Ποτέ Να Μην Κάνετε Αυτά Στο Έντερό ΣΑΣ!

Το έντερο είναι ο βασιλιάς όλων των οργάνων. Πολύ λανθασμένα πιστεύουν ότι το έντερο ευθύνεται μόνο για την επεξεργασία και αφομοίωση των βιταμινών από τις τροφές. 

Η βλεννογόνος του εντέρου αποτελείται από μεγάλο δίκτυο νευρώνων, το οποίο συνδέεται με τον εγκεφαλο. Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες αποκαλούν το έντερο δευτερο εγκέφαλο επειδή συμμετέχει το ίδιο όπως και ο εγκέφαλος σε πάρα πολλές διαδικασίες.

Είναι διαπιστωμένο ότι το έντερο επιδρά άμεσα στην διάθεση και την παραγωγικότητα. Στο έντερο γίνεται η παραγωγή των ορμονών της χαράς, όπως σεροτονινη και ενδορφίνη. Αυτές οι ουσίες ρυθμίζουν το νευρικό σύστημα και μας προφυλάσουν από την κατάθλιψη και το στρες.

Άλλος ένας σημαντικός ρόλος του εντέρου είναι η συμμετοχή στο ανοσοποιητικό σύστημα. Το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερό μας. Ο καθένας από εμάς κατανοεί ότι η ικανότητα του σώματος να αντιστέκεται στους ιούς και τα παθογόνα βακτήρια σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Θέλετε να μάθετε από τι εξαρτάται το ανοσοποιητικό σύστημα; Η κατάσταση του ανοσοποιητικού εξαρτάται από το μικροβίωμα που κατοικεί στο έντερο.

Αν θέλετε να αποκτήσετε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να φροντίζετε αυτό το μικροβίωμα. Ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου δημιουργώντας μεγάλη ανισορροπία ανάμεσα στα φιλικά και παθογόνα βακτήρια. Τα πιο συχνά συμπτώματα δυσλειτουργίας του εντέρου είναι η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, διάρροια, μετεωρισμός και πρήξιμο.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε πράγματα τα οποία επιδρούν αρνητικά στην υγεία του εντέρου, τα οποία καλό είναι να γνωρίζετε.

ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ

Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελεί το κλειδί της καλής υγείας. Στα έντερά μας κατοικεί το μεγαλύτερο ποσοστό των βακτηρίων που υπάρχει σε όλο τον οργανισμό. Το πλήθος αυτών των βακτηρίων ονομάζεται μικρο-βίωμα του εντέρου.

Η εντερική μικροχλωρίδα είναι πάρα πολύ σημαντική για την καλή υγεία του πεπτικού, του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Το έντερο αποτελείται από την φιλική και παθογόνα χλωρίδα. Από το ποσοστό ανάπτυξης της κάθε μίας εξαρτάται η κατάσταση της υγείας μας. Σε έναν υγιή οργανισμό, η ομάδα των φιλικών βακτηρίων ρυθμίζει την οξινο-αλκαλική πεπτική ισορροπία, δηλαδή το pH, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ισχυρό προστατευτικό τείχος κατά των ιών και μικροβίων. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύστε την υγεία του εντέρου, είναι να προσθέσετε στην διατροφή σας φυσικά προβιοτικά όπως κεφιρ, φυσικό τουρσί λάχανο.

ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΗΣ

Είναι αρκετά δύσκολο να καθορίσουμε τα σύνορα μεταξύ της πραγματικής επιθυμίας να φάμε κάτι νόστιμο και της πολυφαγίας, πολλοί από εμάς ξεπερνάμε αυτά τα όρια χωρίς να αναλογιζόμαστε τις συνέπειες. Η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εντέρου. 

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΡΟΦΗΣ

Αλλά εκτός από την ποσότητα του φαγητού, παίζει μεγάλο ρόλο και η ποιότητά. Η κακή διατροφή δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην εξωτερική μας εμφάνιση, αλλά και στην υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Όλοι μας γνωρίζουμε για τις επιβλαβής συνέπειες του φαστ φουντ και όλων των τυποποιημένων προϊόντων. Οι περισσότεροι λόγω έλλειψης χρόνου και ευκολίας βρίσκουν ως διέξοδο το γρήγορο φαγητό.

Δυστυχώς, αυτό το φαγητό αυτής της κατηγορίας έχει επιζήμια δραση στην κατάσταση της βλεννογόνου του εντέρου μας, ο γαστρεντερολόγος από τη Γερμανία και καθηγητής ιατρικής Thomas Freeling συμβουλεύει όλους όσοι ενδιαφέρονται για την υγεία τους να αποκλείσουν από τη διατροφή τους όχι μόνο το φαστ φουντ, αλλά και το καπνιστό κρέας, τα λουκάνικα και τα αλλαντικά.

Όλα αυτά τα προϊόντα έχουν δυο μειονεκτήματα, το πρώτο είναι ότι δεν γνωρίζουμε την ποιότητα της πρώτης ύλης και το δεύτερο είναι ότι περιέχουν επικίνδυνα καρκινογόνα. Για αυτό όταν αγοράζετε μεταποιημένα προϊόντα, να προσέχετε να μην περιέχουν τα κακά λίπη, γνωστά ως τρανς λιπαρά και μην έχουν ύποπτα συντηρητικά.

ΔΙΑΙΤΕΣ

Άλλος ένας επιβλαβής τρόπος για να διαταραχθεί η ισορροπία των φιλικών και παθογόνων βακτηρίων στο έντερο, είναι οι δίαιτες. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι που βλέπετε αυτό το βίντεο θα έχετε μπει στην διαδικασία να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα αλλά χωρίς κάποια σταθερά αποτελέσματα. Κατά βάθος όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι δίαιτες δεν είναι και το καλύτερο για τον οργανισμό. Αυτό φυσικά επιβεβαιώνεται από τους ανθρώπους που συνηθίζουν να κάνουν δίαιτες. τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που προκαλούν στην υγεία,  

Όπως είπαμε και παραπάνω, η κατάσταση του πεπτικού συστήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποικιλία των μικροοργανισμών που κατοικούν στο έντερο. Να θυμάστε ότι αλλάζοντας απότομα την διατροφή, βλάπτουμε την εντερική μικροχλωρίδα και αυξάνουμε τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών.

ΑΛΚΟΟΛ

Οι απόψεις περι αλκοολ διίστανται. Άλλοι θεωρούν ευεργετική την επίδραση του αλκοολ και άλλοι θεωρούν ότι είναι ένα δηλητήριο το οποίο δημιουργεί τοξικότητα.  Ωστόσο κατά την άποψή μου, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Αυτό που θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο είναι η ποσότητα.

Η σύσταση διατροφολόγων και γιατρών είναι η κατανάλωση έως και 20 g αλκοόλ, αυτή η δόση αντιστοιχεί σε περίπου ένα ποτήρι ξηρό κρασί. Πιστεύω ότι αν είστε πειθαρχειμένοι και μπορείτε να ελέγχετε τον εαυτό σας, αυτή η δόση δεν θα σας επιφέρει κάποιο πρόβλημα.

Αλλά να θυμάστε ότι η μεγαλύτερη δόση επιδρά αρνητικά στην υγεία του εντέρου και είναι ικανή να καταστρέψει το προστατευτικό στρώμα της επένδυσης του εντερικού σωλήνα, καθώς να καταστρέψει και την μικροχλωρίδα του εντέρου, δηλαδή των βακτηρίων που κατοικούν σε αυτό.

Εκτός τον άλλων, η μεγάλη κατανάλωση του αλκοόλ διαταράσσει την κυκλοφορία του αίματος, μειώνει την περισταλση σε ορισμένες περιοχές της βλεννογόνου του εντέρου και εμποδίζει την απορρόφηση πρωτεϊνών και βιταμινών.

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

Για να έχουμε ένα υγιές έντερο χρειαζόμαστε 30g φυτικών ινών την ημέρα. Τι είναι οι φυτικές ίνες; Είναι ίνες που περιέχουν ορισμένες τροφές οι οποίες ερεθίζουν τα τοιχώματα του εντέρου και βοηθούν στην κινητοποίηση της τροφής μέσα στο έντερο.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές τροφές, όπως τα αλευρώδη, τα οποία στην κυριολεξία μπλοκάρουν την λειτουργία του εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή στο σύγχρονο αλεύρι υψηλής ποιότητας κατά κανόνα αφαιρούν τον φλοιό, ο οποίος περιέχει φυτικές ίνες και μια σειρά βιταμινών.

Φυτικές ίνες περιέχουν τα λαχανικά, τα δημητριακά όπως βρώμη, οι σπόροι, τα χορταρικά, τα δαμάσκηνα και πολλά άλλα. Άλλο ένα πλεονέκτημα των φυτικών ινών είναι ότι τρέφουν τα φιλικά βακτήρια που ζουν στο έντερο. 

ΧΡΟΝΙΟ ΣΤΡΕΣ

Το στρες επιδρά αρνητικά όχι μόνο στην γενική υγεία μας αλλά και στην λειτουργία του εντέρου. Επιπλέον, το στρες μπορεί να οδηγήσει στην διαταραχή του πεπτικού συστήματος. 

Πως μπορεί να συμβεί αυτό; Το νευρικό μας σύστημα αποτελείται από το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Το συμπαθητικό σύστημα μας επιτρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση ενώ το παρασυμπαθητικό συστήματα μας βοηθά στην χαλάρωση.

Είναι δυο ανταγωνιστικες καταστάσεις. Δηλαδή ο οργανισμός δεν μπορεί ταυτόχρονα να βρίσκεται και στις δύο καταστάσεις. Την ώρα που βιώνουμε στρες, το σώμα μας, παράγει ειδικές ορμόνες, την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη. Είναι οι γνωστές ορμόνες του στρες.

Αυτές οι ορμόνες κινητοποιούν όλους τους πόρους του οργανισμού και τον βάζουν σε κατάσταση εγρήγορσης. Εκείνη την ώρα το αίμα απομακρύνεται από το πεπτικό σύστημα και πηγαίνει στις πιο μεγάλες μυϊκές ομάδες, επειδή η επιβίωση για αυτόν είναι πολύ πιο σημαντική. Το παρατεταμένο στρες οδηγεί σε ανεπαρκή παροχή αίματος στο πεπτικό με αποτέλεσμα την διαταραγμένη πέψη της τροφής.

Σε άλλους το στρες κόβει την όρεξη ενώ σε άλλους την ανοίγει. Και στις δυο καταστάσεις ο οργανισμός αισθάνεται ότι κινδυνεύει και προσπαθεί να προστατευτεί. Για αυτό όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεστε σε ήρεμη κατάσταση. Διαμορφώστε κατάλληλη ατμόσφαιρα. Αποφύγετε την ταυτόχρονη παρακολούθηση ειδήσεων και συζητήσεις αρνητικού περιεχομένου. Να ξέρετε ότι εκείνη την ώρα, μαζί με την τροφή καταναλώνουμε και πληροφορίες. Για αυτό αν θέλετε ο οργανισμός σας να λάβει τα μέγιστα από την τροφή, θα πρέπει να συντονιστείτε κατάλληλα για την λήψη τροφής. Στο να συντονιστείτε θετικά, θα σας βοηθήσει η απλή ευγνωμοσύνη για την τροφή που έχετε σήμερα στο τραπέζι σας.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Η καλή λειτουργία του εντέρου είναι ένας βασικός παράγοντας καλής υγείας. Ένα διαδεδομένο πρόβλημα πολλών ανθρώπων είναι η δυσκοιλιότητα. Πρόκειται για διαταραχή λειτουργικότητας του εντέρου. Υπάρχουν πολλές αιτίες οι οποίες μπορεί να δημιουργήσουν αυτό το πρόβλημα. Μερικές από αυτές είναι, οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες, ενδοκρινολογικές παθήσεις όπως υποθυρεοειδισμός , ζαχαρώδης διαβήτης και μειωμένη λειτουργία των επινεφριδίων, η διαταραχή ροής του αίματος στα αγγεία του εντέρου και η λήψη φαρμάκων.

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

Όπως όλα τα όργανα, έτσι και τα έντερα λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο ρυθμό, ο οποίος καθορίζεται από τη φύση. Δηλαδή το έντερο έχει το δικό του βιολογικό ρυθμό και όταν αποκλίνουμε από αυτόν τον ρυθμό, στο έντερο αρχίζουν διαδικασίες οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπία της μικροχλωρίδας η οποία κατοικεί εκεί. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα εντερικά βακτηρια και μικροβια είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες της σωματικής υγείας του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η συστηματική έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι η αιτία στην αύξηση σωματικού βάρους, την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 και την διαταραχή του ορμονικού προφίλ.

ΖΑΧΑΡΗ

Και πως θα μπορούσαμε να παραλείψουμε ένα θέμα το οποίο και μόνο με το άκουσμα δημιουργεί σε πολλούς ανθρώπους μεγάλη ταραχή. Πρόκειται φυσικά για την ζάχαρη. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι ικανή να χαλάσει την εσωτερική επένδυση του εντέρου και να καταστρέψει το φιλικό μικροβίωμα. Η ζάχαρη είναι πολύ καλή τροφή για τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Επίσης είναι μια από τις αιτίες που δημιουργεί την υπερανάπτυξη του μύκητα κάντιντα.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΣΚΗΣΗΣ

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής φιλικών βακτηρίων στα έντερα εξαρτάται από το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας.Για να βελτιωθεί η αναπαραγωγή των φιλικών βακτηρίων, τα οποία είναι ικανά να μειώσουν αποτελεσματικά τον αριθμό των παθογόνων μικροοργανισμών, δεν είναι απαραίτητο να κάνετε εξαντλητικές προπονήσεις. Για να διατηρηθεί σταθερή εντερική λειτουργία, αρκεί οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα, παράδειγμα περπάτημα για 1 ώρα, ποδήλατο ακόμα και το καθάρισμα του σπιτιού θεωρείται είδος άσκησης.

Discussion

  1. Avatar
    Βαλαντης ΦΙΚΙΩΡΗΣ
  2. Avatar
    ΝΙΚΟΣ ΓΚΙΛΙΑΣ
  3. Avatar
    Βίκυ λαμπρινου
  4. Avatar
    βασιλικη

Αφήστε το σχόλιο εδώ: