6 Τροφές ΚΑΤΑ Της Γήρανσης!

Έχετε αναρωτηθεί, πως μερικοί άνθρωποι καταφέρνουν να φαίνονται πολύ νεότεροι από την ηλικία τους;

Δηλαδή ενώ εμφανισιακά φαίνονται για 30, στην πραγματικότητα είναι 40, και ακριβώς το αντίθετο, 

Ποιο άραγε είναι το μυστικό αυτων των ανθρώπων; Σας πληροφορώ ότι εκτός από το DNA, καθοριστικό ρόλο στο να δείχνουμε νεότεροι συμβάλλει η διατροφή, ο γενικός τρόπος ζωής, ακόμα και ο τρόπος σκέψης.

Είναι διαπιστωμένο ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές, οι οποίες είναι ικανές να παρατείνουν την ζωή μας, να βελτιώσουν την ποιοτητα της και μας κάνουν να φαινόμαστε πολύ νεότεροι.

Είναι οι τροφές που κυριολεκτικά φρενάρουν την διαδικασία της γήρανσης του οργανισμού.

Σε αυτό το άρθρο έχω συλλέξει όλες αυτές τροφές.

ΓΛΥΚΟΖΥΛΙΩΣΗ

Μιλώντας για την νεότητα και την εξυγίανση του οργανισμού, θα ήταν καλό να αναφέρουμε και να γνωρίζετε μια πολύ σημαντική διαδικασία, η οποία ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού. Είναι η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης. Οι επιστήμονες αποδίδουν το 50% της πρόωρης γήρανσης του δέρματος στο φαινόμενο της γλυκοζυλίωσης. Πρόκειται για μια διαδικασία του οργανισμού μας, κατά την οποία η ζάχαρη του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη, όταν υπερβαίνει τα επιτρεπτά όρια, προσκολλάται στο κολλαγόνο, το οποίο είναι η βασική πρωτεΐνη του οργανισμού που ευθύνεται για την υγεία του δέρματος, των μαλλιών, των νυχιών και τον συνδέσμων. Από την αντίδραση της γλυκοζυλίωσης παράγονται ορισμένες γλυκοτοξίνες, οι οποίες  εναποτίθενται στα διάφορα όργανα, στο δέρμα, στα αγγεία, προκαλώντας φλεγμονές, σοβαρές βλάβες και πρόωρη γήρανση.

Η υπεργλυκαιμία είναι η αιτία της γλυκοζυλίωσης, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό κυρίως προκύπτει από την υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων και απλών υδατανθράκων. Η γλυκοζυλίωση επιδρά αρνητικά στην υγεία του δέρματος, δηλαδή στην εμφάνιση μας. Το δέρμα χάνει σταδιακά την ελαστικότητα και τη σωστή του υγρασία, ενώ οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες αρχίζουν να εμφανίζονται στην επιφάνειά του.

ΦΛΑΒΟΝΟΕΙΔΉ

Στην πρώτη θέση της λίστας των τροφών με αντιγηραντικές ιδιότητες είναι τα φλαβονοειδή.  Τα φλαβονοειδή είναι ένας τύπος οργανικών ενώσεων που βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα και πιστεύεται ότι σχετίζονται με μια σειρά από πολύ σημαντικά οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Η έρευνα σχετικά με τα πιθανά οφέλη για την υγεία αυτών των ενώσεων είναι ως επί το πλείστον επικεντρωμένη στον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν με άλλες ουσίες, κυρίως σε ότι αφορά την αντιοξειδωτική τους δράση.

Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει για τις ελεύθερες ρίζες και την αρνητική τους επίδραση στην νεότητα του οργανισμού. Αυτό που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός, ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που κατέχουν τα φλαβονοειδή, είναι σε θέση να αλλάξουν, ακόμα και να εξουδετερώσουν τις συνέπειες των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα μας και να οδηγήσουν σε ασθένειες. Εχει αποδειχθεί ότι τα φλαβονοειδή μπορούν να μειώσουν τον ρίσκο εμφάνισης πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία, τις εκφυλιστικές ασθένειες και τον καρκίνο. Μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην πρόληψη της τερηδόνας και να μειώσουν την εμφάνιση κοινών ασθενειών όπως η γρίπη.

Tα φλαβονοειδή φαίνεται να έχουν μια συμβιωτική σχέση με τη βιταμίνη C και πιστεύεται ότι αλλάζουν τον τρόπο που συνδέονται τα κύτταρα με τη φλεγμονή, μειώνοντας ή προλαμβάνοντάς την. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως τα φλαβονοειδή μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία ορισμένων ιών και βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τον ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) και ορισμένων τύπων έρπητα. Μπορούν, επίσης, να βελτιώσουν τα συμπτώματα που σχετίζονται με ψυχολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων της αλλαγής διάθεσης, των προβλημάτων μνήμης και της κατάθλιψης.

Τα φλαβονοειδή περιέχουν τα λαχανικά , τα βατόμουρα, το τσάι, ο καφές και η σοκολάτα. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η σοκολάτα πρέπει να είναι μαυρη, δηλαδή το ποσοστό του κακάο να είναι 85% και πάνω. Αυτό το λέω επειδή αν δείτε τα συστατικά που περιέχουν οι περισσότερες σοκολάτες, θα διαπιστώσετε ότι η ποσότητα της σοκολάτας είναι ελάχιστη και το ποσοστό της ζάχαρης πολύ υψηλό.

ΨΕΥΔΑΡΓΥΡΟΣ

Ο ψευδάργυρος είναι το επόμενο σημαντικό στοιχείο, μετά τα φλαβονοειδή, το οποίο συμβάλλει θετικά στην νεότητα του οργανισμού και δυναμώνει το ανοσοποιητικό. Το δυνατό ανοσοποιητικό είναι εγγυημένη προστασία από διάφορους ιούς και καλή πρόληψη από πολλές ασθένειες.

Η ημερήσια δοσολογία ψευδαργύρου για έναν ενήλικα είναι 10 γραμμάρια. Αυτή την δοσολογία μπορεί να την καλύψετε από τροφές όπως κολοκυθόσποροι, καρύδια, συκώτι και στρείδια. Τα καρύδια και οι κολοκυθόσποροι περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά , τα οποία είναι διαπιστωμένο ότι βελτιώνουν ακόμα και τις νοητικές ικανότητες. Παράδειγμα τα καρύδια περιέχουν κάλιο, λιπαρά οξέα, φώσφορο και σίδηρο, ενώ ο κολοκυθόσπορος περιέχει μεγάλη ποσότητα από ψευδάργυρο, χαλκό, βιταμίνη Α και Β. Αυτά είναι απαραίτητα στοιχεία για την νεότητα όλου του οργανισμού.

ΛΥΚΟΠΕΝΙΟ

Η επόμενη ουσιά που είναι σύμμαχος της νεότητάς μας, είναι το λυκοπένιο. Το λυκοπένιο έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και μας βοηθά να διατηρούμε υγιή τα αγγεία και την καρδιά μας. 

Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η αντιοξειδωτική δράση που κατέχει το λυκοπένιο, συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών νόσων και διαφόρων μορφών καρκίνου, ενώ εξουδετερώνει αποτελεσματικά και τις ελεύθερες ρίζες, για τις οποίες μιλήσαμε παραπάνω.

Πόσο λυκοπένιο θα πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά για να λάβουμε όλα αυτά τα οφέλη που προσφέρει;

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρέπει να λαμβάνουμε 20 γραμμάρια λυκοπένιο καθημερινά. Αυτή η δοσολογιά αναλογει περίπου σε δυο κουταλιές της σούπας, πάστα ντομάτας.

Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μπερδεύετε την φυσική πάστα ντομάτας με το κέτσαπ ή συσκευασμένα ανάλογα χυμό ντομάτας. Να θυμάστε ότι το 1 κιλό ντομάτας θα μας δώσει περίπου 50 γραμμάριο λυκοπένιο. Μπορείτε να καταναλώνετε τις ντομάτες σε οποιαδήποτε μορφή είτε ωμά ή μαγειρευτά.

Άλλες τροφές που περιέχουν το λυκοπένιο, είναι ο λωτός, η παπάγια, το καρπούζι και το γκρέιπφρουτ. Οπότε ανάλογα την εποχή, μπορείτε να προσθέστε στην καθημερινή σας διατροφή τις αντίστοιχες τροφές για να καλύπτετε την ημερήσια δοσολογία.

ΛΙΠΑΡΑ ΨΑΡΙΑ

Τα λιπαρά ψάρια είναι κατηγορία τροφών που επιδρουν και συμβάλλουν στην νεότητά μας. Τα ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγγα και οι σαρδέλες, είναι εξαιρετικές και πλούσιες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι σημαντικά για την διατήρηση της νεότητας του οργανισμού, την υγιή λειτουργία του καρδιαγγειακού και του νευρικού συστήματος. Επίσης τα ωμέγα-3 μειώνουν τις φλεγμονές, τα οποία σε πολλές των περιπτώσεων ευθύνονται για πάρα πολλές παθήσεις. Τα λιπαρά ψάρια είναι και καλή πηγή βιταμίνης Ε. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι η ανεπάρκεια λιπαρών οξέων μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα στο δέρμα. Επίσης τα θαλασσινά, όπως τα στρείδια περιέχουν τον ψευδάργυρο, ο οποίος συμβάλλει στην διαδικασία αναγέννησης του δέρματος και αυξάνει την τεστοστερόνη.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ

Αξίζει να αναφέρουμε και ορισμένες βιταμίνες οι οποίες όπως έχει αποδειχθεί είναι ικανές να παρατείνουν την νεότητα μας. Πρόκειται για την βιταμίνη C, Α, Ε και Β6. Παράδειγμα, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη δημιουργία κολλαγόνου, της δομικής πρωτεΐνης που κρατά το δέρμα μας ζωντανό. Μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C είναι το ακτινίδιο.

Επίσης η βιταμίνη Ε και Α είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία  εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής του αίματος, ομαλοποιούν τη ροή του αίματος, αποτρέπουν την εμφάνιση σκοτεινών κηλίδων και των λεπτών γραμμών.

Ένα θετικό πλεονέκτημα της βιταμίνης Ε είναι η αντιοξειδωτική της δράση, η οποία βοηθά στην προστασία του δέρματος από οξειδωτική βλάβη. Την βιταμίνη Ε και Α μπορείτε να την λάβετε από τα καρότα, τους ηλιόσπορους, το διαυγασμένο βούτυρο, το συκώτι και τα αυγά. Ενώ πλούσια πηγή βιταμίνης Β6 είναι τα φυστίκια αιγίνης. Για αυτό αν η διατροφή σας περιλαμβάνει αυτές τις τροφές, να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε αυτές τις τόσο απαραίτητες για αυτό βιταμίνες.

ΠΡΑΣΙΝΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Ο λόγος που τα πράσινα λαχανικά είναι σύμμαχος της νεότητας οφείλεται στα θρεπτικά ιχνοστοιχεία και χλωροφύλλη που περιέχουν. Η χλωροφύλλη είναι μια πολύ δραστική ουσία η οποία είναι ικανή να επιβραδύνει σε μεγάλο βαθμό την διαδικασία της γήρανσης και να μας κάνει να φαινόμαστε πολύ νεότεροι.

Στην ουσία η χλωροφύλλη είναι η ζωτική ενέργεια των φυτών, η οποία κατέχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Αυτό που είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον είναι ότι η χλωροφύλλη έχει πανομοιότυπες οργανικές ενώσεις με το κυριότερο συστατικό του αίματος μας, την αιμοσφαιρίνη.

Πλούσιες πηγές χλωροφύλλης φυσικά είναι όλα τα λαχανικά πράσινου χρώματος, κυρίως τα χορταρικά. Αυτά μπορείτε να τα βάζετε στις σαλάτες σας ή να ετοιμάζετε αποτοξινωτικά σμούθι.

ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΜΟΥΘΙ

Πολύ πιθανόν να έχετε ακούσει για την αποτοξινωτική δράση που κατέχουν τα πράσινα σμούθι. Το σμούθι είναι ρόφημα, το οποίο αποτελείται από αναμειγμένα πράσινα λαχανικά, φρούτα και νερό.

Σε αντίθεση με τους στημένους χυμούς, το σμούθι διατηρεί τις φυτικές ίνες που περιέχουν τα λαχανικά & τα φρούτα. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν τα σμούθι είναι ότι καταναλώνουμε κυρίως τα πράσινα λαχανικά στην αρχική τους μορφή, χωρίς αυτα να έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία. Τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε χλωροφύλλη και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχει το σμούθι συμβάλλει θετικά και στην νεότητα του οργανισμού.

Επίσης το πράσινο σμούθι βοηθά τον οργανισμό μας να παράγει μια αντιοξειδωτική ουσία με το όνομα γλουταθειόνη. Μερικοί από τους παράγοντες που ευθύνονται για τη μείωση των επιπέδων της γλουταθειόνης στο σώμα είναι η κακή διατροφή, οι χρόνιες ασθένειες, οι λοιμώξεις και το παρατεταμένο στρες. Η γλουταθειόνη παράγεται από το ίδιο μας το σώμα και διεγείρει ενεργά τη δράση όλων των αντιοξειδωτικών ουσιών που λαμβάνουμε από τις τροφές.

Αν θέλετε να μάθετε τους 9 λόγους να πίνετε σμούθι, σας προτείνω να δείτε το παρακάτω βίντεο.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο ‘Τα Καλύτερα 100 smoothies’ περιέχει συνταγές για να φτιάξετε νόστιμα και θρεπτικά σμούθι.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΤΕ ΤΟ e-book

Αφήστε το σχόλιο εδώ: