ΚΕΧΡΙ ? Δυστυχώς Το 90% Δεν Γνωρίζει, Τι Κάνει Το ΚΕΧΡΙ Στον Οργανισμό; Δείτε…

Τα τελευταία χρόνια, η επιστήμη έχει αρχίσει να ανακαλύπτει τα πολλά οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας το κεχρί.

Το κεχρί είναι σπόρος δημητριακών, με πολύ υψηλή διατροφική αξία.  Το πλεονέκτημα του είναι ότι προσφέρει στον οργανισμό περισσότερα θρεπτικά συστατικά συγκριτικά με άλλα δημητριακά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία μας, για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Πραγματικά, το κεχρί είναι μια υπερτροφή που αξίζει να έχετε στη διατροφή μας.

Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε γιατί να προσθέσετε στην διατροφή σας το κεχρί. Επίσης θα αναφέρουμε τον τρόπο μαγειρέματος.

ΓΛΟΥΤΕΝΗ

Το πρώτο πλεονέκτημα που έχει το κεχρί είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη και αποτελεί ιδανική λύση για όσους έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Πάρα πολύς κόσμος έχει αποκλείσει από την διατροφή τα προιοντα που περιέχουν γλουτένη, επηρεαζόμενοι από ορισμένους ειδικους υγείας που θεωρούν ότι η γλουτένη ευθύνεται για πολλές διαταραχές στην λειτουργία του οργανισμού. Είναι αποδεδειγμένο ότι το 2% του πληθυσμού έχει δυσανεξία στη γλουτένη. Δηλαδή το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι ικανό να επεξεργαστεί αποτελεσματικά την γλουτένη, με αποτέλεσμα την δημιουργία των συμπτωμάτων όπως πρήξιμο. Οι ειδικοί υγείας συστύνουν σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων να αποκλείσουν εντελώς από την διατροφή τους προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Σε αυτή την περίπτωση το κεχρί είναι μια πολύ καλή λύση για αυτή την κατηγορία ανθρώπων.

ΥΓΕΙΑ ΕΝΤΕΡΟΥ & ΠΕΠΤΙΚΟΥ

Η θετική επίδρασή στην υγεία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος, είναι από τα μεγάλα οφέλη που έχει το κεχρί. Το κεχρί βελτιώνει την πέψη και τη λειτουργία του εντέρου. Αυτό οφείλεται στις φυτικές ίνες και βιταμίνες που περιέχει. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον καθαρισμό του εντέρου. Οι ειδικοί υγείας συστήνουν την κατανάλωση φυτικών ινών έως και 25 γραμ ημερησίως. Τα 100 γραμ κεχρί καλύπτουν το 30% της ημερήσιας ανάγκης σε φυτικές ίνες. Επιπλέον το κεχρί διεγείρει την παραγωγή ενζύμων και βελτιώνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Ενώ περιέχει και αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες.

ΜΕΙΩΣΗ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗΣ

Σύμφωνα με αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών, οι ίνες που περιέχει το κεχρί μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Αυτό το αποτέλεσμα αποδίδεται στο ότι οι φυτικές ίνες δημιουργούν μέσα στο έντερο ένα είδος ζελατίνης, το οποίο δεσμεύει την χοληστερόλη και δεν επιτρέπει την απορρόφηση της από το έντερο. Επιπλέον, άλλες έρευνες, αποδεικνύουν ότι η διατροφή πλούσια σε φυτικές ινες προστατεύει και από τα καρδιακά νοσήματα, καθώς βελτιώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Το κεχρί μπορεί βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών στο σώμα, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την καταστροφή κυττάρων και την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ

Το κεχρί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή προσφέρει το αίσθημα του κορεσμού. Όπως είχαμε αναφέρει και σε άλλα βίντεο, τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα το υψηλό επίπεδο της ινσουλίνης και πρόωρο αίσθημα της πείνας. Το κεχρί ανήκει στην κατηγορία των σύνθετων υδατανθράκων και βοηθά στην ομαλοποίηση των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα, αυτό με την σειρά του έχει θετικό αντίκτυπο στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Γενικά, καλό είναι να αποφευγετε όσο μπορείτε τους απλούς υδατάνθρακες επειδή έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ανεβάζουν απότομα την ινσουλίνη. Το κεχρί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, αυτό θα βοηθήσει στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα να διατηρούνται χαμηλα, ενώ το αίσθημα του κορεσμού θα διαρκεί για περισσότερες ώρες. Το κεχρί αποτελεί ιδανική τροφή για άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο παράδειγμα ζαχαρώδης διαβήτης.

Επίσης αυτό που μπορεί να ανεβάσει τον γλυκαιμικό δείκτη ενός δημτριακού είναι πως τα καταναλώνουμε δηλαδή αν προσθέτουμε επιπλέον ζάχαρη, μέλι ή φρούτα. Αυτό που μπορεί να μειώσει τον γλυκαιμικό δείκτη είναι η προσθήκη καλών λιπαρών, τα οποία όχι μόνο μειώνουν τον γλυκαιμικό δείκτη αλλά προσφέρουν το αίσθημα κορεσμού για πολύ ώρα. Ο τρόπος μαγειρέματος επίσης συμβάλλει στον γλυκαιμικό δείκτη. Τα πολύ βρασμένα δημητριακά πολύ πιο γρήγορα θα αφομοιωθούν από το πεπτικό και θα προσφέρουν ενέργεια. Για αυτό προσπαθήστε να τα μαγειρέυετε μέχρι το σημείο που δεν είναι ούτε πολύ σκληρά αλλά και ούτε πολύ μαλακά. Όπως για παράδειγμα είναι τα αλτεντε μακαρόνια.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την δυσκοιλιότητα, το κεχρί θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του συμπτώματος. Απλά προσθέστε στην καθημερινή σας διατροφή το κεχρί. Το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα! Οι φυτικές ίνες που περιέχει το κεχρί λειτουργούν κυριολεκτικά σαν σκούπα, η οποία καθαρίζει αποτελεσματικά τα τοιχώματα του εντέρου. Στα τοιχώματα του εντέρου υπάρχουν οι λάχνες στις οποίες μαζεύονται κατάλοιπα από τις τροφές και δημιουργούν πολλές διαδικασίες ζύμωσης. Οι ίνες κατακρατούν τα υγρά, βοηθώντας έτσι στην μαλάκωση και δημιουργία του όγκου των άχρηστων ουσιών στο έντερο. Αυτό, επιτρέπει τις άχρηστες ουσίες να περάσουν εύκολα από το πεπτικό σύστημα για να αποβληθούν. Είμαι σίγουρος θα έχετε παρατηρήσει, ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αποβάλλονται από τον οργανισμό πολύ πιο γρήγορα συγκριτικά με τροφές φτωχές σε φυτικές ίνες. Επιπλέον το κεχρί είναι πολύ καλή τροφή για την φιλική χλωρίδα του εντέρου. Αυτό είναι πολύ καλό, επειδή, όσο περισσότερη έχουμε ανεπτυγμένη την φιλική χλωρίδα τόσο το καλύτερο. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι η μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα, για αυτό να μην ξεπερνάτε κατά πολύ την ημερήσια ανάγκη του οργανισμού σε φυτικές ίνες, που είναι περίπου 30 γραμ..

ΜΑΓΝΗΣΙΟ & ΚΑΛΙΟ

Το κεχρί περιέχει μαγνήσιο και κάλιο, δυο πολύ σημαντικά μέταλλα για την υγεία του νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Είναι γεγονός ότι η έλλειψη αυτών των μετάλλων στο σώμα προκαλεί στρες και την ανικανότητα να ελέγχετε τις στρεσογόνες καταστάσεις με ηρεμία. Αυτό το σημαντικό μέταλλο ευθύνεται για την υγεία του νευρικού συστήματος και βοηθά στην χαλάρωση. Να θυμάστε ότι, το παρατεταμένο στρες μπορεί να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα στην υγεία. Έχει διαπιστωθεί, ότι υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στο υψηλό επίπεδο της κορτιζόλης και την έλλειψη μαγνησίου και καλίου. Ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων πιστεύουν ότι το στρες είναι η μάστιγα της εποχής μας. Στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι, το στρες κατέχει πολλές θετικές πτυχές, στις οποίες κάνω αναφορά σε ξεχωριστό βίντεο που υπάρχει στο κανάλι. Σας προτείνω οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε το βίντεο. 

Μάθε, Αυτό Που Γνωρίζουν Οι Καλύτεροι Γιατροί Του Κόσμου!

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Και τώρα θα ήθελα να δούμε πως μπορείτε να μαγειρέψετε το κεχρί. Ο τρόπος εκτέλεσης είναι πολύ απλός. Αρχικά ξεπλύνετε το κεχρί με νερό. Για κάθε κούπα κεχρί, βάζουμε 2 κούπες νερό. Σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά. Όταν θα είναι έτοιμο, προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο βούτυρο και λίγο αλάτι. Μπορείτε να το συνοδεύεται ως γαρνίρισμα στα γεύματά σας ή να το βάζετε στις σαλάτες.

Αφήστε το σχόλιο εδώ: