Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ; ή ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;

Ο ανθρωπος της σημερινής εποχής έχει πάψει να αγωνίζεται για την τροφή του.

Παλαιότερα, για να υπάρχει φαγητό στο τραπέζι, ο άνθρωπος θα έπρεπε να καταβάλει προσπάθεια, δηλαδή έπρεπε να ξοδεψει σωματική ενέργεια για να κυνηγήσει, να βρεί ή να καλλιεργήσει την τροφή. Στις μέρες μας, λόγω αφθονίας και ευκολίας πρόσβασης στα τρόφιμα, δεν υπάρχει πλέον ή ανάγκη αναζήτησης τροφής. Το γεγονός αυτό, έχει δημιουργήσει αυτόματα δυο μεγάλα προβλήματα – το πρώτο είναι ότι ο άνθρωπος καταναλώνει περισσότερο φαγητό από ότι του χρειάζεται στην πραγματικότητα, και το δευτερο είναι ότι δεν ξοδευει την ενέργεια που έλαβε από την τροφή, όπως αναγκαζόταν να κάνει παλαιότερα.

Η τροφή, είναι καυσίμο & δομικό υλικό για τον οργανισμό.

Δυστυχώς (για τον άνθρωπο) και ευτυχώς (για την βιομηχανία τροφίμων) το φαγητό έχει μετατραπεί από φυσιολογική ανάγκη του σώματος σε διατροφική κουλτούρα. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε ανοίγοντας απλά την τηλεόραση. Θα δείτε άπειρες εκπομπές μαγειρικής. Γιατί άραγε; Έχετε προσέξει, ότι στις εκπομπές μαγειρικής, διαφημίζουν φάρμακα;

Είμαι σίγουρος ότι θα έχετε ακούσει την φράση – να σηκώνεσαι από το τραπέζι πριν χορτάσεις.

Ποιο άραγε είναι το νόημα αυτής της φράσης, αφού ο λόγος που καθόμαστε για να φάμε είναι για να χορτάσουμε. Αυτή η φράση κρύβει μεγάλη σοφία και παρακάτω θα καταλάβετε το γιατί.

Το θέμα που έχω διαλέξει είναι άκρως σημαντικό – όχι μόνο για την σωστή λειτουργία όλων των οργάνων αλλά και για την ζωτική ενέργεια του οργανισμού. Θα μιλήσουμε για την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει στις μέρες μας ο άνθρωπος. Η υπερκατανάλωση τροφής, ή αν θέλετε η πολυφαγία, δημιουργεί πολλά προβλήματα στην υγεία για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Υπάρχουν βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε οπωσδήποτε για την πολυφαγία και 6 λύσεις που θα σας βοηθήσουν να κόψετε αυτή την βλαβερή συνήθεια.

Οι παγκόσμιες στατιστικές δεν είναι καθόλου καθησυχαστικές. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του παγκόσμιου οργανισμού υγείας ο αριθμός των ατόμων με περιττό βάρος κατά το έτος 2025 θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο. Μια από τις βασικές αιτίες του περιττού βάρους είναι η πολυφαγία. Δυστυχώς, ο άνθρωπος της σημερινής εποχής αξιολογεί το φαγητό από την ποσότητα και όχι από την ποιότητα. Όσο μεγαλύτερη είναι η μερίδα του φαγητού τόσο ικανοποιημένος μένει. Φυσικά οι επιπτώσεις της πολυφαγίας δεν αφορούν μόνο τα άτομα που έχουν το πρόβλημα του περιττού βάρους.

Οι περισσότεροι  μπορεί να μην έχετε πρόβλημα με περιττά κιλά ωστόσο θα έχετε πέσει πολλές φορές στην παγίδα να φάτε λίγο παραπάνω. Θυμηθείτε για λίγο την αίσθηση που είχατε κάθε φορά όταν τρώγατε παραπάνω. Η υπνηλία, η βαρυστομαχιά και η απώλεια ενέργειας ήταν εξασφαλισμένη για τις επόμενες ώρες. Είμαι σίγουρος ότι δίνατε υπόσχεση στον εαυτό σας ότι την επόμενη φορά δεν θα το ξανακάνετε. Αλλά την επόμενη φορά δίνατε άλλη μια υπόσχεση για την επόμενη φορά. Ετσι με τον καιρό αυτές οι μικρές παρασπονδίες μετατρέπονται σε χρόνια συνήθεια που ονομάζεται πολυφαγία και για να παραδεχτούμε ότι έχουμε πέσει θύμα αυτής της συνήθειας, θέλει θάρρος και ειλικρίνεια απέναντι στον εαυτό μας. Εκτός τον άλλον, αυτή η κακή συνήθεια έχει και απρόβλεπτες βλαβερές επιπτώσεις στον οργανισμό για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω.

Και τώρα στο θέμα μας!

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού έχει αρνητική επίδραση σε όλα τα όργανα που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διαδικασία της πέψης.

Το πρώτο χτύπημα δέχεται το κυριότερο όργανο του οργανισμού, η καρδιά. Η καρδιά στην προσπάθειά της να τροφοδοτήσει με αίμα όλο το σώμα – αναγκάζεται να παράγει μεγαλύτερο έργο με αποτέλεσμα να καταπονείται και να εξαντλείται πολύ πιο γρήγορα. Ακολουθούν τα πνευμόνια τα οποία είναι υποχρεωμένα να οξυγονώνουν το σώμα με μεγαλύτερη ποσότητα αίματος στην μονάδα του χρόνου με αποτέλεσμα οι αναπνευστικοί μύες να κουράζονται περισσότερο με το ανεβοκατέβασμα του παχέος θωρακικού τοιχώματος. Και το τρίτο όργανο που υποφέρει από την πολυφαγία είναι το συκώτι.

3 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την πολυφαγία. 

Πρώτον, η διαδικασία πρόσληψης της τροφής έχει άμεση σχέση με την παραγωγή της ντοπαμίνης. Η ντοπαμίνη ο λεγόμενος νευροδιαβιβαστής της ευτυχίας, παίζει τον ρόλο στη συμπεριφορά αναζήτησης ευχαρίστησης και ανταμοιβής. Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Οστιν, διαπίστωσαν ότι ο βαθμός ευχαρίστησης που προέρχεται από την λήψη τροφής έχει άμεση σχέση με το επίπεδο της ντοπαμίνης. Οταν ενα ατομο δεν βιώνει πλέον ικανοποίηση από το αγαπημένο του φαγητό – απλά του φαίνεται ότι πρέπει να φάει περισσότερη ποσότητα.

Δευτερον, η προσθήκη ενισχυτικων γευσεων όπως μπαχαρικά, αλάτι, διάφορες σως, σάλτσες και ζάχαρη συμβάλλουν στην κατανάλωση περισσότερης τροφής. Ο άνθρωπος τρώει περισσότερο όχι μόνο επειδή είναι νόστιμο το φαγητό – αλλά επειδή η ζάχαρη και τα πρόσθετα ενισχυτικά μπλοκάρουν τα σήματα κορεσμού δηλαδή μπλοκάρουν τα σήματα τα οποία μας ειδοποιούν ότι έχουμε χορτάσει. Οι ερευνητές  του Πανεπιστημίου Γέιλ διαπίστωσαν ότι η γλυκόζη διακόπτει τη δραστηριότητα των τμημάτων του εγκεφάλου τα οποία είναι υπεύθυνα για την όρεξη.

Τρίτον, εκτός τους ανθρωπογενείς παράγοντες που συμβάλλουν στην πολυφαγία, ένα μέρος αυτής της βλαβερής για την υγεία συνήθειας, κρύβεται στην ανατροφή του παιδιού και στις καθημερινές παραδόσεις, αν δεν φας όλο το φαγητό – δεν θα πας βόλτα, λέει η μαμά στο παιδί. Εννοείτε ότι ακόμα και η ίδια δεν αναλογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει το παιδί να τρώει περισσότερο. Οι γονείς διαμορφώνουν την διατροφική συμπεριφορά των παιδιών. Το παιδί που μεγάλωσε με την ιδέα – ότι αυτός που δεν τρώει όλο το φαγητό δεν θα μεγαλώσει σωστά – έχει πλέον αποκτήσει την συνήθεια να τρώει όλο το φαγητό του ακόμα και όταν ο οργανισμός τον έχει ειδοποίηση ότι έχει χορτάσει.

Και αμέσως τώρα θα σας αποκαλύψω πως μπορείτε να το καταφέρετε!

Η ποσότητα του φαγητού. Η μόδα των μεγάλων πιάτων ξεκίνησε από την βιομηχανία των εστιατορίων – οταν σε ένα μεγάλο όμορφο εμφανισιακά πιάτο με ιδιαίτερο τρόπο σέρβιραν ένα εκλεκτο φαγητό. Μόνο που σε οικιακές συνθήκες η ψυχολογία του ανθρώπου λειτουργεί διαφορετικά – μεγάλο πιάτο ισοδυναμεί με μεγάλη μερίδα φαγητού. Η λύση είναι να αγοράζετε μικρά σκευη, ετσι θα είναι πιο απλα.

Kακή ψυχολογία & Τεμπελιά. Στην σημερινή εποχή ο άνθρωπος τις περισσότερες φορές τρώει επειδή δεν έχει τι κάνει ή επειδή είναι χάλια ψυχολογικά. Αυτοί είναι οι δυο εχθροί που ευθύνονται για την πολυφαγία. Κάθε φορά όταν θέλετε να φάτε – ρωτήστε τον εαυτό σας – τώρα πεινάω πραγματικά; Aν πεινάτε πραγματικά, τότε χωρίς καμία καθυστέρηση ξεκινήστε το φαγητό. Αν όμως είναι κάτι από τα παραπάνω τότε βρείτε κάποια εναλλακτική ενασχόληση. Επίσης θα πρέπει να ξέρετε ότι το αίσθημα της πείνας – και το αίσθημα της δίψας μοιάζουν κατά πολύ – για αυτό στην αρχή πιείτε ένα ποτήρι νερό.

Να κοιμάστε αρκετά. Οταν ο υπνος δεν είναι ποιοτικός τότε αυξάνεται η παραγωγή της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την πείνα – η γκρελίνη. Ακριβώς αυτή η ορμόνη μέσω της εσωτερικής σας φωνής – σας ψιθυρίζει να τσιμπησετε ενα κομματάκι πίτας ή σοκολατας. Ο υγιής ποιοτικός ύπνος θα γεμίσει το σώμα σας με ενέργεια και σας απαλλάξει από την πολυφαγία. Σε αυτό θα σας βοηθήσει αυτό το βίντεο.

Συνηδειτοποιημένη λήψη τροφής. Στον αιώνα των υψηλών τεχνολογιών – τα σμαρτφον, έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Όλοι μας, κυριολεκτικά δεν αφήνουμε τις έξυπνες συσκευες απο τα χέρια μας – και η ώρα του γεύματος δεν είναι η εξαίρεση. Ακόμα και τώρα είμαι σίγουρος ότι πολύ απο εσας την ώρα που κοιτάτε αυτό το βίντεο τρώτε – καλή σας όρεξη! Το μεγάλο πρόβλημα εδώ είναι ότι η λήψη τροφής γίνεται μηχανικά και ο εγκέφαλος δεν φιξαρει ότι έχουμε φάει με αποτέλεσμα μετά από λίγη ώρα πάλι φωνάζει ΣΟΣ, με την απαίτηση να τον ταΐσουμε.

Τα αγαπημένα αμαρτωλά σνακ. Ο καθένας από εμάς έχει την λεγόμενη διατροφική ‘αχίλειο φτέρνα’. Μιλάμε για την λιχουδιά στην οποία δεν μπορούμε να αντισταθούμε και πολλές φορές χάνουμε τον έλεγχο. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι τροφές με πολλές θερμίδες, διάφορα παστάκια, κουλουράκια, γλυκά ζαχαροπλαστείου, σοκολάτες, μπισκότα. Για να μη τα πολυλογώ, ξέρετε πολύ καλά για ποιες τροφές μιλάμε. Για αυτό για να μη μπαίνετε σε πειρασμό, προσπαθήστε να μην τα έχετε δίπλα σας.

Μειώστε το αλκοόλ στο ελάχιστο. Είναι αποδεδειγμένο ότι τα αλκοολούχα ποτά προκαλούν το αίσθημα της πείνας λόγω της επίδρασης που έχουν στους νευρώνες της όρεξης. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο και η επιθυμία να φάτε, αυξάνεται άμεσα. Προσπαθήστε να μειώσετε το αλκοόλ στο ελάχιστο.

Στο κάτω-κάτω το φαγητό μας είναι απαραίτητο για να μας προσφέρει ενέργεια. Αλλά όταν η τροφή βρίσκεται σε πλεόνασμα τότε σπαταλάμε αλόγιστα όχι μόνο την ενέργεια μας αλλά και την υγεία μας.

Κάποιος τρώει για να ζει – και κάποιος ζει για να τρώει. Το τι επιλέγει ο καθένας είναι προσωπικό το θέμα. Είναι γεγονός ότι οργανισμός έχει μηχανισμούς οι οποίοι μπορεί να μας βγάλουν από πολλές δύσκολες καταστάσεις, αλλά αυτό μέχρι ενός σημείου.

Κλείνοντας θέλω να πω το εξής. Η κοινωνία κατακρίνει το κάπνισμα, το αλκοολ, τα ναρκωτικά αλλά κλείνει τα μάτια στο θέμα που λέγεται υπερκατανάλωση τροφής. Κατά την γνώμη μου η πολυφαγία δεν διαφέρει από τους εθισμούς που ανέφερα παραπάνω. Όταν κάποιος τρώει αλόγιστα φαγητό και γλυκά είναι πολύ απίθανο κάποιος να του πει ότι – έχεις πρόβλημα, συμβουλέψου έναν γιατρό.

Discussion

  1. Avatar
    ΑΛΕΞΊΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
  2. Avatar
    ΝΙΚΟΣ

Αφήστε το σχόλιο εδώ: