ΝΕΦΡΑ – 3 Βλαβερά + 5 Ωφέλιμα Πράγματα Για Την Καλή Υγεία Των Νεφρών

Μια από τις κυριότερες λειτουργίες των νεφρών, είναι η εξουδετέρωση των βλαβερών ουσιών που υπάρχουν στο αίμα.

Αν θέλετε τα νεφρά σας να εκτελούν τον ρόλο τους στο 100%, θα πρέπει να τα φροντίζετε και να προσέχετε την διατροφή σας.

Δηλαδή να αποφεύγετε τις τροφές που βλάπτουν την λειτουργία τους και να καταναλώνετε τις τροφές που όχι μόνο βοηθούν αλλά προλαμβάνουν την εκδήλωση πολλών παθήσεων των νεφρών.

Πολύ πιθανόν να σας δημιουργήθηκε το ερώτημα, ποιες τροφές επιδρούν θετικά στην ορθή λειτουργία των νεφρών;

Σε αυτό το βίντεο έχω συλλέξει τις καλύτερες τροφές για τα νεφρά. Επίσης θα αναφέρω ορισμένες βλαβερές συνήθειες οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα νεφρά.

Αν λάβετε σοβαρά υπόψη όλα αυτά, τότε τα νεφρά σας θα σας πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ!

Αρχικά θα ήθελα να δούμε μερικές συνήθειες οι οποίες επιδρούν αρνητικά στην λειτουργία των νεφρών και έπειτα θα δούμε τις καλύτερες τροφές οι οποίες θα ενισχύσουν την λειτουργία των νεφρών.

ΑΛΑΤΙ

Μπορεί το νάτριο να βρίσκεται στην λίστα των στοιχείων που είναι χρήσιμα για τον οργανισμό, ωστόσο η υπερκατανάλωση του μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα νεφρά. Ειδικά σε συνδυασμό με μια ανθυγιεινή διατροφή. Το νάτριο ευθύνεται για την μεταφορά των υγρών μέσα και έξω στα κύτταρα, προκαλώντας είτε διόγκωση είτε αφυδάτωση των κυττάρων. Επίσης συμμετέχει και σε πάρα πολλές βιοχημικές διαδικασίες όπως είναι η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει ότι το αλάτι το αποκαλουν λευκο δολοφόνο. Θεωρώ ότι είναι υπερβολικός αυτός ο τίτλος, επειδή πολύ απλά αυτό που καθιστά μια τροφή βλαβερή ή υγιεινή, δεν είναι η ίδια η τροφή αλλά η δόση. Η ημερήσια κατανάλωση αλατιού που προτείνει ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας πραγματικά είναι αρκετά δύσκολο να τηρηθεί στις συγχρονες συνθήκες επειδή το αλάτι υπάρχει πρακτικά παντού.

Όταν τρώτε πολλά και πολύ αλμυρά τρόφιμα, τα νεφρά υπερφορτωνονται επειδή πρέπει να εξάγουν αυτη την μεγάλη ποσότητα νατρίου. Αυτό καθιστά αρκετά δύσκολο το έργο των νεφρών, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαταραχές στην λειτουργία των νεφρών. Το πρόβλημα μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα πιο έντονα, όταν συνοδεύεται με την ανισορροπία του καλίου και νατρίου στον οργανισμό.

ΖΑΧΑΡΗ

Ο δεύτερος λευκός δολοφόνος μετά το αλάτι είναι η ζάχαρη. Η αλήθεια είναι ότι η επεξεργασμένη ζάχαρη πραγματικά δεν έχει θρεπτικά συστατικά, εκτός από την ενέργεια την οποία μπορούμε πολύ απλά να την λάβουμε και από άλλες τροφές, παράδειγμα φρούτα. Αν θέλετε υγιή τα νεφρά σας μέχρι τα βαθιά γεράματα θα πρέπει να φροντίζετε ώστε το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα να μην είναι υψηλό. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης έχει αρνητική επίδραση στις λεπτές μεμβράνες των νεφρών, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται το φιλτράρισμα του αίματος. Εκτός των άλλων η υπερκατανάλωση ζάχαρης οδηγεί στον ζαχαρώδη διαβήτη, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη απειλή για τα νεφρά.

ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ

Το να κρατάτε τα ούρα μέχρι να βρείτε τουαλέτα είναι κάτι το απολύτως το φυσιολογικό. Αλλά αν έχετε την συνήθεια να κρατιέστε μέχρι το τέλος, όταν σας έρχεται η επιθυμία για ούρηση, καλό θα ήταν να σταματήσετε να το κάνετε.

Το να κρατάτε τα ούρα στην ουροδόχο κύστη μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία των νεφρών, όπως για παράδειγμα ακράτεια ή αυξημένη πιθανότητα λοίμωξης.

Όταν κρατάμε τα ούρα για πολύ ώρα, οι σφιγκτήρες της κυστης πιέζονται και τεντώνονται, με αποτέλεσμα με τα χρόνια να χάνουν την δύναμή και την ικανότητα συγκράτησης των ούρων. Επιπλέον, υπάρχει πιθανότητα ένα μικρό μέρος των ούρων να επιστρέψει στους νεφρούς, κάτι το οποίο δεν είναι και τόσο καλό. Για αυτό προσπαθήστε όσο αυτό είναι δυνατόν να μην κρατιέστε για πολύ ώρα και να ικανοποιείτε την ανάγκη για ούρηση όσο γίνεται πιο σύντομα.

ΑΛΚΟΟΛ & ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Άλλος ένα εχθρός των νεφρών είναι οι καταχρησεις. Εδώ και πολύ καιρό έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα και το αλκοόλ έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των νεφρών. Αυτές οι κακές συνήθειες επιδεινώνουν και την λειτουργία των νεφρών, επειδή αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο σε αριθμό τοξικών συστατικών που εισέρχονται στο σώμα. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και της νεφροπάθειας.

Παραπάνω είδαμε αυτά που επιδρούν αρνητικά στην λειτουργία των νεφρών και τώρα ήρθε η ώρα να δούμε ορισμένες τροφές, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή υγεία των νεφρών.

ΚΡΑΝΜΠΕΡΙ

Μια πολύ αξιόλογη τροφή για τα νεφρά είναι τα κράνμπερι. Τα κράνμπερι εκτός από την αποτοξίνωση των νεφρών, έχουν την επιπρόσθετη ιδιότητα του καθαρισμού της ουροδόχου κύστης. Βελτιώνουν τη λειτουργία των νεφρών και προλαμβάνουν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού, αποθαρρύνοντας την ανάπτυξη βακτηρίων.

Πολλοί ειδικοί υγείας συστήνουν τα κράνμπερι, επειδή περιέχουν ένα σημαντικό φλαβονοειδές, την επικατεχίνη. Αυτή η ουσία βοηθά στην πρόληψη λοίμωξης της ουροδόχου κύστης, της κυστίτιδας. Η επικατεχίνη αποτρέπει την προσκόλληση των μικροβίων στους ιστούς της ουροδόχου κύστης, με αποτέλεσμα αυτά να αποβάλλονται µε τα ούρα, αντί να πολλαπλασιαστούν. Για αυτό εάν είστε επιρρεπείς στις ουρολοιµώξεις, προσπαθήστε να καταναλώνετε καθημερινά κρανμπερι.

ΠΡΑΣΙΝΑ ΧΟΡΤΑΡΙΚΑ

Τα πράσινα χορταρικά, όπως μαϊντανός, ρόκα, σπανάκι και άνηθος, έχουν διουρητικές ιδιότητες, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικα για τον καθαρισμό των νεφρών. Αυτά τα φυτά προλαμβάνουν τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά. Είναι ισχυροί σύμμαχοι στην αποβολή των συσσωρευμένων τοξινών μέσω των ούρων, ενώ καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών και βοηθούν στην αποτοξίνωση. Για αυτό εκμεταλλευτείτε τα πολύτιμα οφέλη που προσφέρουν προσθέτοντάς τα στις σαλάτες σας.

Αν έχετε ήδη κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά, παράδειγμα νεφρολιθίαση λόγω αύξησης του οξαλικού οξέος στα ούρα καλό είναι να αποφευγετε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά οξέα, όπως το σπανάκι και πολλά άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

!Να θυμάστε ότι τα χορταρικά περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και βιταμίνη C, η οποία εξασφαλίζει καλή πήξη του αίματος. Ο μαϊντανός θεωρείται μια από τις πιο αποτελεσματικές τροφές για την αποτοξίνωση των νεφρών. Είναι γνωστό ευεργετικό βότανο για τη θεραπεία της νεφρολιθίασης και της λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος.

ΣΕΛΕΡΙ

Το σέλερι είναι μια μοναδική και ξεχωριστή τροφή, η οποία έχει δείξει πολύ καλά αποτελέσματα στην εξυγίανση των νεφρών. Μπορεί το μεγαλύτερο μέρος του σέλερι να αποτελείται από νερό, ωστόσο περιέχει μια σειρά από βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία όπως Α-τοκοφερόλη δηλαδή βιταμίνη Ε, Β-καροτίνη, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μεταλλικά στοιχεία και στις διουρητικές του ιδιότητες, το σέλερι συνιστάται για τον φυσικό καθαρισμό των νεφρών και την εξάλειψη ακαθαρσιών. Επιπλέον η βιταµίνη C διατηρεί την ουροδόχο κύστη υγιή, επειδή αυξάνει  την οξύτητα των ούρων, δηµιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον που δεν ευνοεί την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων. Μπορείτε να πίνετε το χυμό του σέλερι, να το προσθέσετε σε σμούθι ή σε σαλάτες.

ΨΑΡΙΑ

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μαζί με τα αμινοξέα και τα μέταλλα, μειώνουν τις φλεγμονώδεις διαδικασίες ενώ αυξάνουν την κυτταρική αναγέννηση στα νεφρά. Η κατανάλωσή τους σε τακτική βάση ελέγχει την υψηλή χοληστερόλη και αποτρέπει την υψηλή αρτηριακή πίεση. Άλλο ένα πλεονέκτημα των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων είναι ότι μειώνουν τις ανισορροπίες στα άλατα και τις πρωτεΐνες στα ούρα, κάτι που αποτρέπει το σχηματισμό πέτρας και άμμου στα νεφρά.

ΝΕΡΟ

Είμαι σίγουρος ότι αν παρέλειπα να αναφέρω τα οφέλη που προσφέρει το νερό σε ένα βίντεο το οποίο είναι αφιερωμένο στα νεφρά, θα μου το υπενθυμίζατε στα σχόλια. Το νερό είναι το φυσικο υγρό στοιχείο που ωφελεί τους νεφρούς. Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, αυτό μπορεί να είναι ένας από τους παράγοντες της βλάβης των νεφρών. Ο κυριότερος ρόλος των νεφρών είναι να εξάγουν μεταβολικά απόβλητα από το σώμα και να ρυθμίζουν την ισορροπία των ηλεκτρολυτών. Όταν το σώμα δεν ενυδατώνεται επαρκώς, τότε αυτόματα μειώνεται και η ικανότητα των νεφρών να αποβάλει τις τοξίνες από το αίμα.

Για αυτό φροντίστε να πίνετε νερό.

Σχετικά με την ποσότητα του νερού που θα πρέπει να πίνουμε κατά την διάρκεια της ημέρας, οι απόψεις διίστανται. Άλλοι λένε 2 λίτρα νερό την ημέρα και άλλοι με βάση το βάρος του σώματος. Θεωρώ ότι δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Αν θέλετε να μάθετε πόσο νερό χρειάζεται συγκεκριμένα το δικό σας σώμα, σας προτείνω να διαβάσετε το αντίστοιχο άρθρο.

Αφήστε το σχόλιο εδώ: