Εχθροί Των Ματιών + 3 Τροφές Για Καλή Όραση!

Είναι γεγονός, ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει πρόωρα προβλήματα με την όραση.

Μέσω της όρασης λαμβάνουμε το 90% της πληροφορίας και αν δεν θέλουμε να έχουμε προβλήματα με τα μάτια μας, είναι υποχρέωση μας να τα φροντίζουμε και να τα προσέχουμε.

Πολλές φορές η αιτία μπορεί να κρύβεται στα απλά λάθη και καθημερινές συνήθειες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι καταστρεπτικές για τα μάτια μας. Το ερώτημα που πιθανόν να σας δημιουργήθηκε είναι αν υπάρχει τρόπος να διατηρήσουμε την όραση μας μέχρι τα βαθιά γεράματα. Φυσικά! Υπάρχει τρόπος, αρκεί να ξέρουμε τι δεν αρέσει στα μάτια μας.

Σε αυτό το άρθρο έχω συλλέξει καθημερινές συνήθειες και πράγματα τα οποία επιδρούν αρνητικά στην όραση μας, τα οποία είναι καλό να τα γνωρίζετε και φυσικά να τα αποφεύγετε. Επίσης θα αναφέρουμε τις καλύτερες τροφές για την καλή υγεία των ματιών. 

ΟΘΟΝΕΣ

Το να είναι στραμμένο το βλέμμα μας σε μια οθόνη είναι μια διαδεδομένη και ταυτοχρόνως αναποφευκτη συνήθεια της εποχής μας. Μάλιστα, η υπέρβαση του επιτρεπτού χρόνου μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην όραση. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν κάποιο εργάζεται για πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.

Στην οφθαλμολογία υπάρχει και ειδική διάγνωση, «επιπεφυκίτιδα γραφείου», επειδή ο εργαζόμενος περνάει πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή.

Τα συμπτώματα που δημιουργούνται από την πολύωρη παραμονή μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή είναι συνήθως κάψιμο, θολή όραση, κοκκίνισμα, κούραση και πόνος των ματιών. Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα, τα παιδιά που περνάνε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνες γίνονται πιο αδρανή σωματικά όταν μεγαλώσουν.

Αν δεν δώσουμε σημασία τα παραπάνω, μπορεί να αποκτήσουμε το σύνδρομο του ξηρού οφθαλμού, που σημαίνει ότι υπάρχει ανεπάρκεια ενυδάτωσης του κερατοειδή χιτώνα. Σε αυτή την περίπτωση τα συμπτώματα μπορεί να είναι η μειωμένη και θολή όραση, πόνος και ερυθρότητα στο μάτι, αίσθηση ξένου σώματος, πυώδεις εκκρίσεις ή πρησμένα βλέφαρα. Αυτό που επιδεινώνει ιδιαίτερα το σύμπτωμα του ξηρού οφθαλμού είναι ο ξηρός αέρας μέσα από το χωρο, κάτι που είναι συχνό φαινόμενο ειδικά το χειμώνα, επειδή τα δωμάτια δεν αερίζονται τόσο συχνά όσο θα έπρεπε.

Αυτό που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι την ώρα που παρακολουθούμε κάποια ταινία ή απλά σερφάρουμε στο ίντερνετ ή έχουμε κάποια εργασία μπροστά στον υπολογιστή, ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας τρεις φορές λιγότερο. Αυτό έχει διαπιστωθεί και το έχουν μετρήσει. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι επειδή είμαστε πολύ αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε και επειδή ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας τρεις φορές λιγότερο, τα μάτια δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ενυδάτωση με αποτέλεσμα να ξεραίνονται.

Θα μπορούσατε να λύσετε αυτό το πρόβλημα, ανοιγοκλείνοντας συνέχεια τα μάτια την ώρα που κοιτάτε την οθόνη, ωστόσο είναι κάτι αρκετά δύσκολο επειδή θα πρέπει συνεχώς να το θυμάστε και να το ελέγχετε.

Για αυτό, το πιο απλό θα ήταν να αποσπάται ανά τακτά χρονικά διαστήματα την προσοχή σας από την οθόνη του υπολογιστή. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιείται υγραντήρα αν ο αέρας στον χώρο που βρίσκεστε είναι αρκετά ξηρός. Άλλος ένας τρόπος είναι να χρησιμοποιείτε απλές σταγόνες ενυδάτωσης των ματιών.

Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο περάσετε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και τα μάτια σας θα είναι συνεχώς κόκκινα, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι για μερικές ημέρες να μην χρησιμοποιείτε καθόλου συσκευές που έχουν οθόνη. Μπορείτε να αποδράσετε κάπου στη φύση για δύο ή τρεις μέρες, αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των ματιών σας.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Συνεχίζουμε με τον φωτισμό όπου εδώ υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες τις οποίες θα πρέπει να λάβετε υπόψιν. Ο υποτονικός φωτισμός δεν είναι και τόσο καλός όπως και ο έντονος φωτισμός. Δηλαδή αν βρισκόμαστε στο δωμάτιο και από πάνω έχουμε τον φωτισμό που φωτίζει όλο το δωμάτιο αυτό δεν είναι και τόσο καλό. Το ιδανικό είναι όταν η πηγή του φωτός βρίσκεται πίσω από την πλάτη μας. Προσωπικά έχω λύσει αυτό το πρόβλημα αγοράζοντας δύο επιπλέον φωτιστικά τα οποία είναι κατευθυνόμενα και βρίσκονται ακριβώς πίσω από την πλάτη μου. Δηλαδή από πάνω είναι ο απλός φωτισμός ενώ ακριβώς από πίσω βρίσκεται το έντονο φως.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΝΟΥ

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η συστηματική έλλειψη του ύπνου είναι επιβλαβής, όχι μόνο, για το καρδιαγγειακό σύστημα, την άμυνα του οργανισμού, την ψυχική μας υγεία, αλλά και για την υγεία των ματιών. Αν ο ύπνος μας δεν είναι επαρκής πολύ πιθανό να έχουμε συμπτώματα όπως δυσφορία στα μάτια, κοκκίνισμα, ακόμα και πόνο.

ΧΛΩΡΙΟ ΣΤΟ ΝΕΡΟ

Όπως θα γνωρίζετε, το χλώριο που περιέχει το νερό της βρύσης είναι αρκετά επιβλαβές, όσο για το δέρμα, τόσο και για τα μάτια. Κάθε φορά που κάνετε μπάνιο, το σώμα σας έρχεται σε επαφή με το χλώριο και ένα μέρος του απορροφάται από τον οργανισμό. Μάλιστα έχει αποδεχθεί ότι όταν κάνουμε μπάνιο ο οργανισμός απορροφά τα 2/3. Φανταστείτε πόσο χλώριο μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό την ώρα που κάνουμε μπάνιο και πόσο επικίνδυνο είναι για τα μικρά παιδιά! Το χλωριωμένο νερό στο μπάνιο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Περισσότερες πληροφορίες, πως να αφαιρέσετε στο 100% το χλώριο θα βρείτε πατώντας ΕΔΩ..

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΟΡΑΣΗ

Και τώρα θα ήθελα να δούμε ορισμένες βιταμίνες οι οποίες είναι απαραίτητες για την σωστή λειτουργία των ματιών μας. Όλες τις βιταμίνες που θα αναφέρω παρακάτω φυσικά μπορείτε να τις λάβετε από τις τροφές. 

Η λουτεΐνη είναι μια σημαντική ουσία και προσφέρει μια ισχυρή ασπίδα προστασίας από διάφορες παθήσεις των ματιών. Η λουτεΐνη αποτελεί συστατικό του οφθαλμού και ο ρόλος της είναι πάρα πολύ σημαντικός επειδή πρώτων, απορροφά ένα σημαντικό ποσοστό της ακτινοβολίας που εισέρχεται στο μάτι, και δευτερον, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να καταστρέψουν τα συστατικά του ματιού. Καλές πηγές λουτεΐνης στη διατροφή μας αποτελούν ο κρόκος του αυγού, το λάχανο, τα σπαράγγια, το πορτοκάλι και οι αγκινάρες.

Αν θέλετε να έχετε καλή όραση θα πρέπει να έχετε στη διατροφή σας τροφές που περιέχουν βιταμίνη Α. Η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως ρετινόλη. Η ρετινόλη, βελτιώνει και σταθεροποιεί την οπτική οξύτητα και συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης, η οποία είναι η χρωστική των ματιών και μας βοηθά να βλέπουμε καλύτερα στο σκοτάδι. Πλούσια πηγή ρετινόλης, είναι το συκώτι. Συγκριτικά με το β-καροτένιο, η βιοδιαθεσιμότητας της ρετινόλης είναι πολύ πιο υψηλή, επειδή δεν απαιτεί μετατροπή.

Επιπλέον πλούσια πηγή βιταμίνης Α είναι τα καρότα, το τυρί, τα αυγά, το βούτυρο. Οπότε η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη,  όπως και η βιταμίνη Β2 η οποία επιδρά θετικά στην οπτική οξύτητα. Αν έχουμε έλλειψη βιταμίνης Β2 τότε μπορεί να εκδηλωθεί φλεγμονή της βλεννογόνου του ματιού και να προκαλέσει την δακρύρροια.

Επίσης πολύ σημαντικές είναι η βιταμίνη Β1 και η ριβοφλαβίνη, οι οποίες βοηθούν στην ομαλοποίηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την μετάδοση των νευρικών παλμών και την ροή του αίματος στα μάτια μας. Η επαρκής ποσότητα βιταμίνης Β12 είναι αυτή που εξασφαλίζει την σωστή λειτουργία των νευρικών ινών και την καλή κυκλοφορία του αίματος στα μάτια.

Αξίζει να αναφέρουμε και για την βιταμίνη C, η οποία είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος στα μάτια, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και βοηθά στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών.

Όπως καταλαβαίνετε η ποικιλία των παραπάνω τροφών, εξασφαλίζει το σώμα με βιταμίνες οι οποίες βοηθούν στην καλή υγεία των ματιών και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν σε συστηματική βάση.

Σίγουρα πολλοί από εσάς τώρα θα αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποιος τρόπος να βελτιώσουμε την όρασή μας; Η απάντηση είναι ναι! Θα ήθελα να σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δείτε ένα πολύ σημαντικό βίντεο σχετικά με την όραση, το οποίο υπάρχει στο κανάλι. Στο βίντεο γίνεται αναλυτική εξήγηση πώς με την βοήθεια ασκήσεων μπορεί να βελτιωθεί η όρασή σας.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Αφήστε το σχόλιο εδώ: