Τα μάτια είναι το δεύτερο πολυπλοκότερο όργανο αμέσως μετά τον εγκέφαλο.
Τα μάτια μας εξαντλούνται καθημερινά από την πολύωρη έκθεση σε οθόνες υπολογιστών και smartphones και η ανάγκη για σωστή αποκατάσταση είναι πάρα πολύ σημαντική.
Αν ρωτήσετε έναν οφθαλμίατρο να σας πει τον λόγο που κάποιος μπορεί να έχει πρόβλημα στα μάτια, αυτός θα σας πει ότι κάποια από αυτά είναι εκ γενετής και κάποια προκαλούνται από τραυματισμούς. Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και παθήσεις των ματιών που προκαλούνται από τον τρόπο ζωής, δηλαδή από τις καθημερινές μας συνήθειες και από την διατροφή.
Μπορούμε μέσω της διατροφής να προστατέψουμε την όρασή μας; Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη πολλών προβλημάτων όρασης.
Είναι διαπιστωμένο ότι ένας συνδυασμός από βιταμίνες που λαμβάνουμε από τις τροφές, μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξή ορισμένων παθήσεων των ματιών.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις πιο απαραίτητες βιταμίνες για τα μάτια, τις οποίες καλό είναι να λαμβάνετε, εφόσον θέλετε να έχετε υγιή τα μάτια σας μέχρι τα βαθιά γεραματα. Αυτές οι βιταμίνες υπάρχουν σε ορισμένες τροφές τις οποίες θα αναφέρουμε παρακάτω.
ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ;
Πριν περάσουμε στις τροφές που βοηθούν στην υγεία των ματιών, θα πρέπει να δούμε ποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν μελλοντικά προβλήματα στα μάτια.
Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές οι οποίες είναι ικανές να δημιουργήσουν άμεσα πρόβλημα στα μάτια, αλλά υπάρχουν τροφές οι οποίες σε βάθος χρόνου μπορούν να προκαλέσουν κάποια πάθηση στον οργανισμό και έπειτα αυτή η πάθηση να δημιουργήσει προβλήματα στα μάτια. Μια από αυτές τις παθήσεις που πραγματικά είναι ικανή να καταστρέψει την όραση, είναι ο ζαχαρώδης διαβήτης. Η κυριότερη αιτία του ζαχαρώδη διαβήτη όπως θα γνωρίζετε είναι η διατροφή και συγκεκριμένα η διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, κυρίως οι απλοί και οι επεξεργασμένοι. Η υπερβολική κατανάλωση αυτών των τροφών δημιουργεί την αντίσταση στην ινσουλίνη και μπορεί να οδηγήσει στον διαβήτη. Επομένως, λογικό είναι να περιορίσουμε τις τροφές οι οποίες συνδέονται με την εμφάνιση του ζαχαρώδη διαβήτη, εφόσον θέλουμε να αποφύγουμε μελλοντικά προβλήματα στα μάτια.
Να ξέρετε ότι οι χαμηλοί δείκτες του σακχάρου στο αίμα και γλυκοζυλιωμένης, είναι αυτό που θα μειώσει την πιθανότητα να εμφανιστεί ο ζαχαρώδης διαβήτης. Αυτό να το θυμάστε και να προσπαθείτε να κρατάτε χαμηλά αυτούς του δείκτες.
Πάμε τώρα να δούμε τις καλύτερες βιταμίνες για τα μάτια!
ΚΑΡΟΤΟ
Στην πρώτη θέση της λίστας των τροφών που αγαπούν τα μάτια, είναι το περίφημο καρότο. Νομίζω ότι το περιμένατε και φυσικά δεν είναι τυχαίο που βρίσκεται στην πρώτη θέση. Μαζί με το καρότο είναι η κολοκύθα και όλα τα πορτοκαλί λαχανικά.
Ο λόγος που αυτά τα λαχανικά έχουν πορτοκαλί χρώμα, οφείλεται σε ένα συστατικό που περιέχουν, το β-καροτένιο. Μάλιστα πολύ νομίζουν ότι το β-καροτένιο είναι η ίδια η βιταμίνη Α, αλλά δεν είναι ακριβως έτσι. Το β-καροτένιο μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη Α, δηλαδή το β-καροτένιο είναι η πρώτη ύλη για την παραγωγή βιταμίνης Α μέσα στο σώμα μας.
Αυτό είναι σημαντικό να το αναφέρουμε επειδή κάποιοι πιστεύουν ότι τρώγοντας πολλά καρότα λαμβάνουμε την βιταμίνη Α. Αυτό δεν είναι έτσι! Η διαδικασία μετατροπής του β-καροτένιο σε βιταμίνη Α εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και τις περισσότερες φορές η μετατροπή δεν γίνεται στο 100%.
Η χρόνια έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα του κερατοειδούς, ακόμη και σε επιδείνωση της αντίληψης των χρωμάτων. Έχουν διεξαχθεί μελέτες που έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνη Α βελτιώνει την όραση.
ΜΥΡΤΙΛΑ
Η επόμενη τροφή που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στα μάτια είναι τα μύρτιλλα. Αυτή η ποικιλία μούρων περιέχει ένα σύμπλεγμα από διάφορες βιταμίνες και μικροστοιχεία, που επηρεάζουν θετικά όλα τα μέρη του ματιού και βοηθούν στην αποκατάσταση των ματιών μετά από παρατεταμένη ένταση. Αυτό το σκούρο μπλε χρώμα οφείλεται στις ανθοκυανίνες που περιέχουν. Μάλιστα υπάρχουν πολλά σκευάσματα για την βελτίωση όρασης, που ως βάση έχουν το μύρτιλλο. Τα μύρτιλλα αποτελούν πλούσια πηγή της βιταμίνη C η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη υγεία των ματιών αλλά και σε όλο τον οργανισμό. Έρευνα του Πανεπιστημίου Ταφτς, κατατάσσει το μύρτιλο ως το υπ’ αριθμόν 1 τροφή, σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι η συστηματική κατανάλωση του προσφέρει αισθητά αποτελέσματα στην αποκατάσταση μετά από έντονη παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως. Η αλήθεια είναι ότι το έντονο ηλιακό φώς είναι αρκετά επιβλαβές για μάτια μας, για αυτό η συμβουλή είναι να μην παραμελείτε να φοράτε γυαλιά ηλίου τις ημέρες που το ηλιακό φως είναι πολύ έντονο.
ΜΠΡΟΚΟΛΟ
Το μπρόκολο είναι η επόμενη τροφή που συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών. Πραγματικά, αν ακόμα δεν το έχετε στη διατροφή σας, καλό είναι να το εντάξετε. Αυτό το λέω επειδή το μπρόκολο είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, οι οποίες κυρίως οφείλονται στη σουλφοραφάνη, η οποία όπως έχει διαπιστωθεί κατέχει την ικανότητα να ενεργοποιεί πολύτιμα ένζυμα που προστατεύουν τον εγκέφαλο. Εκτός λοιπόν από την σουλφοραφάνη, το μπρόκολο περιέχει και μια σειρά από βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, οι οποίες επιδρούν θετικά στην όραση και στην υγεία των ματιών.
Έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι που είχαν έλλειψη των βιταμινών που ανέφερα παραπάνω, παρατήρησαν βελτίωση της όρασης όταν άρχισαν να καλύπτουν αυτές τις ελλείψεις.
Γενικά, οι έρευνες μας δείχνουν ότι αν καταναλώνουμε συστηματικά σκούρα πράσινα λαχανικά, αυτό βοηθά στην διατήρηση καλής υγείας. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα χορταρικά όπως ρόκα, μαϊντανός, άνηθος και φύλλα σαλάτας, περιέχουν μικροστοιχεία τα οποία εξίσου είναι πολύτιμα για την υγεία των ματιών. Ενώ το σπανάκι περιέχει υψηλές ποσότητες λουτεΐνης, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό καροτενοειδές, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καταρράκτη.
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φουντουκια περιεχουν βιταμίνες, οι οποίες βοηθούν στην προστασία των ματιών από τις ελεύθερες ρίζες. Είναι γεγονός, ότι όσο το σώμα μας μεγαλώνει, χάνει σταδιακά την ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται όλο και περισσότερο. Οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν το οξειδωτικό στρες το οποίο βέβαια είναι στην περίπτωση των ματιών αιτία για την ανάπτυξη του καταρράκτη και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων της όρασης.
Πολλά ωφέλιμα λιπαρά οξέα περιέχουν τα καρύδια, ενώ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια περιέχουν βιταμίνη Ε και η τακτική κατανάλωση τους βοηθά στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. Επίσης, οι σπόροι όπως ο κολοκυθόσπορος είναι πλούσιος σε ψευδαργυρο, ο οποίος συμβάλλει στην καλή υγεία των ματιών, καθώς είναι απαραίτητος και για την καλή υγεία του αναπαραγωγικού συστήματος.
ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ
Τα λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, ο σολομός, η ρέγγα και η πέστροφα διασφαλίζουν το σώμα με απαραίτητες ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτό το έχω αναφέρει σε άλλα βίντεο. Τα ωμέγα 3 είναι πολύ ευεργετικά και για την υγεία των ματιών μας.
Ωστόσο εκτός από τα ωμέγα 3 τα ψάρια περιέχουν και βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη Β6 είναι πολύ σημαντική για την ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος και όπως έχει διαπιστωθεί όταν δεν υπάρχει αρκετή βιταμίνη Β6 στο σώμα, τα μάτια κουράζονται πολύ πιο γρήγορα.
Επίσης ορισμένα θαλασσινά περιέχουν φώσφορο. Κυρίως υπάρχει στα κόκαλα των μικρών ψαριών, αλλά και στο καλαμάρι, στη σουπιά, στο χταπόδι και στη γαρίδα.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ
Θα ήθελα ξεχωριστά να αναφέρω τις βιταμίνες οι οποίες συμβάλλουν στην καλή όραση. Η λουτεΐνη είναι μια σημαντική ουσία και προσφέρει μια ισχυρή ασπίδα προστασίας. Η λουτεΐνη αποτελεί συστατικό του οφθαλμού και ο ρόλος της είναι πάρα πολύ σημαντικός επειδή πρώτων, απορροφά ένα σημαντικό ποσοστό της ακτινοβολίας που εισέρχεται στο μάτι, και δευτερον, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που μπορούν να καταστρέψουν τα συστατικά του ματιού. Καλές πηγές λουτεΐνης στη διατροφή μας αποτελούν ο κρόκος του αυγού, το λάχανο, τα σπαράγγια, το πορτοκάλι και οι αγκινάρες.
Η ρετινόλη, βελτιώνει και σταθεροποιεί την οπτική οξύτητα και συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης, η οποία είναι η χρωστική των ματιών. Επίσης μας βοηθά να βλέπουμε καλύτερα στο σκοτάδι. Πλούσια πηγή ρετινόλης δηλαδή βιταμίνης Α, είναι το συκώτι. Συγκριτικά με το β-καροτένιο, η βιοδιαθεσιμότητας της είναι πολύ πιο υψηλή, επειδή δεν απαιτεί μετατροπή.
Επίσης πολύ σημαντικές είναι η βιταμίνη Β1 και η ριβοφλαβίνη, οι οποίες βοηθούν στην ομαλοποίηση της ενδοφθάλμιας πίεσης, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την μετάδοση των νευρικών παλμών και την ροή του αίματος στα μάτια μας.
Η επαρκής ποσότητα βιταμίνης Β12 εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία των νευρικών ινών και την φυσιολογική κυκλοφορία του αίματος. Η βιταμίνη C είναι ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό και βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος στα μάτια, προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και βοηθά στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών.
Όπως καταλαβαίνετε η ποικιλία των παραπάνω τροφών, εξασφαλίζει το σώμα με βιταμίνες οι οποίες βοηθούν στην καλή υγεία των ματιών και είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν σε συστηματική βάση.