Πως Καταστρέφουμε Το Έντερο Κάθε Μέρα;

Το ξέρατε ότι το έντερο αποτελείται από μεγάλο δίκτυο νευρώνων, το οποίο συνδέεται με τον εγκεφαλο;

Αυτός είναι ο λόγος που οι επιστήμονες αποκαλούν το έντερο δευτερο εγκέφαλο επειδή συμμετέχει σε πάρα πολλές διαδικασίες το ίδιο όπως και ο εγκέφαλος.

Έχω παρατηρήσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το έντερο ευθύνεται μόνο για την επεξεργασία και αφομοίωση των βιταμινών από τις τροφές. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερό μας. 

Θέλετε να μάθετε τι συμβάλλει στο να έχουμε δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα; Η κατάσταση του ανοσοποιητικού εξαρτάται από τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο. Ναι, πολύ καλά διαβάσατε!

Αν θέλετε να αποκτήσετε ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, θα πρέπει να φροντίζετε την υγεία του εντέρου. Είναι γεγονός, ότι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία του εντέρου δημιουργώντας μεγάλη ανισορροπία ανάμεσα στα φιλικά και παθογόνα βακτήρια.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην υγεία του εντέρου, τους οποίους πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε. Διαβάστε το άρθο μέχρι το τέλος για να μάθετε πως μπορείτε να διατηρήσετε την υγεία σας σε καλό επίπεδο.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ

Η έλλειψη προβιοτικών τροφών από την διατροφή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου. Θα έχετε ακούσει, ότι οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση διατηρούν τη σωστή ισορροπία των βακτηρίων μέσα στο έντερο, γνωστή ως μικροχλωρίδα του εντέρου. Τι είναι η μικροχλωρίδα; Είναι το πλήθος των βακτηρίων που κατοικούν στο έντερο. Πολλές διαταραχές, όπως δυσανεξία στη λακτόζη και τη γλουτένη, το άσθμα και οι αλλεργίες, έχουν συνδεθεί με την έλλειψη φιλικών βακτηρίων στο έντερο. Όταν καταναλώνουμε τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, εγκαθιστούμε στο έντερο τα φιλικά βακτήρια.

Η καλή μικροχλωρίδα του εντέρου αποτελεί το κλειδί της καλής υγείας. Είναι πάρα πολύ σημαντική για την καλή υγεία του πεπτικού, του μεταβολισμού και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Εκτός από τις προβιοτικές τροφές υπάρχουν και τα προβιοτικά ως συμπλήρωμα. Σε αυτή την περίπτωση να προτιμάτε προβιοτικά ψυγείου με τον μεγαλύτερα αριθμό βακτηρίων. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με τον θυρεοειδή αδένα θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με την λήψη προβιοτικών, επειδή αποτρέπουν την αφομοίωση του ιωδίου, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Σχετικά με το ιώδιο υπάρχει σημαντική πληροφορία την οποία θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε, την αναφέρω σε ένα εξίσου ενδιαφέρον βίντεο σχετικά με τις βιταμίνες που έχει ανάγκη το σώμα μετά τα 40. Τον σύνδεσμο για να δείτε το βίντεο θα σας αφήσω από κάτω.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ Βιταμίνες Μετά Τα 40 | Ακαδημία Υγείας https://youtu.be/-jlw72PaXrQ

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΖΑΧΑΡΑ

Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων σακχάρων, όπως είναι τα γλυκά, μπορεί να δημιουργήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη. Πρόκειται για μεταβολική διαταραχή η οποία οδηγεί στην απόκτηση περιττών κιλών και σε βάθος χρόνου στο ζαχαρώδη διαβήτη.

Εκτός των άλλων, η κατανάλωση ζάχαρης χωρίς μέτρο, είναι ικανή να χαλάσει την εσωτερική επένδυση του εντέρου και να καταστρέψει το φιλικό μικροβίωμα. Η ζάχαρη είναι πολύ καλή τροφή για τους παθογόνους μικροοργανισμούς και είναι μια από τις αιτίες που δημιουργεί την υπερανάπτυξη του μύκητα κάντιντα.

Επιπλέον, τα προβιοτικά μας βοηθούν να απαλλαγούμε από την επιθυμία για γλυκά. Όταν κάποιος καταναλώνει συχνά προβιοτικές τροφές, δεν επιθυμεί τη γλυκιά γεύση από ένα διάστημα και μετά. Αυτό συμβαίνει επειδή αρχίζει να αυξάνεται η φιλική χλωρίδα του εντέρου και μειώνεται η παθογόνα.

Να θυμάστε ότι αν έχετε συνεχόμενη τάση για γλυκά κατά την διάρκεια της ημέρας, πολύ πιθανόν να υπάρχει υπερανάπτυξη της παθογόνας χλωρίδας και έλλειψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων.

ΔΙΑΙΤΕΣ

Άλλος ένας επιβλαβής τρόπος για να διαταραχθεί η ισορροπία των φιλικών και παθογόνων βακτηρίων στο έντερο, είναι οι δίαιτες. Είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι που βλέπετε αυτό το βίντεο θα έχετε μπει στην διαδικασία να ακολουθήσετε κάποια δίαιτα αλλά χωρίς κάποια σταθερά αποτελέσματα. Κατά βάθος όλοι μας γνωρίζουμε ότι οι δίαιτες δεν είναι και το καλύτερο για τον οργανισμό. Να θυμάστε ότι αλλάζοντας απότομα την διατροφή, βλάπτουμε την εντερική μικροχλωρίδα και αυξάνουμε τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών.

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

Για να έχουμε ένα υγιές έντερο χρειαζόμαστε 30g φυτικών ινών την ημέρα. Τι είναι οι φυτικές ίνες; Είναι ίνες που περιέχουν ορισμένες τροφές οι οποίες ερεθίζουν τα τοιχώματα του εντέρου και βοηθούν στην κινητοποίηση της τροφής μέσα στο έντερο.

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές τροφές, όπως τα αλευρώδη, τα οποία στην κυριολεξία μπλοκάρουν την λειτουργία του εντέρου. Αυτό συμβαίνει επειδή στο σύγχρονο αλεύρι υψηλής ποιότητας κατά κανόνα αφαιρούν τον φλοιό, ο οποίος περιέχει φυτικές ίνες και μια σειρά βιταμινών. Φυτικές ίνες περιέχουν τα λαχανικά, τα δημητριακά όπως βρώμη, οι σπόροι, τα χορταρικά, τα δαμάσκηνα και πολλά άλλα. Άλλο ένα πλεονέκτημα των φυτικών ινών είναι ότι τρέφουν τα φιλικά βακτήρια που ζουν στο έντερο.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω, ότι εκτός από τα βακτήρια που κατοικούν στα έντερα, το ίδιο το έντερο αποτελείται από ένα τεράστιο αριθμό κυττάρων τα οποία βρίσκονται στα τοιχώματα και είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Υπάρχει ένα σημαντικό αμινοξύ, το οποίο σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες βοηθά αποτελεσματικά στη θεραπεία της βλεννογόνου του εντέρου, καθώς και σε φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου. Αυτό το αμινοξύ ονομάζεται L-γλουταμίνη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η γλουταμίνη είναι η κύρια πηγή ενέργειας για αυτά τα κύτταρα. Η γλουταμίνη βοηθά στη διατήρηση υγιούς βλεννογόνου του εντέρου, προστατεύοντάς την διείσδυση επιβλαβών ουσιών, τοξινών και παθογόνων βακτηρίων στην κυκλοφορία του αίματος.

ΧΡΟΝΙΟ ΣΤΡΕΣ

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει στην διαταραχή λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Πως μπορεί να συμβεί αυτό; Το νευρικό μας σύστημα αποτελείται από το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Το συμπαθητικό σύστημα μας επιτρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση ενώ το παρασυμπαθητικό συστήματα μας βοηθά στην χαλάρωση.

Είναι δυο ανταγωνιστικες καταστάσεις. Δηλαδή ο οργανισμός δεν μπορεί ταυτόχρονα να βρίσκεται και στις δύο καταστάσεις. Την ώρα που βιώνουμε στρες, το σώμα μας, παράγει ειδικές ορμόνες, την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη. Είναι οι γνωστές ορμόνες του στρες.

Αυτές οι ορμόνες κινητοποιούν όλους τους πόρους του οργανισμού και τον βάζουν σε κατάσταση εγρήγορσης. Εκείνη την ώρα το αίμα απομακρύνεται από το πεπτικό σύστημα και πηγαίνει στις πιο μεγάλες μυϊκές ομάδες, επειδή η επιβίωση για αυτόν είναι πολύ πιο σημαντική. Το παρατεταμένο στρες οδηγεί σε ανεπαρκή παροχή αίματος στο πεπτικό με αποτέλεσμα την διαταραγμένη πέψη της τροφής. Για αυτό όταν έρχεται η ώρα του φαγητού, είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεστε σε ήρεμη κατάσταση.

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ

Όπως όλα τα όργανα, έτσι και τα έντερα λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο ρυθμό, ο οποίος καθορίζεται από τη φύση. Δηλαδή το έντερο έχει το δικό του βιολογικό ρυθμό και όταν αποκλίνουμε από αυτόν τον ρυθμό, στο έντερο αρχίζουν διαδικασίε οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπία της μικροχλωρίδας η οποία κατοικεί εκεί. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα εντερικά βακτηρια και μικροβια είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες της σωματικής υγείας του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η συστηματική έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι η αιτία στην αύξηση σωματικού βάρους, την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 2 και την διαταραχή του ορμονικού προφίλ.

Discussion

  1. Avatar
    EVAGELOS
  2. Avatar
    Νικος Σιανης
  3. Avatar
    ΝΙΚΟΣ

Αφήστε το σχόλιο εδώ: