Όταν γίνονται συζητήσεις σχετικά με το γάλα ακούμε τους παρακάτω ισχυρισμούς.
Αφού από μικρή ηλικία το σώμα είναι προσαρμοσμένο να πίνει γάλα, άρα μας χρειάζεται και για το υπόλοιπο της ζωής. Από την άλλη, κανένα θηλαστικό δεν συνεχίζει να πίνει γάλα αφού μεγαλώσει, εκτός από τον άνθρωπο.
Υπάρχει η θεωρία ότι το ανθρώπινο σώμα δεν έχει την ικανότητα να αφομοιώνει το γάλα. Ιστορικά, η εκτροφή της αγελάδας έχει καθιερωθεί σχετικά πρόσφατα. Για αυτό ο ανθρώπινος οργανισμός δεν έχει προσαρμοστεί ακόμα να αφομοιώνει το γάλα αποτελεσματικά.
Επίσης πολύ συχνά ακούμε ότι το γάλα της βιομηχανίας είναι γεμάτο με ορμόνες και αντιβιοτικά. Μάλιστα πολύς κόσμος πιστεύει ότι το σύγχρονο γάλα δεν είναι τόσο ποιοτικό όσο παλιά και καλό θα ήταν να το αποκλείσουμε εντελώς από την διατροφή μας.
Και πράγματι, η κατανάλωση του γάλακτος σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί σε βάθος χρόνου να δημιουργήσει πολλές διαταραχές στην λειτουργία του οργανισμού.
Σε αυτό το άρθρο έχω συλλέξει τα βασικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά κατά την κατανάλωση του γάλακτος, τα οποία καλό είναι να γνωρίζετε. Ο σκοπός του άρθρου είναι να σχηματίσετε μόνοι σας την άποψη αν αυτή η τροφή πρέπει να υπάρχει στην διατροφή σας.
ΓΑΛΑ
Το γάλα είναι μια αμφιλεγόμενη τροφή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει αρκετή αναστάτωση στο χώρο της διατροφής. Μπορούμε να πούμε ότι οι έρευνες, ακόμα και οι απόψεις των ειδικών υγείας περι γάλακτος διιστανται. Άλλοι υποστηρίζουν ότι μια ασφαλής τροφή και άλλοι ότι είναι μια τροφή που προκαλεί μια σειρά από προβλήματα και προτείνουν τον περιορισμό ακόμα και τον αποκλεισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων.
Από προσωπική εμπειρία παρατηρώ ότι μερικοί άνθρωποι αποκλείοντας εντελώς τα γαλακτοκομικα προιοντα, πράγματι αρχίζουν να νιώθουν πολύ καλύτερα. Με τα λεγόμενά τους υποχωρούν κάποιες ασθένειες που είχαν για πολλά χρόνια. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν δει απολύτως καμία διαφορά αποκλείοντας τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Οπότε στην πράξη τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά από την θεωρία.
Όπως σας είπα σε αυτό το βίντεο θα εξετάσουμε τα συν και τα πλην από την κατανάλωση του γάλακτος. Και θα ξεκινήσουμε από τα πλεονεκτήματα. Να σημειώσω ότι τα πλεονεκτήματα που θα αναφέρω αφορούν γάλα ως τροφή. Αν δείτε την θρεπτική αξία που έχει το γάλα, θα διαπιστώσετε ότι είναι πολύ καλό δομικό υλικο για το σώμα μας. Βοηθά στην ανάπτυξη και την διατήρηση της μυϊκής μάζας και αυτό οφείλεται στην πλούσια περιεκτικότητα πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη του γάλακτος έχει πολύ καλό προφίλ αμινοξέων το οποίο είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη των μυων. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι στοχεύουν στην ανάπτυξη και διατήρηση μυικής μάζας καταναλώνουν πρωτεινη ορου γαλακτος.
Άλλο ένα πλεονέκτημα που έχει το γάλα είναι η περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Το ασβέστιο είναι το πιο διαδεδομένο μέταλλο στον οργανισμού μας. Συμβάλλει στην υγεία των οστών, καθώς συμμετέχει σε πάρα πολλές διαδικασίες.
Τα 100gr περιέχουν 120 mg ασβέστιο και η ημερήσια απαραίτητη για τον οργανισμό ενος ενήλικα είναι τα 1000mg. Φυσικά, το να πιείτε 1 λίτρο γάλα την ημέρα είναι κάπως υπερβολή για αυτό μπορείτε πολύ εύκολα να καλύψετε την ημερήσια ανάγκη σε ασβέστιο και από άλλες πηγές παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Είχε διαπιστωθεί σε μια μελέτη ότι Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό που προστατευει τα κύτταρα του εγκεφάλου από την επίδραση των ελευθέρων ριζών. Ωστόσο οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό χρειάζεται περισσότερη μελέτη.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας διαπίστωσαν ότι η πρωτεΐνη του γάλακτος προστατεύει τον εγκέφαλο από την εκφύλιση που παρατηρείται λόγω των νόσων του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον. Η ευεργετική δράση του γάλακτος οφείλεται σε ένα αντιοξειδωτικό που λέγεται γλουταθειόνη, μια ουσία η οποία θεωρείται πως μπορεί να προστατεύσει από το οξειδωτικό στρες και τις επακόλουθες βλάβες που αυτό προκαλεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Το οξειδωτικό στρες είναι γνωστό ότι συνδέεται με πολλές ασθένειες.
Στην μελέτη συμμετείχαν συνολικά 60 ενήλικες, οι οποίοι κλήθηκαν να καταγράψουν τις διατροφικές συνήθειές τους και στη συνέχεια ερευνητές με τη βοήθεια εγκεφαλικής απεικόνισης τον εγκέφαλό τους , προσπάθησαν να εξετάσουν τα επίπεδα της γλουταθειόνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν όσοι δήλωσαν ότι είχαν καταναλώσει γάλα είχαν μεγαλύτερη συγκέντρωση των επιπέδων της γλουταθειόνης στον εγκέφαλό τους.
ΕΡΕΥΝΑ: Η πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων σχετίζεται με τη συγκέντρωση γλουταθειόνης στον εγκέφαλο. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4307202/
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Αυτά ήταν τα πλεονεκτήματα και τώρα θα δούμε τα μειονεκτήματα.
Το πρώτο και το πιο προφανές μειονεκτήματα από την κατανάλωση του γάλακτος είναι η διαταραχή της πέψης σε όσους έχουν δυσανεξία. Το θέμα είναι ότι το γάλα περιέχει ένα είδος υδατάνθρακα το οποίο ονομάζεται λακτόζη. Συνήθως την αποκαλούν ζάχαρη του γάλακτος.
Το πρόβλημα λοιπόν με την λακτόζη είναι ότι για να αμοιμειωθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό χρειάζεται ένα συστατικό, την λακτάση. Ακριβώς αυτό το ένζυμο πολλές φορές δεν μας φτάνει με αποτέλεσμα να δημιουργείται το πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς και οι διαταραχές στην διαδικασία της πέψης. Υπάρχει στατιστική σχετικά με την δυσανεξία της λακτόζης. Σε πολλές μελέτες αυτό το νούμερο κυμαίνεται από 10 έως 25% ενώ πάνω από το 50% έχει μειωμένη την ικανότητα να αφομοιώσει τη λακτόζη μετά τη βρεφική ηλικία.. Δηλαδή ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό του πληθυσμου έχει δυσανεξία στη λακτόζη και δεν μπορεί να την αφομοιώσει. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι συνήθως κληρονομική και τα συμπτώματα εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εφηβικής ή ενήλικης ζωής. Επίσης η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να αναπτυχθεί μετά από ορισμένες ασθένειες του λεπτού εντέρου.
Για αυτό αν πράγματι έχετε δυσανεξία στη λακτόζη τότε είναι απολύτως λογικό να αποκλείσετε το γάλα από την διατροφή σας για να προστατεύσετε το πεπτικό σας σύστημα.
Το ερώτημα που πιθανόν να σας δημιουργήθηκε είναι, αν κάποιος δεν έχει δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να συνεχίσει να το καταναλώνει;
Πολύ υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι στο ίδιο το γάλα, αλλά στην ποιότητα του. Και εδώ περνάμε στο δευτερο μειονέκτημα και πολύ διαδεδομένο ισχυρισμό κατά την κατανάλωση του γάλακτος. Η περιεκτικότητα αντιβιοτικών και ορμονων. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι μια αγελάδα για να παράγει γάλα θα πρέπει να βρίσκεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Αυτό σημαίνει ότι το γάλα θα περιέχει ορισμένες ορμόνες. Είναι ορμόνες που δεν συστήνονται για το ανθρώπινο είδος. Και μη νομίζετε ότι κάποιο βιομηχανικό γάλα θα είναι απαλλαγμένο από τα παραπάνω. Ο σκοπός της βιομηχανίας είναι το κέρδος.
Για να παραχθεί ποιοτικό γάλα εξαρτάται από την ποιότητα διατροφής του ζώου από το οποίο προέρχεται. Έτσι, το κατσικίσιο γάλα καθιστάται ως πιο υγιεινό, λόγω της λιγότερης λακτόζης και της καζεϊνης που περιέχει, συνδυάζοντας επίσης καλύτερης ποιότητας λιπαρά οξέα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας.
ΥΠΕΡΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από την υπερβολική κατανάλωση του γάλακτος; Αυτό είναι άλλο ένα μειονέκτημα. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη προπαγάνδα από την μεριά των βιομηχανιών ότι το γάλα μας είναι άκρως απαραίτητο για την υγεία των οστών με αποτέλεσμα ο κόσμος να νομίζει ότι όσο περισσότερο γάλα και τα παράγωγα του θα καταναλώνει τόσο το καλύτερο.
Αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με πολύ προσοχή, επειδή οι μεγάλες ποσότητες ασβεστίου μπορεί να οδηγήσουν στην ασβεστοποίηση των αγγείων. Ειδικά αν υπάρχουν ελλείψεις βιταμίνης D και Κ2. Σε αυτή την περίπτωση
Έχει παρατηρηθεί ότι τα ποσοστά οστεοπόρωσης στις χώρες με λίγο ήλιο όπου οι άνθρωποι καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά, είναι αρκετά υψηλά σε αντίθεση με άλλες χώρες που δεν καταναλώνουν πολλά γαλακτοκομικά. Αυτό το βλέπετε σε αυτή την εικόνα.
Μάλιστα πολύς κόσμος σταματά να τρώει κρέας και ψάρια επειδή άκουσε ή διάβασε ότι έχουν πολλές τοξίνες, και ξεκινούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος καταναλώνει γαλακτοκομικά με μέτρο μπορεί να αποκτήσει πολλά προβλήματα. Καθοριστικό ρόλο φυσικά θα παίξει ο γενικός τρόπος ζωής του ανθρώπου και η διατροφή που ακολουθεί. Και το πιο σημαντικό το ασβέστιο να διανεμηθεί σωστά και να μη δημιουργήσει πρόβλημα στα αγγεία και στα οστά.
ΚΑΝΕΙ ή ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ;
Τελικά κάνει ή δεν κάνει να πίνουμε γάλα; Από τα παραπάνω προκύπτει ότι αν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, τότε καλό θα ήταν το γάλα να μην υπάρχει στην διατροφή σας.
ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ
Όπως και να έχει, ακόμα και αν δεν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, το γάλα δεν είναι προϊόν που το έχει μεγάλη ανάγκη το σώμα. Πολύ καλύτερη λύση είναι τα ζυμούμενα γαλακτοκομικά προϊόντα, παράδειγμα το κεφίρ, το γιαουρτι και το τυρι μακράς ωρίμανσης, το οποίο κατά κανόνα δεν περιέχουν λακτόζη.
Αλλά και πάλι θα πρέπει να ληφθούν οι ιδιαιτερότητες του κάθε οργανισμού.
ΦΥΤΙΚΟ ΓΑΛΑ
Τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος έχει στρέψει την προσοχή στο γάλα φυτική προέλευσης, ως εναλλακτική λύση στο γάλα, θεωρώντας ότι αυτή η επιλογή είναι πιο υγιεινή. Το μόνο κοινό που έχει το φυτικό γάλα με το κανονικό είναι το χρώμα. Αν το συγκρίνουμε με το γάλα, σαφώς είναι καλύτερη επιλογή, αλλά και εδώ θα πρέπει να προσέχετε τα συστατικά που περιέχουν αυτές οι εναλλακτικές επιλογές. Συνήθως τα εμπλουτίζουν με μια σειρά από ανόργανες βιταμίνες και σίδηρο, τα οποία δύσκολα αφομοιώνονται.
Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού εμφανίζει πολλές τροφικές αλλεργίες. Οι αλλεργίες στους καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους και φυστίκια είναι οι πιο κοινές. Τα περισσότερα υποκατάστατα γάλακτος παρασκευάζονται από αυτά τα κοινά αλλεργιογόνα. Όπως βλέπετε σε ορισμένες περιπτώσεις το φυτικό υποκατάστατο γάλακτος μπορεί να μην είναι και τόσο ασφαλές.
Όταν επιλέγετε φυτικό γάλα, τα μόνα συστατικά που θα πρέπει να περιέχει είναι ο καρπός και νερό.
Αν δεν έχετε δυνατότητα να βρείτε ποιοτικό προϊόν, μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε σπιτικό φυτικό γάλα, από καρπούς της αρεσκείας σας.
Η συνταγή Πως Να Φτιάξετε Σπιτικό Φυτικό Γάλα; ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Θα ήθελα να γράψετε στα σχόλια, αν έχετε δοκιμάσει να αποκλείσετε τα γαλακτοκομικά προσόντα και ποιες αλλαγές έχετε δει στην υγεία σας. Και γενικά θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η γνώμη σας σχετικά με το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
ΒΛΑΣΗΣ
Konstantinos
Ακαδημία Υγείας