Πως Να Φτιάξετε Σπιτικό Φυτικό Γάλα;

Τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος έχει στρέψει την προσοχή στο γάλα φυτική προέλευσης, ως εναλλακτική λύση στο γάλα, θεωρώντας ότι αυτή η επιλογή είναι πιο υγιεινή.

Το μόνο κοινό που έχει το φυτικό γάλα με το κανονικό είναι το χρώμα. Αν το συγκρίνουμε με το γάλα, σαφώς είναι καλύτερη επιλογή, αλλά και εδώ θα πρέπει να προσέχετε τα συστατικά που περιέχουν αυτές οι εναλλακτικές επιλογές. Συνήθως τα εμπλουτίζουν με μια σειρά από ανόργανες βιταμίνες και σίδηρο, τα οποία δύσκολα αφομοιώνονται.

Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού  εμφανίζει πολλές τροφικές αλλεργίες. Οι αλλεργίες στους καρπούς όπως καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κάσιους και φυστίκια είναι οι πιο κοινές. Τα περισσότερα υποκατάστατα γάλακτος παρασκευάζονται από αυτά τα κοινά αλλεργιογόνα. Όπως βλέπετε σε ορισμένες περιπτώσεις το φυτικό υποκατάστατο γάλακτος μπορεί να μην είναι και τόσο ασφαλές.

Όταν επιλέγετε φυτικό γάλα, τα μόνα συστατικά που θα πρέπει να περιέχει είναι ο καρπός και νερό.

Αν δεν έχετε δυνατότητα να βρείτε ποιοτικό προϊόν, μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε σπιτικό φυτικό γάλα, από καρπούς της αρεσκείας σας.

ΑΠΟ ΤΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΦΥΤΙΚΟ ΓΑΛΑ;

?Φουντούκι
?Βρώμη
?Κάσιους
?Παπαρουνόσπορος
?Σπόροι Κάνναβης
?Σπόροι από Κουκουνάρι
?Σουσάμι
?Αμύγδαλο
?Καρύδα
?Σόγια
?Ρύζι

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΦΥΤΙΚΟ ΓΑΛΑ;

✅Θα χρειαστείτε μονάχα μερικά εργαλεία: μπλέντερ, κόσκινο, σίτα ή γάζα, γυάλινο μπουκάλι. Οι αναλογίες συνήθως είναι 1:2 (1 μέρος καρπών σε 2 μέρη νερού) ή 1:3 (οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να προσθέσετε νερό).
.
?Για γλυκύτητα μπορείτε να προσθέσετε φυσικό γλυκαντικό της αρεσκείας σας π.χ. μέλι, σιρόπι, στέβια.
.
❗️Πριν την εκτέλεση τους σπόρους/καρπούς πρέπει να τους μουλιάσετε, δοκιμάστε, έτσι θα είναι πολύ πιο νόστιμο.

Τοποθετήστε στο μπλέντερ τους καρπούς και το νερό. Χτυπάμε στην δυνατή ταχύτητα για 60-90 δευτερόλεπτα, ανάλογα με την ισχύ που έχει το μπλέντερ. Στη συνέχεια, πρέπει να στραγγίξετε το γάλα χρησιμοποιώντας κόσκινο ή γάζα.
.
?Αυτό ήταν! Το φυτικό μας γάλα είναι έτοιμο. Αν διαπιστώσετε ότι χρειάζεται να προσθέσετε περισσότερο γλυκαντικό μη διστάσετε να το κάνετε.
.
?Τοποθετήστε το γάλα σε γυάλινο μπουκάλι.
.
❄️Διατηρείτε στο ψυγείο μέχρι και 5 μέρες, αλλά θα σας συμβούλευα να το πίνετε φρέσκο.
.
?Σας ήταν χρήσιμο το άρθρο;
.
Γράψτε στα σχόλια ποιο φυτικό γάλα σας αρέσει περισσότερο???

Discussion

  1. Avatar
    Σβιτλάνα Παπάκινα

Αφήστε το σχόλιο εδώ: