Το 90% ΔΕΝ Γνωρίζει καν…, ότι ΑΥΤΑ Εκφυλίζουν Το Συκώτι!

Το συκώτι είναι ένα πολύπλοκο όργανο, το οποίο εμπλέκεται σε πάρα πολλές λειτουργίες του οργανισμού.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα βιοχημικό εργαστήριο του οργανισμού μας. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο μετά το δέρμα και είναι γνωστό ως φίλτρο του οργανισμού.

Η κακή οικολογία και διατροφή, το αλκοόλ και τα φάρμακα, είναι αυτά που καταστρέφουν το συκώτι μας και πολύ συχνά δημιουργούν πολλά χρόνια προβλήματα. Τα καλά νέα είναι ότι το συκώτι έχει την δυνατότητα της αυτο-επιδιόρθωσης.

Το συκώτι είναι ικανό να εξουδετερώσει και να αφαιρέσει όχι μόνο τις ουσίες που έχουν εισέλθει στο σώμα μέσω της διατροφής, αλλά και αυτές που έχουν σχηματιστεί στο σώμα κατά τη διάρκεια του μεταβολισμού.

Όταν αρχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα μας στέλνει ειδικά σημάδια.

Παρακάτω θα δούμε τα προειδοποιητικά σημάδια που μας στέλνει το συκώτι μας, τα οποία δεν πρέπει να αγνοήσετε. Αν έχετε κάποια από αυτα τα σημαδια δεν πρέπει να πανικοβληθείτε, απλά να τα δώσετε σημασία.

 ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ

Καθημερινά το συκώτι φιλτράρει πάνω από 2000 λίτρα αίματος. Ο ρόλος του είναι να ξεχωρίσει τα θρεπτικά συστατικά από τις βλαβερές ουσίες. Όταν ο αριθμός των τοξικών ουσιών αρχίζει να υπερβαίνει το φυσιολογικό τότε μειώνεται η αποδοτικότητα του και το έργο του χωρίς την δική μας βοήθεια δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των τοξικών ουσιών εισέρχονται στο σώμα μέσω της τροφής και του καταναλώνεται αλκοόλ.

Το ήπαρ είναι μόνο ένα φυσικό φίλτρο, συμμετέχει ενεργά στο μεταβολισμό, παράγει ορισμένο αριθμό ορμονών και συνθέτει υδατάνθρακες και λίπη. Παράγει ένα πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή και το οποίο διασπά τα λίπη, μετατρέπει την τροφή που τρώμε σε ενέργεια.

Πως μπορείτε να καταλάβετε ότι υπάρχει κάποια διαταραχή στην λειτουργία του ήπατος;

ΕΝΟΧΛΗΣΗ

Το πρώτο σημάδι είναι η ενοχλητική αίσθηση στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Όταν υπάρχει φλεγμονή ή βλάβη στο συκώτι επηρεάζεται η λειτουργία του και επομένως εκδηλώνεται πόνος, ο οποίος γίνεται αισθητός ψηλά και δεξιά στην κοιλιακή χώρα. Ο πόνος που πηγάζει από το συκώτι συχνά αντανακλά στην πλάτη, στον ώμο ή κεντρικά στην κοιλιά.

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΗΠΑΤΙΚΑ ΕΝΖΥΜΑ

Τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα, γνωστά ώς τρανσαμινασες, μπορεί να αποτελέσει ένα σημάδι δυσλειτουργίας του ήπατος. Οι αιτίες που μπορεί να αυξάνονται αυτά τα ένζυμα συνήθως είναι η κακή διατροφή, έλλειψη άσκησης ακόμα και το λίπος στο συκώτι. Αν στις εξετάσεις αίματος εντοπίσετε αυξημένους τους δείκτες ηπατικών ενζύμων, είναι ένας λόγος να επισκεφθείτε έναν ειδικό υγείας για να εντοπίσετε την αιτία που συμβαίνει αυτο.

ΙΟΣ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ

Η υγεία του ηπατος επηρεάζεται πολύ έντονα από ιούς και συγκεκριμένα από τον ιός της ηπατίτιδας. Τα συμπτώματα του ιού μπορεί να μην εκδηλώνονται και ένα άτομο μπορεί να είναι ο φορέας για πολλά χρόνια. Όταν το συκώτι προσβάλλεται από ιό, δημιουργείται φλεγμονή και χρόνια μειωμένη λειτουργία. Η ηπατίτιδα C μερικές φορές συνδέεται και με την αύξηση των τρανσαμινασών. Για αυτό αν εντοπίσετε αυξημένους αυτούς τους δείκτες, να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας για περαιτέρω διερεύνηση.

ΛΙΠΩΔΗΣ ΔΙΗΘΗΣΗ

Άλλο ένα σημάδι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο, είναι η λιπώδης διήθηση δηλαδή λίπος στο συκώτι.

Το υπερβολικό βάρος μπορεί να δημιουργήσει αυτό το πρόβλημα επειδή η αποθήκευση περιττού λίπους συνήθως συνοδεύεται από διαταραχή του μεταβολισμού των λιπιδίων και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδες ήπαρ.

Το λιπώδες ήπαρ καταστρέφει τον ίδιο του τον εαυτό. Αυτό συμβαίνει επειδή εμποδίζει την απομάκρυνση των τοξινών και την παραγωγή χολής για το πεπτικό σύστημα. Όταν το ήπαρ δεν είναι σε θέση να κάνει αυτά τα καθήκοντα αποτελεσματικά, θέτει τον οργανισμό σε κίνδυνο για άλλα προβλήματα σε όλο το σώμα. Η θεραπεία για το λιπώδες ήπαρ, είναι η άσκηση και η τροποποίηση της διατροφής.

ΑΛΚΟΟΛ

Θα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση του αλκοολ έως και 20 gr είναι ακίνδυνη. Αυτό σε ένα μέρος ισχύει. Προϋπόθεση είναι ένα υγιές συκώτι το οποίο είναι ικανό αποτελεσματικά να απομακρύνει τις τοξικές ουσίες οι οποίες δημιουργούνται κατά την αποσύνθεση της αλκοόλης. Αλλά στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων, μακροχρόνια, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κίρρωση του ήπατος.

Όταν το αλκοολ εισέρχεται στον οργανισμό, μέσω του αίματος φτάνει στο συκώτι, το οποίο διαθέτει κατάλληλα ένζυμα τα οποία αποσυνθέτουν την αλκοόλη. Για τον οργανισμό η αλκοολη είναι δηλητηριώδης ουσία, την οποία το συκώτι πρέπει να αποβάλλει. Όταν η ποσότητα αλκοολης είναι μεγάλη τότε το συκώτι δεν προλαβαίνει να την αποβάλλει και αναγκαστικά ένα μέρος της φτάνει σε άλλα όργανα του σώματος. 

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι, όταν το συκώτι αποσυνθέτει την αλκοόλη δημιουργούνται τοξικές ουσίες, οι οποίες βλάπτουν τα ίδια του τα κύτταρα.

ΚΟΠΩΣΗ

Ένα σύμπτωμα το οποίο είναι αρκετά συχνό και υποδηλώνει διαταραχή στην λειτουργία του ήπατος είναι η αυξημένη κόπωση, η αδυναμία, η μειωμένη παραγωγικότητα και το αίσθημα απάθειας. Αν έχετε αυτά τα συμπτωματα, μην αγνοήσετε να ελέγξετε την υπακτική λειτουργία. Τα παραπάνω επηρεάζουν όχι μόνο την γενική υγεία αλλά και το επίπεδο της ευεξίας που θα έχετε κατά την διάρκεια της ημέρας.

ΜΕΙΩΣΗ ΝΟΗΤΙΚΩΝ  ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ

Η μείωση των νοητικών ικανοτήτων, όπως, μνήμη, μπορεί να είναι σημάδι ότι το συκώτι δεν καταφέρνει να αποβάλλει έγκαιρα τις τοξίνες από τον οργανισμό. Επίσης η έλλειψη συγκέντρωσης της προσοχής θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι. Όπως είπαμε, η λειτουργία του ήπατος είναι να εξουδετερώνει τις τοξίνες. Όταν αυτό δεν το καταφέρνει στο 100%, τότε στην ροή του αίματος εισέρχεται μέρος των τοξινών οι οποίες κυκλοφορούν σε όλο το σώμα. Σε συνδυασμό με τον πεσμένο μεταβολισμό ή την έλλειψη ενέργειας αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια κόπωση η οποία επηρεάζει αρνητικά την πνευματική διαύγεια.

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΕΨΗΣ

Όταν το συκώτι είναι υπερφορτωμένο, ο μεταβολικός ρυθμός επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να επηρεάζετε η λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακή πέψη, δυσκοιλιότητα ακόμα και πόνο στην κοιλιά.

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΧΟΛΗΣ

Επίσης παρατηρείται στασιμότητα της χολής, η οποία επηρεάζει αρνητικά την διαδικασία της πέψης. Μπορεί να αρχίσετε να παίρνετε υπερβολικό βάρος επειδή με την ανεπάρκεια της χολής ο οργανισμός δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει σωστά τα λίπη. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε, είναι ότι η ποιοτική χολή καταστρέφει την παθογόνα μικροχλωρίδα του εντέρου, τους μύκητες και τα παράσιτα. Για αυτό η αποκατάστασή του ήπατος και του πεπτικού είναι άκρως σημαντική υπόθεση.

ΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΜΕΤΟ

Η ναυτία και τάση προς έμετο ειδικά όταν τρώτε λιπαρές τροφές είναι σημάδι ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο συκώτι. Μην το αγνοήσετε, ελέγξτε το συκώτι και την κατάσταση της χολής.

ΛΗΨΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο συκώτι, όπως μερικά αντιβιοτικά, αλλά και μερικά παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη. Συνήθως συμβαίνει όταν παίρνουμε πολύ μεγάλη δόση. Μην λαμβάνετε ποτέ φάρμακα χωρίς να έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες.

ΔΥΣΑΡΕΣΤΗ ΟΣΜΗ

Αν παρατηρείτε δυσάρεστη οσμή του σώματος μπορεί να είναι σημάδι δυσλειτουργίας του ήπατος. Πολύ πιθανόν, το συκώτι να είναι υπερφορτωμένο με τοξίνες, το σώμα έχει πάψει να αφαιρεί τις επιβλαβείς ουσίες και αρχίζει να τις συσσωρεύει στους ιστούς, με αποτέλεσμα η δημιουργία δυσάρεστης οσμής του σώματος και του ιδρώτα.

ΑΣΧΗΜΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

Η κακοσμία του στόματος μπορεί να δείχνει πολλά προβλήματα υγείας, όπως γαστρίτιδα ή τερηδόνα, αλλά μπορεί να είναι και σημάδι ηπατικής βλάβης. Η κακοσμία του στόματος στην ηπατική ανεπάρκεια είναι επίσης γνωστή ως ηπατική δυσοσμία.

ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Άλλο ένα εμφανές σημάδι το οποίο μας δείχνει την ηπατική διαταραχή είναι η κατάσταση της επιδερμίδας. Πάρα πολλοί ειδικοί υγείας γνωρίζουν ότι η υγεία της επιδερμίδας σχετίζεται με την υγεία του ήπατος. Όταν το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά, αρχίζουν να συσσωρεύονται οι τοξίνες, τις οποίες ο οργανισμός με κάποιον τρόπο πρέπει να τις αποβάλει, και σε αυτή την περίπτωση το δέρμα είναι μια διέξοδος.

Η δερματίτιδα, το έκζεμα, η φαγούρα, τα εξανθήματα, η ψωρίαση και η ακμή, είναι μερικά από τα συμπτώματα που αποτελεί ένδειξη ηπατικής δυσλειτουργίας ή μελλοντικών ηπατικών προβλημάτων.

Οι περισσότερες συμβατικές θεραπείες για δερματικά προβλήματα χρησιμοποιούν κρέμες ή φάρμακα για την καταστολή του προβλήματος. Σε αυτή την περίπτωση δεν επιλύεται η αιτία του προβλήματος αλλά το σύμπτωμα. Εκτός τον άλλων αυτά τα ισχυρά φάρμακα έχουν μια σειρά από παρενέργειες.

Discussion

  1. Avatar
    ΚΩΣΤΑΣ s
  2. Avatar
    ΘΕΟΔΩΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
  3. Avatar
    ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Αφήστε το σχόλιο εδώ: