλά συχνά παραμελημένα συστήματα, είναι το λεμφικό σύστημα. Το λεμφικό σύστημα, αν και λιγότερο γνωστό από το καρδιαγγειακό σύστημα ή το αναπνευστικό σύστημα, είναι πάρα πολύ σημαντικό για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Παρακάτω θα δείτε 5 πράγματα τα οποία θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το λεμφικό σας σύστημα καθαρό. Οι γνώσεις που θα λάβετε είναι ζωτικής σημασίας και θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία σας σε πάρα πολύ καλή κατάσταση μέχρι τα βαθιά και γεράματα!

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΛΕΜΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Αν τυχαίνει να μην γνωρίζατε, το λεμφικό σύστημα είναι ένα δίκτυο αγγείων, ιστών και οργάνων που συνεργάζονται για να διατηρήσουν τα υγρά του σώματος ισορροπημένα και να προστατεύσουν το σώμα από λοιμώξεις και ασθένειες. Η κύρια λειτουργία του είναι να μεταφέρει τη λέμφο, το οποίο είναι ένα διαυγές υγρό, μέσω του σώματος. Η λέμφος συλλέγει απόβλητα, βακτήρια και άλλα ανεπιθύμητα υλικά από τους ιστούς του σώματος και τα μεταφέρει στους λεμφαδένες, όπου φιλτράρονται και απομακρύνονται από τον οργανισμό.

Ένας πολύ μεγάλος λεμφικός ιστός βρίσκεται στο έντερο. Κοιτάξτε εδώ πόσο μεγάλο είναι αυτό το δίκτυο στην περιοχή του εντέρου! Ο λεμφικός ιστός βοηθά στη σύλληψη και την απομάκρυνση των παθογόνων μικροοργανισμών. Γι αυτό, όπως έχω αναφέρει και σε άλλα βίντεο που υπάρχουν στο κανάλι, η υγεία του εντέρου είναι άκρως σημαντική! Όχι μόνο το πόσο σωστά λειτουργεί αλλά και το πόσο καθαρό είναι.

Το λεμφικό σύστημα είναι ένας αφανής ήρωας του σώματός μας, εκτελώντας κρίσιμες λειτουργίες που μας βοηθούν να παραμένουμε υγιείς. Παρόλο που συχνά παραμελείται, η κατανόηση και η φροντίδα αυτού του συστήματος μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Πάμε να δούμε τώρα 5 πράγματα τα οποία συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του λεμφικού συστήματος και βοηθούν στον καθαρισμό του. Εκτός των άλλων, αυτές οι πρακτικές βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη διατήρηση της υγείας του σώματος σε βέλτιστη κατάσταση.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Το μεγάλο πρόβλημα του λεμφικού συστήματος σε αντίθεση με το καρδιαγγειακό σύστημα είναι ότι δεν έχει αντλία. Η κίνηση του σώματος βοηθά στην προώθηση της ροής της λέμφου, η οποία όπως είπαμε και παραπάνω δεν έχει αντλία όπως η καρδιά για το αίμα, αλλά εξαρτάται από τις κινήσεις των μυών και την αναπνοή. Η σωματική άσκηση είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την υποστήριξη της λειτουργίας του λεμφικού συστήματος.

Οι δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο και το κολύμπι είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την κίνηση της λέμφου. Οι ασκήσεις με βάρη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας. Επιπλέον οι πιλάτες είναι ένα είδος άσκησης που επιδρά θετικά στο λεμφικό σύστημα. Οι πιλάτες αποτελούνται από συγκεκριμένες ασκήσεις και στάσεις που διευκολύνουν την κίνηση της λέμφου και τη βελτίωση της ευελιξίας.

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας της λέμφου και στη μείωση της φλεγμονής. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως μούρα, μαιντανος, ρόκα και μπρόκολο, βοηθούν στην απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Τα υγιή λιπαρά που βρίσκονται στις ζωικές τροφές, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς υποστηρίζουν την υγεία του λεμφικού συστήματος. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι επεξεργασμένα τρόφιμα συχνά περιέχουν πρόσθετα, συντηρητικά και ζάχαρη, τα οποία μπορούν να επιβαρύνουν το λεμφικό σύστημα. Οπότε αυτή την κατηγορία τροφίμων καλό είναι να αποφεύγετε.

ΜΑΣΑΖ

Το λεμφικό μασάζ είναι μια τεχνική που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ροής της λέμφου και την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. Μπορείτε με ρυθμικές κινήσεις τρίψιμο του δέρματος προς την κατεύθυνση της καρδιάς, να ενισχύσετε τη ροή της λέμφου.
Αυτό μπορείτε να το καταφέρετε με το ξηρό βούρτσισμα δέρματος, είναι μια πρακτική που περιλαμβάνει το τρίψιμο του δέρματος με μια στεγνή βούρτσα για την ενίσχυση της κυκλοφορίας του δέρματος. Το ξηρό βούρτσισμα βοηθά στην αύξηση της ροής του αίματος και της λέμφου, προάγοντας την απομάκρυνση των τοξινών.

ΒΟΤΑΝΑ

Υπάρχουν αρκετά βότανα που θεωρούνται ευεργετικά για τον καθαρισμό και την υποστήριξη της λειτουργίας του λεμφικού συστήματος. Ορισμένα από αυτά τα βότανα είναι γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις, αποτοξινωτικές και διεγερτικές τους ιδιότητες. Ας δούμε μερικά από τα πιο αποτελεσματικά βότανα.
Η εχινάκεια είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης γνωστή για την ικανότητά της να βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το λεμφικό σύστημα. Συνήθως καταναλώνεται ως βάμμα, τσάι ή συμπλήρωμα διατροφής.
Η ρίζα πικραλίδας είναι γνωστή για τις αποτοξινωτικές της ιδιότητες και τη θετική της επίδραση στη λειτουργία του ήπατος και του λεμφικού συστήματος. Καταναλώνεται ως τσάι ή σε μορφή συμπληρώματος.

Η καλέντουλα, γνωστή και ως κατιφές, είναι ένα βότανο με αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό του λεμφικού συστήματος.
Συνήθως χρησιμοποιείται ως τσάι ή βάμμα και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής.

Ο κουρκουμάς είναι γνωστός για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του λεμφικού συστήματος. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, σε μορφή σκόνης ή ως συμπλήρωμα.
Η κατανάλωση του μειώνει τη φλεγμονή και υποστηρίζει την αποτοξίνωση του σώματος.

ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ

Η επαρκής κατανάλωση νερού είναι κρίσιμη για την καλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Το νερό είναι απαραίτητο για την παραγωγή της λέμφου και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας της. Πολύ ειδικοί υγείας συστήνουν να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Θεωρώ ότι αυτό δεν ισχύει επειδή καθοριστικό ρόλο στο πόσα υγρά χρειαζόμαστε την ημέρα παίζει η ποιότητα του νερού και κατά πόσο έχει την ικανότητα αφομοιώνεται από το σώμα. Δηλαδή πόση βιοδιαθεσιμότητα έχει το νερό που πίνετε σε καθημερινή βάση.

Περισσότερες πληροφορίες για το νερό με υψηλή βιοδιαθεσιμότητα θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

Μετατρέψτε, το νερό που πίνετε, σε ΖΩΝΤΑΝΟ! http://bit.ly/35BMTMg

Όπως έχετε καταλάβει και από τα παραπάνω, η καλή λειτουργία του λεμφικού συστήματος είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία. Η ενσωμάτωση αυτών των απλών συνηθειών στην καθημερινή μας ζωή μπορεί να έχει θετικά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του λεμφικού συστήματος.

Discussion

  1. Avatar
    Παναγιώτης
  2. Avatar
    ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  3. Avatar
    Αναστάσης Κλεάνθους

Αφήστε το σχόλιο εδώ: