Πως Να ΧΑΣΕΤΕ Τα Περιττά Κιλά & Να Διατηρήσετε Για Πάντα Όμορφη Σιλουέτα;

Τα περιττά κιλά δεν έχουν μόνο αρνητικό αντίκτυπο στην εμφάνισή μας αλλά επιβαρύνουν και την υγεία.

Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων στις μέρες μας, αντιμετωπίζει πρόβλημα με το περιττό βάρος. Αν δείτε την στατιστική σχετικά με την παχυσαρκία, θα διαπιστώσετε ότι ο 1 στους 4 αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα. Αν το καλοσκεφτείτε πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό.

Όλοι μας πολύ καλα γνωρίζουμε ότι για να χάσουμε τα περιττά κιλά θα πρέπει να τρώμε λιγότερο και να κινούμαστε περισσότερο. Ναι, αυτός είναι ο βασικός κανόνας και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα, τα οποία μπορεί επιπλέον να σας βοηθήσουν να χάσετε και να διατηρήσετε το επιθυμητό σας βάρος για πάντα. 

Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστώ μαζί σας πράγματα τα οποία μπορείτε πολύ εύκολα να προσθέσετε στον τρόπο ζωή σας για να αρχίσετε να χάνετε τα περιττά κιλά και να διατηρήσετε για πάντα όμορφη σιλουέτα.

Αυτό που πρέπει αρχικά να αποδεχτούμε είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο μαγικό χάπι ή κάποιος θαυματουργός τρόπος για να χάσουμε τα περιττά κιλά. Η διαδικασία απώλειας βάρους και λίπους είναι ξεκάθαρη και κατανοητή. Είναι κάτι που έχει διερευνηθεί εδώ και πολύ καιρό. Ο κυριότερος λόγος που αποκτούμε τα περιττά κιλά, είναι επειδή καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από ότι ξοδευουμε.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Υπάρχει ένας θεμελιώδης κανόνος τον οποίο θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν, εφόσον θέλετε να χάσετε περιττά κιλά και λίπος. Είναι ο κανόνας της ενεργειακής ισορροπίας και των θερμίδων.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν καταναλώνεται περισσότερες θερμίδες από ότι ξοδευετε, τότε το βάρος θα αυξάνεται. Ενώ αν θα ξοδευετε περισσότερο από ότι τρώτε, τότε το βάρος θα μειώνεται. Επίσης, αν τρώτε ισες θερμίδες με αυτές που ξοδευετε, τότε το βάρος θα διατηρείτε σταθερό.

Να θυμάστε ότι αυτός είναι ο νούμερο ένας κανόνας στο αδυνάτισμα τον οποίο θα πρέπει να κατανοήσετε και να θυμάστε. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Ποιες τροφές καταναλώνεται, ποιες ώρες τις καταναλώνεται – όλα αυτά μπορεί και να παίζουν κάποιο ρόλο αλλά όχι τον καθοριστικό. Το πιο σημαντικό είναι το σύνολο των θερμίδων που θα καταναλώσετε κατά την διάρκεια της ημέρας και το ποσοστό των θερμίδων που θα ξοδέψετε.

Συνοψίζουμε, αν θέλετε να χάσετε κιλά θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων και αν θέλετε να βάλετε κιλά να δημιουργήσετε πλεόνασμα θερμίδων.

ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ;

Ωραία! Και τώρα πολύ πιθανόν να σας δημιουργήθηκε μια λογική ερώτηση, πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα καθημερινά και πως μπορώ να τις υπολογίσω;

Υπάρχουν πολλά άρθρα τα οποία αναφέρουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ημερήσιων θερμίδων. Παράδειγμα ότι ένας ενήλικας πρέπει να καταναλώνει 2000 θερμίδες. Όλα αυτά δεν ισχυουν, επειδή ο κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητές. Ο αριθμός των ημερήσιων θερμίδων εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και από την φυσική δραστηριότητα του κάθε ατόμου. Διαφορετικό αποτέλεσμα θα έχει κάποιος αν καταναλώνει θρεπτικές τροφές, με κάποιον που δεν δίνει σημασία στην ποιότητα των τροφών.

Τις θερμίδες μπορείτε να τις υπολογίσετε με φόρμουλες και εφαρμογές υπολογισμού ημερήσιων θερμίδων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΦΟΡΜΟΥΛΑ

ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ;

Όταν δημιουργούμε ένα έλλειμμα θερμίδων, θα πρέπει να κατανοούμε, όχι μόνο από που έρχονται οι θερμίδες δηλαδή από ποιες τροφές, αλλά και που ο οργανισμός τις ξοδευει. Ο οργανισμός ξοδευει τις ημερήσιες θερμίδες, στον βασικό μεταβολισμό, στην φυσική δραστηριότητα και στην επεξεργασία και αφομοίωση της τροφής.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Στον βασικό μεταβολισμό αναλογεί το 70% της ενέργειας. Είναι οι θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός για την εκτέλεση βασικών αναγκών όπως η λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος, η διατήρηση θερμοκρασίας του σώματος. Αυτή η ενέργεια θα δαπανηθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση, ακόμα κι αν θα είστε ξαπλωμένοι όλη την ημέρα στον καναπέ.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Έπειτα, για την σωματική δραστηριότητα ο οργανισμός χρειάζεται το 20% της ενέργειας. Πρόκειται για οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα που έχουμε μέσα στην ημέρα. Από το απλό περπάτημα, τις δουλειές του σπιτιού μέχρι ως τη δουλειά, μέχρι τις θερμίδες που καίμε για 1 ώρα τρεξίματος, όλα αυτά συνυπολογίζονται έξτρα μέσα στην ημέρα μας. Φυσικά ο τρόπος της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη. Για παράδειγμα, το γρήγορο περπάτημα για μια ώρα, θα σας βοηθήσει να κάψετε επιπλέον περίπου 200 με 300 θερμίδες.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΤΡΟΦΗΣ

Και, για την επεξεργασία και αφομοίωση τροφής, ο οργανισμός ξοδεύει το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων μας.

Μάλιστα, υπάρχουν τροφές οι οποίες για να τις αφομοίωση ο οργανισμός μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 30% παραπάνω ενέργεια. Παράδειγμα, έχει διαπιστωθεί ότι ο οργανισμός ξοδευει περισσότερες θερμίδες όταν καταναλώνουμε πρωτεΐνες. Η τροφή πλούσια σε πρωτεΐνη είναι αρκετά ενεργοβόρα επειδή απαιτεί περισσότερη δαπάνη ενέργειας για την αφομοίωση της, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού, σε αντίθεση με τους απλούς υδατάνθρακες, την ζάχαρη και τα γλυκά, τα οποία περιέχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων.

ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια κιλών, συμβάλει η φυσική δραστηριότητα. Είναι κάτι που θα πρέπει να υπάρχει στη ζωή του ανθρώπου που όχι μόνο θέλει να χάσει κάποια κιλά αλλά να διατηρεί συνεχώς την υγεία του σε καλή κατάσταση. Ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί για να κινείται. Η οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την δαπάνη ενέργειας στο σώμα σας. Η απλούστερη συμβουλή είναι να αρχίσετε να περπατάτε περισσότερο. Παράδειγμα, όταν πηγαίνετε στην δουλειά, αφήστε το αυτοκίνητο λίγο πιο μακριά ή κατεβείτε από το λεωφορείο μια στάση πιο πριν, ώστε να περπατήσετε περισσότερο. Το περπάτημα είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις χαμηλής έντασης, η οποία θα σας βοηθήσει να κάψετε επιπλέον λίπος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΕΣ

Άλλο ένα πολύ σημαντικό πράγμα που θα πρέπει να θυμάστε, είναι ότι όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι οι 100 θερμίδες που θα καταναλώσετε, παράδειγμα από το μπρόκολο, δεν θα είναι ίδιες με τις 100 θερμίδες που θα καταναλώσετε από την ζάχαρη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά, επειδή το μπρόκολο έχει διαφορετική βιοδιαθεσιμότητα συγκριτικά με την ζάχαρη.

Δηλαδή οι 100 θερμίδες από το μπρόκολο δεν θα αφομοιωθούν όλες, συγκριτικά με την ζάχαρη, όπου όλες οι θερμίδες θα αφομοιωθούν και θα εισέλθουν στο αίμα. Και αν δεν τις ξοδέψετε, θα αποθηκευτούν. Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αποκτούν περιττό βάρος. Επειδή καταναλώνουν συνεχώς πολύ εύπεπτες θερμίδες. Δηλαδή, δεν μας φτάνει ότι είναι πολλές, ο οργανισμός τις αφομοιώνει όλες.

ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ

Όσο και αν σας ακούγεται παράξενο, αλλά μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αν παραλείψουν 1 ή 2 γευματα, αυτό θα βοηθήσει στην απώλεια κιλών. Στην απώλεια κιλών βοηθά, όχι η συχνότητα των γευμάτων αλλά οι συνολικές ημερήσιες θερμίδες.

Αν στην ζωή σας υπάρχει πολύ στρες, η στρατηγική να παραλείπετε τα γευματα με σκοπό να χάσετε περιττά κιλά, δεν είναι τόσο καλή. Να ξέρετε ότι με αυτόν τον τρόπο το μόνο που θα καταφέρετε είναι να αυξήσετε το επίπεδο της κορτιζόλης – η οποία είναι ορμόνη του στρες, και όταν θα έρθει η ώρα του γεύματος, θα ξεκινήσετε να τρώτε χωρίς έλεγχο.

Προσπαθήστε τα γεύματά σας να καλύπτουν τις ανάγκες του σώματος σε μακροθρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες. Αυτό θα επιτρέψει το σώμα να μην βιώνει έντονο στρες από την αποχή του φαγητού, ενώ το επίπεδο της ενέργειάς σας θα είναι σταθερό για πολλές ώρες.

Πριν ξεκινήσετε κάποια διατροφή, θα πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας την εξής ερώτηση: μπορώ αυτή την διατροφή να την εφαρμόσω για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Αν η απάντηση είναι όχι, τότε να είστε σίγουροι ότι σύντομα θα τα παρατήσετε και να απογοητευτείτε για άλλη μια φορά, επειδή πολύ απλά θα υπερισχύσουν οι παλιές σας διατροφικές συνήθειες. Δεν χρειάζεται να σταματήσετε να τρώτε τις τροφές που σας ικανοποιούν. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε, είναι να μετράτε τις θερμίδες.

ΦΡΟΥΤΑ & ΓΛΥΚΟ

Ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους περισσότερους που θέλουν να χάσουν τα περιττά κιλά είναι αν μπορούν να τρώνε γλυκά. Πολύ θεωρούν ότι αν στοχευουμε στην απώλεια κιλών, τα φρούτα και τα γλυκά απαγορευονται. Αυτός είναι ένας μεγάλος μύθος. Αν έχετε κατανοήσει τον κανόνα της ενεργειακής ισορροπίας που αναφέραμε παραπάνω, θα έχετε καταλάβει ότι δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε την γλυκιά απόλαυση για να χάνετε τα περιττά κιλά. Το πιο σημαντικό είναι να εντάξετε τις θερμίδες που θα λάβετε από το γλυκό ή το φρούτο στις ημερήσιες σας θερμίδες και δεν θα έχετε απολύτως κανένα πρόβλημα.

Ωστόσο να θυμάστε ότι καλό είναι να αποφευγετε τα γλυκά με επεξεργασμενα ζάχαρα και τρανς λιπαρά. Αυτά, δεν έχουν να σας προσφέρουν απολύτως τίποτα. Μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε υγιεινά γλυκά.

Ας δούμε τώρα επιπλέον πράγματα τα οποία θα σας βοηθήσουν να χάσετε τα περιττά κιλά

ΜΑΣΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ

Το γρήγορο μάσημα της τροφής υποδηλώνει ότι το άτομο βιώνει πολύ έντονο στρες στη ζωή του, αυτό είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα το οποίο θα εμποδίζει την απώλεια κιλών. Επίσης το στρες διαταράσει την οξύτητα του στομάχου, με αποτέλεσμα την διαταραχή της πέψης.

Αυτό που θέλω να σας προτείνω να κάνετε, είναι να μασάτε σχολαστικά την τροφή. Το αργό μάσημα της τροφής παρατεινει την απολαυση, βοηθά στην καλύτερη χώνεψη της τροφής και αυξάνεται το αίσθημα κορεσμού. Για να αποκτήσετε την συνήθεια να μασάτε καλά την τροφή, δοκιμάστε να αφήνετε το πιρούνι σας, ανάμεσα σε κάθε μπουκιά που μασάτε. Αυτό είναι ένα τρικ που συστήνουν οι διαιτολόγοι των βασιλικών οικογενειών – το οποίο θα σας βοηθήσει όχι μόνο να μασάτε καλά την κάθε μπουκιά – αλλά και να φάτε πολύ λιγότερο φαγητό.

ΝΕΡΟ

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι το να πίνουμε επαρκής ποσότητα νερού κατά την διάρκεια της ημέρας κάνει καλό στην υγεία. Ωστόσο αυτό που ίσως να μη γνωρίζετε είναι ότι το νερό αν δεν πληροί ορισμένους παραμέτρους, είναι ικανό να ξεπλένει από το σώμα μας τα πολύτιμα μέταλλα. Για αυτό η συμβουλή να πίνεις πολύ νερό, δεν ισχύει. Επίσης δεν ισχύει και η γνωστή φόρμουλα, η οποία μας λέει ότι για να υπολογίσουμε πόσο νερό χρειάζεται το σώμα μας, θα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε τα κιλά μας με το 0,30. Θα το έχετε ακούσει, έτσι δεν είναι; Το πόσο νερό χρειάζεται το σώμα σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Αν θέλετε να εμβαθύνετε στο θέμα του ποιοτικού νερού, σας προτείνω να δείτε μια δωρεάν σειρά εκπαιδευτικών βίντεο, στα οποία εξηγώ ποιο είναι το ποιοτικό νερό και πως μπορείτε να το φτιάξετε.

?ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ 

Αφήστε το σχόλιο εδώ: