Πως Να Γίνεις Πιο Υγιής & Να Ζήσεις Μέχρι Τα 100;

Πολύ συχνά, στις συζητήσεις περί ηλικίας, από πολλούς ακούμε την φράση, ότι ”καλύτερα να ζήσουμε λίγα χρόνια αλλά να είναι καλά”.

Θα έχετε ακούσει αυτή την φράση, έτσι δεν είναι; Πως θα σας φαινόταν όμως, αυτά τα χρόνια να είναι και πολλά και καλά; Σίγουρα κάποιοι θα συμφωνήσουν με αυτή την ιδέα και κάποιοι όχι.

Αλλά εδώ το ζήτημα είναι άλλο και παρακάτω θα σας εξηγήσω τι εννοώ.

Αρχικά θα ήθελα να σας κάνω την εξής ερώτηση. Πόσο πιστεύετε εσείς είναι το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου ο οποίος δεν ασκεί υγιεινό τρόπο ζωής (δηλαδή δεν προσέχει την διατροφή του, έχει κακές συνήθειες και δεν γυμνάζεται συστηματικά) συγκριτικά με κάποιον που ακολουθεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής;

Νομίζω εδώ η απάντηση είναι προφανής, Ότι αυτός που προσέχει την υγεία του και ακολουθεί έναν αντικειμενικά υγιεινό τρόπο ζωής, θα έχει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο της ζωής του θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Εννοείται ότι θα υπάρχουν  κάποιες εξαιρέσεις και αποκλίσεις, αλλά η γενική εικόνα είναι αυτη.

Φυσικά το θέμα δεν είναι μόνο, το να ζήσει κάποιος πολλά χρόνια, αλλά πάνω από όλα η ποιότητα ζωής που θα έχει, τα χρόνια που του αναλογούν. Συμφωνείτε;

Όπως και να έχει, αναμφίβολα ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να επηρεάσει το προσδόκιμο της ζωής μας. Δεν υπάρχει περίπτωση, κάποιος που υποφέρει, να θελει αυτό το μαρτύριο να συνεχιστεί για πολύ, και κάποιος που είναι καλά στην υγεία του, να θέλει να τελειώσει η ζωή του.

Το ξέρω ότι είναι φιλοσοφικό το ζήτημα και ο καθένας έχει την δική του άποψη πάνω σε αυτό το θέμα. Όμως, τι είναι αυτό που κάνει κάποιον να ξεκινήσει να ασκεί υγιεινό τρόπο ζωής; Οι λόγοι που κάποιος ξεκινά να αλλάζει τον τρόπο ζωής του, διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που παίρνουν την απόφαση να κάνουν μετάβαση σε μια πιο υγιεινή ζωή.

Η πρώτη κατηγορία το κάνει από ανάγκη, δηλαδή η υπάρχουσα κατάσταση υγείας, δεν τους επιτρέπει άλλο να συνεχίσουν έτσι να ζουν. Και η δεύτερη κατηγορία το κάνει με σκοπό την πρόληψη. Όπως λέει το ρητό, καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις.

Θεωρώ ότι αυτή η προσέγγιση είναι αρκετά σοφή και μπορεί στο μέλλον να αποτρέψει την εκδήλωση πάρα πολλών ασθενειών.

Για αυτό θα ήθελα να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ποιότητα που προσφέρει ο υγιεινός τρόπος ζωής και να δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος, ώστε να δημιουργήσει ένα σύστημα το οποίο θα βασίζεται στις αρχές του υγιούς τρόπου ζωής, το οποίο θα ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής του, χωρίς καμία δυσκολία. Άλλωστε ο σκοπός πάντα είναι να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε και όχι να το κάνουμε παρά την θέληση μας.

Παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σας 5 βήματα, τα οποία θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε να ασκείτε υγιεινό τρόπο ζωής.

ΠΑΡΌΤΡΥΝΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΌΗΣΗ

Ξεκινάμε με το πρώτο βήμα, το οποίο είναι η Παρότρυνση & η Κατανόηση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε μέγιστη παρότρυνση και κατανόηση, γιατί θέλετε να αλλάξετε τον τωρινό τρόπο ζωής; Παράδειγμα, μπορεί να μην έχετε ενέργεια, ή έχετε προβλήματα υγείας ή απλά βαρεθήκατε τα περιττά σας κιλά και θέλετε να τα χάσετε.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πείτε στον εαυτό σας ότι, θα κάνω μια διατροφή για ένα μήνα και όλα θα τακτοποιηθούν. Ή ότι θα πάω στο γυμναστήριο για 2-3 μήνες, θα έρθω σε μια φόρμα και αυτό ήταν. Πρέπει να πάρετε μια συνειδητοποιημένη απόφαση, ότι έτσι θα είναι από δω και πέρα. Αλλά από την άλλη, δεν πρέπει να το βλέπετε όλο αυτό σαν έναν αγώνα ή κάποια δύσκολη υπέρβαση.

Να θυμάστε ότι πρόκειται για μια σημαντική ψυχολογική στιγμή. Καλό είναι με ευχαρίστηση να δεχτείτε την καινούργια πραγματικότητα και να πείτε στον εαυτό σας ότι από δω και πέρα θα ξεκινήσω να ζω διαφορετικά, και αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο, όχι, αλλά αντιθέτως, θα είναι μία ενδιαφέρουσα και ευχάριστη πρόκληση.

Κάντε την αρχή με την πεποίθηση ότι, θα το ξεκινήσω, και θα δω πως θα πάει. Χωρίς να έχετε μεγάλες προσδοκίες.

Συνήθως αυτοί που ξεκινούν συνηδειτοποιημένα τον υγιεινό τρόπο ζωής, το κάνουν με ευχαρίστηση και δεν τα παρατάνε ευκολα, επειδή οι ίδιοι δημιούργησαν στον εαυτό τους αυτή την ‘δυσκολία΄, από την οποία λαμβάνουν ικανοποίηση και φυσικά μεγάλο όφελος.

ΓΝΩΣΕΙΣ

Το δεύτερο βήμα, είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων. Είναι πρακτικά αδύνατον να ξεκινήσετε τον υγιεινό τρόπο ζωής, χωρίς να έχετε βασικές γνώσεις πάνω στις αρχές της φυσιολογίας του οργανισμού, ποιά διατροφή να ακολουθήσετε, πως πρέπει να προπονήστε και πολλά άλλα.

Για αυτό πρέπει να γνωρίζετε τις βασικές αρχές της διατροφής, όπως, ποιές τροφές πρέπει να βγάλετε από την διατροφή σας και ποιές πρέπει να εντάξετε.

Επίσης ένα μέρος του υγιούς τρόπου ζωής είναι η σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση είναι ένας από τους παράγοντες της μακροζωίας και είναι άκρως απαραίτητη για να έχουμε πολυ ενέργεια. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει οπωσδήποτε να πηγαίνετε στο γυμναστήριο και να σηκώνετε βάρη. Αυτό είναι προαιρετικό και εξαρτάται καθαρά από τους στόχους που θέλετε να πετύχετε. Η οποιαδήποτε σωματική άσκηση στο πρώτο διάστημα θα είναι πολύ ωφέλιμη. Παράδειγμα, ξεκινήστε με το καθημερινό περπάτημα.

Σχετικά με τις κακές συνήθειες, νομίζω εδώ δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι τις κακές συνήθειες πρέπει να τις κόβουμε σιγά-σιγά ή να τις αντικαθιστούμε με ωφέλιμες.

Αυτό που πρέπει να θυμάστε, είναι ότι χωρίς την βασική κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί ο οργανισμός, είναι αδύνατον ο υγιεινός τρόπος ζωής να γίνει μέρος της ζωής σας. Για αυτό να προσπαθείτε συνεχώς να εμπλουτίζετε τις γνώσεις σας.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Συνεχίζοντας, θα ήθελα να πω κάποια πράγματα σχετικά με την διατροφή. Γενικά η διατροφή είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ζωή του κάθε ανθρώπου και παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο. Ο καθένας από εμάς μεγάλωσε με διαφορετικές διατροφικές συνήθειες.

Οι περισσότεροι, λανθασμένα νομίζουν ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι κάτι το δύσκολο και προϋποθέτει αυστηρούς περιορισμούς στην διατροφή. Δηλαδή, ότι πρέπει να ακολουθήσετε αυστηρά ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, να τρώτε συνέχεια πράσινες σαλάτες και να πίνετε όλη την ώρα χυμούς. Φυσικά και όχι! Ο υγιεινός τρόπος ζωής δεν στερεί την ελευθερία μας αλλά αντιθέτως, μας προσφέρει ελευθερία και έλεγχο της κατάστασης.

Η αλήθεια είναι, ότι ο οργανισμός πολύ γρήγορα προσαρμόζεται στην νέα διατροφή και στις συστηματικές προπονήσεις. Μόνο στην αρχή μπορεί να μας είναι λίγο ασυνήθειστο αλλά μετά αρχίζει να μας αρέσει, επειδή γίνεται μέρος της ζωής μας και αρχίζουμε να αισθανομαστε την ενέργεια που προσφέρει όλη αυτή η προσπάθεια και μας κάνει να θέλουμε να συνεχίσουμε.

ΚΑΘΟΡΙΣΜΌΣ ΤΟΥ ΣΤΌΧΟΥ

Το τέταρτο βήμα για να ξεκινήσετε να ασκείτε υγιεινό τρόπο ζωής, είναι να καθορίσετε τον στόχο σας. Στον εγκέφαλο μας, αρέσουν συγκεκριμένα πράγματα, για αυτό πρέπει να βάλετε έναν ξεκάθαρο στόχο στον οποίο θέλετε να φτάσετε. Παράδειγμα, να χάσω 10 κιλά σε 4 μήνες. Τα νούμερα είναι πολύ σημαντικά και καλό είναι να σημειώνετε την κάθε πρόοδο.

Υπάρχει μια φράση που λέει το εξής, μπορούμε να βελτιώσουμε – μόνο αυτό που μετράμε. Δηλαδή όταν δεν υπάρχουν νούμερα είναι δύσκολο να προχωράτε προς τον στόχο.

Στην περίπτωση μας μπορούμε να παίρνουμε διάφορες μετρήσεις. Παράδειγμα μπορείτε να φωτογραφίσετε το σώμα σας και να δείτε την διαφορά σε ένα μήνα. Επίσης μπορείτε να μετρήσετε στην περιφέρεια ή το βάρος σας. Άλλος ένας αποτελεσματικός τρόπος είναι το ημερολόγιο, στο οποίο μπορείτε να γράφετε τους στόχους σας, τα επιτεύγματά σας, ακόμα και τις φορές που έχετε κάνει παρασπονδίες.

Αυτό μπορείτε να το κάνετε για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι, έτσι θα αρχίσετε να γίνεστε πιο συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνετε, και συνηθως εκει που είναι στραμμένη η προσοχή σας, αυτό βελτιώνεται. Και δευτερον, μετά από ένα ή δύο μήνες θά έχετε μια γενική εικόνα της προόδου σας και αυτό θα σας προσφέρει ικανοποίηση και παρότρυνση να συνεχίσετε.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό!

Ένα χαρακτηριστικό του εγκεφάλου μας ειναι, όταν ξοδευει κάποια ενέργεια, θέλει οπωσδήποτε κάποια επιβράβευση, και όταν του δίνουμε αυτή την ηθική επιβράβευση, τότε αυτόματα το φιξάρει και θέλει την επανάληψη. Αλλά όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν του δίνουμε καμία ηθική ικανοποίηση, τότε χάνετε η παρότρυνση. Για αυτό οπωσδήποτε να σημειώνετε την πρόοδο στο ημερολόγιο και να επιβραβεύετε τον εαυτό σας.

ΠΕΡΊΓΥΡΟΣ

Αν έχετε σκοπό να μεταβείτε σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, τότε οπωσδήποτε πρέπει να κάνετε και κάτι με τον περίγυρό σας. Παράδειγμα, αν στον περίγυρό σας έχετε ανθρώπους οι οποίοι έχουν τις κακές συνήθειες, τις οποίες εσείς θέλετε να κόψετε, τότε πολύ πιθανόν θα πρέπει να αλλάξετε τον περίγυρό σας.

Φυσικά αν πρόκειται για τους καλύτερους σας φίλους, δεν σας προτείνω να χαλάσετε την σχέση σας.

Απλά πρέπει να κατανοήσετε ότι ο περίγυρός μας, υποσυνείδητα, έχει μεγάλη επιρροή στην συμπεριφορά μας. Αν ξεκινήσετε να αποκτάτε νέους φίλους, παράδειγμα στο γυμναστήριο, τότε πολύ σύντομα θα διαπιστώσετε ότι η επιθυμία να αθλείστε συνεχώς θα μεγαλώνει. Αν βρείτε ανθρώπους με τους οποίους έχετε κοινές απόψεις πάνω στην υγιεινή διατροφή, τότε θα δείτε ότι θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο η θέληση να τρώτε υγιεινά. Σε αυτην την περίπτωση ο περίγυρος θα είναι ο καλύτερός σας σύμμαχος στην αλλαγή προς τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΌΣ ΠΑΡΆΓΟΝΤΑΣ

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι για τον οργανισμό, πάντα οι αλλαγές είναι ένα είδος στρες. Στον εγκέφαλο, γενικά δεν αρέσουν οι αλλαγές, επειδή το άγνωστο τον φοβίζει. Επιπλέον για τον οργανισμό η  ενσωμάτωση νέων συνηθειών στην καθημερινότητά μας είναι μία ενεργοβόρα διαδικασία.

Ξέρετε πιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα στο ξεκίνημα; Το ίδιο το ξεκίνημα δηλαδή τα πρώτα βήματα. Φανταστείτε ότι ένα διαστημόπλοιο ξοδεύει το 80% των καυσίμων του κατά την εκκίνηση.

Για αυτό, σε τέτοιες περιπτώσεις σκόπιμα παράγει την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη, για να μας αποτρέψει να αλλάξουμε αυτό που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε για χρόνια. Για αυτό κατά την περίοδο των αλλαγών θα πρέπει να κρατάτε χαμηλά το επίπεδο της κορτιζόλης.

Πως θα το καταφέρετε αυτό;

Διαβάστε τα παρακάτω άρθρα σχετικά με το στρες.

 Πρώτο Άρθρο για το Στρες ???? https://bit.ly/3S1X0Dl

Δεύτερο  Άρθρο για το Στρες ???? https://bit.ly/3vN4jqR

Ωστόσο αν θέλετε να εμβαθύνετε στο θέμα του στρες και να μάθετε να το διαχειρίζεστε αποτελεσματικά, έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε το online πρόγραμμα αντί στρες, το οποίο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε την φύση του στρες ώστε να τον κάνετε σύμμαχο σας.

online-programma AntiStress ???? https://bit.ly/3HlXn6K

 

Αφήστε το σχόλιο εδώ: