ΜΑΓΝΗΣΙΟ – Ποια μορφή να επιλέξω;

Οι περισσότεροι, όταν παίρνουν απόφαση να ξεκινήσουν να λαμβάνουν το μαγνήσιο, έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα. Ποια μορφή μαγνησίου να επιλέξω για να έχω το μέγιστο αποτέλεσμα;

Υπάρχουν πολλά είδη συμπληρωμάτων μαγνησίου και είναι όλα διαφορετικά.

Έχει σημασία ποιο θα αγοράσετε ή κάνουν όλα σχεδόν το ίδιο πράγμα;
Πρώτον, το μαγνήσιο είναι πολύ σημαντικό. Στην πραγματικότητα είναι απαραίτητο για τη ζωή. Συμμετέχει σε περισσότερες από 600 μεταβολικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας, της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης, της μετάδοσης των νευρικών σημάτων και των μυϊκών αντιδράσεων.
Εάν έχετε χαμηλά επίπεδα, είναι πολύ πιο πιθανό να υποφέρετε από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, εναλλαγές της διάθεσης και ημικρανίες. Θα μπορούσε επίσης να είναι η αιτία της κατάθλιψης ή του άγχους σας. Και πιθανότατα δεν θα κοιμάστε καλά.
Μπορείτε να λάβετε μαγνήσιο από τροφές όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, αλλά στην πράξη οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουμε αρκετό μαγνήσιο από τη διατροφή μας – γι’ αυτό και καταλήγουμε στην αναζήτηση του κατάλληλου συμπληρώματος διατροφής.

Παρακάτω θα δούμε τις μορφές μαγνησίου.

Κιτρικό μαγνήσιο (Magnesium citrate)
Αυτή η μορφή μαγνησίου είναι συνδεδεμένη με το κιτρικό οξύ, το οποίο βρίσκεται στα εσπεριδοειδή. Είναι μια από τις πιο βιοδιαθέσιμες μορφές μαγνησίου και απορροφάται εύκολα από το έντερο. Στην περίπτωση που διαπιστώσετε χαμηλά τα επίπεδα μαγνησίου στο σώμα, είναι η ιδανική επιλογή.

Το κιτρικό μαγνήσιο μπορεί να απαλύνει την δυσκοιλιότητα. Η υψηλή δόση, από 1 εως 1,5 mg, προσφέρει καθαρτική δράση και μπορεί να σας βοηθήσει τις μέρες που νιώθετε ‘μπουκωμένο’ το έντερό σας.

Επιπλέον, βοηθάει στη λειτουργία των νεφρών, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και ενδείκνυται για την θεραπεία της κατάθλιψης και του άγχους.

Οξείδιο του μαγνησίου (Magnesium oxide)
Πωλείται συνήθως σε μορφή σκόνης και είναι πιθανώς πιο γνωστό ως γάλα μαγνησίας. Δεν είναι κατάλληλο για τη συμπλήρωση χαμηλών επιπέδων μαγνησίου, επειδή απορροφάται ελάχιστα, ωστόσο βοηθά στη θεραπεία προβλημάτων πέψης, συμπεριλαμβανομένης της καούρας και της δυσκοιλιότητας. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει τις ημικρανίες. Βοηθά στη μείωση της πίεσης.

Χηλικό μαγνήσιο (chelate)
Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένωση μετάλλου με αμινοξέα ή άλλα οργανικά οξέα. Τα σύμπλοκα μαγνησίου με γλυκινικό, ασπαρτικό και ταυρίνη Μαγνήσια όπως το γαλακτικό, το γλυκινικό, το ασπαρτικό, το μαλικό και το αργινικό μαγνήσιο ανήκουν στη κατηγορία του χηλικού μαγνησίου και θεωρούνται υψηλής βιοδιαθεσιμότητας. Τα χηλικά μέταλλα τείνουν να είναι ευκολότερα στο στομάχι και στα έντερα και γενικά απορροφώνται καλύτερα.

Μηλικό μαγνήσιο (Magnesium malate)
Μια άλλη μορφή που απορροφάται καλά και δεν έχει καθαρτική δράση. Προκύπτει από μαγνήσιο και μηλικό οξύ. Συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συγκεκριμένων καταστάσεων όπως η ινομυαλγία και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης γιατί βοηθά στην αντιμετώπιση των μυϊκών πόνων. Ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας.

L-θρεονικό μαγνήσιο (Magnesium L-threonate)
Και πάλι, αυτή είναι μια εύκολα απορροφήσιμη μορφή που είναι καλή για την υγεία του εγκεφάλου. Συμβάλλει στην αποκατάσταση των νευρώνων. Μειώνει τα συμπτώματα υπερκινητικότητας. Δοκιμάζεται για κατάθλιψη και απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την ηλικία, αν και οι δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Γλυκινικό μαγνήσιο (Magnesium glycinate)
Παρασκευάζεται από μαγνήσιο και το αμινοξύ γλυκίνη. Έχει καλή απορροφησιμότητα και προωθεί τη χαλάρωση και βοηθά σε πόνους νεύρων. Αυτή είναι η επιλογή που πρέπει να ακολουθήσετε εάν θέλετε να βελτιώσετε τον ύπνο σας και θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση μιας σειράς φλεγμονωδών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη. Μπορεί επίσης να βελτιώσει το διαρρέον έντερο. Δοκιμάστε το επίσης για να μειώσετε το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

Χλωριούχο μαγνήσιο (Magnesium chloride)
Αυτή είναι μια μορφή πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την βελτίωση των επιπέδων μαγνησίου στον οργανισμό, καθώς και για τη θεραπεία της καούρας και της δυσκοιλιότητας. Χρησιμοποιείται επίσης σε κρέμες εξωτερικής χρήσης για το δέρμα να χαλαρώνει τους κουρασμένους μύες και για να μειώνει τους πόνους.

Γαλακτικό μαγνήσιο (Magnesium lactate)
Αυτό παράγεται φυσικά στο σώμα όταν δεσμεύεται από το γαλακτικό οξύ. Εάν πρέπει να πάρετε μεγάλες ποσότητες, είναι η καλύτερη μορφή για να επιλέξετε, καθώς απορροφάται εύκολα από το πεπτικό σας σύστημα. Εκτός από ένα γενικό συμπλήρωμα, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει το άγχος και την κατάθλιψη.

Ταυρικό μαγνήσιο (Magnesium taurate)
Προκύπτει από μαγνήσιο και το αμινοξύ ταυρίνη. Αυτή η μορφή βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη) και θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα σε προδιαβητικές καταστάσεις. Βοηθά επίσης στην υποστήριξη της υγιούς αρτηριακής πίεσης και γενικά της καρδιαγγειακής υγείας.

Θειικό μαγνήσιο (Magnesium sulfate)
Πιο γνωστό ως άλατα Epsom, το θειικό μαγνήσιο είναι λευκό, έχει την ίδια υφή με το επιτραπέζιο αλάτι και αρκετά πικρή γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας εάν μπορείτε να το ανεχτείτε, ωστόσο υπάρχουν πιο εύγευστες εναλλακτικές λύσεις. Αντίθετα, προστίθεται πιο συχνά στο νερό του μπάνιου για χαλάρωση, για να ανακουφίσει τις αρθρώσεις και τους μύες που πονάνε. Μπορείτε να το συναντήσετε σε πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος.

Οροτικό μαγνήσιο (Magnesium orotate)
Απορροφάται καλά και είναι η επιλογή των αθλητών γιατί βελτιώνει τν αθλητική απόδοση και την αποκατάσταση μετά την άσκηση. Επίσης, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς. Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας – και είναι ο πιο ακριβός τύπος μαγνησίου.

Discussion

 1. Avatar
  Μαριαννα
 2. Avatar
  Μαρία χατζηδάκη
 3. Avatar
  ΚΥΡΙΑΚΟΣ
 4. Avatar
  ANNA GOUTOU
 5. Avatar
  Christos Kemos
 6. Avatar
  Xristela

Αφήστε το σχόλιο εδώ: