Τα Πιο Επικίνδυνα & Τα Πιο Ωφέλιμα Πράγματα Για Τις Αρθρώσεις

Το ξέρατε ότι υπάρχουν ορισμένες βιταμίνες, οι οποίες βοηθούν στην παραγωγή αρθρικού υγρού και κολλαγόνου; Η επαρκής παραγωγή του αρθρικού υγρού και κολλαγόνου προσφέρουν στην άρθρωση ευλυγισία, συμβάλουν στην αποκατάσταση των χόνδρων, απομακρύνουν τον πόνο, προλαμβάνουν την φλεγμονή. Από την άλλη όμως υπάρχουν ορισμένα πράγματα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη παθήσεων στις αρθρώσεις.

Οι ειδικοί υγείας επιβεβαιώνουν ότι η υγεία των αρθρώσεων συμβάλλει άμεσα στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν υπάρχει πρόβλημα στις αρθρώσεις ο πόνος και η δυσφορία είναι συνεχόμενη, σε αντίθεση παράδειγμα με κάποιο άλλο όργανο, το οποίο μπορεί να πονέσει για κάποιες ώρες και έπειτα να ηρεμήσει.

Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων στις μέρες μας, αντιμετωπίζει προβλήματα με τις αρθρώσεις. Με βάση στατιστικής, οι ενοχλήσεις στις αρθρώσεις δεν εκδηλώνονται μόνο σε μεγάλες ηλικίες, αλλά και σε πολύ νεότερες. Με τα χρόνια όλοι οι άνθρωποι λίγο πολύ, αρχίζουν να νιώθουν διάφορες ενοχλήσεις, τις οποίες πολλές φορές αγνοούν.

Το παράδοξο είναι, ότι οι περισσότεροι αρχίζουν να νοιάζονται και να φροντίζουν τις αρθρώσεις τους όταν παρουσιαστεί κάποιος πόνος. Η η φυσιολογική φθορά των αρθρώσεων είναι αναπόφευκτη, ωστόσο υπάρχουν και πράγματα τα οποία μπορεί να εκδηλώσουν πρόωρα προβλήματα στις αρθρώσεις.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πράγματα τα οποία επιδρούν αρνητικά στην υγεία των αρθρώσεων. Επίσης θα αναφέρουμε τις καλύτερες βιταμίνες για αρθρώσεις, τις οποίες μπορείτε να λάβετε μέσω των τροφών.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

Ο ρόλος των αρθρώσεων είναι η σύνδεση και η στήριξη των οστών. Το αρθρικό υγρό δρα ως λιπαντικό το οποίο αποτρέπει την τριβή των οστών. Μία από τις πιο κοινές αιτίες του πόνου στις αρθρώσεις είναι η αρθρίτιδα. Να ξέρετε ότι οι δύο κύριες μορφές αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

ΚΑΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ

Το πρώτο πράγμα που επιδρά αρνητικά στις αρθρώσεις είναι η κακή στάση του σώματος, είτε λόγω εργασίας είτε καθιστικής ζωής. Το πρόβλημα εδώ είναι το εξής, όταν το σώμα βρίσκεται για πολύ ώρα σε μια συγκεκριμένη στάση, μεγάλη επιβάρυνση δέχονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και παράλληλα δημιουργείται στασιμότητα στα όργανα της λεκάνης.

Κατά την καθιστή στάση οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν αρκετά υγρά επειδή δεν τρέφονται επαρκώς.

Αλλά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα άτομα που βρίσκονται σε καθιστή στάση. Παράδειγμα, μπορεί η εργασία σας να απαιτεί το σώμα σας συνεχώς να βρίσκεται σε άβολη στάση. Αυτό συμβαίνει σε πολλά επαγγέλματα.. Σε αυτή την περίπτωση το σώμα δέχεται αφύσικη επιβάρυνση, αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να δημιουργήσει την δισκοπάθεια.

Προσπαθήστε, αν η εργασία σας είναι καθιστή να έχετε σωστή στάση του σώματος και να σηκώνεστε ανά μισή ή μία ώρα για να ξεκουράζεστε. Επίσης αν δεν μπορείτε να αποφύγετε την επιβάρυνση στην εργασία σας, καλό είναι να εντάξετε ορισμένες ασκήσεις οι οποίες θα δυναμώνουν το μυϊκό σας σύστημα επειδή η υγεία των αρθρώσεων εξαρτάται από το πόσο γυμνασμένοι είναι οι μύες.

Αποτελεσματικές ασκήσεις μπορείτε να βρείτε σε ξεχωριστό βίντεο που υπάρχει στο κανάλι. ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΚΡΥΟ & ΥΓΡΑΣΙΑ

Άλλος ένας εχθρός των αρθρώσεων, είναι το κρύο και η υγρασία. Όλες οι φλεγμονώδεις διαδικασίες των αρθρώσεων έχουν την τάση να επιδεινώνονται στο κρύο και στην υγρασία. Αν κατά την διάρκεια χειμερινών περιόδων, δεν προστατευετε τις αρθρώσεις σας από το κρύο, μην εκπλαγειτε αν εκδηλωθεί ή επιδεινωθεί κάποιος χρόνιος πόνος.

Μελέτες αναφέρουν ότι όσοι ζουν σε μέρος με υψηλή υγρασία εμφανίζουν πολύ πιο συχνά εκφυλιστικές αλλοιώσεις του μυοσκελετικού συστήματος.

Δεν είναι τυχαίο, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα με τις αρθρώσεις, με κάθε αλλαγή του καιρού παρατηρούν αυξημένη αίσθηση του πόνου. Η επιστήμη που εξετάζει τις καιρικές συνθήκες και τις επιπτώσεις τους στην υγεία, ονομάζεται βιομετεωρολογία. Με βάση αυτής της επιστήμης ο μουντός και βροχερός καιρός φέρνει μελαγχολία, κακοκεφιά και συχνά τάση υπερφαγίας και επιθυμία για γλυκά.

ΑΒΟΛΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ

Τα άβολα παπούτσια επιδρούν αρνητικά στην υγεία των αρθρώσεων. Πολλοί άνθρωποι δεν δίνουν μεγάλη σημασία στην επιλογή παπουτσιών. Πολλές φορές το κριτήριο, το παπούτσι να είναι βολικό και άνετο, δεν τηρείται. Η ομορφιά και η οικονομία είναι η προτεραιότητα για τους περισσότερους ανθρώπους.  Όπως λέει και το σοφό ρητό, η ομορφιά απαιτεί θυσία. Και σε αυτή την περίπτωση η θυσία θα είναι οι αρθρώσεις, οι οποίες μετά από κάποια χρόνια θα αρχίζουν να διαμαρτύρονται. Για αυτό να αποφευγετε να αγοράζετε παπούτσια τα οποία σας είναι στενά και άβολα, ή δεν έχουν κατάλληλο ύψος.

ΠΕΡΙΤΤΟ ΒΑΡΟΣ

Άλλος ένας εχθρός των αρθρώσεων είναι το περιττό βάρος. Η πιο γνωστή αιτία του περιττού βάρους είναι η διατροφή, και πιο συγκεκριμένα η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων η οποία οδηγεί σε υπερβολικό βάρος. Το κάθε επιπλέον κιλό σωματικού βάρους αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων στις αρθρώσεις. Οι στατιστικές δείχνουν ότι τα άτομα με περιττό βάρος αναπτύσσουν αρθροπάθεια κατά 4 φορές πιο συχνά από τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Αυτό φυσικά είναι απολύτως λογικό επειδή οι αρθρώσεις καθημερινά δέχονται περισσότερο βάρος από ότι θα έπρεπε, το αποτέλεσμα είναι η καταπόνηση και η πρόωρη φθορά. Να ξέρετε ότι το βάρος που δέχονται ειδικά τα γόνατα, τριπλασιάζεται με το κάθε περιττό κιλό.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΑΡΘΡΩΣΕΙΣ

Θα ήθελα τώρα να δούμε τις βιταμίνες που περιέχουν ορισμένες τροφές, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη παθήσεων που εκδηλώνονται στις αρθρώσεις.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C συμβάλλει στην παραγωγή του πιο σημαντικού δομικού υλικού – του κολλαγόνου, το οποίο χρησιμεύει στην αποκατάσταση του χόνδρου. Να θυμάστε ότι αν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης C στον οργανισμό, τότε η μεσοκυττάρια ουσία (το υγρό στο οποίο ζουν τα κύτταρά μας) θα γίνει πιο πηχτή και θα αρχίσει να μειώνεται η περιεκτικότητα σε ίνες κολλαγόνου. Τα αγγεία θα αρχίζουν να γίνονται πιο αδύναμα και λιγότερο ελαστικά καθώς στα τοιχώματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται ρωγμές στις οποίες θα δημιουργείται η αθηρωματική πλάκα. Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στις αρθρώσεις.

Για να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σε Βιταμίνη C καταναλώστε: τα ακτινίδια, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μπιζέλια, τις κόκκινες πιπεριές, το κουνουπίδι, το άγριο τριαντάφυλλο, τα βατόμουρα και μήλα.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη χόνδρου, συμβάλλει στην αύξηση του ανοσοποιητικού συστήματος & δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Η βιταμίνη Α υπάρχει στο συκώτι, το βούτυρο, την γλυκοπατάτα, στο καρότο, στο τυρί, στα λαχανικά και ψάρι.

Βιταμίνη D

Έχει διαπιστωθεί ότι η βιταμίνη D συμβάλλει στην πρόληψη παθήσεων των αρθρώσεων και οστών. Ένα παράδειγμα είναι η οστεοπόρωση, η οποία αποτελεί μια πάθηση που οφείλεται κυρίως στην έλλειψη βιταμίνης D και χαρακτηρίζεται από μειωμένη αφομοίωση του ασβεστίου από τα οστά. Η βιταμίνη D παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση του ηλιακού φωτός. Αν ένα άτομο έχει ανεπάρκεια βιταμίνης D, τότε αυτό επηρεάζει αρνητικά, σε μεγάλο βαθμό, την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Καλή πηγή είναι τα μανιτάρια, το ιχθυέλαιο, ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και ο κρόκος του αυγού. 

Βιταμίνη Ε

Για τις αρθρώσεις η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη. Αυξάνει την κινητικότητα τους, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες βλάπτουν την μεμβράνη των κυττάρων της άρθρωσης. Η βιταμίνη Ε υπάρχει στο βούτυρο, στο σωλομό, στις γαρίδες, στο αβοκάντο, στους ηλιόσπορους, στα σπαράγγια.

Βιταμίνη Β5 & Β6

Οι βιταμίνες Β5 και Β6 ανακουφίζουν τον πόνο, βοηθούν στην αποκατάσταση των αρθρώσεων και του ανοσοποιητικού συστήματος. Τις λαμβάνουμε από τα πράσινα λαχανικά, ηλιόσπορους, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, κουνουπίδια, λάχανο, πράσινη πιπεριά, τα δαμάσκηνα, ψάρια, γλυκοπατάτες, μπανάνες, φυστίκια αιγίνης.

Αλήθεια φίλοι μου, εσείς αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με τις αρθρώσεις; Αν ναι, θα ήθελα να γράψετε στα σχόλια πως το αντιμετωπίζετε, αυτό θα έχει πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον.

Αφήστε το σχόλιο εδώ: