Το 99% Δεν Γνωρίζει, Τα Σημάδια Ανεπάρκειας ΙΩΔΙΟΥ Στον Οργανισμό. Ποια Είναι Η Λύση;

Πολύ πιθανόν να γνωρίζετε ότι το ιώδιο είναι ένα άκρως σημαντικό μικρό στοιχείο, το οποίο είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Πολύ σωστά! Ο θυρεοειδής αδένας χρησιμοποιεί το ιώδιο για την παραγωγή και την απελευθέρωση σημαντικών ορμονών. Αυτές οι ορμόνες είναι άκρως απαραίτητες για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και χωρίς αυτές η άμυνα του οργανισμού είναι ευάλωτη σε διάφορες ιογενείς παθήσεις.

Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να θυμάστε, είναι ότι το ιώδιο χρειάζεται, όχι μόνο ο θυρεοειδής αδένας, αλλά το κάθε κύτταρο του σώματός μας, και στην περίπτωση αν δεν εξασφαλίζεται επαρκώς καθημερινά στο σώμα το ιώδιο, τότε ακόμα και αυτό το ελάχιστο θα το παίρνει ο θυρεοειδής αδένας χωρίς να φτάνει για τα υπόλοιπα κύτταρα.

ΤΕΣΤ

Θέλετε να μάθετε πως μπορείτε πολύ εύκολα να διαπιστώσετε αν ο οργανισμός έχει έλλειψη από ιώδιο; Υπάρχει ένα απλό τεστ που μπορείτε να κάνετε! Για να κάνετε το τεστ θα χρειαστείτε ιώδιο, το οποίο μπορείτε να το προμηθευτείτε από το φαρμακείο και μια μπατονέτα. Βάλτε ιώδιο στην μπατονέτα και ζωγραφίστε στο χέρι σας ένα πλέγμα περίπου 5 εκατοστών.

Αν έχετε έλλειψη ιωδίου, τότε σε μια ώρα το πλέγμα που ζωγραφίσατε στο χέρι σας, θα εξαφανιστεί, δηλαδή ο οργανισμός θα απορροφήσει όλο το ιώδιο. Αν μετά από μια ώρα είναι ακόμα ευδιάκριτο το πλέγμα, αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε ανεπάρκεια σε ιώδιο.

Δυστυχώς, πολύς κόσμος έχει ανεπάρκεια σε ιωδίου. Πολλές φορές αυτή η ανεπάρκεια δεν εκδηλώνεται με κάποια εμφανή συμπτώματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπτώματα εμφανίζονται οταν εκδηλώνεται διαταραχή λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, παράδειγμα υποθυρεοειδισμός.

ΑΠΟΒΟΛΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία του ιωδίου στο σώμα είναι η αποβολή των τοξινών και τοξικών ουσιών όπως του υδραργύρου και μολύβδου, εάν έχετε αρκετό ιώδιο και βρεθείτε εκτεθειμένοι σε μόλυβδο ή υδράργυρο, το σώμα θα τα αφαιρέσει μέσω των ουρων. Επιπλέον το ιώδιο είναι ικανό να προστατεύσει από ραδιενέργεια. Αν κάποιος εκτεθεί στη ραδιενέργεια και λάβει τα χάπια ιωδίου, το ιωδιούχο κάλιο θα δεσμευτεί άμεσα από τον θυρεοειδή αδένα, περεμποδίζοντας τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τα βασικά οφέλη που προσφέρει το ιώδιο και τις τροφές που είναι πλούσιες σε ιώδιο, τις οποίες καλό είναι να έχετε στην καθημερινή σας διατροφή.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ

Έχει παρατηρηθεί ότι στις χώρες που καταναλώνουν πολλές τροφές πλούσιες σε ιώδιο, όπως για παράδειγμα είναι η Ιαπωνία, έχουν πολύ χαμηλά ποσοστα καρκίνου του μαστού, του προστάτη και των ωοθηκών. Η εξήγηση βρίσκεται στο ότι το ιώδιο είναι το βασικό συστατικό της διατροφής τους. 

Δυστυχώς ο δυτικός τύπος διατροφής, πολλές φορές δεν καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού σε ιώδιο, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να έχουν χρόνιες έλλειψεις αυτού του πολύτιμου μικροστοιχείου.

Ας δούμε τώρα ποιές διαταραχές μπορεί να εκδηλωθούν στον οργανισμό, αν υπάρχει έλλειψη σε ιώδιο.

ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ

Ένα από τα πιο εμφανή σημάδια ανεπάρκειας ιωδίου είναι η ανεξήγητη αύξηση βάρους. Όταν έχετε έναν υγιή μεταβολισμό, καίτε τις θερμίδες για να έχετε ενέργεια. Όταν υπάρχει έλλειψη παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών επιβραδύνεται ο μεταβολισμός και οι θερμίδες είναι πιθανότερο να αποθηκευτούν ως λίπος, οδηγώντας σε αύξηση βάρους. Για αυτό αν έχετε περιττό βάρος και διαπιστώσετε διαταραχή στην λειτουργία του θυρεοειδούς, αρχικά θα πρέπει να αποκαταστήσετε το πρόβλημα με τον θυρεοειδή και έπειτα για να αρχίσετε να χάνετε βάρος θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων. Αυτό θα ήταν το πιο σωστό!

ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Το ξέρατε ότι τα μαλλιά μπορούν να λειτουργήσουν ως έγκαιρο προειδοποιητικό σημάδι έλλειψης ιωδίου; Όπως αναφέραμε και παραπάνω η έλλειψη ιωδίου μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον θυρεοειδή. Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν λειτουργεί σωστά, αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των μαλλιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι αλλαγές στα μαλλιά μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά με τον θυρεοειδή.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς υποστηρίζουν την ανανέωση των τριχικών θυλάκων. Όταν έχετε υποθυρεοειδισμό, η έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών σημαίνει ότι οι θύλακες της τρίχας σταματούν να ανανεώνονται και εμφανίζεται έτσι τριχόπτωση. Παράδειγμα, τα ξηρά ή εύθραυστα μαλλιά θα μπορούσαν να οφείλονται σε ασθένεια του θυρεοειδούς. Όταν το σώμα παράγει υπερβολική ορμόνη του θυρεοειδούς, εκδηλώνεται υπερθυρεοειδισμός, ενω όταν εκκρίνει πολύ λίγο, τότε υποθυρεοειδισμός.

Επίσης, η αυτοάνοση νόσος του θυρεοειδούς ειδικότερα αυξάνει τον κίνδυνο για αλωπεκία – δηλαδή την υπερβολική και ταχεία απώλεια μαλλιών σε συγκεκριμένα μέρη του τριχωτού της κεφαλής. Υπολογίζεται ότι το 41% ​​των ατόμων με υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν τριχόπτωση. Για αυτό αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα με το τριχωτό της κεφαλής, καλό είναι να ελέγξετε την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΧΩΠΤΩΣΗ

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ & ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Σχετικά με το ιώδιο υπάρχει κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο πρέπει να γνωρίζετε! 

Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει ότι το χλώριο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη ουσία. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζατε είναι ότι το χλώριο έχει την ικανότητα να αντικαθιστά το ιώδιο. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή με το χλώριο, η πρόσληψη ιωδίου από τον οργανισμό μειώνεται.

Και τώρα σκεφτείτε για λίγο, πόσες φορες την ημέρα έρχεστε επαφή με το χλώριο;

Aν πίνετε νερό από την βρύση, το οποίο περιέχει χλώριο αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο με νερό το οποίο περιέχει χλώριο. όπως θα γνωρίζετε, το δέρμα, είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Είναι διαπιστωμένο ότι την ώρα που κάνετε μπάνιο, το σώμα απορροφά μέχρι και 2/3 από το χλώριο. Φανταστείτε πόσο χλώριο απορροφά ο οργανισμός την ώρα που κάνουμε μπάνιο και πόσο επικίνδυνο είναι για τα μικρά παιδιά! Αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι αυτό δεν το δίνουν σημασία. Είτε από άγνοια είτε από αμέλεια.

Αν δεν έχετε κάποιο φίλτρο στη βρύση του μπάνιου σας, καλό θα ήταν να βάλετε, όπως έχω κάνει εγώ. Προσωπικά, το πρόβλημα με το χλώριο το έχω λύσει πολύ εύκολα, τοποθετώντας ένα φίλτρο στη βρύση του μπάνιου μου, το οποίο αφαιρεί στο 100% το χλώριο.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φίλτρο

ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΠΩΣΗ & ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Συνεχίζουμε με την χρόνια κόπωση & έλλειψη ενέργειας. Αν σας είναι γνωστή η κατάσταση στην οποία το σώμα σας δεν έχει καθόλου ενέργεια, τότε αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ιωδίου, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αιτία του υποθυρεοειδισμού. Αυτή η κατάσταση οφείλεται στην γενική πτώση ενέργειας και συνδέεται με την λειτουργία του θυρεοειδή. Για αυτό αν ξυπνάτε το πρωί χωρίς να έχετε ενέργεια για να ανταπεξέλθετε σε όλες τις υποχρεωσεις της ημέρας, δηλαδή δεν σας φτάνει η ενέργεια, τότε μπορεί να έχετε έλλειψη ιωδίου και δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στο υψηλό επίπεδο ενέργειας, είναι το μαγνήσιο. Αν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου, τότε ο οργανισμός με δυσκολία θα παράγει την ενέργεια. Σχετικά με το μαγνήσιο είχα ξεχωριστό άρθρο το οποίο σας προτείνω ανεπιφύλακτα να το διαβάσετε. 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΓΝΗΣΙΟ

ΤΡΟΦΕΣ & ΙΩΔΙΟ

Και τώρα θα ήθελα να δούμε ορισμένες τροφές που περιέχουν το ιώδιο. Επειδή η έλλειψη ιωδίου οφείλεται συνήθως στην ανεπαρκή πρόσληψη του από τη διατροφή, μπορούμε, εφόσον δεν έχουμε σημαντικές ελλείψεις, να προσθέσουμε στην καθημερινότητα ορισμένες τροφές πλούσιες σε ιώδιο. Τροφές που προσφέρουν σημαντική ποσότητα ιωδίου είναι οι εξής: τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες, ο μπακαλιάρος και ο τόνος, ορισμένα φύκια, το ιωδιούχο αλάτι και τα αυγά. Αυτές τις τροφές είναι καλό είναι να έχετε στην καθημερινή σας διατροφή, ώστε να εξασφαλίζετε στον οργανισμό το ιώδιο.

Θα ήθελα φίλοι μου να γράψετε στα σχόλια τα αποτελέσματα που είχατε στο τεστ με το ιώδιο. Αυτό πραγματικά θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον!

Discussion

 1. Avatar
  Γιατρα μαρια
 2. Avatar
  Virginiavenetiou
 3. Avatar
  Βασίλης Κυριακίδης
 4. Avatar
  Παύλος
 5. Avatar
  Θεοδώρα Μελλιου

Αφήστε το σχόλιο εδώ: