Γιατί ΔΕΝ Πρέπει Να Πίνετε Φραπέ & Στιγμιαίο Καφέ;

Ο φραπέ είναι ένα πολύ δημοφιλές ρόφημα, το οποίο παρασκευάζεται από τον στιγμιαίο καφέ. Είναι κάτι που το γνωρίζουν όλοι!

Ωστόσο, σχετικά με τον στιγμιαίο καφέ, υπάρχουν κάποια σημαντικά πράγματα – τα οποία μπορεί να μην τα γνωρίζετε, και αυτό φυσικά το εκμεταλλεύονται και το λαμβάνουν υπόψη οι παραγωγοί του καφέ.

Ένα από αυτά είναι, ότι οι περισσότερες μάρκες στιγμιαίου καφέ δεν χρησιμοποιούν καλή ποιότητα καφέ. Έχει διαπιστωθεί από έρευνα, ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καφέδες περιέχουν μύκητες και μιτοχονδριακές τοξίνες, είναι οι τοξίνες που επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία των μιτοχονδρίων. Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει ότι τα μιτοχόνδρια είναι εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, τα οποία βρίσκονται μέσα στα κύτταρα μας. Όταν τα μιτοχόνδρια δεν λειτουργούν σωστά τότε πέφτει η ενέργεια του οργανισμού και έρχεται η ατονία, η γρήγορη εξάντληση και η χρόνια κόπωση.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και άλλα πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία πρέπει να γνωρίζετε για τον στιγμιαίο καφέ. Επίσης θα μοιραστώ μαζί σας τους 4 τρόπους να επιλέξετε καλό καφέ.

ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ ΚΑΦΕΣ

Ο στιγμιαίος καφές είναι το φθηνό ανάλογο – του γνωστού σε όλους αλεσμένου καφέ. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ο στιγμιαίος καφές δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τις ιδιότητες που κατέχει ο πραγματικός αλεσμένος καφές.

Συνήθως όταν μιλάμε για τον καφέ, πάντα το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι η καφεΐνη. Η καφεΐνη διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τον εγκέφαλο. Αυτό με την σειρά του προσφέρει τόνωση, παραγωγικότητα και αλλαγή της διάθεση, με λίγα λόγια, όλα αυτά που αισθανόμαστε μετά από μια κούπα αρωματικού καφέ.

Ωστόσο η καφεΐνη, και αυτό πρέπει να το τονίσουμε, σε μεγάλες ποσότητες, είναι ικανή να εξαντλήσει το νευρικό μας σύστημα. Η καφεΐνη, εκδηλώνεται αρκετά έντονα την πρώτη ώρα αμέσως μετά την κατανάλωση, ενώ ο συνολικός χρόνος δράσης της είναι περίπου 5 με 7 ώρες και αυτό εξαρτάται από το πόσο το άτομο είναι ικανό να μεταβολίζει την καφεΐνη.

Εδώ εξηγείται το γεγονός, ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν να πίνουν πολλούς καφέδες και μη νιώθουν την παραμικρή διέγερση – δηλαδή δεν τους πιάνει. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν κατάλληλα ένζυμα τα οποία μεταβολίζουν πολύ γρήγορα την καφεΐνη σε αντίθεση με άλλα άτομα τα οποία δεν έχουν αυτά τα ένζυμα. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της καφεΐνης είναι η διουρητική της δράση. Για αυτό μετά τον καφέ εκδηλώνεται η επιθυμία να πάμε στην τουαλέτα.

ΘΕΟΒΡΩΜΙΝΗ

Η θεοβρωμίνη είναι η δεύτερη κατά σειρά ουσία, μετά την καφεΐνη που περιέχει ο καφές. Αμέσως μετά την δράση της καφεΐνης, στο παιχνίδι μπαίνει η θεοβρωμίνη. Η θεοβρωμίνη λοιπόν, προσφέρει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από την καφεΐνη, για αυτό επικρατεί η βασική σύσταση: μετά τον καφέ να πίνετε ένα ποτήρι νερό, έτσι θα αποφύγετε τις επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανισορροπία νατρίου και υγρών στο σώμα. Επιπλέον, η κατανάλωση νερού, το οποίο έχει υψηλό δείκτη pH, ενώ ταυτόχρονα είναι εμπλουτισμένο με ιόντα του υδρογόνου – δηλαδή είναι ζωντανό και αλκαλικό, βοηθά στην άμεση αποκατάσταση της οξινο-αλκαλικής ισορροπίας, επειδή ο καφές είναι όξινος.

Περισσότερες πληροφορίες για αυτό το νερό θα βρείτε εδώ ?http://bit.ly/35BMTMg

ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΥ ΚΑΦΕ

Τώρα θα ήθελα να σας παρουσιάσω την διαδικασία παραγωγής του στιγμιαίου καφέ. Αρχικά, γίνεται η διάσπαση του κόκκου καφέ και διαχωρίζεται το εξωτερικό περίβλημα του κόκκου που έχει την καφεΐνη, με το εσωτερικό μέρος του κόκκου, που έχει την θεοβρωμίνη. Το μέρος που περιέχει την καφεΐνη, θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ορισμένων φαρμάκων που απαιτούν καφεΐνη (όπως panadol και πολλά άλλα), και το υπόλοιπο, δηλαδή, το εσωτερικό μέρος του κόκκου, πηγαίνει για την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ.

Για αυτό, ο στιγμιαίος καφές, περιέχει πολύ λιγότερη καφεΐνη σε σύγκριση με τον αλεσμένο καφέ. Ακόμα ένα ενδιαφέρον γεγονός, είναι ότι ορισμένες ποικιλίες στιγμιαίου καφέ δεν σας προσφέρουν τόνωση, αλλά αντιθέτως – σας δημιουργούν την επιθυμία να κοιμηθείτε και να χαλαρώσετε. Δηλαδή, στην ουσία, όταν πίνετε στιγμιαίο καφέ, λαμβάνετε μια δόση θεοβρωμίνης. Και εκτός τον άλλον, ορισμένοι ειδικοί υγείας υποστηρίζουν ότι ο στιγμιαίος καφές μπορεί να δημιουργήσει και μια σειρά προβλήματα στον οργανισμό. Επίσης, πολλές φορές έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο, οι άνθρωποι που πινουν στιγμιαίο καφέ πριν ταξιδέψουν, προκειμένου να νιώσουν κάποια τόνωση, τους πιάνει ύπνος κατά την οδήγηση. Δηλαδή, αντί να έχουν ενέργεια, τους δημιουργείτε περισσότερο η υπνηλία. 

Παρακάτω θα ηθελα να δούμε κάποια πράγματα τα οποια ειναι καλό να γνωρίζετε, εφόσον σας αρέσει και πίνετε καφέ.

ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Αν διαπιστώνεται ότι η καφεΐνη σας δημιουργεί προβλήματα, τότε καλό είναι να την αποφύγετε. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, η κατανάλωση μέχρι και 400mg καφεΐνης ημερησίως, είναι ασφαλής και αποδεκτή για υγιείς ενήλικες.

ΜΟΥΧΛΑ & ΤΟΞΙΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ

Οι τοξίνες της μούχλας – είναι ένα βασικό πρόβλημα, όταν μιλάμε για τον καφέ. Μελέτες που έγιναν το 2003, έδειξαν, ότι πάνω από το 90% των κόκκων του καφέ είναι μολυσμένα με την μούχλα πριν την επεξεργασία τους και σχεδόν το 50% του καφέ που πωλείται περιέχει μούχλα.

Ο καφές μολύνετε με την μούχλα αρχικά λόγω του ότι, οι παραγωγοί μαζεύουν τους καρπούς από τα δέντρα και έπειτα για να γίνει το περίβλημα του κόκκου μαλακό, στο διάστημα μερικών ημερών τα μουλιάζουν σε μη φιλτραρισμένο καφέ. Σε αυτό το χρονικό διάστημα κατά την διαδικασία ζύμωσης δημιουργείται η μούχλα. Αν έχετε την εντύπωση ότι με το ψήσιμο των κόκκων η μούχλα θα εξαφανιστεί, τότε εν μέρει έχετε δίκιο, ωστόσο δεν θα επηρεάσει καθόλου στην ποσότητα ωχρατοξίνης Α και ο λόγος είναι επειδή η μούχλα ήδη πρόλαβε να την εκκρίνει.

Ως επί το πλείστων όλοι οι στιγμιαίοι καφέδες είναι εξασφαλισμένοι με την ύπαρξη μυκοτοξινών, επειδή παράγονται από κατώτερες ποικιλίες. Για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό από που αγοράζετε τον καφέ σας. Οι φθηνές ποικιλίες κοστίζουν λιγότερο αλλά είναι αρκετά χαμηλής ποιότητας και πολύ πιθανόν να έχουν μολυνθεί με μούχλα. Παρ ‘όλα αυτά, ακόμη και ο πιο βιολογικός καφές, που νομίζετε ότι είναι σίγουρο ότι δεν περιέχει μούχλα – παράγεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή οι κόκκοι πρώτα μουλιάζονται και έπειτα ξεπλένονται. Οπότε η εμφάνιση της μούχλας είναι αναπόφευκτη.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ ΚΑΛΟ ΚΑΦΕ;

Θα ήθελα τώρα να δούμε τους 4 τρόπους, πως να επιλέξετε καλό καφέ. 

Πρώτον, πάντα να διαλέγετε καφέ από μια ποικιλία και όχι ανακατεμένο με άλλες, δηλαδή πρέπει να είχαν παραχθεί από ένα μέρος. Αυτό στην περίπτωση αν είστε τυχεροί, θα έχετε καλό καφέ χωρίς μούχλα, ο οποίος μπορεί να ήταν ανακατεμένος μαζί με άλλους κόκκους που είχαν μούχλα. Επίσης, να πίνετε καφέ από διάφορες ποικιλίες δεν συστήνω, ακόμα και αν έχει ωραία γεύση.

Δεύτερον, να προτιμάτε τον καφέ που έχει περάσει την διαδικασία πλυσίματος, επειδή είναι καλύτερος από τον καφέ που έχει ετοιμαστεί με φυσική μέθοδο.

Τρίτον, αναζητήστε τον καφέ που καλλιεργείται στην Κεντρική Αμερική. Αυτός ο καφές είναι πολλές φορές καλύτερος από ότι σε άλλες περιοχές.

Τέταρτον, επιλέξτε καφέ από υψηλές ορεινές περιοχές, δεδομένου ότι εκεί μεγαλώνουν πιο ισχυρότερα φυτά, πράγμα που σημαίνει λιγότερος πιθανότητες να εμφανιστεί η μούχλα.

Να θυμάστε: η λέξη organic ή βιολογικό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Οι περισσότερες καλές ποικιλίες καφέ, να ξέρετε, ότι προέρχονται από μικρές φυτείες, οι οποίες δεν μπορούν ποτέ να αντέξουν το κόστος να έχουν πιστοποιήσεις, επειδή είναι μεγάλο αυτό το βάρος για μια επιχείρηση. Επίσης τον βιολογικό καφέ, όπως και τον κανονικό καφέ, μπορεί να τον μουλιάζουν σε βρώμικο νερό και να περιέχει τοξίνες. Ανακεφαλαιώνοντας, θα λέγαμε ότι η επιλογή καλού καφέ θέλει κόπο, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει. Αν ακολουθήσετε αυτές τις απλές συστάσεις, τότε έχετε πολλές πιθανότητες να βρείτε καλό καφέ.

Θα ήθελα να γράψετε στα σχόλια, αν σας αρέσει ο καφές και πόσους καφέδες πίνετε την ημέρα;

 

Discussion

  1. Avatar
    Θανασουλη Χρυσαυγη

Αφήστε το σχόλιο εδώ: