Πως Να Χάσετε ΚΙΛΑ & ΛΙΠΟΣ Για Πάντα;

Το θέμα απώλειας βάρους και λίπους είναι πάντα επίκαιρο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόγος που κάποιος θέλει να χάσει εύκολα και γρήγορα κιλά είναι κυρίως αισθητικός. Είναι κάτι απόλυτα κατανοητό, επειδή ένα καλλίγραμμο σώμα μας δίνει αυτοπεποίθηση και μας κάνει να νιώθουμε όμορφοι και ελκυστικοί.

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με δίαιτες και ειδικά προγράμματα απώλειας βάρους, τα οποία υπόσχονται γρήγορα και εύκολα αποτελέσματα.

Είναι όμως έτσι?

Παρακάτω θα δούμε πως έχουν τα πράγματα στην πραγματικότητα.

Η διαδικασία απώλειας βάρους και λίπους είναι ξεκάθαρη και κατανοητή. Είναι κάτι που έχει διερευνηθεί εδώ και πολύ καιρό. Αλλά για κάποιο ανεξήγητο λόγο γύρω από το θέμα απώλειας βάρους έχουν δημιουργηθεί πολύ μύθοι και πράγματα τα οποία δεν ισχύουν.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ή ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ;

Μια πολύ σημαντική ερώτηση στην οποία πρέπει να απαντήσετε προτού πάρετε απόφαση να χάσετε τα περιττά κιλά, είναι η εξής: τι θέλω; να χάσω τα περιττά κιλά; ή να γίνω πιο υγιής;

Πολύ πιθανόν, αυτές οι δυο διατυπώσεις να σας ακούγονται το ίδιο, όμως δεν είναι έτσι και παρακάτω θα καταλάβετε το γιατί.

Είναι γνωστό σε όλους, ότι το περιττό βάρος δημιουργεί πολλές διαταραχές στη λειτουργία του οργανισμού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι καρδιακές παθήσεις, η διαταραχή του ορμονικού προφίλ και η αντίσταση στην ινσουλίνη η οποία οδηγεί στον ζαχαρώδη διαβήτη.

Όμως το περιττό βάρος δεν είναι η αιτία, αλλά ένα σύμπτωμα. Η αιτία βρίσκεται στον διαταραγμένο μεταβολισμό.

Ο μεταβολισμός είναι η ικανότητα του οργανισμού να απομακρύνει από το σώμα τις τοξίνες και τα απόβλητα. Όταν έχετε ένα σωστό μεταβολισμό, ακόμα και αν φάτε κάτι παραπάνω ή περιττό για εσας, ο οργανισμός σας θα το αποβάλει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να αποθηκευσει το παραμικρό. Αλλά όταν η παραπάνω διαδικασία είναι διαταραγμένη, τότε ο οργανισμός αρχίζει να αποθηκεύει σε διάφορα μέρη του σώματος, αυτό που στους περισσότερους δεν αρέσει, το λίπος.

Αν θέλετε μόνιμα αποτελέσματα, θα πρέπει πάντα να ψάχνετε την ρίζα του προβλήματος.

Στην περίπτωση του περιττού βάρους η αιτία είναι η μεταβολική διαταραχή. Άρα αν ασχοληθείτε με την αιτία του προβλήματος, τότε θα αρχίσετε να χάνετε και τα περιττά κιλά.

Το πρόβλημα με τα παραπανίσια κιλά δεν είναι στα ίδια τα κιλά, αλλά στην διαταραχή ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗΣ, ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

Αυτά με την θεωρεία και τώρα θα περάσουμε σε πιο πρακτικά πράγματα. Υπάρχει ένας θεμελιώδης κανόνος τον οποίο θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψιν, εφόσον θέλετε να χάσετε περιττά κιλά και λίπος. Είναι ο κανόνας της ενεργειακής ισορροπίας και των θερμίδων.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αν καταναλώνεται περισσότερες θερμίδες από ότι ξοδευετε, τότε το βάρος θα αυξάνεται. Ενώ αν θα ξοδευετε περισσότερο από ότι τρώτε, τότε το βάρος θα μειώνεται. Επίσης, αν τρώτε ισες θερμίδες με αυτές που ξοδευετε, τότε το βάρος θα διατηρείτε σταθερό.

Αυτός είναι ο νούμερο 1 κανόνας στο αδυνάτισμα τον οποίο θα πρέπει να κατανοήσετε και να θυμάστε.

Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα. Ποιες τροφές καταναλώνεται, ποιες ώρες τις καταναλώνεται – όλα αυτά θα έχουν πολύ λιγότερη σημασία. Μπορεί και να παίζουν κάποιο ρόλο αλλά όχι τον καθοριστικό.

Το πιο σημαντικό είναι το σύνολο των θερμίδων που θα καταναλώσετε κατά την διάρκεια της ημέρας και το ποσοστό των θερμίδων που θα ξοδέψετε.

Συνοψίζουμε, αν θέλετε να χάσετε κιλά θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα έλλειμμα θερμίδων και αν θέλετε να βάλετε κιλά να δημιουργήσετε πλεόνασμα θερμίδων.

ΠΟΣΕΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ;

Μια λογική ερώτηση που πιθανόν να σας δημιουργήθηκε, είναι πόσες θερμίδες χρειάζεται το σώμα καθημερινά και πως μπορώ να τις υπολογίσω;

Ο αριθμός των ημερήσιων θερμίδων εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και από την φυσική δραστηριότητα του κάθε ατόμου. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή σας και η ποιότητα των τροφών.

Τις θερμίδες μπορείτε να τις υπολογίσετε με φόρμουλες και εφαρμογές υπολογισμού ημερήσιων θερμίδων.

ΕΔΩ ? θα βρείτε την φόρμουλα για να υπολογίσετε τις ημερήσιες θερμίδες.

ΠΟΥ ΞΟΔΕΥΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΙΣ ΘΕΡΜΙΔΕΣ;

Όταν δημιουργούμε ένα έλλειμμα θερμίδων, θα πρέπει να κατανοούμε, όχι μόνο από που έρχονται οι θερμίδες δηλαδή από ποιες τροφές, αλλά και που ο οργανισμός τις ξοδευει.

Ο οργανισμός ξοδευει τις ημερήσιες θερμίδες, στον βασικό μεταβολισμό, στην φυσική δραστηριότητα και στην επεξεργασία και αφομοίωση της τροφής.

ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ

Το 60 με 70% των θερμίδων αναλογούν στον βασικό μεταβολισμό. Είναι οι θερμίδες που χρειάζεται ο οργανισμός για την εκτέλεση βασικών αναγκών όπως η λειτουργία των εσωτερικών οργάνων, η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος, η διατήρηση θερμοκρασίας του σώματος.

Αυτή η ενέργεια θα δαπανηθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση, ακόμα κι αν θα είστε ξαπλωμένοι όλη την ημέρα στον καναπέ.

Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι, το να δημιουργήσετε ένα μεγάλο έλλειμμα θερμίδων κάτω από το βασικό σας μεταβολισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι μόνο δεν είναι καλή στρατηγική αλλά μπορεί να φέρει και αντίθετα αποτελέσματα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνήθως προτείνετε μόνο ένα μικρό έλλειμμα – έως και 20% της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης ενέργειας.

ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η ενεργειακή δαπάνη στην σωματική δραστηριότητα αποτελεί το 20 με 30% από τις θερμίδες που λαμβάνουμε. Εδώ περιλαμβάνεται οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα που έχουμε μέσα στην ημέρα. Από το απλό περπάτημα, τις δουλειές του σπιτιού μέχρι ως τη δουλειά, μέχρι τις θερμίδες που καίμε για 1 ώρα τρεξίματος, όλα αυτά συνυπολογίζονται έξτρα μέσα στην ημέρα μας.

Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι ο τρόπος της φυσικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει την ενεργειακή δαπάνη. Για παράδειγμα, το γρήγορο περπάτημα για μια ώρα, θα σας βοηθήσει να κάψετε επιπλέον περίπου 150-300 θερμίδες.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΤΡΟΦΗΣ

Για την επεξεργασία και αφομοίωση τροφής, ο οργανισμός ξοδεύει περίπου το 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων μας.

Από τα παραπάνω προκύπτει η βασική αρχή. Αν θέλουμε να χάσουμε βάρος, τότε πρέπει πρώτα από όλα να αρχίσουμε να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από πριν, δευτερον να κινούμαστε περισσότερο και τρίτον να επιλέγουμε τροφές οι οποίες θα δαπανούν περισσότερη ενέργεια για την αφομοίωση τους.

ΜΙΑ “ΕΞΥΠΝΗ” ΣΚΕΨΗ

Πολύ πιθανόν να σας έχει περάσει από το μυαλό η εξής σκέψη, πολύ ωραία, αφού για τον βασικό μου μεταβολισμό παράδειγμα χρειάζομαι 1600 θερμίδες, τότε αν δεν φάω τίποτα, μέσα σε μία μέρα θα δημιουργήσω αυτόματα ένα έλλειμμα 1.600 θερμίδων.

Σωστά; Σωστά!

Θεωρητικά αυτό ισχύει αλλά το πρόβλημα εδώ είναι αλλού. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τον οργανισμό δεν μπορείτε να τον ξεγελάσετε.

Αν του στερήσετε τροφή που έχει συνηθίσει να λαμβάνει καθημερινά, πράγματι μπορεί να δείτε μία διαφορά στη ζυγαριά αλλά όταν ξεκινήσετε πάλι να τρώτε ο οργανισμός θα είναι πολύ επιφυλακτικός και θα αποθηκεύει την κάθε θερμίδα από το φαγητό. Αυτή είναι μια απολύτως δικαιολογημένη τακτική του οργανισμού, επειδή το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να επιβιωσει.

ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΙΣ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ

Άλλο ένα αρνητικό συναίσθημα που έρχεται στο μυαλό όλων όταν μιλάμε για δίαιτα ή απώλεια βάρους, είναι οι στερήσεις.

Να θυμάστε ότι δεν μπορείτε μια ζωή να στερείστε τις τροφές που σας αρέσουν, κάποια στιγμή θα κουραστείτε και θα ξεκινήσετε να τρώτε πολύ περισσότερο από πριν.

Πολλοί ειδικοί στην απώλεια βάρους, βγάζουν δίαιτες, οι οποίες σας στερούν κάποιες τροφές που έχετε συνηθίσει να τρώτε, με τον ισχυρισμό ότι είναι η αιτία του περιττού σας βάρους.

Αυτό δεν είναι αλήθεια!

Η αιτία είναι οι παραπανίσιες θερμίδες που λαμβάνατε καθημερινά χωρίς να τις ξοδευετε.

Αυτή είναι η αλήθεια!

Η ερώτηση που θα πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας προτού ξεκινήσετε κάποια δίαιτα ή άλλο ένα υποσχόμενο για τα αποτελέσματα πρόγραμμα διατροφής, είναι η εξής:

μπορώ αυτό να το εφαρμόσω για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Αν αυτό δεν μπορείτε να το εφαρμόσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα, να είστε σίγουροι ότι σύντομα θα υπερισχύσουν οι παλιές σας διατροφικές συνήθειες, με αποτέλεσμα να τα παρατήσετε και να απογοητευτείτε για άλλη μια φορά.

ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Η φυσική δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του ανθρώπου που όχι μόνο θέλει να χάσει κάποια κιλά αλλά να διατηρεί συνεχώς την υγεία του σε καλή κατάσταση.

Η οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα θα αυξήσει την δαπάνη θερμίδων στο σώμα σας. Η απλούστερη συμβουλή είναι να αρχίσετε να περπατάτε περισσότερο, υπάρχει η ευκαιρία να χρησιμοποιήσετε λιγότερη μεταφορά και να περπατήσετε περισσότερο.

Στην άσκηση χαμηλής έντασης, όπως είναι το περπάτημα, η ενέργεια προέρχεται σε μεγάλο μέρος από το λίπος, ενώ στην υψηλή όπως είναι το τρέξιμο, η ενέργεια προέρχεται από τους υδατάνθρακες δηλαδή το γλυκογόνο.

Για αυτό προσθέστε την άσκηση κυρίως το περπάτημα, και θα δείτε ότι θα αισθανεστε πολύ καλύτερα και θα χάσετε βάρος κυρίως στα αποθέματα λίπους, όχι στους μυς (για το ίδιο έλλειμμα θερμίδων).

 

Να θυμάστε ότι η εμφάνισή σας είναι αποτέλεσμα του τρόπου ζωής σας, της διατροφής σας και της φυσικής δραστηριότητας. Αν οι αλλαγές και οι νεες συνήθειες είναι προσωρινές, τότε και τα αποτελέσματα θα είναι προσωρινά.

 

Discussion

  1. Avatar
    Elisavet Marinou

Αφήστε το σχόλιο εδώ: