Γιατί Να Μην Τρώτε Ζάχαρη; | Ακαδημία Υγείας

Έχετε αναρωτηθεί, γιατί, παρόλο που γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης κάνει κακό στην υγεία, μας αρέσουν τα γλυκά και γενικά η γλυκιά γεύση;

Έχει διαπιστωθεί από πολλές μελέτες, ότι οι πιο διαδεδομένες παθήσεις όπως, η παχυσαρκία, ο διαβήτης και τα καρδιακά προβλήματα έχουν άμεση σχέση με την υπερκατανάλωση της ζάχαρης.

Από την άποψη της χημείας ζάχαρη μπορεί να ονομαστεί μία σειρά από υδατάνθρακες, ωστόσο οι απόψεις των διατροφολόγων διίστανται μιας και όχι όλα τα είδη ζάχαρης έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση, είναι ότι η επιθυμία για την γλυκιά γεύση, μας είναι έμφυτη. Ο εγκέφαλός μας απαιτεί το ⅕ των θερμίδων που λαμβάνει κατά διάρκεια της ημέρας, δηλαδή για την σωστή λειτουργία του χρειάζεται ενέργεια με την μορφή της γλυκόζης. Για αυτό κάθε φορά που καταναλώνουμε τη ζάχαρη, το σώμα μας επιβραβεύει με την παραγωγή ορμονών που επιδρούν θετικά στη διάθεσή μας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα το έχετε παρατηρήσει. Με την προσμονή και μόνο ότι θα φάμε κάτι γλυκό, αμέσως ανεβαίνει η διάθεσή μας. Συμφωνείτε;

Όταν βάζουμε μία μπουκιά στο στόμα αυτόματα ενεργοποιούνται χιλιάδες αισθητήρες της γευσης που βρίσκονται στην επιφάνεια της γλώσσας. Αυτοί οι αισθητήρες της γεύσης βοηθούσαν τους προγόνους μας να επιζήσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Η πολύ πικρή και ξινή γεύση, τους προειδοποιούσε ότι η τροφή είναι χαλασμένη και αν φαγωθεί υπάρχει πιθανότητα δηλητηρίασης. Η γλυκιά μεν γεύση τους έδινε να καταλάβουν ότι βρήκαν πηγή άμεσης αναπλήρωσης ενέργειας. Όλα αυτά τα γευστικά σήματα επεξεργάζονται από τον εγκέφαλο. Για αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο που μας αρέσει τόσο πολύ η γλυκιά γεύση. 

Εάν στα παλιά τα χρόνια ήταν δύσκολο να βρεθεί η γλυκιά γεύση στο φυσικό περιβάλλον, τώρα πλέον η ζάχαρη βρίσκεται παντού. 

Ξέρετε όμως, γιατι εκδηλώνεται η έντονη επιθυμία να φάμε κάτι γλυκό; Η πιο απλή και γρήγορη απάντηση είναι ότι το σώμα κατά την διάρκεια της ημέρας δεν λάμβανε τα απαραίτητα για αυτόν μακροθρεπτικά συστατικά. Και πιο συγκεκριμένα η αναλογία των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων δεν ήταν σωστή. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο στην ίδια την ζάχαρη αλλά στην ποσοτητα που καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος. Η οποία σύμφωνα έρευνες είναι αρκετά υψηλή.

 

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζετε για την ζάχαρη, εφόσον θέλετε να διατηρήσετε την υγεία σας σε καλή κατάσταση μέχρι τα βαθιά γεράματα. 

ΓΙΑΤΙ Η ΓΛΥΚΟΖΗ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ;

Γενικά ιστορικά έχει καθιερωθεί ότι η ζάχαρη είναι νόστιμη και άκρως σημαντική για τον οργανισμό. Κάποιοι πιστεύουν στο μύθο, ότι ο εγκέφαλος χωρίς την γλυκόζη δεν θα λειτουργεί σωστά. Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι ότι η γλυκιά γεύση είναι σήμα για τον εγκέφαλό μας, ότι αυτό είναι νόστιμο – και από την στιγμή που είναι νόστιμα άρα είναι θρεπτικό και θα προσφέρει άμεση ενέργεια. Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι ένα τρικ του εγκεφάλου. 

Σε αυτή την περίπτωση, ο εγκέφαλός σκόπιμα μας επιβραβεύει με μια γενναιόδωρη δόση ορμονών της χαράς, για να καταναλώσουμε την γλυκιά τροφή, επειδή περιέχει ευκολη πηγή ενέργειας και μπορεί γρήγορα να αποθηκευτεί σε λίπος. Να θυμάστε ότι ο σκοπός του οργανισμού είναι ένας, τον ενδιαφέρει μόνο να επιβιώσει και τίποτα άλλο. Αυτό που πρέπει να λάβετε υπόψιν, είναι ότι ο οργανισμός μας είναι πανέξυπνος και προσαρμοστικός, που σημαίνει ότι αν αντιληφθεί ότι χρειάζεται περισσότερο την γλυκόζη, μπορεί να την συνθέσει, από τις πρωτεϊνες ή τα λίπη, μέσω της γλυκονεογένεση.

Σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να υποτιμούμε τις δυνατότητες του οργανισμού μας, οι οποίες όπως έχει αποδεχθεί είναι τεράστιες.

Όπως για παράδειγμα, κάποιοι θεωρούν ότι και αν δεν φάνε για πολλές ώρες τότε δεν θα έχουν ενέργεια. Αυτό φυσικά δεν ισχύει, αν χρειαστεί ο οργανισμός μπορεί να απέχει από την τροφή για πολλές ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο έχουμε το γλυκογόνο. Το γλυκογόνο, είναι ένας πολυσακχαρίτης, το οποίο αποθηκεύεται στο συκώτι και στους μυς με την μορφή της γλυκόζης. Όταν ο οργανισμός χρειαστεί άμεση ενέργεια, θα χρησιμοποιήσει το γλυκογόνο. Η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη, φτάνει και ώς 1800 θερμίδες. Στη φύση ο άνθρωπος δεν ήταν δεδομένο ότι θα έχει πάντα τροφή. Για αυτό υπάρχει αυτός ο έξυπνος μηχανισμός που του επέτρεπε να επιβιωσει ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Ο σχηματισμός του γλυκογόνου από πηγές υδατανθράκων ονομάζεται γλυκογένεση, ενώ όταν το γλυκογόνο που σχηματίζεται από πρωτεΐνες ή τα λίπη, ονομάζεται γλυκονεογένεση.

Δηλαδή, ακόμα και αν βγάλετε όλους τους υδατάνθρακες από την διατροφή σας, όπως συμβαίνει με την κετογονικη διατροφή, όπου έχουμε ως κύρια πηγή ενέργειας τα λίπη, ο οργανισμός θα έχει την δυνατότητα να μετατρέψει τις πρωτεΐνες και τα λίπη σε γλυκόζη.

Με αυτό το παράδειγμα δεν θέλω να σας προτρέψω να ακολουθήσετε την παραπάνω διατροφή, απλά δίνω σημασία στο πόσο έξυπνος και προσαρμόσιμος είναι ο οργανισμός μας σε οποιαδήποτε συνθήκη.

ΦΘΗΝΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ

Άλλο ένα πρόβλημα της εποχής μας, είναι ότι είμαστε περικυκλωμένοι από φθηνές θερμίδες. Η πείνα για τους ανθρώπους της παλιάς εποχής ήταν πραγματική πρόκληση, σε σύγκριση με τη σημερινή εποχή που έχουμε αφθονία τροφών. Πραγματικά τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με φθηνές θερμίδες. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες και αποδείχθηκε ότι η δράση της ζάχαρης στον εγκέφαλο μας, έρχεται πολύ κοντά στο πώς επιδρούν οι εξαρτησιογόνες ουσίες. Και πράγματι, αν επιχειρήσετε να κόψετε εντελώς την ζάχαρη και τις τροφές που περιέχουν ζάχαρη, οπωσδήποτε θα έρθετε αντιμέτωποι με το σύνδρομο απόρριψης ή στέρησης. Το στερητικό σύνδρομο είναι η εμφάνιση σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων όταν γίνει η διακοπεί στην ουσία που προκαλεί εξάρτηση. Με βάση στατιστικής το 80% των τροφών που υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ περιέχουν ζάχαρη . Το ποσοστό είναι πραγματικά μεγάλο!

Η ΖΑΧΑΡΗ ΕΙΝΑΙ ΕΘΙΣΤΙΚΗ;

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με την ζάχαρη είναι το γεγονός ότι λειτουργεί εθιστικά. Σύμφωνα με έρευνες η ζάχαρη ενεργοποιεί το σημείο του εγκεφάλου που συνδέεται με την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή. Όταν ο εγκέφαλος λαμβάνει ζάχαρη αρχίζει να παράγει αυξημένη δόση του νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη αποτελεί μέρος του συστήματος επιβράβευσης του εγκεφάλου και παρακινεί ένα άτομο για δράση, προσφέροντας του μια δόση ενέργειας.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και ο εγκέφαλος με τις ναρκωτικές ουσίες. Όσο περισσότερη ζάχαρη υπάρχει σε κάποιο τρόφιμο, τόσο περισσότερο το αναζητούμε, ενώ οι επιστήμονες έχουν τονίσει ότι η ζάχαρη είναι το ίδιο επικίνδυνη με το τσιγάρο και το αλκοόλ.

Να σας φέρω ένα παράδειγμα από την βιομηχανία τροφίμων. Όταν ξεκίνησαν να παράγονται τα πρώτα cornflakes και δημητριακά, αυτά δεν είχαν ζάχαρη και ο κόσμος δεν τα προτιμούσε. Όταν λοιπόν η βιομηχανία τροφίμων πειραματικά άρχισε να βάζει ζάχαρη τότε παρατήρησε ότι οι πωλήσεις είχαν αυξηθεί. Τώρα πλέον όλα τα δημητριακά περιέχουν ζάχαρη, επειδή πολύ απλά, έτσι είναι πιο νόστιμα. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι η ζάχαρη έχει διαφορετικές μάσκες πίσω από τις οποίες κρύβεται, και πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν στην συσκευασία του τροφίμου γράφει ότι δεν περιέχει ζάχαρη.

Οι βιομηχανίες τροφίμων χρησιμοποιούν εναλλακτικούς ορισμούς της ζάχαρης, παράδειγμα μπορούν να γράψουν, γλυκόζη ή σιρόπι γλυκόζης, σακχαρόζη, μαλτόζη, δεξτρόζη, φρουκτόζη ή υδρολυμένο άμυλο – τα παραπάνω είναι στην πραγματικότητα μορφές ζάχαρης. Οι πωλητές και οι παραγωγοί τροφίμων εκμεταλλεύονται την άγνοια του καταναλωτή και είναι κάτι που δεν θέλουν φυσικά εσείς να το γνωρίζετε.

ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΗΣ

Ένα χαρακτηριστικό της ζάχαρης είναι ότι έχει πολύ υψηλή βιοδιαθεσιμότητα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει, ότι οι 100 θερμίδες που θα καταναλώσετε, παράδειγμα από το μπρόκολο, δεν θα είναι ίδιες με τις 100 θερμίδες που θα καταναλώσετε από την ζάχαρη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πολύ απλά, επειδή το μπρόκολο έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή δεν θα αφομοιωθούν και οι 100 θερμίδες από το μπρόκολο. Αυτό φυσικά δεν μπορούμε να πούμε και για την ζάχαρη, όπου όλες οι θερμίδες θα αφομοιωθούν και θα εισέλθουν στο αίμα.

Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αποκτούν περιττό βάρος. Επειδή είναι πολύ εύπεπτες θερμίδες. Δηλαδή, δεν μας φτάνει ότι γενικά είναι πολλές οι θερμίδες, ο οργανισμός θα τις αφομοιώσει όλες.

Η ΖΑΧΑΡΗ ΠΑΧΑΙΝΕΙ;

Και τώρα θα ήθελα να αναλύσουμε έναν διαδεδομένο μύθο που κυκλοφορεί σχετικά με την ζάχαρη, ότι δηλαδή η ζάχαρη παχαίνει. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το βάρος του σώματος αυξάνεται, μόνο όταν οι θερμίδες που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής είναι πολύ περισσότερες από αυτές που ξοδεύουμε.

Εάν καθημερινά ξεπερνάτε της θερμίδες συντήρησης, δηλαδή τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα σας για να καλύψει τις βασικές ημερήσιες του ανάγκες, τότε το βάρος σας θα αυξάνεται σταδιακά. Σε αυτή την περίπτωση δεν παίζει ρόλο από που πήρατε τις επιπλέον θερμίδες. Δηλαδή αν τις παραπανίσιες θερμίδες τις πήρατε από τους υδατάνθρακες, τις πρωτεϊνες ή τα λίπη. Σε οποιαδήποτε περίπτωση οι παραπανίσιες θερμίδες, εφόσον δεν ξοδευτουν, θα αποθηκευτούν σε λίπος.

Αν ο στόχος σας είναι μόνο να χάσετε βάρος, μπορείτε να τρώτε γλυκά και ζάχαρη, αρκεί να μην ξεπερνάτε τις ημερήσιες σας θερμίδες. Αλλά να ξέρετε ότι αυτή η στρατηγική δεν είναι μακροχρόνια και δεν θα σας φέρει σταθερά ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Θεωρώ ότι αυτή η στρατηγική δεν είναι καθόλου έξυπνη. Αυτό που καλό θα ήταν να προσέχετε, δεν είναι μόνο οι θερμίδες, αλλά τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει η τροφή.

Μπορεί οι θερμίδες σε δύο τροφές να είναι ίδιες, αλλά το αποτέλεσμα που θα προσφέρουν να είναι τελείως διαφορετικό. Παράδειγμα αν πάρουμε ένα γλυκό το οποίο περιέχει 500 θερμίδες και ένα κομμάτι παρμεζάνας το οποίο και αυτό έχει 500 θερμίδες, η διαφορά στον κορεσμό και στα μακροθρεπτικά συστατικά θα είναι τεράστια. Αν φάτε το γλυκό, σε τρία τέταρτα θα ψάχνετε τι άλλο να τσιμπήσετε, ενώ αν φάτε 500 θερμίδες παρμεζάνα, σας πληροφορώ ότι θα ξεχάσετε την αίσθηση της πείνας για τουλάχιστον 4 με 5 ώρες. Προσπαθήστε να μην κοιτάτε μόνο τις θερμίδες αλλά και την ποιότητα των μακροθρεπτικών συστατικών που περιέχει η τροφή. Είναι μία τεράστια λεπτομέρεια που πάρα πολύς κόσμος δεν προσέχει ή μπορεί να μη γνωρίζει.

Ναι η τροφή είναι απόλαυση και σε καμία περίπτωση η διατροφή που ακολουθείτε δεν πρέπει να σας δημιουργεί κάποια στέρηση. Δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η κάθε τροφή περιέχει 3 βασικά μακροθρεπτικά συστατικά, τα οποία εκτελούν έναν συγκεκριμένο ρόλο. Οι πρωτεϊνες είναι τα δομικά υλικά με τα οποία ο οργανισμός χτίζει μυς και ιστούς, τα λίπη με τα οποία παράγονται οι ορμόνες και είναι το Α και το Ω της ψυχικής μας υγείας και οι υδατάνθρακες χρειάζονται για την ενέργεια και για την εκτέλεση ορισμένων εργασιών.  Αν αυτό το κατανοήσετε σας πληροφορώ ότι η αντίληψη που είχατε έως τώρα για το φαγητό θα αλλάξει ριζικά.

Το συμπέρασμα είναι ότι η απόλαυση πρέπει να είναι μέρος της ζωής μας και δεν είναι απαραίτητο να αποκλείσετε την γλυκιά γεύση από τη διατροφή σας, προκειμένου να χάσετε τα περιττά κιλά.

Να θυμάστε ότι η επιλογή της διατροφής που θα πάρετε απόφαση να ακολουθήστε, θα πρέπει να εξαρτάται καθαρά από την στρατηγική σας και μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Αν έχετε την θέληση να χάσετε τα περιττά σας κιλά και να αυξήσετε το επίπεδο της ενέργειας σας, σας προτείνω να πάρετε συμμετοχή στον μαραθώνιο Ενέργειας και Απώλειας κιλών. Όπως είπα και παραπάνω, είναι online πρόγραμμα στο οποίο σε καθημερινή βάση γίνονται ζωντανές μεταδόσεις και με την δική μου καθοδήγηση, λαμβάνετε γνώσεις σχετικά με την διατροφή, την αποτοξίνωση και την σωματική δραστηριότητα, με σκοπό την απώλειά κιλών και αυξηση ζωτική ενέργειας! Περισσότερες πληροφορίες και το πως μπορείτε να πάρετε συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα βρείτε  στο INSTAGRAM @akadimia_ygeias.

Αφήστε το σχόλιο εδώ: